banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 20:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Sta kupiti?
PostPoslato: 29 Dec 2004, 01:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Sep 2001, 01:00
Namjeravam kupiti novi kompjuter i interesuju me vaša mišljenja o sledećoj konfiguraciji. Slobodno predložite izmjene koje će dovesti do smanjena cijene ili je održati nepromijenjenom a istovremeno poboljšati ili održati iste performanse/kvalitet/opremljenost.
--Socket A--
1.1 Asus A7N8X-E Deluxe
1.2 Abit AN7
1.3 Abit NF7-S 2.0
1.4 Neka po vašem izboru
2. AMD Athlon XP 2800+ (2500+ po mogućnosti)
3. 2 x 512 MB KingMax PC3200 SuperRam (Dual Channel)
4. Asus Ati Radeon 9600XT, 128 MB, DVI, TVOUT
5. WD Raptor 36 GB, SATA, 8 MB, 10000 rpm
6. WD Caviar 80 GB, SATA, 8 MB, 7200 rpm
(namjeravam kupiti 2 diska, prvi će obavezno biti Raptor i služiće kao sistemski te za najkorišćenije programe a drugi će biti za storage; može i odgovarajuća zamjena za raptora koja će imati iste odlike po nižoj cijeni)
7. Napajanje Tagan TG380 Super Silent
8. Zalman CNPS 7000b AlCu
--Socket 754--
1. Asus K8N-E Deluxe
2. AMD Athlon 64 2800+
Ostatak je isti kao gore navedena konfiguracija

--Socket 939--
1. Da li kupiti socket 939? Ovu opciju nisam razmatrao mada sam svjestan njenih prednosti. Ovde navedite ploču po vašem izboru.
2. Odgovarajući procesor, najvjerovatnije najslabiji iz ponude 939 procesora.
Ostatak je isti kao i prethodne konfiguracije sa izuzetkom Zalmanovog coolera.

Uz sve ide odgovarajuće kućište, obično, ništa "fancy", bez napajanja ali može i sa njim te 17" CRT monitor, odnosno TFT ako ga neko od vas uspije uklopiti uz navedene uslove. Takođe, svaka konfigracija bi trebalo da ima DVD citač te CD pisač, bilo kao combo ili odvojeno. DVD pisač samo ako neće narušiti već spomenute kriterijume.

Ploče sa PCI-Express nisam ni gledao mada mi se sviđa cijena nekih NV modela 6600 koje sam video u HGSpotu tako da slobodno predlažite i varijante sa ovim slotom i odgovarajućom karticom, naravno uz gore spomenute uslove.

Još jednom napominjem, sve je podložno izmjeni sve dokle ukupna konfiguracija ne prelazi ukupnu cijenu od 2300 KM (+-50) i dok se performanse i kvalitet ne smanjuju u odnosu na gore navedenu :)
I još jedna stvar za kraj:
molim vas da komponente navodite u njihovom punom imenu datom od strane proizvođača (Proizvođač - Model - neke od bitnih karakteristika kao npr. rpm i cache kod HDD (po potrebi))
P.S.
Možda tražim previše ali meni je više muka od sklapanja ovog kompjutera... Kupovina ne zavisi od mene (pare su kod roditelja) a sama kupovina je najavljena prije cca godinu dana :oops: i ja više nemam snage za praćenje informatičke scene... :( Pomagajte pliiizzz :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2004, 09:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2002, 18:50
Socket 939 definitivno a koju god plocu uzmes nemozes da pogrijesis mada bi ti ja preporucio ASUS. Neznam kako stojis sa parama ali bilo bi ti bolje da uzmes AMD 64 bit procesor kada vec uzmas 2 x 512 rama i raptorov disk koji je poprilicno skup[ i jos neznam hoces li ga naci]
Sto se tice grafike nije losa[ja imam 9600 pro i jos nije zakazala a XT je poprilicno brza graficka tako da ne vjerujem da ces imati problema kod igrica bar za sada]
Eto toliko od mene valjda ce ti jos neko nesto predloziti.
:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2004, 11:15 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 14 Avg 2004, 14:57
Slazem se sa kolegom iznad mene. AMD 64 je sjajan.
Ali nista lose nemogu reci ni za Socket A, jos uvijek je mnogo dobra solucija. Pod 1.4 mogu da ti predlozim DFI LANParty NFII Ultra B, http://www.pcstats.com/articleview.cfm?articleID=1527 ,nadam se da si dobar sa engleskim jer na ovoj stranici imas test sto je uradjen na toj ploci. Licno imam jednu takvu i jedna je od najboljih Socket A ploca. Jos ako si ljubitelj klokanja, kao ja :lol:, onda pogledaj ovu plocu malo bolje. A za Socket A procesor bi tu preporucio Barton Mobile, oni su namjenjeni za laptope i rade na 35W, 45W i vise. To znaci da se manje griju, lakse hlade i samim tim klokaju mnogo vise nego obicni Barton procesori. Licno imam jedan od 1,8 GHz 2400++ 35W, klokan je na 2530Mhz sto je otprilike 4GHz na Intel jeziku.. 8)
Sto se tice HD, Raptor ima sjajnu prestandu za os + instalirane programe/igrice, dok tvoj drugi HD netreba da bude toliko dobar jer pretpostavljam da ces ga koristiti za muziku, filmove i sl. Za to uzmi bilo kakav disk i izaradices nesto love.
A ako se dvoumis oko CRT ili TFT, onda bi te prvo pitao u koje svrhe koristis racunar? Ako igras puno igrice onda je CRT jos uvijek najbolja solucija. A za ostalo je TFT koristan.

A sad dosta davljenja sa moje strane :drinking:
SRETNO

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2004, 12:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Šta da ti kažem, i ja sam bio van svih tokova ali sam se morao informisati prije dva mjeseca kad sam ganjao novi računar.

Ako ti imaš 2300 KM za računar bez periferija u vidu štampača i skenera to je odlično, možeš si baš lijepu konfiguraciju sastaviti.

Što se tiče ploče čitao sam da su dizali u nebesa tu Abit NF7-S 2.0, mnogo je više hvaljena nego Asus A7N8X-E Deluxe od koje mislim da je čak i jeftinija. Prijatelj mi ima Asus A7N8X-E Deluxe koja mu radi OK ali bi volio da ima Abit NF7-S 2.0. Najbolje je da sam potražiš o ovoj ploči na internetu, obiđi i benchmark.co.yu i njihov forum.

U ploče sa PCI-Expressom nisam upućen.

Što se tiče Socketa 939 u to se ne razumijem, to nisam planirao nabaviti pa se nisam oko toga ni informisao.

Radeon 9600XT je dosta dobar, mada vidim da raja hvali Radeon 9800Pro, ali ne znam koliko je to skuplje, ako bi ti se to uklopilo u cijenu možda ne bi bilo loše razmisliti o toj varijanti, bolja je na duže staze. Ali opet sa druge strane kažu da kartice iz više klase imaju slabiji odnos cijena-performanse, dakle jesu dobre ali ne toliko dobre koliko su skupe. Mislim da je Radeon 9600XT sasvim OK, dosta bolji od moje a moja zasad sve radi odlično.

Hard diskovi su ti OK, mada možda ne bi bilo loše razmisliti da taj sporedni hard disk bude 120 GB ako razlika u cijeni nije velika, a mislim da ne bi trebala biti. Ja sam planirao uzeti 80 GB ali ga je nestalo pa sam uzeo 120 GB i drago mi je, dosta je komotnije. Recimo sve više igara zauzimaju po nekoliko GB, neke 3-4 GB a neke mislim i 8 GB. A to je samo što se tiče igara, a gdje je obrada videa, divixovanje, pa mp3 kolekcije koje ja mnogo više volim imati na hard disku nego na CD-ovima, jer mi je pristup lakši i brži, pa razni programi, filmovi itd.

Što se tiče TFT monitora nisam ih mnogo viđao na djelu, ono što sam vidio mi se nije posebno svidjelo, ali ima i dosta boljih, mislim da je onaj Samsung 710N dobar. CRT su dosta jeftiniji i imaju bolju sliku. Mane su im što zauzimaju više prostora, nisu atraktivni kao TFT, više se zagrijavaju, više zrače, više troše. Ali kod njih nema bojazni od "mrtvih piksela". Ja sam uzeo Samsungov CRT FLAT i zadovoljan sam.

Predložio bih odvojenu varijantu DVD čitača i CD rezača, prije nego Combo. Mislim da tako ne ispadnu puno skuplji, a komotnije je, ne opterećuješ rezač i njegovu osjetljiviju optiku sa običnim čitanjem CD-ova (koje je dosta često) već za to koristiš DVD. Onda zgodnije je kopirati CD-ove, staviš u DVD čitač ono što želiš kopirati, u rezač staviš prazan CD, pokreneš program Clone CD, i on ti sve uradi, prvo prekopira sa čitača na hard disk i onda to narezuje, pri tom ti radiš nešto deseto bez da moraš čekati da završi kopiranje na hard disk pa vaditi CD i ubacivati prazan CD pa mu reći da nastavi. Ne znam, meni je to nekako komotniji i prijatniji rad iako sam i ja planirao uzeti Combo ali sam odustao od toga što mi je drago.
Mada idealna kombinacija (pogotovo za vrijeme koje dolazi) je DVD čitač + DVD rezač, a ti vidi da li ti se to uklapa po pitanju cijene. Meni se nikako nije uklapalo, a već mi je znao zatrebati DVD rezač.

Eto malo od mene :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jan 2005, 20:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2004, 13:53
Da sada ne otvaram novu temu (ili pak da je otvorim?) nadovezacu se
na ovu.....

I ja NAPOKON uzimam novu kantu i to sam razmisljao:
  • Maticna ploca sa nforce4 ultra chipset-om (jel ima kod nas ih igdje kupiti?)
  • PCI-X Graficku karetu (koju: 6800 ili neki ati? Jel ima kod nas zbaviti 6800 ultra ili extreme ili ultra extreme??)
  • 512 MB RAM (kasnije jos uzeti 512mb)
  • SATA HDD 130GB
  • I ostalo (dvd combo, zvucnici, monitor (17" ili 19" flat),....)

Vasi komentari i prijedlozi?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jan 2005, 00:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 22:04
raptora imas kupiti u federaciji...
ali ne isplati se jer je poprilicno skup
ja mislim da ga ima kupiti u kim-tec vitez

Beckett: We're in another galaxy. How much more out can you get?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2007, 16:28 
MBO ASROCK, s. 754, K8NF4G-VSTA, nVidia GeForce 6100, BUS 2000 MHz, VGA, serial ATA II, RAID, 7.1 zvuk, DDR 400, LAN, mATX

AMD Sempron 64 3000+, 1800 MHz, 128 kb c., socket 754, BUS 800 MHz, BOX (Palermo)

RAM, 256 MB, DDR, PC-3200, 400 MHz, KINGMAX

Midi Tower, NEON CX-2359, 300 W, ATX 2, bijelo

HDD HITACHI 80 GB, serial ATA-II, 7.200 o/min., 8 MB cache

Shta mislite o gore navedenoj konfiguraciji...jedino shto bih stavio da bude 1 Gb DDR-a????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2007, 18:17 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Uzmi radije sličnu AM2 konfiguraciju, s754 je već mrtva platforma. Cijena bi trebala da bude slična, možda nekih 50 KM više za AM2. Lakše ćeš kasnije dograditi memoriju, grafičku i eventualno procesor. Znači slična AM2 konfiguracija, AM2 sempron, ploča sa integrisanom grafičkom i PCI-E slotom za grafičku, pripazi na brojeve PCI slotova jer na integrisanim pločama obično su samo 2, staviš modem i mrežnu kartu i nema više, 512-1024 MB DDR2 memorije i ako možeš neko bolje kućište, nikako ta kung fu Neon. Cijena bi trebala biti maksimalno 100 KM viša za otprilike sličnu konfiguraciju ali isplatiće ti se kasnije kroz mogući upgrade.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2007, 18:26 
E hvala puno...nisam kupovao rachunar ima vetj 7 godina...zaista sam se izgubio kada sam krenuo gledati shta je shta kod ovih novih konfiguracija.. :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2007, 18:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Ako mozes, ulozi jos i koju marku u HDD. Cijena po GB opada s porastom kapaciteta diska, tako da ces za veoma malu razliku dobiti poprilicno veci disk.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2007, 15:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
Moj ti je savjet definitivno AM2 socket....ili bar 939 ovi ostali vec polako ispadaju i jako je tesko nac dobar proc za njih a na AM2 ili 939 mozes poslije stavljat i X2 procesore sto je velika prednost....

Isto vazi i za graficku kartu....definitivno da ima slot PCI-E x16 jer AGP je vec zastario i polako prestaje da se proizvodi....a ako vec imas toliko para za komp ne znam zasto ne razmisljas da cak uzmes neku maticnu sa 2 slota za graficku....tako poslije uvijek mozes stavit jos jednu graficku i uvezat ih tako da rade kao jedna....

Al ako sve pogledas za tih 2300 mozes komotno uzet i LCD .....neki 17'' LCD te izadje 400 KM cca i opet ti ostaje 1900 KM....a sa tim parama realno mozes sastavit konfiguraciju da ti stane pamet....

Cak na znam zasto ne razmisljas o nekom intel pentium core duo procesoru jer se definitivno moze uklopiti u tu cijenu......

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2007, 16:40 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Freak_on_a_leasH je napisao:
Moj ti je savjet definitivno AM2 socket....ili bar 939 ovi ostali vec polako ispadaju i jako je tesko nac dobar proc za njih a na AM2 ili 939 mozes poslije stavljat i X2 procesore sto je velika prednost....

Socket 939 isto polako odumire, za godinu dana neće više biti ni procesora, tako da ja ne bih sada uopšte razmatrao tu varijantu. Od AMDa samo AM2, AMD je jeftiniji i bolji u toj nekoj nižoj klasi, a Intel u srednjoj i višoj.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2007, 17:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Al ako sve pogledas za tih 2300 mozes komotno uzet i LCD

Pogledaj kad je otvorena tema. Motoko je odavno vec kupio racunar. Sada se 'pomaze' psyborgu koji ne vjerujem da planira potrositi ni blizu 2300KM (barem gledajuci konfiguraciju koju je naveo u svom postu).

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2007, 17:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Maloprije sam malo gledao, skupi su Core2Duo, onaj 6400 preko 500 KM, 1 GB RAM-a oko 250 KM ili i više :(

Idealno bi bilo uzeti taj procesor i 2 GB memorije ali samo to dvoje je preko 1000 KM :(, ali mislim da bi to radilo k'o sat :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2007, 18:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
core2duo, bolje sacekati, jer sad u prvom kvartalu (21.1) izlazi c2d e4300, kostace 163$, a imace 2mb kesa, i magistralu od 266mhz. U drugom kvartalu ove godine dolazi e4400, tako da cijena e4300 pada na 113$ a e4400 ce kostati 133$ (vani, kod nas vise :( ), pa ako ti se ne zuri, sacekaj to.

Ako uzimas amd, uzmi am2 platformu, na 939 nemoj ni gledati, jer neces moci naci ni procesore kasnije za to, a moraces uzet i ddr1, a vremenom ce cijena ddr2 (koji ide uz am2) biti niza od ddr1 (mada, i sad su tu negdje).

ps
i da, uzimaj u hrvatskoj, imas vedji izbor, manje cijene, vratis pdv, i ne prijavis na granici :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2007, 18:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

V@nja je napisao:
Citiraj:
Al ako sve pogledas za tih 2300 mozes komotno uzet i LCD

Pogledaj kad je otvorena tema. Motoko je odavno vec kupio racunar. Sada se 'pomaze' psyborgu koji ne vjerujem da planira potrositi ni blizu 2300KM (barem gledajuci konfiguraciju koju je naveo u svom postu).

Do mene je.....izvinjavam se.....

Al opet ostajem pri ovom sto sam napisao....al ne bi bilo lose kad bi psyborg napisao koliko para hoce da potrosi pa da znam s kojom cifrom raspolaze....da znam sta da mu preporucim....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2007, 12:27 
Znachi planiram potroshiti do 1000 Km...konfiguracija koju sam naveo je iz hgspota...racunar tju uzimati tek u martu negdje...

Zatim me interesuje shta znachi ono 3000+ poshto mu je radni takt na 1800 Megaherca????
Da li se moze toliko pojachati(u biosu npr. ili overklok) ili neshto drugo??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2007, 12:27 
Znachi planiram potroshiti do 1000 Km...konfiguracija koju sam naveo je iz hgspota...racunar tju uzimati tek u martu negdje...

Zatim me interesuje shta znachi ono 3000+ poshto mu je radni takt na 1800 Megaherca????

Rachunar tje mi trebati najvishe za audio produkciju....znachi svakako netje biti manje od 1 DDR Ram-a....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2007, 12:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

psyborg je napisao:

Ne može se toliko "pojačati" :)
To je PR - performance rating, kada je AMD vidio da Intel nabija megaherce onda su uveli PR iz marketinških razloga, to otprilike znači da taj procesor radi kao Intelov na (oko) 3 GHz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2007, 13:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Za 1000km mozes uzet bas dobar racunar....mozda cak da ides na neki Pentium D procesor jer inace ovi pentium-ovi procesori imaju vecu kes memoriju od AMD-a....graficku mozes uzimat neku na PCI-E slotu (npr ati X1300 je sad otprilike neka srednja klasa).....e sad ovo ostalo ti je moj savjet da uklopis u ovo sto sam gore napisao....a sve se to moze....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]