banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 00:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 59 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: problem sa grafickom
PostPoslato: 03 Feb 2013, 21:36 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 02 Mar 2003, 13:12
Drugovi I drugarice imam problema sa racunarom,pojavljuju mi se artefakti na ekranu I slika je slicna kao da je u safe modu,uradio reinstalaciju I isto,prijavljuje mi gresku na grafickoj,inace graficka je nvidia gt 8500,koju neku solidnu graficku da kupim a da nije puno para,ili ako ima neko nekakav drugi prijedlog,da li se moze popraviti stara graficka.pozdrav

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2013, 21:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Možda da je malo u rerni pečeš i da to posluži neko vrijeme. :) ako je tako vratiš u život, onda ako nije imala ventilator staviš što veći ventilator na nju i može poslužiti do ljeta :)

U svakom slučaju razmišljaj o drugoj... pik.ba ili ovdje ako se neko javi da ti ponudi.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2013, 21:50 
Pripravnik
Pripravnik

objasni mi to oko pecenja,jel ubacim komplet graficku,na kojoj tem I koliko minuta.pozdrav

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2013, 21:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
prati temperature sa nekim programom, vjerovatno se pregrijava

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2013, 22:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Imaš na YT o tome. Potraži linkovena YT sa owen nvidia...
Na primjer ovaj lik :lol:
Temperature negdje 200-250 stepeni :lol:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fDRCt0Bw0pE[/youtube]

Ma ukratko. Skineš sve što se može skinuti sa grafičke. Naljepnice, hladnjak i ventilator... Očistiš grafički čip od paste i ukloniš termo žvake...

Zamotaš karticu u alu foliju i ostaviš da se vidi samo grafički čip. Zagriješ rernu na 200 stepeni. Dok se ne zagrije rerna malo fenom zagriješ garfičku da ne bude prevelika razlika temperature kada je ubacuješ. Smotaš par grudvica od alu folije i staviš ispod zamotane grafičke da ne bude u direktnoj vezi sa tepsijom u kojoj pečeš. Ali da bude u vodoravnom položaju. Čip gore prema grijaču.

8-10 minuta u rerni, onda isključiš rernu i otvoriš da neka se lagano ohladi...

Treba ti pasta da je ponovo staviš na čip...

I onda je prodaš kao HITNO na pik.ba :D

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2013, 22:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

I provjeri prvo da li je možda hladnjak bloiran prašinom pa ne hladi...

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2013, 23:06 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
A da čovjek nema problem sa driverima od grafičke, te mu ne da da poveća rezoluciju i prebaci na 24-bitne boje? Imao sam sličan problem kod kolege na kompjuteru... da li slika izgleda otprilike ovako?

Slika

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2013, 06:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2003, 12:32
danijell je napisao:
Spoiler:
Imaš na YT o tome. Potraži linkovena YT sa owen nvidia...
Na primjer ovaj lik :lol:
Temperature negdje 200-250 stepeni :lol:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fDRCt0Bw0pE[/youtube]

Ma ukratko. Skineš sve što se može skinuti sa grafičke. Naljepnice, hladnjak i ventilator... Očistiš grafički čip od paste i ukloniš termo žvake...

Zamotaš karticu u alu foliju i ostaviš da se vidi samo grafički čip. Zagriješ rernu na 200 stepeni. Dok se ne zagrije rerna malo fenom zagriješ garfičku da ne bude prevelika razlika temperature kada je ubacuješ. Smotaš par grudvica od alu folije i staviš ispod zamotane grafičke da ne bude u direktnoj vezi sa tepsijom u kojoj pečeš. Ali da bude u vodoravnom položaju. Čip gore prema grijaču.

8-10 minuta u rerni, onda isključiš rernu i otvoriš da neka se lagano ohladi...

Treba ti pasta da je ponovo staviš na čip...

I onda je prodaš kao HITNO na pik.ba :D

Sluziti uz crno vino, rashladjeno 14-16 stepeni... Prijatno :)

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2013, 11:03 
Pripravnik
Pripravnik

Da slika izgleda bas tako,i ima sitne kockice po citavom ekranu,ali imam orginal cd od graficke,prije kada podidnem win 7 on mi sam instalira sve drajvere,sada nece nista,i napise error code 43,juce sam izvadio graficku malo ocistio,skinuo hladnjak,vidim da stara passta izgleda poput zvake stegla se,kada sam ponovo sve vratio nazad radila je ok nekih 5 min i opet sve isto,ako neko zna neso da jos nesto pokusam.pozdrav

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2013, 11:51 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Kod kolege je bio problem na starom računaru sa AGP grafičkom, gdje je ona odbijala raditi na 8X, spuštanje na 4X u BIOS-u je rješilo problem... probaj grafičku u drugom računaru, vidi da li i tamo pravi problem...

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2013, 22:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
Nvidia 8500 GT nije AGP, stoga ta varijanta otpada. Osim toga kompletna serija 8000 je poznata po tom problemu, naročito tzv. Silent varijante odnosno varijante sa hladnjakom bez ventilatora (pasivno hlađenje).
Moram priznati da sam se i ja davno zezao sa "rerna trikom" i isto tako moram priznati da 8400 i 8500 tako obrađene i dan danas rade. Naravno, na hladnjake od obe grafike je "nasađena" po jedna "osmica" kako bi to sve kvalitetno hladila.

Suština je sljedeća: usljed pregrijavanja grafički čip jednostavno "odlegne" od ploče. Zagrijavanjem čipa i njegovog podnožja čip ponovo "nalegne" kako treba. Ali nažalost to može da posluži samo kao zaliječenje. Jednom pregrijan čip se nakon obrade daleko brže grije i dostiže kritične temperature te mu pri maksimalnim opterećenjima čak ni poboljšano hlađenje neće pomoći da ne otkaže ponovo. Da se žargonski izrazimo, kao da se "prekalio" i to je to.
Čitav proces je mnogo jednostavnije odraditi duvaljkom toplog vazduha, ali to nema svako. Grafika tako obrađena i sa poboljšanim hlađenjem može bez problema da posluži za office i surf korištenje te za kompletan 2D rad u grafici te poneka ne toliko zahtjevna igrica i to veoma kratko. I može naravno poslužiti da se nekom uval... pardon, proda. Bilo kakvo korištenje za renderovanje, 3D ili igranje igara će je ponovo spržiti u roku od 10 minuta.

Slična procedura se koristi i kod laptopa kojima strada grafika. HP Pavilion dv2000/6000/9000 serije su postale čuvene širom svijeta po tom problemu. Nažalost prostora za poboljšanje hlađenja u laptopu nema, a postolja sa ventilatorom ne mogu više pomoći kad je šteta već načinjena. Tako da u slučaju takvih zaliječenja laptopa, ostaje samo varijanta da se onda laptop što prije nekom uv.., ovaj, proda.

Da zaključimo, vrijeme je da se dotična grafička ili "obradi" pa da služi još malo u računaru čisto da ima nezavisna grafika ili da se baci u smeće i kupi nova (a i današnje jeftine varijante tipa GT620 grafike su daleko bolje od 8500GT).

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2013, 22:55 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Nisam ni rekao da je 8500GT AGP, samo sam naveo gdje sam naišao na sličan problem ;)

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2013, 23:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

I da dodam da ne bi bilo zabune: Vrlo često grafičke rade bez problema u Safe mode-u. Razlog je jednostavan, u Safe mode-u se ne podiže grafički driver pa grafika radi samo sa generičkim driver-om. Odnosno služi samo da prikaže sliku bez ikakvih opterećenja. Isto tako će naravno raditi i u normalnom režimu rada sve dok se ne instalira driver. Nakon toga dolazi vrlo često do BSOD-a i kraha.
Ovo čisto da neko ne pomisli da je možda problem u driver-ima.
Da bi se otklonila sumnja, dovoljno je zadržati se u BIOS-u. Artifakti su već tada vidljivi ako postoje, a u BIOS-u to nema nikakve veze sa sistemom i driver-ima.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2013, 23:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
Nisam ni rekao da je 8500GT AGP, samo sam naveo gdje sam naišao na sličan problem ;)

Sorry, nisam ni vidio da si ti u pitanju (znam da znaš i više nego dovoljno o temi) već sam samo pročitao post pa krenuo da napišem komentar da čovjek ne luta i ne pati se bezze.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2013, 00:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Moze li se ta graficka popraviti na necemu tipa ovo:

Slika

Kontam bolje ce raditi nego u obicnoj rerni?

Ajmo profesionalci dajte savjet probo sam svoju GTX 680 nije radila, peko u rerni 10 minuta ubacio, radi al pojavljuju se artifakti, nakon toga sam probo 20 minuta, peko ubacio i nece da radi, probo sam posle toga na 400 stepeni sat vremena i nece.... Sta da radim sad?

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2013, 00:43 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
kupi novu..sto se patis.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2013, 00:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
kupi novu..sto se patis.

Ma bezveze mi baciti ovu, dobra je graficka... A da dodam malo ulja?

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2013, 01:21 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
de pristavi ulje, od mene dobijes
Spoiler:
Slika

sacekaj sutra dtb pro il entera,danijela..al kad vec pecenje nije odradilo posao bar meni logicki bi bilo da je sutnem u nekakav potok..

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2013, 03:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ipak cu da je pojedem ima tu dosta zeljeza i ostalih elemenata dobrih za organizam, nego da bacim u potok :)

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2013, 08:16 
Pripravnik
Pripravnik

Evo da podijelim iskustvo,sinoc sam pekao graficku,9 min na 200 stepeni,prvo skinuo pasivni hladnjak,ocistio termalnu pastu koja se bila skorila skroz,stavio sve u rernu i ispekao,kada se ohladilo nanio malo nove termalne paste i vratio hladnjak na chip,to je bilo oko 5 sati,comp je radio sve do ponoci bez ikakvog problema,i sve super,surfanje,slusanje muzike,i sve ostale zajebancije,nisam probavao igrice,neka posluzi dok se ne snadjem za novu graficku,elem koju bi mi vi grafiku preporucili da je solidna a da nije puno para.pozdrav

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 59 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]