Е сад...једино што мени пада на памет је сљедеће:
1. Quick Format - то је само формирање File System-а без пребрисавања података,
без формата не може (RAW није File System, то је сирова партиција),
немогуће је радити са подацима управо због 2. корака који је
2. Restore података
Ти сад мене питаш "Како је могуће форматирати диск а да подаци остану?"
а ја ти одговорим: Формат није неопходно оно што сви мисле да је (брисање), а може бити
у зависности како га радиш и шта заправо желиш (да сачуваш или уништиш податке).
Формат је заправо формирање новог File System-а преко старог, тј. замисли да је
диск школска плоча са табелама, а у табелама су уписани подаци.
Форматирање је, да тако кажем, превлачење те табле фолијом са новом табелом.
Сви подаци су заправо још увијек ту, али их оперативни систем не види (као што ти не
видиш кроз фолију, рецимо). Битно је да знаш да су подаци
увијек на диску,
формат или не, брисање или не, небитно је.
Кад би се подаци на дисковима икад стварно брисали, морао би се користити магнет,
а то значи потпуно брисање свега постојећег, а не само онога што ти хоћеш да обришеш,
јер магнетно поље не би бирало секторе, већ би дјеловало на цијели диск.
Све што ми икад радимо кад бришемо или форматирамо је припремање терена за
overwritting (писање преко старог) података. Током свог радног вијека дискови се
пребришу безброј пута новим подацима, само је питање шта је од тог старог остало
читаво (ако већ хоћеш да спашаваш старо), тј. да преко тог није уписано ново.
Дакле, ако се подаци случајно обришу, или диск у нужди форматира,
битно јене дирати ништа, не копирати, не помјерати ништа итд. јер ће у том случају сви
подаци који су још на диску, а ОS их не региструје, бити пребрисани да тако кажем
(не постоји српска ријеч за overwritten, колико знам) новим подацима, као што рекох.
Даље: да би користио софтвер за поврат података (ја користим
Runtime GetDataBack for NTFS) потребан ти је оперативни систем.
Без њега не можеш користити софтвер, без обзира што је сад партиција
форматирана и што је формиран нови File System NTFS.
Ту имаш 2 опције:
1. Windows + GetDataBack
2. Linux Live CD (Linux који се учитава у RAM и који не захтијева на инсталацију-дакле не дира
старе податке, а може се инсталирати ако ти то хоћеш; типа "Пробај па ако ти се свиди-инсталирај") +
неки софтвер за поврат података на Linux-у; не знам који Linux има то садржано у себи,
пошто нисам сигуран да би могао инсталирати додатни софтвер без претходног инсталирања
Linux-а па би морао користити Linux који такав софтвер има садржан у себи (осим ако хоћеш
да инсталираш Linux, e онда можеш наћи неки Restore софтвер za Linux на интернету);
знам да Ubuntu Live CD има софтвер за форматирање, али не знам да ли има за поврат података.
Linux Live CD (без инсталације) би био најбоља опција, е сад како рекох, не бих знао који Linux има
све потребно. То би ти могао рећи неко ко има више искуства кад је о Linux-у генерално ријеч,
те о Linux-овим дистрибуцијама тј. верзијама, типовима, пошто их има више и сваки има нешто своје.
У сваком случају, ако би инсталирао OS (Windows или Linux), тај дио диска на ком би се инсталирао
би пребрисао старе податке (углавном стари OS на почетку диска, као што иначе бива јер се OS први
инсталира, па све иде послије њега наравно) тако да вјероватно не би изгубио оно што хоћеш да спасиш,
претпостављам музику, филмове итд.
Надам се да сам био имало јасан.
Ако ти могнем икако помоћи, ту сам. Само се јави.