banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Jul 2025, 15:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 55 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Jun 2013, 09:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2011, 15:35
Молим модераторе да остане пар дана тема како би људи који се разумију у рачунаре дали одговоре (надам се да хоће)... Наиме у свој овој кризи планирам узети рачунар, али сам помало скептик да ли ћу за паре које имам узети праву ствар.

Не располажем неким нарочитим парама,дакле не више од 750 марака за конфигурацију,све сам прегледао и за 710-720 (у Србији,дакле покушаћу да прођем без ПДВ) нашао сам наизглед солидну конфигурацију (моћи ћу играти игрице ове боље наредних пар година без проблема,бар се надам)
Ево конфигурације,па ако неко нешто више може рећи,био бих захвалан.

Matična ploča LGA1155 H61 PCIe/DDR3/SATA2/LAN10/100/DVI/7.1
Procesor Intel® Core™ i3, 3MB BOX 22nm
Takt procesora 3.20GHz
Memorija DDR3 8GB (2x4)
Kapacitet hard diska 1000GB
Grafička kartica GeForce GTX650 1GB/DDR5/DVI/HDMI/DP/128bit
Optički uređaj DVD+/-RW /SATA/ black, 22XDVD/12xDVD-RAM
Zvučna kartica Integrisana

Дакле,кажем ограничен сам с парама, узимам ли добру ствар за наведени кеш,мане, предности???

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 11:11 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
sasvim solidna konfa

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 11:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Dobra konfiguracija, ako moze za te pare, uzimaj :)

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 15:54 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 28 Dec 2012, 11:11
Nemoj ocekivati cuda sa tom konfiguracijom, ali za te pare je i vise nego dobra, samo da je jos neki jaci procesor bila bi odlicna :), bolje dodaj koju markicu ako mozes dobiti i5 uz tu konfiguraciju.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 19:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
A koji će mu klinac Core i5 na jeftikaner ploči (H61 čipset). Osim ploče u ovoj priči je najuže grlo terabajtni disk. Ako nije neki ultra brz disk od tere, onda nema smisla nikako. I pametnije mu je kupiti SSD od 60GB za sistem nego ići sa i3 na i5. Razlika u lovi je taman tu negdje, a dobitak na performansama se ne može porediti. Core i3+SSD će meni za vijek vijekova biti ispred Core i5+HDD.

Uzgred, nigdje ne vidim napajanje (ili ne daj bože kućište sa bundle napajanjem)?! Konfiguracije za igranje nikad ne idu bez ozbiljnog napajanja. U startu uštediš maksimalno do 100 KM, a za pola godine do godinu spališ ili barem oštetiš minimalno 200 KM u s*ebanim komponentama zbog lošeg napajanja.

Mašina za igranje se pravi tako što staviš okvirni budžet. Zatim izabereš kućište bez napajanja da nije preružno i da ima pokoji prostor za ventilatore koje kasnije po potrebi možeš kalemiti. Ne serendati sa nekim svemirskim brodovima, već kupi samo funkcionalno, a jeftino. Lim je lim. Ali zato napajanje traži dvaput više para od limarije. Barem neki LC power, ako nema love za Seasonic, Chiftec, Corsair ili eventualno TT.
Kad se to odbije postavlja se pitanje da li ima love za SSD ili ne. Ako da, onda se kupuje ploča sa SATA 6.0 konektorom za njega. B75 čipset je dušu dao za to jer je malo skuplji od ploča sa H61, ali zato daleko jeftiniji od ploča sa Z77 ili šta ti ja već znam. A ima i SATA 6.0 i USB 3.0, a to je dovoljno za sasvim solidan užitak.

Kad se to oduzme pogleda se da li ima prostora za Core i3 i dobru grafiku ili ne. Grafika ispod koje ne bi trebalo ići je Radeon HD7750 / Nvidia GT640. Zapravo, da bi bio miran neko vrijeme minimum bi bio HD7770 / GTX650, ali to su već ozbiljne pare.

Ako nema, može i Pentium G2020 proći sa jačom grafikom, pa jednog dana može se ići na upgrade. Ako uložiš u napajanje i dobru ploču, kasnije uvijek možeš ubaciti Core i5 ako ti je do toga. LGA1155 će imati solidan životni vijek, a za godinu i po - dvije kupiš od nekog Core i5 za manje od pola današnjih para koje treba dati za njega. Dotada ćeš se naigrati solidno.

HDD izabereš tako što se raspitaš koji je model dovoljno brz i pouzdan (Seagate Baracuda ST1000DM003 ili Samsung Spinpoint F3 HD103SJ su lijep izbor). Optika (rezač) -da ima i da radi.

I onda se naravno postavlja pitanje na kolikom monitoru će se vrtjeti sve ovo. Jer od monitora tj. njegove razolucije takođe zavisi dosta toga. Manji monitor - manja rezolucija - može se uštedjeti pokoja markica na grafici.

E sad naravno očekujem poplavu stručnjaka i okorjelih gejmera, ali i kad se jave obavezno ih upitaj koji su od njih svoju gejmersku mašinu platili svojim, a ne tatinim i maminim parama. Vjeruj mi - to je jako bitan faktor.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 20:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Хвала свима, дтб про велико хвала,познајете савршено материју,али мени лаику је пола што сте рекли шпанско село. ;)

Схватио сам да ми препоручујете да узмем квалитетну матичну која се касније може надограђивати..... Ипак, у овом моменту комп узимам дјелимично ради игрица,а дјелимично ради фотошопа, Вегаса... (видео монтаже)...

Кажем, не купујем из свог већ из кевиног џепа,стога гледам да ипак жени не извадим двије мјесечне зараде зарад нечега,нарочито не у овим тренуцима кризе и неимаштине... И ово сам дочекао после 7 година...

Што се монитора тиче, мислио сам узети овај,цијена му је 196 марака (све цијене споменуте су без ПДВ,јер се надам да ћу из СР успјети пренијети)

Outlet - Monitor21.5" Samsung S22B300N LED,1920x1080(FullHD)5ms DC5M:1 5 g. gar

Tip LED LCD
Model LS22B300NS/EN
Dijagonala ekrana 21.5"(55cm)
Wide Da
Maksimalna rezolucija 1920x1080(FullHD)
Osvetljenje 250cd/m2
Kontrast Mega DCR (statički 1000:1)
Vreme odziva 5ms
Ugao vidljivosti 170°/160°
Povezivanje VGA D-Sub
Boja Crna
Ugrađeni zvučnici Ne

Е сад, има наравно бољих,скупљих,ја се не смијем расипати....

А да, апропо конфигурација, наишао сам у истој продавници на још двије,једној је цијена иста као и овој за коју мислим да ћу узети дакле то је нешто овако

Model Altos Gamer X4
Matična ploča MB FM2 A55 PCIe/DDR3/SATA2/GLAN/7.1/USB2
Procesor AMD Athlon™ II X4 Quad-Core 750K, Black edition
Takt procesora 3.40GHz
Memorija 8GB (2x4) DDR3
Kapacitet hard diska 1000GB
Grafička kartica AMD Radeon 7770 1GB/DDR5/DVI/HDMI/DP/128bit
Optički uređaj DVD+/-RW /SATA/ black, 22XDVD/12xDVD-RAM

а ту је и један нешто скупљи, који бих можда и могао узети (ал то је макс) 740 марака

Model Altos Elite Titan
Matična ploča MB LGA1155 H61M, PCIe/DDR3/SATA2/LAN/DVI/7.1
Procesor Intel® Pentium® Dual-Core G860, BOX 32nm
Takt procesora 3.0 GHz
Memorija 8GB
Kapacitet hard diska 1TB
Grafička kartica VGA AMD Radeon 7850, 1GB/DDR5/HDMI/DVI/256bit
Optički uređaj DVD Multi Writer 22XDVD/12xDVD-RAM/2MB
Kućište ATX
Napajanje 500W

Дакле људи,јел тих 30 марака достојно да узмем овај задњи??? Унапријед хвала

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 20:32 
Pripravnik
Pripravnik

@ dtb_pro

Hm, covjek ima vrlo ogranicen budzet, uzimati SSD u tom slucaju je ludost, SSD donosi mnogo bolje performanse, ali sta ce on sa njima ako ima samo 60GB prostora, a nema para za HDD, dok prosjecna igra danas zauzima oko 10-15 GB ? E sada, ko ima novca uzeti 128GB SSD na koji bi stavio OS i najbitnije programe + 1TB dobrog HDDa to je odlicna kombinacija.
Sto se tice monitora, covjeku ocito treba za photoshop i gaming, a za takve stvari sve ispod 21" je maleno, meni za PS, a i igre, i ovaj 21.5" sto imam je maleno, planiram uzeti od 24" LED monitor, ionako im je cijena dosta pala u zadnje vrijeme.
Sto se tice procesora, i3 je ok za pocetak, ali on je vec preslab za sve novije naslove ( osim ako mislis igrati na 640x480 sve low i off :D), i5 je vec nesto bolji, spada u neki mid range gaming cpu.
Realno gledano, ako vec imas neki PC na kojem ti solidno radi PS i Vegas, za igranje uzmi konzolu, za 300 KM mozes kod, naseg kolege sa foruma, Lemy-a uzeti polovan Xbox360 Elite sa igrama, znaci ostaje ti 450 KM da kupis dobar LCD TV ( za te pare se vec nadje nov 32" LCD tv, a mozes i dobar polovan LED naci ) ili da nadogradis trenutni PC sa boljom grafickom i jos RAMa da ti odlicno rade Vegas i PS.
Sa konzolama nema zajebancije hoce li raditi naslov ili nece, hocel stekat necel'... skini - stealthuj - narezi - igraj i gotova prica.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 20:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Altos računari?! Ajme majko... prošle i pretprošle godine smo i mi pokušati dilati njihovu robu ovdje. Nismo se baš usrećili.

I odmah da raskrstimo: Ne kupuj gotove konfiguracije, osim ako ti ne treba office/surf računar. U takvim varijantama prodavac uvijek pokušava proći najbolje gurajući bar jednu ili dvije stvari koje niko ne bi kupio zasebno. Ozbiljniji komp uvijek sastavljaš sam. Ovi Altos računari u suštini imaju obično smeće od napajanja i tu sva priča prestaje,

Koliko vidim ovaj prvi komp Altos Gamer X4 je lijepo složen, ali ne piše koja je tačno ploča, To i nije toliki problem koliki je ovo "Spire 1072 500W", ulickani kinez čije napajanje će da produva od ove konfiguracije nakon tri mjeseca.

Da se razumijemo, winwin i emmi u gotovim konfiguracijama ubacuju najjeftinije MSI ploče te jeftina Spire i MS kućišta. Tako to ide. Ali ako neko ne zna, nije razlog da ne upita za savjet. E sad, da li će poslušati...

Ovaj drugi, Altos Elite Titan mi se čak i sviđa. Lijepa kombinacija za te pare, ali...
Unutra je vjerovatno MSI H61M-P23 (B3), jeftinjak ploča najniže klase. To i ne bi bio toliki problem, koliko ovo šminka kućište koje ne prepoznajem. BitFenix Merc Alpha stoji u opisu, ali to nije to. Uzgred i da jeste, ono dolazi bez napajanja, pa je upitno šta je ovih 500W. Ako je neki slabašni kinez onda u kombinaciji sa HD7850 grafikom čini dobitnu kombinaciju za požar u kući.

Sačekaj ti malo s izborom i idi na kupovanje po komponentama, a ne na gotove konfiguracije. To ti je barem moj savjet.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 21:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@toxicology

Ti si čovjeku na sve ono umjesto Core i3 predložio Core i5. Razlika je između 110 i 140 KM (kod nas). Za te iste pare dobije SSD od 60GB (kod nas). I u Srbiji je ista analogija.
Na SSD ide sistem i programi koje najčešće koristi. A ne igrice. One idu na HDD, njemu je bitan odziv sistemskih fajlova, a ne wave zvukova iz igre. SSD treba znati korisiti. I naravno, mislio sam da ide u kombinaciji sa HDD koji je već spominjao. Ja sam samo rekao da bih to dodatno ulaganje usmjerio na SSD, nikako na i5 umjesto i3.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 21:15 
Pripravnik
Pripravnik

dtb_pro je napisao:
@toxicology

Ti si čovjeku na sve ono umjesto Core i3 predložio Core i5. Razlika je između 110 i 140 KM (kod nas). Za te iste pare dobije SSD od 60GB (kod nas). I u Srbiji je ista analogija.
Na SSD ide sistem i programi koje najčešće koristi. A ne igrice. One idu na HDD, njemu je bitan odziv sistemskih fajlova, a ne wave zvukova iz igre. SSD treba znati korisiti. I naravno, mislio sam da ide u kombinaciji sa HDD koji je već spominjao. Ja sam samo rekao da bih to dodatno ulaganje usmjerio na SSD, nikako na i5 umjesto i3.

SSD od 60GB za 30 KM ? Mislis 130 KM koliko kosta Kingstonov SSD od 60gb?

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 21:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Razlika između i3 i i5 je oko 130KM. Toliko dođe SSD od 60GB. O kojih ti 30 KM pričaš, ja stvarno ne znam.

Edit:
Sad mislim da shvatam: Rekao sam od 110 do 140. Mislio sam da je i5 skuplji od i3 za 110-140 KM (a ne da je razlika 30KM).

Poslednji put menjao dtb_pro dana 18 Jun 2013, 21:23, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 21:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

dtb_pro je napisao:
Altos računari?! Ajme majko... prošle i pretprošle godine smo i mi pokušati dilati njihovu robu ovdje. Nismo se baš usrećili.

I odmah da raskrstimo: Ne kupuj gotove konfiguracije, osim ako ti ne treba office/surf računar. U takvim varijantama prodavac uvijek pokušava proći najbolje gurajući bar jednu ili dvije stvari koje niko ne bi kupio zasebno. Ozbiljniji komp uvijek sastavljaš sam. Ovi Altos računari u suštini imaju obično smeće od napajanja i tu sva priča prestaje,

Koliko vidim ovaj prvi komp Altos Gamer X4 je lijepo složen, ali ne piše koja je tačno ploča, To i nije toliki problem koliki je ovo "Spire 1072 500W", ulickani kinez čije napajanje će da produva od ove konfiguracije nakon tri mjeseca.

Da se razumijemo, winwin i emmi u gotovim konfiguracijama ubacuju najjeftinije MSI ploče te jeftina Spire i MS kućišta. Tako to ide. Ali ako neko ne zna, nije razlog da ne upita za savjet. E sad, da li će poslušati...

Ovaj drugi, Altos Elite Titan mi se čak i sviđa. Lijepa kombinacija za te pare, ali...
Unutra je vjerovatno MSI H61M-P23 (B3), jeftinjak ploča najniže klase. To i ne bi bio toliki problem, koliko ovo šminka kućište koje ne prepoznajem. BitFenix Merc Alpha stoji u opisu, ali to nije to. Uzgred i da jeste, ono dolazi bez napajanja, pa je upitno šta je ovih 500W. Ako je neki slabašni kinez onda u kombinaciji sa HD7850 grafikom čini dobitnu kombinaciju za požar u kući.

Sačekaj ti malo s izborom i idi na kupovanje po komponentama, a ne na gotove konfiguracije. To ti je barem moj savjet.

Ради се о винвин продавници ;)

Морам готове! ;) Што је најгоре (састављање појединачно за паре којим располажем мање више не добијам ништа боље) и због превоза и због неких других ствари. Гледао сам ја и у неким нашим продавницама, суштински цијене су ту негдје,али ме 17 % пдв уби.

Много си ми помогао,али бојим се да ипак овај пут биће колико пара толико музике. Читао сам и коментаре на ове конфигурације које сам поставио,тачно је да је напајање слабије,да су компови бучнији,е сад да ли бих ја могао поред свега наведеног узети још неки хладњак??? И какве су им цијене уопште код нас?

Што се плоча тиче то је очигледно,што се кућишта тиче,није ми толико битно. Е наравно,не бих се ја љутио да је процесор јачи а да је рецимо РАМ 4,али...

Твој савјет је прави,али ја што је најгоре већ мјесец дана се распитујем,гледам,сваки динар је данас важан и стога сам и ограничен ;) За једно 15-ак дана бих требао нешто узети у складу с могућностима,иначе га нећу ни узети јер ће паре отићи... :(

А о СДД појма немам да будем искрен?!

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 21:23 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
On priča o razlici između 110 i 140 maraka, kontajući valjda da jedan košta 110, a drugi 140 maraka...

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 21:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Razlika se krece od 110 do 140 maraka, u tome je stvar :D

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 21:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@рЕпУбЛиКа СрПсКа
Ako imaš lovu, jesi li razmislio o pik.ba varijanti? Tamo niko ne spominje PDV 17%... Bar dok ovi žohari na vlasti ne zažele još više para u svojim džepovima pa nađu načina da oporeze i to....

Za živu lovu se može proći dosta jeftinije nego u radnjama kod nas, a ne moraš potezati do Srbije i izigravati nevinašce na granici.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 21:29 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Zvornik je puno bliže Srbiji nego BL....

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 21:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Zvornik je puno bliže Srbiji nego BL....

Zvornik itekako, ali Srpsko Sarajevo baš i ne. E sad... da li znaš nešto što ja ne znam ili...

Uostalom i u Sarajevu se mogu naći dobre cijene itekako (u odnosu na BL), a i daleko veći izbor. Ne treba ni to zanemariti.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 21:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

dtb_pro je napisao:
@рЕпУбЛиКа СрПсКа
Ako imaš lovu, jesi li razmislio o pik.ba varijanti? Tamo niko ne spominje PDV 17%... Bar dok ovi žohari na vlasti ne zažele još više para u svojim džepovima pa nađu načina da oporeze i to....

Za živu lovu se može proći dosta jeftinije nego u radnjama kod nas, a ne moraš potezati do Srbije i izigravati nevinašce na granici.

Размишљао сам купити ново,не половно. ;)

А на пику свега,мени је ближе отићи у Шабац,Лозницу него рецимо Мостар или Ливно,па чак и Бањалуку.... Прво сам гледао неке ствари у Техноманији,скупи су,онда ми препоручише Генелек,нашао неку добру конфу за малтене 730 + ПДВ,,,, ал морам и монитор узимати а не желим више од 920 трошити....
А и некако више волим видјети уживо то што купујем,него куповати на слијепо.. ;)

Ма и радње код нас су сконтале фору,па малтене исто те изађе слагање конфигурације по жељи и иста та конфа већ састављена.... раније је било лакше.... А и не могу на рате куповат,дакле готовински..

Што се Србије тиче,то је тек права прича, све преко 300 евра се плаћа царина и шта ти ја знам,па је баш гураво,а овај вин признаје само 8%....

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 21:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

рЕпУбЛиКа СрПсКа je napisao:
Размишљао сам купити ново,не половно. ;)

Govorim o novim računarima/komponentama kod provjerenih prodavaca sa garancijom! Ne govorim o polovnjacima! Nije ti pik.ba samo "prodajem Golf 2 1.6 dizel - u zamjenu primam 2 opel suze benzinca i renoa po izboru"

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 21:58 
Pripravnik
Pripravnik

Sto se tice elektronike, najbolje a i najblize, je kupovati u HR, Links prodavnicu imas u Sl.Brodu, do kojeg dodjes za 1:30 h, mada opet u ZG imas puno veci izbor a i tamo si za 2h, cijene su jeftinije nego kod nas, oko ponude je glupost i raspravljati uopste a mozes dobiti povrat poreza, svaka radnja koja ima TAX FREE logo mozes dobiti povrat poreza, jos ako presutis na carini, na konju si :).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 55 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]