banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 00:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 44 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Preporuka za maticnu
PostPoslato: 23 Apr 2007, 13:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jul 2005, 15:20
Pozdrav,

Jel ima neko preporuku za solidnu maticnu plocu (ne preskupu), socket AM2, sa neintegrisanom grafikom, standardno sound,LAN...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2007, 14:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
ASUS M2N-E.....po meni najbolji omjer cijena - kvalitet

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2007, 16:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Freak_on_a_leasH je napisao:
ASUS M2N-E.....po meni najbolji omjer cijena - kvalitet

I mislio sam o Asusu..

Jel ima neko iskustva sa MSI plocama?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2007, 16:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Maj 2006, 01:17
Meni se bas ne dopada izbor Asusa kad je upitanju AMD.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2007, 19:22 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Ako ćeš kupovati ploču iz višeg segmenta onda može Asus M2N-E. Ako ćeš kupovati jeftinije onda pogledaj šta nudi Gigabyte, Asus loše odrađuje taj jeftiniji asortiman.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2007, 20:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Feb 2005, 19:36
Asus rula.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2007, 21:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Slazem se sa fantomacanom Gigabyte je u segmentu koji tebi treba mnogo bolja maticna ploca. Ja licno imam Asus i nisam zadovoljan.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Apr 2007, 07:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja sam bas nedavno sebi kupio ovu M2N-E i prezadovoljan sam......da sam uzimao neku takvu gigabyte-ovu potrosio bi puno vise para....e sad ako ides na neku jeftiniju onda MSI nije los ili ako bas neces da trosis pare onda AsRock....al definitivno obrati paznju na chipset, moj predlog nForce 4 ili vise (M2N-e ima nForce 570).....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Apr 2007, 08:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Tako je fantomacane. I meni se čini da ASUS, loše radi ovaj segment jeftinih ploča. Sve ono što je iole skuplje cca 180 i više KM je dobro i odlično.

ASUS M2N-E, nForce570 Ultra MCP, HT2000, 4xDDRII/800MHz dual channel, PCI-Ex16, PCI-Ex4, 2xPCI-Ex1, 3xPCI, U/ATA133x1+SATAIIx6, RAID 0, 1, 0+1, 5, Gigabit LAN, 10 x USB 2.0, 8 channel sound, ATX

je odličan spoj kvaliteta-cijene.

A ako imaš više novca, moja preporuka ti je:

ASUS M2N-SLI DELUXE, nForce 570 SLI MCP, HT2000, 4xDDRII/800MHz dual channel, 2x PCI-Ex16, 2xPCI-Ex1, 2xPCI, U/ATA133+SATAIIx8, externi SATAx1, RAID 0, 1, 0+1, 5, 2xGigabit LAN, 2xIEEE1394a, 10 x USB 2.0, 8 channel sound, coaxial + optical out, ATX

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Apr 2007, 09:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Koliko košta ta ASUS M2N-E

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Apr 2007, 09:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

M2N-E - 235km
M2N-SLI Deluxe - 305km

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Apr 2007, 10:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Provjerio sam i ja te cijene... malo su iznad mojih mogucnosti. Skinuo sam i specifikacije ploca i zaista su odlicne (mislim na M2N-E).

Vjerovatno cu se morati spustiti za stepenicu nize - na Gygabite. Naravno da mi je na umu chipset Nforce, to je savjet za sve koji se odluce na AMD.

Moja sadasnja ploca sa VIA chipsetom je go k**ac.

Treba mi joss savjet za graficku kartu, pcexp., 128-256mb, po mogucnosti sa nvidia chipom, negdje do 180 KM.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Apr 2007, 10:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Imaš i onu malo osiromašenu verziju

ASUS M2N, nForce430, HT2000/1600, 4xDDRII/800MHz dual channel, PCI-Ex16, 2xPCI-Ex1, 3xPCI, U/ATA133x1+SATAIIx4, RAID 0, 1, 0+1, 5, Gigabit LAN, 10 x USB 2.0, 6 channel sound, ASUS Green, ATX

koja je negdje oko 170-180KM

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Apr 2007, 16:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
arhitekt... nemoj da štediš na ploči...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Apr 2007, 16:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Прочитао сам у претходним порукама како је неко задовољан а неко опет није плочом неког произвођача. Па ме интересује на који ви то начин долазите до оцјена да је плоча неког произвођача боља од друге?! По чему сте закључили да нпр. ASUS-ова плоча, која има идентичне спецификације и подршку за исте хардверске интерфејсе као нпр. Gigabyte-ова плоча, има боље перформансе од те Gigabyte-ове плоче?! Видим коментаре типа "ја ју имам, и нисам задовољан", "мени је ASUS бољи од Gigabyte","мој ASUS ради одлично",... па ме интересује на основу чега сте формирали то мишљење?!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Apr 2007, 17:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Prva stvar kod maticnih ploca je sigurnost da ne pada sistem...sad moze biti dosta razlika izmedju istih cipseta, a razliciti proizvodjaca. Npr. neka maticna moze da nema SATA RADID, a da druga ima a ploce istog cipseta a razlicitog proizvodjaca, pa moze da nema podrske za DDR2 ili nema podrske za DDR, a ima za DDR2 ili da nema wireless-a... Glavna prednost nekih maticni je da ima podrsku za obe memorije, integrisanu grafiku, IDE RAID kontroler, firewire itd.... Uglavnom ima dosta razlika. E da umalo da zaboravim, cijena.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Apr 2007, 18:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Jul 2006, 06:45
Mikula je napisao:
Prva stvar kod maticnih ploca je sigurnost da ne pada sistem...Npr. neka maticna moze da nema SATA RADID, a da druga ima a ploce istog cipseta a razlicitog proizvodjaca, pa moze da nema podrske za DDR2 ili nema podrske za DDR, a ima za DDR2 ili da nema wireless-a... Glavna prednost nekih maticni je da ima podrsku za obe memorije, integrisanu grafiku, IDE RAID kontroler, firewire itd

Ako kod neke ploče "pada sistem" onda ona nije ispravna.
SATA je danas standard, a RAID(0) je pored raptora potpuno nepotreban (ko ne vjeruje, neka testira). RAID1 se ionako koristi za servere.
Ploče koje imaju podršku za dvije vrste memorije ili dva interfejsa za grafiku, spadaju u tzv. "kompromisne" ploče i uglavnom ne rade dobro ni sa jednom ni sa drugom (VIA i SiS). Firewire ne treba nikome, ko se ne bavi video montažom.
Ono što se zaista gleda kod neke ploče je kvalitet fizičke izrade, kvaliteta upotrebljenih kondenzatora, kvalitetno izrađeno (pasivno) hlađenje, podrška za različite procesore i možda najbitnije, eventualni upgradeability.
Overklokeri od ploče traže i postizanje što viših taktova i napona.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Apr 2007, 19:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2005, 00:10
ma DFI je zakon :D :D :D

:oops:

PIK Radnja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Apr 2007, 20:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

medi je napisao:
Прочитао сам у претходним порукама како је неко задовољан а неко опет није плочом неког произвођача. Па ме интересује на који ви то начин долазите до оцјена да је плоча неког произвођача боља од друге?! По чему сте закључили да нпр. ASUS-ова плоча, која има идентичне спецификације и подршку за исте хардверске интерфејсе као нпр. Gigabyte-ова плоча, има боље перформансе од те Gigabyte-ове плоче?! Видим коментаре типа "ја ју имам, и нисам задовољан", "мени је ASUS бољи од Gigabyte","мој ASUS ради одлично",... па ме интересује на основу чега сте формирали то мишљење?!

Kvalitet neke ploce varira od proizvodjaca do proizvodjaca i od serije do serije. Moze se desiti da poznati i priznati proizvodjac izbaci seriju ploca kod koje se tek naknadno ustanovi nekakve nekompatibilnosti i nestabilnosti. Obicno je najveci uzrok tome chipset.

O manama ili prednostima neke ploce ja najvise saznajem na sajtovima za tech.support ili u FAQ, ali i ovakvi forumi sluze da ljudi (korisnici) izmjene svoja iskustva.

Po meni joss jedna stvar koja mi je bitna prilikom odabira ploce (ili neke druge hardwerske komponente) je upravo tech.support i spremnost tih ljudi da ti u najkracem roku ponude adekvatno rjesenje za tvoj problem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Apr 2007, 08:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ned123 je napisao:
Ako kod neke ploče "pada sistem" onda ona nije ispravna.
SATA je danas standard, a RAID(0) je pored raptora potpuno nepotreban (ko ne vjeruje, neka testira). RAID1 se ionako koristi za servere.

Otkud tebi ovo???
Zašto neko ko radi sa osjetljivim ili bitnim podacima korisniku ne bi koristio RAID1 (mirorring) tj. da imaš dva HDD-a na koje se snima identično sve, pa ako jedan rikne, ti zamjeniš pokvaren sa identičnim novim HDD-om i svi podaci su tu.

ned123 je napisao:
Firewire ne treba nikome, ko se ne bavi video montažom.

Imaš dosta externih uređaja ( HDD-ovi, Optički uređaji..) koji se kače na FireWire jer je brži od klasičnog USB-a

ned123 je napisao:
Ono što se zaista gleda kod neke ploče je kvalitet fizičke izrade, kvaliteta upotrebljenih kondenzatora, kvalitetno izrađeno (pasivno) hlađenje, podrška za različite procesore i možda najbitnije, eventualni upgradeability.
Overklokeri od ploče traže i postizanje što viših taktova i napona.

Mislim da su najbitnije performanse. Mogu sa sigurnošću da tvrdim da ploče koje imaju bolje performanse od onih osnovnih, imaju i kvalitetnije komponente.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 44 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]