banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 21 Jun 2026, 16:14 Danas je 21 Jun 2026, 16:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 16 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Okt 2003, 18:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
eto, u naslovu je objasnjeno sta mi treba. uglavnom linija mi je preko aux-a povezana s racunarom, pa hocu da vas pitam da li je ovo uopste moguce izvesti i kako? ajde de, misk0 pomagaj! imam kasetu Goblina koju nigdje nema kupit u gradu, a treba mi na cd-u. pozdrav!

:drinking: :drinking: :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2003, 19:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Pa u sustini imas CoolEdit ili SoundForge koji ti mogu pomoci. Znaci poenta je da pustis tamo kasetu i onda na racunaru ukljucis snimanje sa AUXa.
E sad nisam toliko strucan mIRCon ce da ti objasni detaljnije sva podesavanja jer je potrebno izvesti sve sa sto manje gubitaka.
Vazni su kablovi, takodje i DEC sa kojeg pustas muziku tj trebao bi imati izlaz sa sto manjim pojacanjem tj izlaz sa predpojacala,.

Ima jos likova na forumu koji mogu da budu detaljniji i strucniji od mene :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2003, 12:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Lik se javlja :o).
Ja sam povezao deck sa kompjuterom i to kablicem koji na jednoj strani ima 2 chincha a na drugoj mali stereo jack. Taj jack ubodes u komp na mesto mikrofona.
E sad, kliknes na onaj zvucnik sa desne strane dole kraj satica i otvoris i podesis mikrofon. Mikrofon obicno drzi na dvici ili trici...
Koristim Sound Forge 5. OK je, fino radi, takodje imas i monitoring levog i desnog kanala tako da mozes podesiti jacinu mikrofona. Kada snimis pesmu u .wav format onda mozes da je obradis, ali ja obicno koristim samo normalize. Jedino je sranje sto ovaj program NE PREBACUJE na .mp3 ali za to koristim CDex 1.51 (sa kojim prebacujem i obicne CD)...

Ako treba jos nesto, javi mi se priv. porukom ili napisi ovde vec...

J'ai dit, Aicha, prends, tout est pour toi

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2003, 12:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Medolino je napisao:
Jedino je sranje sto ovaj program NE PREBACUJE na .mp3 ali za to koristim CDex 1.51 (sa kojim prebacujem i obicne CD)...

Ako zelis samo snimiti CD, onda ostavi u WAV formatu jer tako zadrzavas najveci moguci kvalitet. MP3 je ipak kompresovan.
Naravno ako zelis i da ti ostane na compu, poslije snimanja CD-a napravi MP3

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2003, 14:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

sve je to ok, ali ne mogu samo pokrenuti kasetu i program (u mom slucaju cool edit) i da se to snima. napisao si da koristis sound forge...moze samo malo detaljnije to, dakle koje opcije koristis u navedenom programu i tako to. obrada zvuka nije problem vec sam cin kopiranja.

pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2003, 15:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Naravno.

Kliknem na crveno dugme za rec, i ono mi odmah pokazuje na monitoru koliki je nivo signala koji dolazi iz decka, i da li moram pojacavati ili smanjivati na mikrofonu.
Pustim par sekundi pre pesme snimanje i kad se zavrsi, prekinem. Mogu da obrisem onu tisinu na pocetku i da mi pesma odmah pocinje.
Posle snimanja, odem na obradu i kliknem na normalize tako da peak pesme bude na 0 db. Uglavnom se ne igram sa ekvilajzerima jer njih koristim pri reprodukciji u winampu pa ako pojacam basove ili visoke tonove, moze doci do izoblicenja...

Da ne bih rezao direktno na CD, sve ove pesme cuvam u jednom fajlu u .wav formatu koje posle sa CDex prebacim na .mp3 bez rezanja...

to je to...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2003, 18:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

pazi, ima jedna caka...ne mogu pustiti kasetu kad je aux ukljucen, vec samo tape. dobro, ovo sad ispada nejasno, no da pojasnim...posjedujem panasonicovu liniju ak-47 (iliti kalasnjikov, jelte), te je problem sto ona ima sa strane razvrstana 4 dugmeta; cd (normalno pustas cd-ove na liniji), tuner/band (slusanje radija), tape/deck (pustas kasete, jel) i aux. dakle, fazon je sto kad je pritisnuto aux, ja kasetu ne mogu pokrenuti. kad je tape/deck, onda linija nema veze sa racunarom; mogu pustati kasete, no tu je onda racunar nebitan, pa samim tim ne mogu nista snimit. pokushao sam sa cool editom (slicno sound forge-u) ali on ne registruje nikakve zvukove. ne znam, probacu jos skontati neke kombinacije, a vama hvala u svakom slucaju. ako neko novo rjesenje iskrsne, napishite.

pozdrav! :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2003, 18:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Brkas pojmove
AUX je ulaz.
Tako isto i na liniji mozes koristit (vjerovatno) njen ulaz za reprodukciju nekog drugog uredjaja (drugog DECK-a, gramofona, bla bla bla)
Znaci AUX je ulaz za mikrofon na racunaru (nije ista stvar ali moze posluziti). Isto tako u podesavanjima na Volume Control mozes podesavati nivo ulaznog signala odnosno AUX-a.
Linija treba na DECK opciji biti i potrazi izlaz sa linije koji nije zvucnicki, eventualno za slusalice ili tako nesto ....
Ne znam ni da li je to pametno, najbolje bi bilo kad bi linija imala poseban izlaz sa predpojacala, slusalice imaju velik otpor ali opet manji nivo signal pa mozes probati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2003, 01:06 
Majstor
Majstor

Heh .. ovako .

Ako imas AUX na liniji - line out .. odnosno izlazni signal tu spojis jedan kraj kabla .. drugi kraj kabla lupis u line-in zvucne karte (ja licno mic-in ne koristim jer je losiji zbog toga sto je vrlo osjetljiv i predvidjen za mikrofone, znaci male napone) .. Na liniji u selektoru izaberes TAPE .. pokrenes program u kojem zelis snimati ... na liniji lupis PLAY i onda gledas ima li izlaza - ako ti, recimo, SoundForge prikazuje na vu-metrima 'skokove' znaci da je sve ok .. snimis dio pjesme .. poslusas je - ak otreba smanjis ili pojacas signal (sto na liniji sto na mixeru zvucne karte) i ustimas kako zelis .. I to je sva procedura .. jednostavno da jednostavnije ne moze biti ..

Dalje - ako ti linija nema line-ut, odnosno aux , mozes probati sa phones izlazom .. ali svakako ne pokusavati sa izlazom za zvucnike .. to bas nije pametno - signali su jaci, naponi, snaga .. mozes spaliti ulaz zvucne karte u principu - vrlo lako .. itd itd.. :)

Probaj sada ovo sto smo ti napisali pa onda ponovo napisi detaljan izvjestaj .. :))

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2003, 13:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Audio Tapes Meeting Digital Recorders...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2003, 16:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ako imas AUX na liniji - line out

imam, tu ubodem ona dva chincha sa jednog kraja kabla koje medolino spominje. u stvari, i ne moze drugacije, jel :) to je ok. onda...

Citiraj:
drugi kraj kabla lupis u line-in zvucne karte

u redu, pichimo dalje...

Citiraj:
Na liniji u selektoru izaberes TAPE .. pokrenes program u kojem zelis snimati ... na liniji lupis PLAY i onda gledas ima li izlaza - ako ti, recimo, SoundForge prikazuje na vu-metrima 'skokove' znaci da je sve ok

sve je to u redu, samo vu-metri ne skacu veselo, nego cutke miruju u minusu. koristim "cool edit", no to vjerovatno nema veze. uglavnom, programi su iste namjene...a pokusao sam i u "sound recorderu", no ni tamo nista nisam dobio.
dole sam u volume controlu takodje namjestio na recording, chekirao sam prvo "line in", zatim "aux", pa "mix" i na kraju u nedostatku opcija i "mic", no rezultat ostade isti, tj. nema rezultata. pojacavao sam i smanjivao sve i svasta, ali opet nista. ne znam sad jesam li stvarno toliko tupav pa da tako neku jednostvarnu stvar ne mogu rijesiti ili sta vec, ali ja polako pocinjem da pizdim. u nedostatku strpljenja, svakakve ludosti mi padaju na pamet. linija mi je ispod stola, pred nogama, odlicno za sutiranje i lijecenje frustracija :)
i misko, sad su mi stvari malo jasnije, nisam ni ja bio bas na cisto sa nekim pojmovima.

ostajte pozdravljeni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Nov 2003, 13:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

A sto ne bocnes u MIC kao ja radim?

I, onda fino namestis MIC posto ti je vec ukljucen...
Kod mene je line in jedan chinch konektor (zenski) a na mic teram stereo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Nov 2003, 12:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

bodem ti ja sve i svasta, i moguce i nemoguce, no opet nista. a zivci samo sto ne puknu :P ma nije bitno, dacu to nekom da to uradi za mene.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Nov 2003, 14:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Stvarno ne znam sta je problem.

1. Kabl ne valja
2. Nisi ubo tamo gdje treba
...

Nekako mi to lici na hardverski problem...
I, ukljucis mic tamo na onaj zvucnicic sa desne strane i to je to...

Ne znam sta je toliko komplikovano.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2003, 11:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

e ovako, malo kasno, no citavo vrijeme smo govorili o pogresnom kablu. ali, slava mi se priblizava, znaci kasete sa ojkacama se gomilaju, te sam zbog toga malo dublje sagledao problemcic i rijesio ga kupovinom odgovarajuceg kabla (sa obe strane po jedna bananica).

e sad, trenutno sve ide glatko i bez problema, ali zanima me sta dobijem normalizacijom? napominjem da je i ovako dobijen materijal zadovoljavajuceg kvaliteta (ako to iko uopste i gleda kad popije), ali bas me zanima sta mi konkretno ova opcija donosi.

pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2003, 12:19 
Majstor
Majstor

Normalizacija ujednaci audio signal .. Nema peak-ova (probijanja), krcanja zvuka, slucajeva "ide jaka pjesma pa onda tiha, pojacas liniju a nakon te pjesme 'grune' neka da ti izvali membrane" itd itd .. Imas vise metoda normalizacije .. neke samo srezu peak-ove tako da ne izbijaju previse, neke normaliziju po srednjoj vrijednosti glasnoce itd itd .. U principu sta god od normalizacije izaberes bice bolje nego bez nje.. a tesko da ti moze skoditi normalizacija :>

Toliko od mene ... :)

Vrh

[ 16 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]