Pa i ovaj adapter sto sam kupovao je dvosmjerni, valjda (doduse drugaciji od ovog za koji si sad postavio slike), samo je na slici koristen za prikljucivanje ata diska na sata plocu pa je zato onakva slika (prikopcan na disk). U mom slucaju je stavljan na plocu, umjesto IDE kabla, pa je sa njega isao kablic na sata disk. Nisam te pogresno shvatio - kupio sam adapter prije nego sto sam vidio tvoj post. Rekao u radnji sta mi treba i dali mi takav. Mislio sam da ce raditi ono sto su rekli pa se odlucio za sata disk.
Nisam (ocito) neki znalac, ali i u radnji gdje sam ga kupovao serviser je probavao s njim i nije uspio. Kontam sta kazes, jedino moze biti da i oni ne znaju da je jednosmjerni i da je za suprotno od onoga sto mi treba.
Danas sam pricao sa serviserom u drugom servisu, tamo gdje sam kupio disk. Kaze da su oni pokusavali sa ovim PCI adapterom i da su samo uspjeli kao sekundarni disk instalirati sata disk na nesto slicno mojoj konfiguraciji.

Nisam ja nista pogresno instalirao, ja sam samo ubo PCI karticu-adapter, dobio kurslus i odustao.
Tj. radio sam ovo sto predlazes - "ubaciti karticu bez SATA HDD-a, dici Windowse sa IDE diska i u Device Manageru vidjeti jeli prepoznata kartica" ali nije se normalno digao windows, jer sam vec pri paljenju dobio ovo:

Jedino sto, kad sam digao windows sa prikopcanom PCI karticom, nisam isao u device manager. Valjda sam jedva cekao da ga ugasim i iscupam je.
Na PCI kartici (kutiji) pise: Supports PCI 2x mode and PCI native modes. Pogledaj kako izgleda (zbog Via kontrolora koji spominjes):