banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 20:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Feb 2007, 08:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jul 2005, 15:20
Pozdrav narode,

Treba mi savjet u vezi rjesavanja problema sa racunarom. Konfiguracija: Athlon T-bird na 900MHz, 256 MB SDRAM, maticna Matsonic MS8127C, graficka G-force 32MB, HD 20 GB.

1-vi problem: Kad je racunar ugasen, prilikom nestanka struje i njenog dolaska, ponasa se kao da ga je neko pritisnuo power button - upali se. Promjenio sam napajanje (neko no name) sa 300 na 400w ali situacija ista. Pregledao sam bios i podesen je pravilno - nakon nestanka struje i njenog dolaska ostaje u ugasenom stanju.

2-problem: Pucanje windowsa, otprilike sistem mi je stabilan nekih 3-4 mjeseca a onda pokazuje znakove nestabilnosti - puca. Pregledao sam komp. ali nema virusa i rootkit-ova. U zadnjih par dana dolazi mi i do zamrzavanja windowsa.

3-problem: mozda bi update biosa resio problem No.1, ali gdje to da uradim free, tj. na stranici Award Biosa traze nekih 30 dolara za update biosa.

Pa ako ima neko pametan..

Poslednji put menjao arhitekt dana 06 Feb 2007, 08:44, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2007, 09:15 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
arhitekt je napisao:
Pa ako ima neko pametan..

slabo, slabo... :lol: :lol: :lol:

zar se driveri za flash maticnih ploca i drugih uredjaja ne skidaju direktno sa stranice proizvodjaca uredjaja? bar sam ja tako radio za svoju graficku nekada daaaaaaaaaaavno.

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2007, 09:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

VeLiKi je napisao:

zar se driveri za flash maticnih ploca i drugih uredjaja ne skidaju direktno sa stranice proizvodjaca uredjaja? bar sam ja tako radio za svoju graficku nekada daaaaaaaaaaavno.

Ma ova firma Matsonic ima slabu tech.support tako da nisam nasao podatke o update biosa. Imam instaliran Everest (pokazuje sistemske informacije) koji mi je analizirao bios i ponudio mi link za update. Link vodi na stranicu Award Biosa koja opet trazi pare..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2007, 11:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 07 Avg 2006, 11:22
1. to sto se racunar pali po dolasku struje i sto se u stvari ponasa kao at napajanje vezano je jos za prve P2 racunare, a posto ni taj tvoj nije nesto noviji, a posto je i ploca matsonic mislim da je to tako po defaultu, znaci da je takva ploca.Ako se to nije ranije desavalo onda je to to sto ja govorim.Evo ja bas sad imam na stolu neku P2 na 400 i ponasa se isto tako.
2.Cuj windows ti izdrzi 3-4 mjeseca, pa windows je i napravljen da se reinstalira svakih mjesec dana :))). Ti si jos dobro i proso:)
Do zamrzavanja windowsa sto se tice hardwera moze doci zbog pregrijavanja procesora, otvori racunar i ocisti prasinu iz kulera, moze doci zbog tog sto je riknula memorija recimo ali ima i jos 1000 varijanti sto se tice hardwera, sto se tice softwera ipak je to windows...
3.Pa ko je jos placao za to, imas na netu stotine sajtova koji se bave bas biosom za maticne ploce, uvijek imas ljudi koji plate nesto sto se placa a onda kad to plate onda to i postave na net da drugi nebi placali. Potrazi preko google-a ako nenadjes nisth javi pa cu ja pogledat veceras.
U tom svemu najbolje ti je prodaj taj komp dodaj 300 maraka i kupi nestho normalno,taj je pregazilo vrijeme,a dok ga remontujes potrosices vise para nego sto bi dodao za nov, a neces opet nista dobiti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2007, 12:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
pokusaj sa ovim biosom

http://www.matsonic.com/mb/downloaddata ... ms8127c_c+

Na tom site-u imas i bios i bios flash utility

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2007, 13:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Sep 2004, 01:11
!.paljenje računara po uključivanju u struju se može dešavati zbog CMOS čipa na ploči, potrebno je džampere na ploči podesiti da se cmos reseruje na default vrijednosti.(a kako se to radi ne pitaj...)
2. najčešće je do hard diska( pretpostavljajući da nije do ljudskog faktora)
3. sumnjam da će pomoći ali pokušaj.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2007, 13:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Situacija sa paljenjem racunara po nestanku/dolasku struje se desava otpocetka, tj od 2001. kad je masina i sklopljena, pa je moguce da je ploca i format u pitanju.

Masina jeste zastarjela, nisam planirao dodatna ulaganja u nju, a sstekam lovu pa da sastavim/kupim nesto savremenije.

Hard disk status je OK - prema S.M.A.R.T. parametrima, a ocekivao sam da XP bude stabilniji. Svi kuleri su ocisceni i podmazani, pratim vrijednosti temperature i sve je u granicama normale. Sumnjam na memorijske module (dva modula po 128 MB od razlicitih proizvodjaca).

Imam jos jednu masinu (kantu na 500MHz) al je Brand Compaq - bez obzira na zastarjelost, masina je stabilna i XP sljaka bez problema vec godinu dana.

Sto se tice onog Matsonikovog linka, ima bios al je iz 2001. sto implicira da mi se ne isplati nista cackati po tom pitanju.

U svakom slucaju hvala na svim dobronamjernim savjetima, a ako se neko sjeti joss necega, slobodno nek se javi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2007, 15:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Jul 2006, 06:45
arhitekt je napisao:
U svakom slucaju hvala na svim dobronamjernim savjetima, a ako se neko sjeti joss necega, slobodno nek se javi.

Imaš ploču sa jednim od najlošijih čipsetova svih vremena (zbog KT133 i sličnih je AMD bio na lošem glasu kao platforma dugi niz godina). Kad u ovo ubrojimo još i proizvođača koji po meni nije ni "budžetska" klasa...
Što se tiče problema:
1. Bios-i za ove čipsetove imaju generalno loše riješen ACPI, i jedino možeš pokušati sa instalacijom XP-a kao "Standard PC" (bez ACPI-a).
2. Ovo mi miriši na neispravnu memoriju.
3. Ako je taj bios iz 2001. noviji od tvog trenutnog, ne bi trebalo odmoći (naravno flash, kao i uvijek, radiš na svoju odgovornost)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2007, 08:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pozdrav,

Mislim da sam resio problem - bar se nadam.

Paljenje racunara prilikom nestanka/dolaska struje resio sam postavkama u BIOS-u "Power managment" gdje sam postavku "Wake up on IRQ request" (ako se ne varam) prebacio sa ON na OFF i time onemogucio podizanje sistema ukoliko se ne izvrsi normalno ukljucenje.
Proverio sam vise puta - racunar ostaje u ugasenom stanju.

Popravio sam sistemske datoteke windowsa bez reinstalacije (koja bi mi uzela dragocijeno vrijeme) i za sada sve sljaka savrseno.

Malcice sam overklokovao procesor. I ne znajuci da to moja ploca podrzava, cackajuci po biosu, promjenio sam vrijednost FSB-a sa 100 MHZ na 106, tako da sad sve sljaka na 955 MHz umjesto na 900 Mhz. Pratim vrijednost temperature ali za sad je sve normalno i minimalni je porast. Interesuje me koliko se daleko moze ici prilikom overklokovanja, pa ako neko ima savjet slobodno nek napise.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2007, 14:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Lacky_03 je napisao:
Iskreno mislim da sa tim overklokovanjem neces nesto mnogo postici...
Tako da ti to ne bi ni preporucio da radis...
Nema tu neke veza da li ti racunar radi na 900 mhz ili na 955 ili cak i da dignes na 1000...
Ja sam nekad davnio imao P 2 ili P3 i ne sjecam se vise koji je radio na 500 mhz i kasnije sam ga digao na 900 mhz i nije bilo neke razlike u radu..Molje ti je prosiri memoriju i imaces veci efekat nego overklokovanjem..

Ma jasno, memorija je najbitnija. Mene je iz ciste znatizelje interesovalo koliko daleko mogu ici sa overklokovanjem a da nesto ne ostetim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2007, 16:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Jul 2006, 06:45
arhitekt je napisao:
Mene je iz ciste znatizelje interesovalo koliko daleko mogu ici sa overklokovanjem a da nesto ne ostetim.

Teoretski, bez opasnosti možeš ići do najveće frekvencije na kojoj rade procesori iz iste serije, sa istom revizijom (jer se svi prave sa istog "wafera"), uz održavanje temperature na podnošljivom nivou. U tvom slučaju mislim da je to 1000MHz. Sve preko toga može dovesti do ubrzanog "trošenja" CPU-a. U stvarnom životu proc može raditi OC-ovan 5 godina, a može crći neOC-ovan za tri dana (ali ćeš moći da kažeš da nisi imao ništa s tim).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]