banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 17:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Jan 2012, 12:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Igrom slucaja, prije 2-3 mjeseca kopiram neke od svojih uspomena na cd, za svaki slucaj. Prodao laptop, uzeo drugi, i sad trebam sadrzaj cd vratiti na racunar. Jedva ide! Sa nekih cdova hoce ucitati podatke, a sa onog koji mi je najznacajniji, kao u inat, jedva ucita po nesto. Probavam na 3 citaca, tj.laptopa, ma kakav. I ovo sto mi hoce vratiti, malo malo, pa neki fajl ne moze ucitati. Al' bar cu izvuci nesto. Sa ovog glavnog cd, jedva da napravi nesto. Tako da cdove, kao medije za backup podataka planiram koristiti otprilike nikad vise!
Citao sam ja o dugotrajnst cda, i da se koristi za backup, medjutim, kad mi je ustrebalo u praksi, nije se pokazao.

Druga opcija, prenosivi hdd, ne zvuci lose, a postoji mogucnost kradje (upravo se sinoc to i desilo, drugi laptop gdje sam imao backupovane podatke je dobio noge u novogodisnjoj noci).

Razmisljao sam o nekom cloudu, picasa, ili dropbox (ogranicen na 2gb :( ). Sto se tice picase, da li je neko radio, koliko je ogranicenje, da li je moguce iskljuciti da se slike ne vide na google+ akauntu?

Koje jos solucije koristite i na koji nacin cuvate podatke koji su vam znacajni? O ovome, bar ja, i nisam nesto previse vodio racuna, ali eto, kad se desi, tek onda se krene razmisljati na koji nacin cuvati podatke.

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2012, 13:28 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Do sada sam većinu stvari čuvao na hard disku. Stare podatke imam na cd-ovima, slike imam na 2-3 diska i na jednom starom hard disku od 40 gb koji povremeno priključim i dodam nove.
Na kraju krajeva i da neki medij zakaže ima na drugom ili na memorijskoj u aparatu (2 gb).
Sledeća investicija će biti neki eksterni disk, taman dovoljno da se rješim ovoliko komplikacija.

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2012, 13:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Smanjiš brzinu narezivanja i kvalitetan CD ili DVD, u suvom i na tamnom da ga držiš i par godina si miran. Imao sam slučaj sa Princo CD-om koji je bio nečitljiv nakon deset dana, a nakon narezivanja verifikacija prošle bez problema :)
Ima programa koji mogu izvući podatke sa teško čitljivih CD-ova. Moram provjeriti tačan naziv jednog koji sam prije koristio.

Najbolje rješenje je na mikrofilm :)
Ja sam prije nekih godinu dana izvukao podatke iz neke arhive sa 5.25" diskete snimljene prije 17 godina :) Bez problema. Pa ako nećeš ni 5.25" disketu ni mikrofilm, onda probaj Microsoft Skydrive. :)

A generalno, staviš na eksterni HDD, DVD-ove i na neki online servis, pa možeš biti miran :)

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2012, 13:55 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Feb 2008, 11:28
Tommy Vercetti je napisao:

Razmisljao sam o nekom cloudu, picasa, ili dropbox (ogranicen na 2gb :( ). Sto se tice picase, da li je neko radio, koliko je ogranicenje, da li je moguce iskljuciti da se slike ne vide na google+ akauntu?

Koje jos solucije koristite i na koji nacin cuvate podatke koji su vam znacajni? O ovome, bar ja, i nisam nesto previse vodio racuna, ali eto, kad se desi, tek onda se krene razmisljati na koji nacin cuvati podatke.

mozes podesiti vidljivost albuma npr private! 8) 8)
imas i deviantart,

a jesi "razmisljao" o usb?? 8) :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2012, 14:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Uspio sam izvuci dio, dok manji dio ne.

Smanjim ja brzinu rezanja dvda, uzimao verbatim diskove, ali eto, nije uspjelo ocitati podatke 100%.

usb lako izgubim, micro sd jos lakse :)

Nema druge, imam nekih stari 80gb hdd, staviti na njega, i ono vaznije na micro sd, a ono najvaznije upload negdje online, pa sta bude :)

Je l' zna neko, ipod touch da li se moze koristiti kao eksterni hdd. Imam od 64gb, ali nisam pokusavao.

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2012, 15:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Eksterni hard diskovi se hoce pokvariti.

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2012, 15:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
и ја доста бекапа имам на ДВД-овима, али није ми то баш сигурно.
пошто имам лаптоп и комп, на оба имам све што ми је важно, тако да ако се један сјебе остаје ми на другом. најжалије би ми било да изгубим слике. имам преко 15 000, то бих се баш исфурао када бих изгубио

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2012, 15:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2011, 23:38
A šta se dobija sa back up-om koji već postoji instaliran u win 7? U kojim situacijama se mogu povratiti podaci?

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2012, 15:32 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
Pa vjerovatno opet zavisi na koji medij vršiš backup. Razlika u odnosu na obično kopiranje/narezivanje na usb/dvd/hard disc je što softver za backup pored podataka u backup dodaje i podatke za korekciju grešaka, tako da je lakše izvući podatke ukoliko dođe do (manjeg) oštećenja medija na koji vršiš backup.

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2012, 15:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2011, 23:38
mislio sam uraditi backup na usb stik ili extrerni hdd. Mada stik često posuđujem, pa bi taj neko imao pristup dokumentima jel?

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2012, 15:58 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
Zavisi od softvera. Neki omogućavaju da zaštitiš backup šifrom.

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2012, 16:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
The_new_Statesman je napisao:
Eksterni hard diskovi se hoce pokvariti.

meni je krepao tako jedan western digital od 500gb, star možda godinu dana, nije bio maltretiran, prosto mu došlo.
naravno da sam sve jako bitne stvari imao na njemu i nigdje drugdje. tješim se da je dobro nekad početi ispočetka. kez.

dropbox je više za neke stvari koje ti trebaju na dohvat ruke, ili baš najbitnije.

ubuntu one cloud? :D

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2012, 16:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
Uspio sam izvuci dio, dok manji dio ne.

Smanjim ja brzinu rezanja dvda, uzimao verbatim diskove, ali eto, nije uspjelo ocitati podatke 100%.

http://www.isobuster.com/
Malo je teško doći do ispravne "cracked" verzije (patchevi puni virusa), ali potraži ako su bitni podaci u pitanju. Veoma moćan alat.

Pa problem je u tome šta vi ovdje smatrate pod backup podataka. Ne možeš vršiti backup na medij koji ćeš nosati stalno sa sobom i koristiti ga u druge svrhe. Poznajem osobe koje kupe externi disk baš da bi imali backup svega što im je bitno, a onda ga nosaju sa sobom kao da je u pitanju stick od 2 gige pa ga štekaju gdje stignu čim im nešto zatreba. Ne ide to tako.

Za veću količinu podataka externi disk se nameće kao best-buy opcija, ali pod uslovom da on služi samo za backup. Prikopčaš ga na komp recimo jednom mjesečno (ili već po potrebi kako kome), izvršiš sinhronizaciju podataka i zatim ga odložiš na sigurno mjesto i zaboraviš na njega do sljedeće sinhronizacije.

Za manje količine podataka USB flash memorije će poslužiti sasvim dobro (danas čak i stick od 32GB ima pristupačnu cijenu), ali da se procedura vrši identično kao sa externim diskom. Backup i na sigurno mjesto do sljedećeg puta, a ne nastaviti ga nosati u džepu pa samo čekati kad ćeš ga izgubiti.

CD-ovi imaju relativno kratak rok trajanja, DVD-ovi još kraći i oni nisu dobar izbor za čuvanje podataka. Profesionalno se backup vrši na magnetne trake, ali ne vjerujem da neko u kućnoj varijanti ima potrebe za tim.

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2012, 22:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2010, 11:27
dtb_pro je napisao:

Pa problem je u tome šta vi ovdje smatrate pod backup podataka. Ne možeš vršiti backup na medij koji ćeš nosati stalno sa sobom i koristiti ga u druge svrhe.

Upravo tako. Dejo to zna. :) Taj USB stick na koji bi stavio podatke trebaš staviti u npr. ladicu sa bitnim ličnim stvarima, a ne nosati sa sobom u džepu. I vaditi po potrebi. Tako ga nećeš izgubiti. :wink:

Je l' zna neko, ipod touch da li se moze koristiti kao eksterni hdd. Imam od 64gb, ali nisam pokusavao.

Iako nije namijenjem da mu se pristupa bilo kako osim preko iTunes-a, možeš to uraditi ako mu možeš pristupiti preko My Computer-a kao i sa USB stick-om. Ako ga vidiš u My Computer, slobodno nabaci na njega. :) I onda prvo probaj uključiti - isključiti sa kompa i ako ne bude problema, onda radi. :D

The sun the moon the stars all bear my seal.

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2012, 23:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
E Dejo, meni je ex. HDD crk'o u regalu... Bez ikakvog nosanja...

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2012, 00:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
A regal ste nosili tokom preseljavanja :)
Možda je hard disk u njemu ostao ispravan :)

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2012, 02:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2010, 11:27

Moguće... Zakaže tehnika... :lol:

The sun the moon the stars all bear my seal.

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2012, 09:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
zato se i prave mali kucni serveri. sa vise hdd-ova

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2012, 11:12 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
goxon je napisao:
zato se i prave mali kucni serveri. sa vise hdd-ova

*like* :D
i da dodam da ako ganjate externe diskove ne ganjate one iz slabijih serija (tipa WD green i blue)

ps. tommy nosio si laptop na proslavu NG? wtf?

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2012, 11:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10

Gdje? Odmah pored rakije jel'??? :lol: :lol: :lol:
Šalu na stranu, ako nije onaj gumirani oklop, možda je crkla "samo" elektronika, od vlage recimo.
Jesi li vadio HDD iz ladice i probao da ga spojiš direktno u kućište?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]