banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 22:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Eksterni DVD rezac
PostPoslato: 13 Feb 2011, 17:55 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Nov 2010, 18:06
Cisto ako neko zna, da li se od obicnog dvd rezaca moze napraviti eksterni, a ako moze, na koji nacin je to izvodivo?

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2011, 21:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2010, 11:27
Jednostavno. Kupiš 2 metra IDE ili SATA kabla (ako ima), spojiš na rezač, probušiš rupu na kućištu za prolaz kabla, staviš rezač na sto... i to je to. :D

Ili još jednostavnije, stavi ga u kućište. pa da bude interni... :D

The sun the moon the stars all bear my seal.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2011, 21:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
hemicar je napisao:
Cisto ako neko zna, da li se od obicnog dvd rezaca moze napraviti eksterni, a ako moze, na koji nacin je to izvodivo?

Na istom principu kao i externi hard disk. Potrebni su ti identični kablovi da bi to napravio jer DVD rezač koristi isti napon kao i HD, a konektor je ili ATA ili SATA pa se onda to sve fino spoji na USB.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2011, 21:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Odnosno ovo što lik traži da kupi:
http://forum.banjaluka.com/viewtopic.php?f=45&t=54598

Mada ja imam externi DVD rezač (koristim ga za servere koji nemaju optiku) pa nikad nisam ovo probavao, ali to bi ti bilo to.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2011, 20:04 
Pripravnik
Pripravnik

dtb_pro je napisao:
hemicar je napisao:

Na istom principu kao i externi hard disk. Potrebni su ti identični kablovi da bi to napravio jer DVD rezač koristi isti napon kao i HD, a konektor je ili ATA ili SATA pa se onda to sve fino spoji na USB.

Gdje se mogu pronaci odgovarajuci kablovi i adapter za napajanje i zna li neko kolika je cijena? U pitanju je Banja Luka naravno.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2011, 21:50 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Okt 2008, 00:31
Uzmeš 5.25 kućište i strpaš u njega rezač i kačiš ga preko USB-a na bilo koji kompjuter.To je najelegantnija varijanta osim ako nemaš e-SATA na kompu ali to baš i nije prenosivo ako je u tome smisao.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2011, 22:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

hemicar je napisao:
Gdje se mogu pronaci odgovarajuci kablovi i adapter za napajanje i zna li neko kolika je cijena? U pitanju je Banja Luka naravno.

Pa dao sam ti gore link gdje ljudi raspravljaju na tu temu. I to na ovom istom forumu. Bilo je u Infocomu, koštalo 25 KM, ali trenutno nema na stanju. Govorim samo o kablovima, ne o ladici naravno.
Vjerovatno ima i u drugim radnjama, progooglaj ili prošetaj malo. A na ovoj temi možeš vidjeti sliku toga što tebi treba:

http://forum.banjaluka.com/viewtopic.php?f=45&t=54598

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2011, 22:44 
Pripravnik
Pripravnik

Hvala druze na informaciji.. Meni konkretno treba nesto da zamijenim RW na laptopu, crko, ili sta mu je vec (fizicki kvar, zapeo tokom prenosenja dok je bio otvoren).. U desktop racunaru imam kvalitetan, vec duze vrijeme se sluzim njime, pa sam kontao njega nekako preformulisati u eksterni i koristiti po potrebi na desktop racunaru kao i na laptopu.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2011, 23:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

hemicar je napisao:
Hvala druze na informaciji.. Meni konkretno treba nesto da zamijenim RW na laptopu, crko, ili sta mu je vec (fizicki kvar, zapeo tokom prenosenja dok je bio otvoren).. U desktop racunaru imam kvalitetan, vec duze vrijeme se sluzim njime, pa sam kontao njega nekako preformulisati u eksterni i koristiti po potrebi na desktop racunaru kao i na laptopu.

pljuc... bedak... jesi li provjeravao je li bar koliko toliko standardan taj na laptopu da ga promijeniš? Jeste da je to papreno skupo, ali možda ipak nije toliko skuplja varijanta od kupovine kablova...

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2011, 23:52 
Pripravnik
Pripravnik

Iskreno, nemam pojma koji je model u pitanju, mogu pogledati ako nesto znaci. Jbg, malo nepaznje i :cry:
Sumnjam da je malo skuplji od kablova, ako su doticni 25-30KM. Istina, lakse je koristiti vec ono sto se nalazi unutar samog racunara, nego sada kaciti, i sta znam vec, al sve ima svoju cijemu..

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2011, 11:25 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Okt 2008, 00:31
Originalni rezač ćeš teško naći ispod 50-60KM.Eksterna ladica je najbolje riješenje.Oni adapteri ATA-USB se pomalo čudno ponašaju u nekim situacijama.Imam i jedno i drugo pa znam.Ako ne nađeš javi se na pp.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2011, 14:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

tamindus je napisao:
Originalni rezač ćeš teško naći ispod 50-60KM.Eksterna ladica je najbolje riješenje.Oni adapteri ATA-USB se pomalo čudno ponašaju u nekim situacijama.Imam i jedno i drugo pa znam.Ako ne nađeš javi se na pp.

Ladica za HD (2,5" ili 3,5") je jedno, a za 5,25" uređaje je drugo. Ovo drugo ne vjerujem da je baš jeftino, a sigurno je skuplje od samih kablova, a i teško je naći. Onda bolje da kupi sebi externi DVD rezač ili nađe ovakav kakav mu je crkao (cijena skoro pa ista) i Bog te veselio. Sama ladica i nije toliko elegantna osim ukoliko nema onu foru da se spaja na dva USB izlaza kako bi se preko jednog napajala, a preko drugog vršila transfer podataka. Ako nije takva (a takve su skupe) onda se na nju svakako kači adapter za napajanje i USB kabl (odnosno opet "kablovi") tako da razlike nema. Razlika bi bila da je hard disk u pitanju pa da ga moraš malo paziti pa da bude stabilan i zaštićen, a ovako...

Uostalom, imaš sve podatke pa odluči sam.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2011, 18:28 
Pripravnik
Pripravnik

Nasao sam danas one kablove i adapter, kostaju 27KM. Kolega mi posudio da probam, pa ako bude radilo, kupicu. Imam problemcic, prikopcam rezac sa svog desktop racunara na usb sa laptopom i dodam kabal za napajanje, ali nakon ucitavanja, nece da pokrene, nesto u fazonu nije u mogucnosti da inastalira drivere :mad:
Ima li neko preporuku, sta, kud i kako?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]