banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 18:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Procesor
PostPoslato: 26 Maj 2009, 18:29 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2008, 20:15
Dosad sam imao procesor 1,8 Ghz ,i danas dobijem 2,8 i smontiram ga.I sve djeluje ok,dok se ne krene paliti komp,uzasno je sporo,sporije nego prije :-? i pojavljuje se onaj prvi crni ekran sa informacijama,i pise procesor 1,4 Ghz.Konacno se startuje windows,nakon skoro 3-4 minute,idem desni klik na My Computer,da vidim sta je u pitanju,u prvom dijelu pise 2,8 Ghz,a u donjem dijelu pise 1,4Ghz,kao da je duall core,sto je nemoguce jer je stari socket.Sad pitanje je da li je taj procesor clockovan???i da li je moguce da je skoro duplo clock-ovan? :oops:
Evo podaci od CPU-Z :

Processor(s)
Number of processors 1
Number of cores 1 per processor
Number of threads 1 per processor
Name Intel Pentium 4
Code Name Northwood
Specification Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 2.80GHz
Package Socket 478 mPGA
Family/Model/Stepping F.2.9
Extended Family/Model F.2
Brand ID 9
Core Stepping D1
Technology 0.13 um
Core Speed 1394.4 MHz
Multiplier x Bus speed 14.0 x 99.6 MHz
Rated Bus speed 398.4 MHz
Stock frequency 2800 MHz
Instruction sets MMX, SSE, SSE2
L1 Data cache (per processor) 8 KBytes, 4-way set associative, 64-byte line size
Trace cache (per processor) 12 Kuops, 8-way set associative
L2 cache (per processor) 512 KBytes, 8-way set associative, 64-byte line size

Ako moze neko da da brz i konkretan odgovor,bio bih jako zahvalan,ne bih da mi nesto pregori od ovo malo jada sto imam :lol:
Hvala :)

Vrh

Tema posta: Re: Procesor
PostPoslato: 26 Maj 2009, 20:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2008, 00:12
Nisi napisao koju plocu imas.Problem je ,najvjerovatnije, u tome sto ploca ne podrzava magistralu na kojoj radi taj procesor,pa kod tebe radi na duplo manjoj (na 100 MHz umjesto na 200).Dakle ploca ne podrzava taj procesor.Moze raditi na njoj ali ne na punoj brzini,kao sto i sam vidis kod tebe radi na 1,4 GHz.Rijesenje je u zamjeni ploce,u zamjeni procesora za neki koji radi na tvojoj ploci (to je kod tebe P4 sa Northwood jezgrom,koji radi na magistrali od 200 MHz,a isti procesor postoji i u verziji koja radi na 133 MHz,no posto nisi napisao koju imas plocu ne mogu ti sa sigurnoscu tvrditi da li bi on radio) ili u overclockovanju magistrale sa tim procesorom,pa koliko mozes izvuci.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2009, 21:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
Napisi koju imas plocu, mozda ces moci staviti taj novi uz flash BIOS-a...

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2009, 00:03 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

ovo je maticna ploca P4S5A/DX+,a evo vam i dva sajta od iste

http://www.motherboard.cz/mb/ecs/P4S5ADX.htm

http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Downlo ... =6&LanID=0

Koliko sam primjetio,nesto ne stima oko FSB-a,jer je procesor ipak na 2,8Ghz,ali je pocetno bio smanjen na 1,4 ,a daljnim prčkanjem po biosu,digao sam ga na 1,9,tj. na 1859.1 MHz
Ima li ko kakav prijedlog kako da dodjem do maximuma?valjda je pocetno radio na 100Mhz,ono sto je laka rekao,a podigao sam ga na 133,i dalje ne mogu,jer se ujedno dize i takt ram memorije u biosu.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2009, 00:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Kao i sto sam pretpostavio,ploca zbog ogranicenja tog SiS chipseta ne podrzava procesore koji rade na FSB-u od 200 (800) MHz.Tu nikakav update BIOS-a ne moze pomoci.Dakle,ni na kakav nacin ne mozes postici da taj procesor proradi na pravoj frekvenciji na toj ploci jer ona fizicki ne podrzava frekvenciju od 200 MHz na kojoj radi taj procesor.Ploca podrzava procesore do 133 (533) MHz,vise od te magistrale se moze izvuci samo overclockovanjem koliko je to moguce na toj ploci,a obzirom da je ECS vjerovatno se malo moze izvuci. Ovaj drugi Pentium 4 sa FSB-om od 133 (533) MHz koji sam pomenuo bi radio.Najbrzi procesor koji podrzava ta ploca je Pentium 4 Northwood 3,06 GHz sa FSB-om od 133(533) MHz.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2009, 00:40 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

U pravu si laka vjerovatno,posto se ja ne razumijem nesto previse u te brojke,ali nije mi jasno,pa ako mi mozes samo malo pojasniti,na ovom procesoru od 2,8Ghz pise da radi na 533/800Mhz.Da li to znaci da ja od ovog procesora iskoristavam samo tih 533Mhz (FSB)tj. takt na 1,9Ghz,i ne mogu vise nikako?Na ovom starom pise da je radio na 256/400Mhz,i radio je na max, 1,8Ghz.
Pozz i hvala za sve :wink:

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2009, 01:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Otprilike tako.Taj procesor ima mnozilac 14, a 14x 200 MHz = 2800 MHz.Kod tebe sad vjerovatno radi na 14 x 133 = 1862 MHz,moze i malo vise ako overclockujes magistralu.Kad je bio na 1,4 GHz radio je na magistrali od 100 (14x100 =1400).
Da te ne buni ovo sa 533 i 800 MHz magistralama,te frekvencije dobijes mnozenjem 133 i 200 sa 4, jer Pentium 4 procesori koriste Quad Data Rate tehnologiju.Ustvari,one se pravilno i ne oznacavaju sa MHz (jer nisu frekvencije vec broj prenesenih podaka) vec sa MT/s (Megatransfer per second ),ali ih svi proizvodjaci ploca i procesora oznacavaju frekvencijom.Znaci prave frekvencije magistrale su 133 MHz i 200 MHz i sa njima se mnozi mnozilac (Clock multiplier) procesora.
Ovaj drugi P4 koji sam spomenuo i koji radi na FSB-u od 133 MHz ima mnozilac 21, a 21 x 133 = 2793 MHz (zaokruzi se na 2800 MHz,to jest na 2,8 GHz).
Nadam se da ti je sad jasno.

Na tom ECS sajtu imas i listu podrzanih procesora za tu plocu:
Kod:
http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Support/CPU_Support_Model.aspx?detailid=39&MenuID=69&LanID=0

Pozz

Poslednji put menjao laka dana 27 Maj 2009, 01:47, izmenjena 3 puta

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2009, 01:20 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Jeste,jasno mi je sve,hvala ti puno :)
Pozz

Vrh