banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 18:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Pomoc oko kulera?
PostPoslato: 18 Jun 2009, 16:58 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 18 Jun 2009, 16:45
Imam jedan problem...15tsk minuta nakon sto ga ukljucim pc postane glasan...glasniji nego sto bi trebalo :) (mislim na ventilator od kulera)
Nakom malo cackanja skontam da se automatski povecava brzina obrtaja CPU fan-a kako se procesor grije...na pocetku bude oko 2-3 hiljade obrtaja a kasnije do 5 hiljada!
Temperatura procesora je svo vrijeme od 33-35 stepeni...ne ide preko koliko god dugo komp da radi...

ono sto mene zanim je zna li neko kako da PODESIM BRZINU CPU- FAN-a u biosu???

Ili da ukljucim da je stalno ista brzina a ne da se povecava jer radije bih da mi se koji stepen vise zagrije procesor nego da ovako zuji?

Negdje sam nasao da pokusam sa programom FANSPEED ali nikakv specijalne koristi od tog!

U biosu uspijem naci samo hardware monitor gdje mi pisu sve te informacije, nigdje nema opcija da podesavam brzinu i to! POMOCCCC??

maticna je P4M900-M4 a procesor 2.8 int pentium...
Uglavnom novo je :) :)

Pozdrav

Vrh

Tema posta: Re: Pomoc oko kulera?
PostPoslato: 18 Jun 2009, 18:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2008, 00:12
Nemaju sve ploce mogucnost podesavanja brzine FAN-a u BIOS-u.Ako ne mozes naci u opcijama,onda vjerovatno ni tvoja nema.Najbolje da pogledas u uputstvu,a ako ga nemas skini ga odavde:
Kod:
http://www.biostar.com.tw/app/en-us/mb/content.php?S_ID=283

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2009, 22:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Prvo što treba da uradiš je da očistiš ventilatore i metalni hladnjak na procesoru, od prašine.
I ako imaš mogućnosti, da zamjeniš pastu na CPU, pošto prtpostavljam da je pasta ''izgorila'' i da više ne služi svrsi.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2009, 22:45 
Majstor
Majstor

Ma jok, i ploca i procesor u kuler su novi, ja sam sastavljao i stavio pastu (uglavnom znam kako se radi, radio sam x puta (radio sam jedno vrijeme u servisu :) )

Uglavnom skontao sam jos da ima veze sa pinovim tj brojem zica valjda kuleri sa vise od 2 zice imaju tu mogucnost da povecavaju broj obrtaja kad im "zatreba" i postaju bucniji...pa sam kontao da precvikam jednu zicu :) Znam da je crna masa,a al ne znam da li da presjecem zelenu ili zutu?

Ili mozda je bolje da nabavim jedan veliki ventilator i stavim ga tu negdje da hladi sve dodatno pa nece biti potrebe za vecim brojm obrtaja....

Hvala...

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2009, 23:12 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2007, 19:36
Peca je napisao:
Ma jok, i ploca i procesor u kuler su novi, ja sam sastavljao i stavio pastu (uglavnom znam kako se radi, radio sam x puta (radio sam jedno vrijeme u servisu :) )

Uglavnom skontao sam jos da ima veze sa pinovim tj brojem zica valjda kuleri sa vise od 2 zice imaju tu mogucnost da povecavaju broj obrtaja kad im "zatreba" i postaju bucniji...pa sam kontao da precvikam jednu zicu :) Znam da je crna masa,a al ne znam da li da presjecem zelenu ili zutu?

Ili mozda je bolje da nabavim jedan veliki ventilator i stavim ga tu negdje da hladi sve dodatno pa nece biti potrebe za vecim brojm obrtaja....

Hvala...

Ne razumijem u cemu je problem tu??
Sto ti smeta, sto nekada bude tisi a nekada bucniji??
On radi kako njemu odgovara najjbolje. :)

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2009, 23:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2002, 20:07
Ne sijeci nista, ako presijeces radi ce na maksimalnim obrtajima stalno!
A mozda i neces moci upaliti racunar zbog "nedostatka coolera"!
Kupi bolji cooler, imas na internetu recenziju svakog, nadji neki koji je tih i bice ti sve potaman!

?>

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2009, 00:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2008, 00:12
Peca je napisao:

Hvala...

Treca zica sluzi za detekciju broja obrtaja ventilatora i cvikanjem nje neces nista dobiti sem da ploca vise nece moci ocitati okretaje venta.Kao sto vec rekoh,nemaju sve ploce kontrolu okretanja ventilatora.One koje imaju, moraju imati tu opciju u BIOS-u (Speed Fan Control,Q-Fan Control ili slicno).
Slika

Novije ploce imaju PWM (Pulse Width Modulation) kontrolu brzine okretaja venta i takve ploce i ventilatori imaju 4 pina.

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2009, 12:01 
Majstor
Majstor

Ok necu onda nista sjeci :)

U biosu nema da podesavam brzinu...sve sam pegledao!

Sad za sad sam stavio komp ispod stola pa manje zvuk dopire do mene :) a mozda kupim i bolji kuler nekad...

A i sto vlada kaze neka zuji ko ga &%$&$&*!

Sad sam vec dosadan, al da nema neko iskustva sa
Optiarc dvd rw ad-5170a?? Nece da mi ocitava neke dvd ove...a nece da mi odradi firmware uvijek na pola izbaci neki error...glupi kompjuteri uvijk nesto seru :)

Pozdrav people

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]