banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 22:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: par pitanja
PostPoslato: 13 Apr 2006, 13:52 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
aj ovako sad u isto vrijeme nekoliko glupavo/jednostavnih pitanja, zapravo vise nedoumica, al eto:

1. u kompu mi sada obitava dva modula po 256 i jedan od 512 mega DDR rama. da li mi je bolje da to prebacujem u dva po 512? postoji li modul od gige?? mislio sam to prebacivati u dual channel. sta time prakticno dobijam?

2. da li mi je bolje da drzim na odvojenim granama dvd/cdrw kombo i svoj hard? trenutno su na dve grane svaki svoj master (hard primarni, dvd/cdrw sekundarni).

3. koliko se prakticno isplati overclockovanje?? u pitanju je AMD Athlon XP2000+ na 1.66GHz. koliko mi se to prakticno isplati?

aj lagano nek me neki guru posavjetuje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2006, 15:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 03 Okt 2005, 12:34
1. Dual Chanel prakticno povecava performanse racunara za nekih 10 do 20 %, ali uslov je da maticna ploca podrzava rad memorije u Dual Chanel modu. Procitaj upustvo svoje ploce pa ces saznati podrzava li Dual Chanel.
Modul od 1GB postoji i moze se kupiti.
Ne bih ti savjetovao da rasturas te module od 256MB jer ces potrositi vise para za kupovinu novih modula.
Ako na tvojoj maticnoj moze Dual Chanel kupi modul od 512MB identican tvom i ubodi ga u slot najblizi procesoru. U drugi slot iste boje ubodi drugi modul od 512MB. U ostala dva slota koja imaju drugciju boju od prva dva instaliraj ostala dva modula od 256MB (da pojasnim na plocama koje podrzavaju Dual Chanel a imaju 4 slota za memoriju dva slota su obojena jednom a dva drugom bojom. To iz razloga da se pokaze koji slotovi rade zajedno u Dual Chanel-u, i u njih moras instalirati identicne memorijske module. U suprotnom slucaju memorija nece raditi u Dual Chanel-u). Sa 1,5GB RAM-a ces biti prezadovoljan.

2. Tako kako su instalirani je bolje, i dobro je sto je DVD/CDRW master, jer CD rezaci ako su spojeni kao SLAVE zauzmu vise sistemskih resursa.

3. Zavisi zbog cega zelis overclock-ovati racunar. Ako ne igras igre i ne koristis neke zahtjevnije aplikacije prakticno se ne isplati. Overclock ovanje je cesto propraceno naglim rastom temperature procesora uz manji porast performansi. Stoga ako se zelis upustiti u avanturu nabavi neki bolji kuler i obezbjedi dobar protok vazduha u kucistu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2006, 16:55 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jul 2005, 11:12
Slazem se sa svim sto je mr. Blackmore napisao samo da nesto dodam

Sudeci po procesoru, rekao bih da ti ploca ne podrzava dual channel jer otprilike znam kako se to sve prodavalo...

Overclocking se generalno gledano ne isplati jer ti sigurno skracuje vjek trajanja uredjaja/komponente. Ne dobija se toliko veliko povecanje brzine a gubi se na stabilnosti jer se tu rizik od pojave plavih ekranih povecava... Puno je bolje kupiti bolju masinu nego postojecu silovati...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2006, 22:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Blackmore je napisao:
1. Dual Chanel prakticno povecava performanse racunara za nekih 10 do 20 %

Ja sam pročitao da je ubrzanje do 10%.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2006, 22:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 03 Okt 2005, 12:34
Vader je napisao:
Blackmore je napisao:
1. Dual Chanel prakticno povecava performanse racunara za nekih 10 do 20 %

Ja sam pročitao da je ubrzanje do 10%.

Moja greska u tom slucaju. Rekao sam ''za nekih 10 - 20 %'' jer nisam bio siguran koliki je tacan porast performansi.
Od svih tih ''duplih metoda'' (da tako nazovem rad hardverskih komponenata u paru) Dual Chanel najvise i postujem jer u vecini slucajeva za njega se nista ne doplacuje. Cak jei jeftinije kupiti dva modula od 512MB nego jedan od 1GB. Naravno treba uzeti maticnu plocu koja ga podrzava. Sada ga skoro sve ploce podrzavaju.
Za SLI, RAID, DUAL CPU, DUAL CORE... treba izdvojiti mnogo novaca a performanse u najboljem slucaju prelaze 30% (negdje i vise, ovo navodim kao neki prosjek. ''Odokativno'' :D ).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2006, 23:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2005, 00:10
ma ako moze memorija u DC
ubaci
i Overklokuj procesor i memoriju malo i dobices sigurno poboljsanja
i to primjetna

PIK Radnja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2006, 23:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
i to primjetna

U cemu ? Koliko 'primjetna' ?

Citiraj:
i Overklokuj procesor i memoriju malo i dobices sigurno poboljsanja

Sta ti to znaci 'malo' ? Koliko je to malo ? :)

I na kraju .. koliko ce taj OC ucestvovati na stabilnost sistema/na 'sigurnost' overklokovanih komponenata bez dodavanja novog hladnjaka na procesor ili u kuciste?

Da se razumijemo, nisam protivnik overklokovanja, ali samo kada postoje pravi uslovi za to. Ja smatram da se mora ispuniti veliki broj preduslova za neko 'ekstremnije' overklokovanje (hladjenje, kvalitetne komponente, airflow ..). Ako ga on kako ti kazes 'malo' klokuje, dobice plafon 5-10% boost preformansi (mozda jos malo vise pod uslovom da DC radi - sto je opet kao sto stef rece malo vjerovatno). Hoce li to stvarno toliko puno znaciti na masini kao sto je njegova? 5% na 2000+ i na nekom A64 nisu ni blizu ..

U ovom konkretnom slucaju mislim da vise moze izgubiti nego dobiti ..

VeLiKi, sretno ;)

Nego pitanje sto se tice Dual Channela - da li je potrebno da samo ploca podrzava DC ili podrsku moraju imati i memorijski moduli. Da pojednostavim malo, da li mogu bilo koja 2 ista modula (isti proizvodjac, kolicina, latencija, brzina itd ..) ici u dual channel ? Nesto sam citao o tome, i cini mi se da to nije slucaj, da i moduli moraju imati tu podrsku. Moguce je da grijesim, bio sam previse lijen da potrazim definitivan odgovor ;)

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2006, 00:13 
Stara kuka
Stara kuka

e ovako moja ploca ima tri slota na sebi, trenutno svi popunjeni. dva su obojena plavo (dual channel ocigledno) treci sivom bojom. mislio sam jednostavno svu ovu memoriju pocupati, otici u kakav pc servis dati im kakve sitne love da mi to mijenjaju za dva ista modula. sto se samog overclocka tice, vjerovatno mi se ne isplati, u ovom slucaju postujem stefa. sad jedino me interesuje ovo sto je v@nja napisao, nisam znao za to..cekam odgovor zajedno sa njim :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2006, 09:29 
Pripravnik
Pripravnik

Trebate uzeti dva modula DDR 400 MHz memorije koji ne moraju obavezno biti istog proizvodjaca mada tu znaju nastati problemi. Idealno je da su dva ista modula...
Iz iskustva, radio sam recimo jedan modul Elixir a drugi Spectek i sve je bilo ok...
E sada ako bi neko overklokovao takvu masinu sigurno bi prije naisao na probleme...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2006, 13:12 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Ne bi ti bilo bas pametno znacajnije overklokovati bez promjene CPU kulera. To je socket A procesor koji se dosta grijao pa je za njega potrebno i dobro hladjenje. Sto zapravo ne kazes sta imas od komponenti pa ce ti neko reci da li se to moze OC i koliko? Ako ne znas skini Everest na adresi http://www.lavalys.com , pa iskopiraj ovdje sta imas unutra. OC masina moze biti stabilna ali to zavisi od komponenti i dobrog hladjenja. Pretpostavljam da ta tvoja socket A ploca ne moze fiksirati PCI i AGP frekvencije sto moze predstavljati veliki problem. A mozda i moze ako je nForce chipset. Skini Everest pa razrijesi dileme.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2006, 13:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
ne znam bas koliko ce mu se isplatiti oc
dual channel ti se isto ne isplati ganjati (ukoliko ga ploca podrzava) jer razliku ces primjetiti samo u zahtjevnijim zezancijama tipa photoshop filterima

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2006, 14:47 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

ah da i ono sto smo izgleda svi zaboravili da kazemo covjeku : postoji modul od gigabajta
cini mi se da postoji i od 2gb samo je kod nas nepostojeci

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2006, 15:54 
Pripravnik
Pripravnik

BSE je napisao:
ah da i ono sto smo izgleda svi zaboravili da kazemo covjeku : postoji modul od gigabajta
cini mi se da postoji i od 2gb samo je kod nas nepostojeci

kolikoima smisla u njegovom slucaju ako mu ploca podrzava 2 GB recimo?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2006, 18:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Za dual chanell memorijski moduli trebaju biti "upareni", najbolje je da su ne samo od istog proizvođača već i od iste serije. Tako kažu, a ima i smisla. Moja ploča podržava DC, iako ja imam samo jedan modul od 512 MB. Ako budem nabavljao još jedan modul od 512 MB potrudiću se da ih mogu uključiti u DC.

Što se tiče ubrzanja overklokovanjem ili duall chanelom, negdje sam nekad pročitao da se ubrzanja do 10% ne primjete u realnom radu, "golim okom", pa se ne vrijedi lomiti za njih. Ako su ubrzanja 20+ % to je već nešto.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Apr 2006, 09:56 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Ovi novi procesori (socket 754 - Palermo Semproni) se na dobrim plocama bez problema overklokuju i preko 60%, tako da se to znatno primijeti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2006, 09:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

_stef_ je napisao:
kolikoima smisla u njegovom slucaju ako mu ploca podrzava 2 GB recimo?

smisla nema, ali pitanje je bilo da li postoji :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2006, 16:51 
Pripravnik
Pripravnik

Sorry sto si me pogresno protumacio a i jasam prenaglio. U principu nekada visak informacija biva poguban posebno sto vecina ljudi to dozivi jer taj visak koji dobije nije potpun.

Evo primjera. Neki dan sam cuo kako je jedan doktor dao "pogresan" lijek covjeku i da mu je pozlilo. U sustini, da skratim, radilo se sporednom dejstvu lijeka. Medjutim dosta ljudi je osudilo doktora jer je svoj stav baziralo na malopredjasnojoj izjavi...

;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2006, 11:39 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

ma no frx chowa
to za doktore....ugh nista novo nazalost

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2006, 12:24 
Stara kuka
Stara kuka

Motherboard:
CPU Type AMD Athlon XP, 1666 MHz (12.5 x 133) 2000+
Motherboard Name ECS N2U400-A (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio)
Motherboard Chipset nVIDIA nForce2 Ultra 400
System Memory 1024 MB (DDR SDRAM)
Display:
Video Adapter NVIDIA GeForce FX 5200 (128 MB)
3D Accelerator nVIDIA GeForce FX 5200

evo ovo malo relevantnih podataka koje sam izvukao iz ovog everesta ultimate.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2006, 12:53 
Pripravnik
Pripravnik

Jos nam samo kazi pitanje posto se sada vec svasta ispisalo...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]