banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 22:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Nov 2006, 14:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
u domu su mi uveli ogranicenje downloada i pala mi ideja na pamet da ubacim josh jednu mreznu karticu u komp i da preko obe idem na internet... sto bi, ako bi radilo, ubrzalo vezu prema internetu 2 puta. jel to moguce i kako podesiti mrezne parametre?

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2006, 15:04 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Mislim da PPP protokol omogućava "Multilink", npr. sa dva modema se povežeš na *istog* provajdera i imaš dvostruku brzinu. Možda i PPPoE podržava tako nešto. Nisam siguran.
U svakom drugom slučaju trebalo bi se igrati sa "Load balancing" tehnikama i sličnim. Ne govorim iz iskustva već lupetam na osnovu onoga što sam čuo, ali ti može biti od koristi. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2006, 22:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 07 Avg 2006, 11:22
Mislim da od toga nema nista, davno sam citao nesto o tome, mislim da je bilo rijec o 2 modema i uduplavanju veze, ali da nije moglo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2006, 11:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Nov 2006, 23:50
Bolje i skuplje, uglavnom serverske, mrežne kartice podržavaju "network adapter teaming" (tako to zove HP). Znači, rade zajednički, formira se nova konekcija koja je jednaka zbiru protoka ove dvije postojece (od kojih svaka ima svoju fiksnu IP adresu). Druga varijanta koju podržavaju ove karte je redundantnost, znači 1 karta je uvijek rezervna a druga radi.

U mrežama ovo radi savršeno, ja na starom Compaq ProLiant-u imam 2 takve 100 Mb/s karte i dobija se fizički protok od 200 Mb/s, ali naglašavam, većina "običnih" kartica ne može raditi tako uparena.

Da li bi to riješilo tvoj problem, ne znam. Definitivno svaka od ovih kartica ima svoju IP adresu, ali u zbiru one čine 1 novu konekciju (u radu se u trayu vide ukupno 3 konekcije, jedna zbirna i 2 pojedinačne).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2006, 19:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pa ebiga onda po toj teoriji jednostavno mozes staviti 2 mrezne kartice i staviti ih u bridge mod???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2006, 21:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

hmm pa za interni lan meni ne treba 200Mbps treba mi iskljucivo za internet...
naime admin je ogranicio vezu svakom u domu na nekih 24kBps sto me uzasno zivcira(gadno je kad se navuces na velike brzine)... pa reko da malo zajebem stvar i probam sa 2kartice.
nisam josh ovu drugu ubacio u komp... sutra cu to sve da probam.

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2006, 21:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Gde je ogranicio, kakvom domu, sto tako malo?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2006, 21:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ma ogranicio je na routeru protok za svaku internu ip adresu... protok na 24kBAJTA ps
studentski dom

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2006, 22:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

majstorovic je napisao:
Pa ebiga onda po toj teoriji jednostavno mozes staviti 2 mrezne kartice i staviti ih u bridge mod???

Nije uopšte u pitanju bridge mod, već uduplavanje rada kartica. Još jednom napominjem tako ne mogu raditi sve kartice, već obično ove skuplje serverske.
Od više kartica (mislim čak do 8 kod HP-a) se kreira 1 virtuelna.

Kroz drajvere se naštima "Load balancing" (o kojem ovdje pričamo) ili "Fault tolerance" (kada otkaže 1 kartica uskače druga) mod rada.

Detaljnije, recimo na:
http://www.brianmadden.com/content/content.asp?id=584

Provjereno i pouzdano radi.

kefalo je napisao:
hmm pa za interni lan meni ne treba 200Mbps treba mi iskljucivo za internet...

Pazi, ne znam da li ti ovo gore opisano rješava problem, ali definitivno dobijaš rad sa 2 fizičke IP adrese na 1 računaru, a te 2 konekcije se spajaju u jednu virtuelnu.
Sav saobraćaj prema LAN-u (odnosno i prema internetu) će ti faktički ići preko te 1 virtuelne mrežne konekcije. E, sad, da li ćemo na ovaj način zeznuti ruter, stvarno ne znam...

Poslednji put menjao Metheny dana 13 Nov 2006, 08:05, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2006, 00:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pa cek sad, jel nedobijas 2 razlicite ip adrese ako stavis bilo koje dve mrezne u komp???
I kad ih ubridzas doslo bi do stvaranja trece virtuelne ip adrese gde bi doslo do spajanja dve glavne adrese i svih njenih protokola (IP ali ne i ipx). Samim tim meni je logicno da bi uduplalo vezu jbg. Ti ovde govoris o preuzimanju rada, npr server spojen na dva sistema i jedan otkaze i odma sve krene ici preko drugog. Ali ja sam ganjao taj bridge mod tj. prespajao wireless i obicni lan i sve radi ko i zmaj ja bi prvo sa tim probao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2006, 08:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

majstorovic je napisao:
Pa cek sad, jel nedobijas 2 razlicite ip adrese ako stavis bilo koje dve mrezne u komp???
I kad ih ubridzas doslo bi do stvaranja trece virtuelne ip adrese gde bi doslo do spajanja dve glavne adrese i svih njenih protokola (IP ali ne i ipx). Samim tim meni je logicno da bi uduplalo vezu jbg. Ti ovde govoris o preuzimanju rada, npr server spojen na dva sistema i jedan otkaze i odma sve krene ici preko drugog. Ali ja sam ganjao taj bridge mod tj. prespajao wireless i obicni lan i sve radi ko i zmaj ja bi prvo sa tim probao.

Ne razumijemo se baš najbolje...

Instalacijom bilo koje 2 mrežne dobijaš 2 različite IP adrese, to stoji. Problem je natjerati te 2 karte da rade u paru, prema istom segmentu mreže.

(Nisam govorio o redundantnosti na 2 različita sistema, već o redundantnosti prema istom sistemu - 2 mrežne spojene na isti segment LAN-a, jedna služi u slučaju otkazivanja druge, obje rade prema istom segmentu mreže. Ali to naravno nije dio ove priče, već sam to spomenuo kao mod br. 2 rada gore pomenutih kartica. )

Ono što je primarno u problemu koji razmatramo je pronaći način da 2 kartice rade zajedno prema istom segmentu mreže, a to mi baš ne liči na bridge mod rada. Bridge bi trebao da služi da poveže 2 različita segmenta mreže (npr. kao što ti kažeš wireless i žični LAN) i ne znam kako bi to kefalu riješilo problem...

Pokušavao sam natjerati 2 obične konfekcijske mrežne karte da rade u paru (ne kao bridge!), ali mi to nije pošlo za rukom. Ako je neko to uspio, volio bih da čujem njegova iskustva...

Ono o čemu pričam i što 100% radi, jeste uparivanje (teaming) serverskih mrežnih kartica, koje čine jednu virtuelnu konekciju prema istom segmentu mreže.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2006, 08:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Evo šta Microsoft kaže o teaming-u:

Citiraj:
Including Support for Teaming Network Adapters
Updated: March 28, 2003

Many hardware vendors support teaming network adapters to increase network bandwidth capacity and to provide an additional level of network redundancy. Teaming network adapters are multiple network adapters in the same computer that logically act as a single, virtual network adapter. The virtual network adapter can provide load balancing of traffic between the physical network adapters or automatic failover in the event that one of the network adapters fails.

Teaming network adapter drivers and Network Load Balancing both try to manipulate the MAC addresses of the network adapters. As a result, teaming network adapters might work only in limited configurations. As a general rule, avoid including teaming network adapters in your Network Load Balancing solutions.

Note
• Because each implementation of teaming network adapters is vendor-specific, the support for teaming network adapters is provided by the hardware vendor, and it is beyond the scope of Microsoft Product Support Services. For more information about teaming network adapters in your Network Load Balancing solution, consult the teaming network adapter hardware recommendations.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2006, 10:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Instalacijom bilo koje 2 mrežne dobijaš 2 različite IP adrese, to stoji. Problem je natjerati te 2 karte da rade u paru, prema istom segmentu mreže.

e ovo si bash fino naglasio... to je ono sto i mene zabrinjava!

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2006, 11:13 
Veteran
Veteran

Kefalo, sumnjam da će ti uparivanje, čak i ako ga ostvariš, pomoći. Opet će ti biti dodijeljena 1 IP adresa i 24 KB/s za nju, samo što će sad ta 24 KB/s ići preko dvije mrežne kartice umjesto 1.
Mislim da ti je jedino rješenje da ubaciš još jednu mrežnu karticu (odvojenu od prve) i da imaš dvije konekcije umjesto jedne, pa malo skidaš preko jedne konekcije, malo preko druge (istovremeno).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2006, 17:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

nisam vise pametan...
al me interesuje otkud tebi ako si u domu u toj sobi 2 lan prikljucka, ili si kontao swich postaviti, sve u svemu na kraju neznam zasto neodradis wireless i rjesis se svih muka. A sad mi dodje da idem 2 utp-a izvuc iz swicha i spojit u jedan komp na 2 mrezne pa da vidim da li bi to mogo napravit....Ah da da dodam i u najboljem slucaju da to uradis koliko je 24 +24 , 48 i sta si opet sa tim dobio sranje od veze..... Mislim meni je to smijesno, nije vrijedno truda za opet takvu malu brzinu, da je bar preko 300 pa ajde

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2006, 18:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

48 KB/s sranje ?
Hmmm, čini mi se da je kefalo sa ovim "B" mislio na bajte, a to već nije šala...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2006, 18:22 
Veteran
Veteran

Metheny je napisao:
48 KB/s sranje ?
Hmmm, čini mi se da je kefalo sa ovim "B" mislio na bajte, a to već nije šala...

kefalo je napisao:
ma ogranicio je na routeru protok za svaku internu ip adresu... protok na 24kBAJTA ps
studentski dom

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2006, 19:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

moja greska.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2006, 20:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jan 2006, 22:41
ljudi ova vasa tema me zestoko zainteresovala pa da vam se obratim za pomoc.naime moj problem je slican samo kod mene je prisutan download limit.Znaci ja sam u domu,u grazu i uveli su nam mesecne download limite od 15gig(uracunat i upload).Zanima me moze li se kako srediti da skidam vise,isto s tom nekom manipulacijom kartica,ima li kakvog resenja????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2006, 21:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2005, 00:10
ja imam neki programcic koji maskira download i upload
ali ne radi na svakom provjaderu
trebao bi sigurno da radi kroz LAN mrezu (mislim ako internet ide kroz LAN)

PIK Radnja

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]