banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 05:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Dec 2010, 22:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
Hajde da i ja postavim jedno pitanje. A problem baš nije jednostavan, kao što bi se po naslovu moglo pomisliti.

Naime, za one koji još ne znaju, bavim se popravljanjem računara. Uglavnom se naravno radi o reinstalaciji sistema, odnosno o "generalkama". Pošto imam svoj princip rada, koji bi značio odradim pošteno, naplatim urađeno i računam da će mušterija ako bude zadovoljna opet zvati mene kad zatreba, onda to podrazumijeva potpuno up-to-date software na mašini (windows, office, drivers i svi prateći programi). I tek odnedavno mi se javio jedan problem. Mikrofon (odnosno ulaz za njega na zvučnoj kartici) prestane da radi.

Detaljnija priča izgleda ovako. Instaliran sistem, instalirani svi driveri pa među njima i onaj za zvuk. Testiranje: zvuk uredno radi, a bogami i mikrofon. Potpuni update sistema, zatim instalacija svega i svačega i na kraju sve OK. Bar sam ja tako mislio. S obzirom da manji procenat ljudi koristi mikrofon (obično za Skype i sl.) problem nisam odmah saznao jer izlazni zvuk i dalje perfektno radi. A kad sam saznao, krenuo sam u detaljnu analizu i testiranja. Pokazalo se da se radi o svim zvučnim karticama, bilo on-board ili nezavisnim, koje koriste čip AC-97. A takvih je užasno mnogo. Da ne bude zabune i Realtek i SoundMax i C-Media vrlo često koriste ovaj čip, iako se kartice zovu po distributeru.

Dalja analiza je pokazala da reinstalacija drivera ili promijena na starije, novije, drugačije neće pomoći. Onda sam "goustovao" (pravićemo se da ovo nisam napisao) gotov sistem na drugu mašinu i samo dodao driver... i ... mikrofon radi. Zatim sam odradio posljednji update nekih programa i sistema i ... i... mikrofon više ne radi.

Prvo je debela sumnja pala na stavljanje posljednjih verzija meni obaveznih paketa: K-Lite Mega Codec Pack i QT-lite. S obzirom da imaju i logičku vezu sa zvukom mislio sam da je do njih. Ko ne zna, prvo je full paket svih mogućih i nemogućih codeca da bi se bez problema mogla vršiti reprodukcija video zapisa bilo koje vrste, dok je drugo alternativa Aplle-ovom Quick Time Playeru jer njega u fullu ne podnosim na računaru, ali njegovi plug-inovi su potrebni u sistemu a QT-lite mi nudi samo njih. Međutim, njihova deinstalacija nije pomogla. Da li je za*eb trajno ostao negdje zapisan u registry-u, teško je reći.

Međutim, pojavio se novi momenat. Na kućnom računaru na kojem je Windows 7 u upotrebi (zaboravio sam napomenuti da je dosadašnja cijela problematika bila vezana za WinXP) mikrofon je prestao raditi prije par dana. Ne znam koliko tačno, ali znam da je prije maksimalno 20-ak dana mikrofon korišten za Skype i radio je. Na njemu nisam update-ovao gore pomenute pakete, bar ne u zadnjih mjesec dana koliko me sjećanje služi. Jedino radi redovni MS update Windowsa i MS software-a. Malo je reći da sam pobudalio. Em je drugi OS u pitanju, em sad nisam mogao ni predpostaviti kako i zašto. Prateći program od zvučne kartice čak detektuje da ubacujem mikrofon, ali to ne pomaže. Nikakav zvuk ne ulazi. Probao sam i frontalni ulaz - ništa. Ostao sam zatečen.

Dr.Google ne pomaže baš puno. Osim pljuvačine po AC-97 čipu, svi ostali problemi/rješenja se svode na odčekiraj mute, podigni klizač od mikrofona na gore, začekiraj da je mikrofon default ulazni zvučni uređaj, uključi boost, vidi jel ti mikrofon ispravan, probaj drugi, pa da nije pogašen u BIOS-u, a šta će ti mikrofon :) ...

Bez uvrede, ovakvi savjeti za mene su ipak malo "noobovski" tako da nema potrebe neko spominje to kao potencijalno rješenje. Sve je provjereno, ali a-a. Jedino pomaže ubacivanje nove zvučne i instaliranje njenih drivera i tada mikrofon na njoj radi, ali ne pada mi na pamet da ubacujem dodatnu zvučnu, pored ispravne na ploči.

Stoga molim da se javi neko ko je možda iskusio sličan problem, a častim pivom onoga ko je pomenuti problem uspio i riješiti.

Problem jeste više software-ski nego hardware-ski, ali linkovaću ga i na Software topic pa ćemo vidjeti.

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2010, 00:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
control panel>hardware and sound>manage audio devices. tu sam morao ukljuciti C In na ploci za TV kartu. cini mi se da imas slican problem:)

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2010, 02:50 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2009, 02:25
Ne bih da pametujem ali ideje nisu na odmet. Da li si provjerio da prilikom instalacije, kako kazes, svega i svacega nisi instalirao i neki "virtuelni" zvucni dodatak (kao kod Cakewalk-a npr.) koji je preuzeo kontrolu nad Mic-om, u device manageru pod sound, video and game controlers vidi da li imas nekih nepoznatih dodataka pa ih iskljuci (disejbluj :lol: ), pa testiraj mic.

Imam Realtek zvucnu i imao sam slican problem ali sa reprodukcijom zvuka koji sam rijesio na taj nacin, ali ko zna, bagoviti su putevi XP-jevi!

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2010, 03:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Hoće sa nekim drajverima, prije svega starijim, da pravi problem šum i mirkofonija :) , pa se automatski isključi mikrofon. Pa moraš svaki put "ručno" uključivati mikrofon.
Pogledaj podešavanja za mikrofon i uključi Noise Suppression, Acoustic Echo Cancellation.
Najbolje ćeš to provjeriti ako spojiš mikrofon i slušalice, a ne zvučnike.
I malo imprvizacije sa rasporedom zvučnika i mikrofona, recording i playback volume.

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2010, 19:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Prvo sto mi pada na pamet a da nije vec spomenuto je da probam sa drugim mikrofonom (cini mi se da to nisi napisao). Mozda se nesto "odlemilo", kabl prekinuo (nije mi se jednom desilo da je najdebilnija opcija ustvari "the one")?
Zatim, mozda (lupam) ti pomogne da instaliras ASIO drajvere i ides preko njih? Stekam gitaru preko mikrofonskog ulaza i drasticno smanjim latency kad idem preko njih iako je zvucna Creativova i imam njene drajvere ...

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2011, 15:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

goxon je napisao:
control panel>hardware and sound>manage audio devices. tu sam morao ukljuciti C In na ploci za TV kartu. cini mi se da imas slican problem:)

Ne vidim sličnost jer meni je izabran Mic kao uređaj za audio ulaz. Provjerio sam da li je još neki Mic na spisku, isključivao pa uključivao Mic kao "default input audio device" nekoliko puta, ali jok! :confused1: :confused1: :angry1: :angry1:

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2011, 15:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spiridon986 je napisao:
Ne bih da pametujem ali ideje nisu na odmet. Da li si provjerio da prilikom instalacije, kako kazes, svega i svacega nisi instalirao i neki "virtuelni" zvucni dodatak (kao kod Cakewalk-a npr.) koji je preuzeo kontrolu nad Mic-om, u device manageru pod sound, video and game controlers vidi da li imas nekih nepoznatih dodataka pa ih iskljuci (disejbluj :lol: ), pa testiraj mic.

Imam Realtek zvucnu i imao sam slican problem ali sa reprodukcijom zvuka koji sam rijesio na taj nacin, ali ko zna, bagoviti su putevi XP-jevi!

Ja sam se plašio da je upravo nešto slično u pitanju i to nešto što nije vidljivo u Device Manager-u jer ovo što si naveo sam brzo pretpostavio i naravno provjerio i :angry4: :angry4: :angry4: nema ništa takvo.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2011, 15:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

danijell je napisao:
Hoće sa nekim drajverima, prije svega starijim, da pravi problem šum i mirkofonija :) , pa se automatski isključi mikrofon. Pa moraš svaki put "ručno" uključivati mikrofon.
Pogledaj podešavanja za mikrofon i uključi Noise Suppression, Acoustic Echo Cancellation.
Najbolje ćeš to provjeriti ako spojiš mikrofon i slušalice, a ne zvučnike.
I malo imprvizacije sa rasporedom zvučnika i mikrofona, recording i playback volume.

Improvizovao sa više drivera, odnosno skidao najnoviji, a stavljao neke starije - nije pomoglo. Testirao sam samo sa slušama i mikrofonom bez zvučnika upravo zbog eventualne mirkofonije. Improvizovao sa Boost-om, regulacijom šuma i sl. Jedino nisam imao spojim nekakvu liniju ili player pa da ga ubacim na Line-In, da vidim da li bar on prima zvuk kako treba. Mada mi to neće pomoći jer Line In i Mic ulaz nisu isti tako da tu baš i nema improvizacije.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2011, 16:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

NiZ je napisao:
Prvo sto mi pada na pamet a da nije vec spomenuto je da probam sa drugim mikrofonom (cini mi se da to nisi napisao). Mozda se nesto "odlemilo", kabl prekinuo (nije mi se jednom desilo da je najdebilnija opcija ustvari "the one")?
Zatim, mozda (lupam) ti pomogne da instaliras ASIO drajvere i ides preko njih? Stekam gitaru preko mikrofonskog ulaza i drasticno smanjim latency kad idem preko njih iako je zvucna Creativova i imam njene drajvere ...

Prvo nisam spomenuo jer smatram da se podrazumijeva da sam probao barem tri različita. Osim toga napomenuo sam da je najvjerovatnije neki software za*eb jer je radio pa prestao da radi nakon nekih update-a programa i sistema. Ovo drugo nisam ni znao šta je dok sad nisam proguglao. Probaću da vidim i to.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]