balkanski špijun je napisao:
kuler na čipsetu radi, standardno dosadno zuji.
kao što ste primjetili, screenshot je neki sa neta, ovo je amd 939 ploča sa NF4 čipsetom.
e sad, ima kolega crknutu ploču sa istim čipsetom,(samo drugi proizvođač), pa bi mu oteo taj dio sa ploče, ionako mu ne treba...
Da li je taj bios čip lako zamjeniti, jel ko to radio?
Na tom Asusu je EPROM chip BIOS-a lako zamjeniti, jer nije zalemljen na plocu. Vadi se pomocu specijalnih klijesta, ali moze i sa prirucnim alatom, samo treba biti jako pazljiv da se ne osteti. Prije toga se mora isprazniti elektrostaticki naboj iz tijela, hvatanjem za uzemljenje, cijevi centralnog grijanja, vodovodne i slicno.
Klijesta za vadjenje chipa:

A sto se tice tog chipa sa druge ploce, sam BIOS sumnjam da ce odgovarati, ali chip mozda hoce. Moras vidjeti jesu li isti chipovi, cini mi se da je taj u Asusu SST 49LF008A u PLCC32 pakovanju. Ako na chipu ima naljepnica, odlijepi je. Oznacio sam BIOS chip na slici ploce.

E sad, i ako odgovara chip, opet moras traziti nekog sa EPROM programatorom, pa je pitanje koliko je to sve isplativo, a pitanje je i da li je problem uopste do BIOS chipa. Jedino da probas ubaciti taj chip iz druge ploce, pod uslovom da je isti. Postoji mala mogucnost da ce upaliti, svakako nemas sta izgubiti.