banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 12:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Grijanje procesora
PostPoslato: 11 Jun 2005, 23:25 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Jan 2005, 21:12
Koliko je za procesor Amd Sempron 2400+,normalna temperatura?
Kod mene pokazuje 60 stepeni,a nisam ga overklokovao!
Ploca je inace asus a7s8x-mx.
Sta bi moglo da bude kad je temperatura ovolika?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jun 2005, 13:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Temperatura do koje amdovi procesori funkcionisu je 85 stepeni celzijusa preko toga crkavaju. Ne postoji neka odredjena temperatura koja je "normalna" ako nije preko 85 onda je uredu mada sto je temp visa vijek trajanja procesora i stabilnost sistema je manja. Ako je procesor neopterecen temperatura ne bi trebalo da prelazi 50-55 stepeni. Razloga za preveliku temperaturu procesora ima mnogo. Ako je racunar pod garancijom a visoka temperatura je cesta pojava (i jos ako ti se komp cesto koci i rusi) onda to za temperaturu ne trebas pitati nas nego likove koji su ti prodali racunar.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jun 2005, 15:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
gdje se na amd provjerava radna temperatura procesora

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jun 2005, 15:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2001, 01:00
mozda najbolji nacin je da nakon drdanja, igranja i ostalog, fino ga resetujes i odes u bios i vidis kolika je temperatura 8) imas dosta sitnih programcica, koji znaju biti neprecizni kod prikazivanja temperature.

Vrh

Tema posta: ...
PostPoslato: 12 Jun 2005, 18:14 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Pokusaj sa ovim http://www.almico.com/speedfan.php.
Pouzdan program kome mozes vjerovati.Sto se tice same temperature procesora,ona dosta zavisi od spoljasnje temperature,ljeti svima manje vise savjetujem da drze jednu stranicu kucista otvorenom,zbog cirkulacije vazduha.

P.S To sto ga nisi ti overklokovao,ne mora da znaci da prodavac nije vec experimentisao sa njim,imao sam jedno takvo iskustvo.Pogledaj da li su u BIOS-u taktovi podeseni na default vrijednosti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jun 2005, 21:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
ljeti svima manje vise savjetujem da drze jednu stranicu kucista otvorenom,zbog cirkulacije vazduha

Nije tacno - hladjenje je u svakom slucaju bolje kad je kuciste ZATVORENO. Kuciste i jeste predvidjeno da bude zatvoreno i projektovano je tako da je najbolje strujanje vazduha i najbolje hladjenje kad je zatvoreno, kad se kuciste otvori strujanja vazduha u njegovoj unutrasnjosti se remete i samim tim temperatura cijelog racunara raste

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2005, 21:53 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Bojim se da se ta teorija kosi sa zdravom logikom,koja nema nikakve veze sa funkcionisanjem racunara,konstrukcijom kucista i sl..Ne kazem da to ne moze biti tacno..Bas bih volio cuti sta drugi imaju da kazu na tu temu?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jun 2005, 22:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Dec 2003, 09:00
kontam da je epek u pravu.

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2005, 22:32 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

http://www.vidilab.com/doktor/vise.php?id=3141

Kontam da ovi iz Vidi-ja znaju sta pricaju :roll:

Vrh

Tema posta: Re: ...
PostPoslato: 13 Jun 2005, 11:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

MuskoBre je napisao:
Bojim se da se ta teorija kosi sa zdravom logikom,koja nema nikakve veze sa funkcionisanjem racunara,konstrukcijom kucista i sl..

I meni isto tako izgleda na prvi pogled ali nije teorija nego sam to provjerio u praksi i ispade da je najbolje hladjenje kad je kuciste zatvoreno.... nema logike ali je tako, ili mozda ima logike ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jun 2005, 12:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
kao sto epek rece cirkulacija vazduha u kucistu fercera jedino kad je kuciste zatvoreno
ako ti je preslabo hladjenje u kucistu onda ili dodaj jos koji ventilator ili skini bocnu stranicu kucista i primakni neki sobni ventilator kao sto je to moj kolega radio :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jun 2005, 14:29 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Da se razumijemo :))

Vi otvarate prozore kada ukljucite klima uredjaj u stanu/kuci/automobilu ??

Logicno .. zatvoreni sistem najbolje funkcionise...
[POD USLOVOM]:
- da imate fron [intake] fan
- rear [exhaust] fan :)

Znaci - cirkulacija vazduha je idealna ako imate rijesenu cirkulaciju tj. tok vazduha...

90% kucista nema intake fan .. a od onih 10% sto ga imaju cifra od 3% ima i rear fan ... Pa zato i stoji do jedne granice - da ce se racunar definitivno komotnije osjecati [citaj: CPU temp ce biti niza] ako je bocna stranica otvorena....

Svi znamo da se topli vazduh "penje" znaci ide u visinu... a CPU-ovi u klasicnoj atx verziji ploca stoje bas gore... Znaci gomila se kolicina toplog vazduha pri vrhu kucista...
Zato je potrebno imati intake [koji ce ubacivati svjez [i hladiniji] vazduh hladeci pri tom HDD i dobar dio ploce, te samim "pritiskom" koji stvara - gurati vazduh prema vrhu odno tamo gdje su otvori, potiskujuci toplotu koju komponente stvaraju prema gore.. Tu stupa na snagu rear fan koji kupi sav vazduh [bio on hladan ili vreo] i izbacuje ga .. on je obicno u visini procesora [atx] ili malo nize, a onda dolazi i Power Supply koji pored toga sto hladi samog sebe - kupi onaj nagomilani [topli] vazduh sa vrha i izbacuje ga...

U takvom sistemu - glupost bi bila drzati otvorenu stranicu ....

U klasicnom sistemu bez front i rear fanova nekada je cak i vise nego pozeljno otvoriti stranicu... jer se topli vazduh akumulira u kucistu posto nema strujanja i Power Supply - ma koliko jak bio [mislim na njegove fanove] ne moze izgurati toliko toplote te se sama temperatura u kucistu polako dize s vremenom koje je racunar aktivan.

Ja sam to rijesio relativno lako ... 2 intake fan-a jedan pored drugog.. duvaju preko HDD-a .. jedan bocni fan intako takodje [na lijevoj stranici, otprilike malo ispod procesora, duva preko memorija tacno], jedan top fan [izbacuje vazduh, na vrhu kucista] jedan rear fan [izbacuje vazduh sa zadnje strane] i napojna sa dva fan-a, pokupi ostatak toplog vazduha u kucistu...

Kuciste ne planiram otvarati jer bi svako otvaranje samo povecalo temperaturu... A da buka ne bude prevelika samo sam smanjio napone fan-ovima [koristim fan controller, 5,25" slotu], samim tim i nesto manji protok vazduha [CFM] ali i broj obrtaja i automatski -> buku :)

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jun 2005, 14:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

nista mircone kad kupim novi konf doces kod mene za pilom i zagom i aparatom za varenje i izbusices rupu na prednjem dijelu kucista za taj usisavajuci in-fen, razvalicu neki stari ventilator, valjda ce uvoziti dovoljno svjeze have :D :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2005, 00:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
diablo nemoj se provaljivati!

u svakom kucistu postoji mjesto gdje se ugradjuje intake cooler za rear bash i nije 100% sigurno ali u 95% slucajeva ima i mjesto za rear cooler! znaci sta treba da uradis? a to je da otvoris kuciste vidis gdje mozes da prikljucis cooler na plocu koji konektor ti treba. zatim odes u najblizu piljaru i kupis ventilator za komp cini mi se 8cm ili 10cm ne sjecam se vise... i prikljucis ga na plocu zasarafis u kuciste na zeljeni polozaj i problem rijesen, ja sam ubacivajuci ta 2 ventilatora smanjio temp za dobrih 7-8C.

jedini problem na koji mozes da naletis je taj da nemas slobodnog prostora na ploci da ubodes josh jedan cooler.... e onda treba da sa tog coolera odsjeces konektor i da na krajevima zica napravis 2 valjcica od kalaja i da ih onda spojis direktno na napajanje... to onda zalijepis fino izolirkom da ne bi doslo do kontakta i paljevine i rijesen problem!

sto se tice hladjenja... jednom sam dosao na ideju da kupim stiropor debljine 0.5-1cm i da cijelo kuciste oblozim iznutra... a prije toga sam ugradio front i rear cooler te cooler diska. time bi dobio na tisini a vjerujem i na temperaturi procesora i ploce... no nisam se nikad uputio u taj podhvat jer nisam smatrao da je hitno i nisam imao vremena da plan sprovedem u djelo!

pozdrav

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2005, 09:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ako nisi skontao ono gore je bila sala "kefalo" 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2005, 12:11 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jul 2005, 11:12
Vjerovatno je problem kuciste, premaleno je. Pretpostavljam da ti napojna jednica zaklanja jedan dio kulera na procesoru... Samim time ne moze dobro da ga hladi. U tom slucaju mjenjaj kuciste.
Ako ovo nije slucaj mozes kupiti CASE cooler, to ti je oko 10 KM i jos nesto, provjetravaj cesce prostoriju u kojoj je comp
:D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]