alkalac je napisao:
Gdje ima tih antena?
Ja sam vidio samo u Panexu ranije, doduse ova je imala veliko pojacanje(24dB, cini mi se Micronet, oko 290 KM) i nisam vise nigdje vidio. Gdje ima tih za 120?
Jedina radnja za koju ja znam da radi iskljucivo sa wireless opremom je Infomark.
E sad, sto se tice cijena, antena ima od 10 - 300 KM, zavisno od namjene, pojacanja i gomile drugih peripetija.
Takodje, stvar koja se zove "set wireless opreme" ne postoji.
Ne postoji nesto univerzalno sto radi jednako dobro i na 100m i na 2 km. Centar grada je je toliko zagusen shumom da cak ni extra dobre i jake klijentske antene ponekad ne mogu da se probiju. A kamoli neki biquadi i ostale homemade skalamerije.
Doba toga je proslo, a postajace sve gore i gore, makar na 2.4 opsegu, jer je slobodan, neregulisan i oprema je jeftina i dostupna.
Uglavnom, da skratim offtopic pricu, moras tacno znati sta ti treba, prije nego sto podjes u nabavku.
Ovo nije ista stvar kao kupovina dijelova za komp, ovo zna napraviti zestoku glavobolju ljudima koji se ne razumiju u tematiku.
Neke generalne crtice kojima trebas da se vodis:
- udaljenost od mjesta gdje ce antena biti smjestena do tvog kompjutera
-
ako je ispod 3 metra, ides sa karticom u kompu, antenski kabl i antena
ovo ce te izaci ~60 KM za karticu, ~30 KM za antenski kabl,
~120 za antenu. Na ovo dodaj jos i troskove nosaca za antenu
ako vec nemas neki.
-
ako je vise od 3 metra, ides sa APom u klijentskom modu,
s tim sto trebas voditi racuna da doticni uredjaj propusta PPPoE pakete,
jer to blic koristi za autorizaciju korisnika. Navescu primjer uredjaja
koji mi u nasem communitiju najvise koristimo. Ovislink 5460, ~150
KM, ~12 KM za antenski kabl (30cm), ~10 KM vodonepropusna kutija
za uredjaja (posto se montira odmah pored antene), ~15 KM utp kabl
do racunara, ~10 KM mrezna kartica ako je nemas, ~120 KM antena.
Ovako izgledaju neka od rjesenja. Ono sto trebas izbjegavati je puno antenskog kabla, pogotovo nekog slabijeg, jer se dolazi do slabljenja signala, sto ima vise kabla. Neka praksa je da se ne ide preko 3 metra sa antenskim kablom, jer je kvalitetan kabl skup.
Ako te interesuje vise podataka, napisao sam kompletan FAQ o ovome na nasoj stranici, pa procitaj tamo.