banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 00:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Nov 2009, 19:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2008, 18:11
Imam graficku nVidia GeForce 9800GT 512MB i u zadnje vrijeme sam primijetio da se graficka slabo hladi. Kuler na njoj se samo ukljucuje povremeno a nekada se i ne ukljuci uopste,na racunaru mi se par puta pojavljivao plavi ekran pa se zatim restartuje.
Da li je tu lijek da zamijenim kuler ili je mozda do napajanja...

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2009, 19:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Mislim da cooler treba non stop da radi.

Provjeri da li je zaprljan. Ako je zaprljan, onda nekom četkicom očisti prašinu.

U većini slučajeva se nakupi prašine, te cooler ne može da ohladi GPU i grafičku kartu uopšte.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2009, 20:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2008, 18:11
Kuler je cist ali se ne pali nikako, mislim da mi je graficka jos pod garancijom.Odnijecu je u servis da mi srede, nema mi druge.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2009, 22:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Apr 2009, 15:19
Ne sikiraj se ako je grafa pod garancijom.
Ali imam jedan važan savjet za sve levate koji traže savjet za popravak uređaja pod garancijom: Ako primjetite bilo kakvu nepravilnost tokom rada takvih uređaja ne preduzimajte NIŠTA!!! Samo ga reklamirajte.
Pokušaću da pomognem kolko tolko i ljudima sa ovakvim problemom kad grafička nije pod garancijom. Nije nemoguće da aktivni kuler tokom vremena produva. To se dešava kod jeftinih propelerčića pogotovu ako su izloženi većim količinama prašine, vlage, temperaturama (ali ne od forsiranja grafe nego od boravka u toplim prostorijama i u prostorijama đe ima tepih ili se puši, loži vatra ili kuva) i čestom paljenju i gašenju kompa (samo resetovanje se ne podrazumijeva). I ako drekne kuler oni u principu nisu mnogo skupi, a mogu biti, a ni ugradnja nije težak slučaj. Morate pri tom voditi računa i na silikonsku pastu kojom je premazan GPU na dodirnoj površini sa kulerom, koje ne smije biti premalo ni previše (ko na CPU) i mora biti u tom stanju-pasta, ne smije da očvrsne, tada dolazi do kontraefekta, kada nije provodnik nego izolator.
Morate voditi računa i o voltaži. Ako su to neke grafičke kartice koje nemaju konektor za napajanje a pripadaju srednjoj kategoriji grafičke kartice (n600 ili n700) tada morate u BIOSU da povećavate napon koji izlazi na PCiex. Ako nakon toga u taj slot stavite neku low end grafičku ona će izgoriti.
Imo sam iskustvo kad se na nekom solteku to tregulisalo jumperima, imo sam birati između 1.5 1.6 ili 1.7 V. Ja stavio na 1.6V kontajući da ne bude ni previše ni premalo i sjebem grafičku kojoj je taj napon bio prevelik.
Kod pasivnih hladnjaka pri pregrijavanju grafičke se nema šta uraditi, kad se počne pregrijavati to je početak njenog kraja.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2009, 21:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
Meni je na radeonu 9600xt vrisnuo ventilator na grafickoj. Ja sam se snasao tako sto sam kupio glacialtech gt-f1 karticu koju postavis pored graficke i dva velika ventilatora duvaju u nju. To je i odlicno resenje za pasivne kartice kad hocete da je malo potjerate preko limita. Bilo je za kupiti u biskomu al je to davno bilo

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2009, 22:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Na agp mačnim pločama si mogo mnogo improvizovati.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2009, 22:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

goxon je napisao:
Meni je na radeonu 9600xt vrisnuo ventilator na grafickoj. Ja sam se snasao tako sto sam kupio glacialtech gt-f1 karticu koju postavis pored graficke i dva velika ventilatora duvaju u nju. To je i odlicno resenje za pasivne kartice kad hocete da je malo potjerate preko limita. Bilo je za kupiti u biskomu al je to davno bilo

da goxon, ali kad kupuješ računar pa izabereš silent VGA, i onda dodaješ cooler... pa to je mnogo veća investicija nego da odmah kupiš VGA sa aktivnim coolerom.

OK ako ne znaš šta si kupio pa si kasno shvatio ''kvalitet'' svog računara.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2009, 00:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
uvek je bolje aktivno hladjenje samo sam naveo primer. rekoh da posavetujemo coveka. :)

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2009, 20:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Al je u narodu pasivno lađenje poželjnije , mada to dolazi na karticama serije npr 9600GT i to je krajnji domet, i još je downklokovana.

Poslednji put menjao Rodjak dana 09 Nov 2009, 20:43, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2009, 10:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Rodjak je napisao:
Al je pasivno poželjnije, mada to dolazi na karticama serije npr 9600GT i to je krajnji domet, i još je downklokovana.

Zbog čega??? Zbog tišeg rada??? :-? :-? :-?

Ništa ne dobijaš sa tim.

nabavi kvalitetnije napajanje i VGA sa aktivnim coolerom tj. sa ventilatorom.
I da ne svaku grafičku. naročito ne one sa malim ventilatorom

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2009, 17:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

DELLBOY je napisao:
Rodjak je napisao:
Al je pasivno poželjnije, mada to dolazi na karticama serije npr 9600GT i to je krajnji domet, i još je downklokovana.

Ništa ne dobijaš sa tim.

Jel ima neđe neki antismajli da ga postavim kao odgovor na ovakvu konstataciju?

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2009, 19:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Rodjak je napisao:
DELLBOY je napisao:
Rodjak je napisao:

Ništa ne dobijaš sa tim.

Jel ima neđe neki antismajli da ga postavim kao odgovor na ovakvu konstataciju?

Odgovori ti meni riječima.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2009, 20:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Dobro. Evo rječma. Ja se naježim od pasivnih ladnjaka na bilo čemu, međutim, ako pogleaš masu koja se 3puje na te stvari vidjećeš da moji osjećaji nemaju nike veze s njima. Naveo ti primjer 9600GT koja je skuplja sa pasivnim lađenjem nego sa aktivnim, iako bolje performanse postižu one aktivne. Ima neđe na netu baš bi volio da nađeš sliku te grafičke čoeče ima na njoj kila aluminijuma, ja se sjebo kad sam to vidio. Viš samo kad je postaviš odvali ti PCiex slot iz mačne ploče. Mislim se nešto da je postaviti na radeon 2900XT pasivan ladnjak, trealo bi u blizinu postaviti jedan pastor S-9 i nazvati vatrogasnu stanicu da budu u stand by.
Kakvo crno napajanje?!?!?!?
Da ti samo znaš šta ja tjeram sa kinezom od 300W. I uz to kopjuter nisam utrno 4 mjeseca, ne računajući onih 5 min dok sam postavio drugi DVD.
Ja po veličini kulera gleam koja je kategorija grafičke, što je veći kuler i grafička je bolja. Normalno, za mene pasivna rješenja ne postoje.
Molio bi vas da me ne ispravljate.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2009, 20:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

pa napisao si da je pasivno hladjenje poželjnije :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2009, 20:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Evo ispravio sam se, jesi sad zadovoljan!!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]