banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 05:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Zaglavljuje laptop
PostPoslato: 31 Dec 2010, 18:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Problem, nije mi jasno, mozda neko zna sta je... Kad ukljucim laptop (ASUS X51Rseries) i ne ukljucim napajanje, nakon otprilike pola sata zaglavi i moram ga restartovati iako baterija nije istrosena (iako to nema veze). Kad je "ukljucen na struju", to se ne desava. Ima li neko ideju sta mu je?

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2011, 20:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Iko?

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2011, 21:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2010, 20:23
NiZ je napisao:
Problem, nije mi jasno, mozda neko zna sta je... Kad ukljucim laptop (ASUS X51Rseries) i ne ukljucim napajanje, nakon otprilike pola sata zaglavi i moram ga restartovati iako baterija nije istrosena (iako to nema veze). Kad je "ukljucen na struju", to se ne desava. Ima li neko ideju sta mu je?

Kako "zaglavi" ? I kako nema veze, vidis da ima.
Mozda bi ti neko pomogao da si malo bolje objasnio...
Meni se slicno desavalo kad je na bateriji - crn ekran, podesila sam da se gasi monitor
nakon 15 min. poslije ne moze nikako doci sebi.
Sad je na kablu non-stop i miran. :D

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 16:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Zaglavi tako da mozes gledati u ekran ali niti mozes pomjeriti mis niti reaguje na bilo sta sa tastature.
Napisao sam da nema veze da li je baterija istrosena jer se to desava i kad je istrosena 80% i kad je 60% i kad je ..... A nije u pitanju moj laptop niti je kod mene pa ne mogu da ga "pratim i posmatram" te dodam vise informacija kao "zaglavi uvijek kad je t procesora 74 Celzijusa ..."

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 18:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Možda je problem sa ACPI. Pokušaj promjeniti podešavanja u Power Management-u. Ili provjeri sa nekim Live CD-om. Možda je malo melanholičan laptop :)

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 23:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
NiZ je napisao:
Zaglavi tako da mozes gledati u ekran ali niti mozes pomjeriti mis niti reaguje na bilo sta sa tastature.
Napisao sam da nema veze da li je baterija istrosena jer se to desava i kad je istrosena 80% i kad je 60% i kad je ..... A nije u pitanju moj laptop niti je kod mene pa ne mogu da ga "pratim i posmatram" te dodam vise informacija kao "zaglavi uvijek kad je t procesora 74 Celzijusa ..."

To bi trebalo da je ovo, zar ne:
http://www.notebookcheck.net/Review-Asu ... 474.0.html

Baterija nema veze sa tim, jer bi simptomi bili drugačiji. Da ti je baterija prazna, komp ti ne bi "ledio" već se jednostavno "utrnuo" :lol: Ugasio bi se. Kad smo već kod toga, indikator trenutnog kapaciteta baterije ti nije sveto pismo da ga se striktno držiš, već je samo aproksimativan alat. Zavisno od toga šta komp radi i koliko je opterećen, tako se i baterija prazni. A ako je baterija već pri izdisaju onda indikator ne služi ničemu jer ionako sa 100% sleti na 5% odmah. A pogotovo ne služi ničemu ako je baterija "proključala" - veliki dio korisnika ignoriše savjete i drži laptop/notebok/netbook uređaje priključene na eksterno napajanje po nekoliko dana, a vrlo rijetko uopšte prazne bateriju radom samo na njoj. Na taj način je "srede" bateriju pa se poslije pitaju kako kratko traje. A indikator prikazuje čas 30%, čas 70%, a čas 5%.

Elem... Problem je to što ga ne možeš malo prostudirati jer nije tvoj. Ali si spomenuo dobar primjer - pregrijavanje. Bilo bi poželjno da ga bar malo ispitaš. Kad se zaledi, da ga odmah restartuješ pa u BIOS-u pogledaš temperaturu procesora. Za tvoj model možeš da se orjentišeš prema ovoj tabeli:
http://paulsiu.wordpress.com/category/cpu/
Ako nema u BIOS-u, ima u Windowsu:
http://www.almico.com/sfdownload.php
Dakle, tvoj celeron ne bi smio da prelazi 70C ni u ludilu. Čak je neki propisani max 65C. Problem bi mogao biti da je recimo baterija "slaba" pa ne može da isporuči potrebni napon i jačinu struje procesoru. Celeron je jeftini procesor i on ne može da radi u safe mode-u na bateriji i u full-u kad je na struji, kao recimo Athlon, Turion ili Core2Duo. Celeron uvijek isto vuče napona i jačine struje. Stoga se, lako je moguće, pregrijava usljed "slabe isporuke" od strane baterije, a kad je na napajanju preko adaptera, onda nema problema. U tom slučaju procesor dostigne "Die Temperature" koja je obično određena i u BIOS-u i tad se "zaledi". Ja bih recimo prvo posumnjao na ovo, na osnovu onoga što si napisao.

Međutim isto tako je moguće da je i do ACPI-a, odnosno u Windowsu do podešavanje Power Management-a/Sheme. Kao što već rekoh, ovaj tvoj Celeron nema mogućnost dinamičkog rada, pa ga možda neka "štedljiva" šema zaglupljuje. U tom slučaju bi jako korisna informacija bila koji je OS na tom laptopu (nemoj samo reći da je Vista, da se odmah upucam što sam kucao ovoliko bez potrebe) :mad:

Isto tako uopšte ne bi bilo na odmet da odradiš update BIOS-a ukoliko je moguće, a zatim učitaš podrazumijevane vrijednosti pa da vidiš onda šta će biti.

Recimo da je ovo dovoljno za sada...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]