banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 00:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 90 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Apr 2009, 12:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Nista mi nije sata, samo IDE prikljucci.
Vratio sam disk u prodavnicu, dobicu ATA kad im stigne. Kazu njihovi serviseri (kud ih ranije nisam pitao) da je maksimum koji su oni uspjeli postici sa ovim PCI adapterom da SATA disk radi kao dodatni disk na konfiguraciji, a to mi nije rjesenje.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2009, 14:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2008, 00:12
Ako si bio kupio bas onaj adapter za koji si stavio link na Ebayu,onda si kupio pogresan,jer je onaj adapter za prikljucenje ATA diska na SATA kontrolor,a tebi treba obrnuto.Moj je prijedlog bio da da kupis ATA disk,pa kasnije ako budes mijenjao plocu onaj kontrolor i stoga sam dao taj link,a ti si izgleda pogresno shvatio.Postoje i dvosmjerni adapteri (sa jumperom ili prekidacem s kojim se bira mod ili sa dva SATA prikljucka za biranje moda).Kolega mi je probavao takav adapter sa Seagate HDD-om,koji ima jumper za prebacivanje u SATA I mod i u takvoj postavci je radio.

Ovo su dvosmjerni:

Slika

Slika

Poslednji put menjao laka dana 10 Apr 2009, 15:53, izmenjena 4 puta

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2009, 15:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 23:07
Meni 55maraka (uključen ti je pdv) za usluge consulting-a. Da te nisam odvratio sa zabludjelog puta još bi tumarao na njemu :lol:

So Dance Your Own Dance, And Never Forget!

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2009, 18:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Sto se tice ove PCI kartice,meni se cini da ti to nisi znao instalirati.Ako dobro vidim na slici, kartica ima VIA 6421 chip,a vecina takvih kartica je bootabilna.Da bi bootao sa PCI kartice moras u BIOS-u postavit da racunar bootuje sa SCSI i da enablujes "other device".Na disku koji si dobio uz karticu moras imati VIA SATA drivere ili neke druge,ako nije VIA kontrolor na kartici.Trebao si ubaciti karticu bez SATA HDD-a, dici Windowse sa IDE diska i u Device Manageru vidjeti jeli prepoznata kartica.Sto se tice instalacije Windowsa nije neophodan floppy,mogu se driveri SATA kontrolora uz pomoc programa nLite ubaciti u instalacioni disk Windowsa.

Druga mogucnost zbog koje kartica nije htjela da radi je da je pravljena po PCI 2.2 standardu,a da taj standard tvoja ploca ne podrzava (problem je u voltazi),ali se ploca moze prepraviti da radi:
Kod:
http://wireless.uzice.net/uputstva/prepravkaPCI2.1naPCI2.2/

Posto je ovaj problem prisutan samo sa jako starim plocama,taj slucaj sigurno nije kod tebe.

Treca mogucnost je da je neispravna kartica.Kao sto rece the_grunf,kartica koje su bootabilne imaju svoj BIOS i trebalo bi da je prikaze prilikom post-a.Negdje sam procitao da kartice koje nisu bootabilne nemaju svoj BIOS,pa je moguce da je ta tvoja kartica takva.Ako je nisi prodao,pokusaj da vidis da li je windowsi detektuju u device manageru,ako ne pokusaj i sa rucnom pretragom za novi hardware.Ako se i dalje ne vidi,onda je vjerovatno neispravna.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2009, 00:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa i ovaj adapter sto sam kupovao je dvosmjerni, valjda (doduse drugaciji od ovog za koji si sad postavio slike), samo je na slici koristen za prikljucivanje ata diska na sata plocu pa je zato onakva slika (prikopcan na disk). U mom slucaju je stavljan na plocu, umjesto IDE kabla, pa je sa njega isao kablic na sata disk. Nisam te pogresno shvatio - kupio sam adapter prije nego sto sam vidio tvoj post. Rekao u radnji sta mi treba i dali mi takav. Mislio sam da ce raditi ono sto su rekli pa se odlucio za sata disk.
Nisam (ocito) neki znalac, ali i u radnji gdje sam ga kupovao serviser je probavao s njim i nije uspio. Kontam sta kazes, jedino moze biti da i oni ne znaju da je jednosmjerni i da je za suprotno od onoga sto mi treba.
Danas sam pricao sa serviserom u drugom servisu, tamo gdje sam kupio disk. Kaze da su oni pokusavali sa ovim PCI adapterom i da su samo uspjeli kao sekundarni disk instalirati sata disk na nesto slicno mojoj konfiguraciji.
:) Nisam ja nista pogresno instalirao, ja sam samo ubo PCI karticu-adapter, dobio kurslus i odustao.
Tj. radio sam ovo sto predlazes - "ubaciti karticu bez SATA HDD-a, dici Windowse sa IDE diska i u Device Manageru vidjeti jeli prepoznata kartica" ali nije se normalno digao windows, jer sam vec pri paljenju dobio ovo:
Slika
Jedino sto, kad sam digao windows sa prikopcanom PCI karticom, nisam isao u device manager. Valjda sam jedva cekao da ga ugasim i iscupam je.

Na PCI kartici (kutiji) pise: Supports PCI 2x mode and PCI native modes. Pogledaj kako izgleda (zbog Via kontrolora koji spominjes):
Slika

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2009, 01:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Kartica ima upravo VIA 6421 kontrolor,a koliko vidim ima i BIOS chip.Citajuci iskustva drugih koji imaju kartice sa tim chipom,trebalo bi da je bootabilna.Jedino ako nije problem zbog dodatnog USB kontrolora.Sve mi se cini da je ta kartica ipak neispravna,obzirom sta se desava kad je ubodes ili zbog nekog razloga nije kompatibilna sa tom plocom,u sta sumnjam.Da bi rijesio dilemi trebao bi probati na drugoj ploci.Kartice sa tim kontrolorom se koriste i za flashanje SATA DVD roma XBOX-a360.
Sto se tice onog prvog adaptera,lako se zeznuti jer izgledaju isto ili slicno (mislim na jednosmerne ATA>SATA i SATA>ATA),a oba se mogu ubosti i u ATA HDD i u IDE slot na ploci.Ako je pisalo SATA on IDE,onda je predvidjen za spajanje SATA uredjaja na IDE kontrolor i obrnuto u slucaju IDE on SATA.
Kod:
http://www.logilink.org/showproduct/AD0006A.htm

Kod:
http://www.logilink.org/showproduct/AD0005A.htm

Poslednji put menjao laka dana 11 Apr 2009, 01:51, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2009, 01:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Upravo ovaj drugi (crveni) sam uzimao.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2009, 01:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ako si siguran da je taj,onda si definitivno uzeo pogresan.
U uputstvu ovih adaptera je naznaceno da rade i sa SATA II uredjajima.

Poslednji put menjao laka dana 11 Apr 2009, 01:58, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2009, 01:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma siguran 100%. :( a taj je jedini koji su imali. OK sto sam ga ja kupio, ali sto mi ga je njihov serviser pokusavao instalirati, e to je crnjak. Pa da, vidis, nigdje nisam nasao sliku na kojoj je prikacen onako kako su mi oni rekli, vec samo na ata disk. Ionako nigdje nisam nasao drugi adapter. Narucio ovu PCI karticu da dobijem usput i dodatne USB portove koji mi trebaju, i vidi sad belaja.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2009, 02:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Mozda ih serviser nije do tada ugradjivao,pa nije skontao da nije za to.Kao sto rekoh,lako se zbuniti jer se mogu ukopcati i u HDD i u plocu.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2009, 02:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vjerovatno nije, jer nije ni znao da ih imaju u radnji, trgovac mu pokazao. Bez obzira, izmuci se ja sa tim bez potrebe, i kostace me 165KM, a mogao sam proci sa ata diskom za 90KM

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2009, 02:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Nadjoh ovaj sto ti je trebao u Tuzli i to bas Logilinkov,za koji u specifikaciji pise da radi sa SATA II diskovima
Kod:
http://ingel.ba/ingel/index.php?main_page=product_info&cPath=32&products_id=1249

Poslednji put menjao laka dana 11 Apr 2009, 02:18, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2009, 02:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hm, imaju radnju u Tuzli, a drug mi je ovih dana tamo sluzbeno. Sad ne znam sta da radim, da li da se jos uvaljujem pa da ni ovo ne radi, ili da zamijenim sata za ata disk. Vec sam vratio sata u radnju i cekam da u pon-utorak dobiju ata. U svakom slucaju hvala ti za pomoc.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2009, 07:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Druze,uz jutarnju kaficu pade mi napamet da je ovaj tvoj problem sa PCI karticom mozda samo hardverski konflikt,to jest, da taj PCI slot u koji ubodes karticu dijeli isti IRQ sa sekundarnim IDE kanalom i da ti se zbog toga to desava.SATA kontrolori (isto kao i ATA) bi trebali imati jedinstven IRQ,u suprotnom moze doci do ovakvih konflikata.Ja imam DeLuxe verziju te ploce i sad sam provjerio i kod mene i primarni i sekundarni IDE kanal,a i SATA kontrolor (moja ploca ima integrisan Silicon Image) imaju razlicit i jedinstven IRQ.Jesi li probao da ubodes karticu u drugi PCI slot,da bi dobila drugi IRQ?Ili da otkacis uredjaje sa sekundarnog IDE kanala.Samo iscupas ATA kabl iz maticne ploce,molexe ne moras.Najbolje bi bilo u BIOS-u manuelno odrediti jedinstven IRQ za PCI slot u koji je ubodena kartica.Sve mi se cini da je ipak to uzrok problema.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2009, 10:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Probao sam isti PCI slot ali sa iskljucenim IDE kablom od cd rezaca i dvd-a, i uspio instalirati PCI karticu.
Da bi skinuo drivere sa CDa (jer se nisam na vrijeme sjetio kopirati na disk) prikopcam i sekundarni IDE kabl i ne mogu upaliti komp, pisti samo.
Uglavnom sad radi ali je iskljucen sekundarni IDE kabl.
Izvadicu stari dial-up modem pa umjesto njega staviti karticu da ne pravim jednu rupu viska na ledjima kucista.
Kad smjestim PCI karticu u taj novi slot od modema i instaliram, onda bi trebalo da mogu koristiti novi sata disk kao primary slave, jel? A da li onda mogu pokusati izvaditi stari disk i pokusati samo sa novim?

I mali update:
u novom PCI slotu sad ok radi kartica, a sekundarni IDE kabl je prikopcan na plocu normalno.
Ostaje pitanje: koje su mi sad opcije - da li sam i prvi put zbog ovog konflikta imao problem sa prepoznavanjem novog SATA diska prikopcanog na PCI karticu (tj. jesam sigurno) ali mogu li sad pokusati instalirati novi disk bez starog? Sta mislis hocu li sad imati problema sa prepoznavanjem kartice kad stavim samo novi hard disk? Da stavim driver za PCI karticu na floppy (jer je svega par kilobajta), da li bi ga mogao iskoristiti?

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2009, 11:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Da li sad vidis u POST-u BIOS kartice?Pokusaj sad sa HDD-om,snimi drivere na flopy i prilikom instalacije sa tipkom F6 ih ubaci (pisace nesto u stilu pritisni F6 ako zelis instalirati SCSI itd,ako nisi prije to radio).Poslije ubacivanja drivera bi instalacija trebala vidjeti HDD,formiras particije,formatiras i pokrenes instalaciju Windowsa.Pazi samo da ne izbrises particije ili ne formatiras taj IDE disk.Ako prodje i instaliras Windowse,moraces u BIOS-u postaviti First Boot SCSI i Other Device Enabled,da bi se Windowsi mogli butovati sa tog diska.Mogao bi i provjeriti da li ti kontrolor dijeli IRQ:Start>Programs>Accessories>System Tools>System Information,otvoris Hardware Resources pa IRQs.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2009, 14:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evo sta se vidi za IRQs. Valjda je sve OK? Idem probati staviti novi disk ponovo da vidim sta ce biti. Nisam nikad radio to sa flopijem, ali ne zvuci komplikovano.

IRQ 0 System timer OK
IRQ 1 Standard 101/102-Key or Microsoft Natural PS/2 Keyboard OK
IRQ 3 Communications Port (COM2) OK
IRQ 4 Communications Port (COM1) OK
IRQ 6 Standard floppy disk controller OK
IRQ 8 System CMOS/real time clock OK
IRQ 9 Microsoft ACPI-Compliant System OK
IRQ 10 MPU-401 Compatible MIDI Device OK
IRQ 11 NVIDIA nForce PCI System Management OK
IRQ 13 Numeric data processor OK
IRQ 14 Primary IDE Channel OK
IRQ 15 Secondary IDE Channel OK
IRQ 16 VIA Rev 5 or later USB Universal Host Controller OK
IRQ 16 VIA VT6421 RAID Controller OK
IRQ 17 VIA Rev 5 or later USB Universal Host Controller OK
IRQ 18 VIA USB Enhanced Host Controller OK
IRQ 19 U.S. Robotics 56K Voice Host Int OK
IRQ 19 RADEON 9200 LE Family (Microsoft Corporation) OK
IRQ 20 Standard OpenHCD USB Host Controller OK
IRQ 20 NVIDIA(R) nForce(TM) Audio Codec Interface OK
IRQ 21 Standard Enhanced PCI to USB Host Controller OK
IRQ 22 Standard OpenHCD USB Host Controller OK
IRQ 22 NVIDIA nForce MCP Networking Adapter OK

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2009, 16:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Samo ubacis disketu sa SATA driverima (mada i nemoras odmah,trazit ce da ubacis ako nije u floppy-u),kad bude pisalo “Press F6 if you want to load additional SCSI/RAID driver” pritisnes F6 i poslije samo slijedis uputstva.]
Evo i slikovitog uputstva:
Kod:
http://www.ucionica.net/novosti/Instalacija-Windows-XP-operacijskog-sustava/37/

A ovdje imas uputstvo za ubacivanje SATA drivera u instalacioni CD Windowsa uz pomoc programa nLite,pa ti onda ne treba ni floppy,nit' pritisces F6:
Kod:
http://www.laptoptestovi.com/Edukacija/uputstvo/Uputstvo-kako-instalirati-Windows-XP-na-SATA-hard-disk.html

Postoji mogucnost da su u Windows CD-u koji imas vec integrisani driveri za taj SATA kontrolor.U tom slucaju sve ovo preskaces i normalno instaliras Windowse.

Nego ne rece,iscitava li BIOS kartice prilikom BIOS POST-a ploce.Ako se nevaram u BIOS kartice se ulazi pritiskom na TAB,uglavnom pisace press ... Mozda ces i u BIOS-u kartice morati nesto podesavati.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2009, 16:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Covjece, potrosi ti dan na mene.
Pokusao sam prvo samo sa novim diskom i nije islo. Stavio sam da je first boot device scsi i ostali su vec bili enabled ali opet isto. Opciju sa F6 mi ne nudi. Evo sta dobijem:
Slika i Slika
Ako stavim disketu nakon ovoga trazi da je izvadim.
Onda sam prikopcao stari disk i bez problema se digao windows. Negdje sam nasao da prikazuje novi disk. Napravio dvije particije na novom, jednu za novi operativni sistem (jednog lijepog dana) a drugu za sve sto trebam spasiti sa ovog starog sto je na samrti. Sad kopiram sve.
Vjerpvatno bi se mogao ovaj novi natjerati da bude jedini disk, ali nema smisla vise oko toga se patiti. Sjetio sam se da imam jedan stari od 10 GB pa cu njega ubaciti kad ovaj vrisne, a do tad cu koristiti ovaj. Sve sto mi je bitno ce biti na novom disku.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2009, 16:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Druze F6 opcija ti je kad vec udjes u instalaciju Windowsa,pogledaj ovaj link gore sto sam stavio.Dakle podesis u BIOS-u da bootujes sa CD-a,ubacis instalacioni CD Windowsa,bootujes sa tog CD-a,pokrenes instalaciju i kad te bude pitalo press F6 pritisnes i ides dalje. Preporucio bih ti i da iskopcas IDE HDD kad to budes radio,da ne bi doslo do konflikta sa tim windowsima ili dizanja windowsa sa njega.Poslije instalacije windowsa,kad prvi put bude sam restartovao udje u BIOS i podesis First Boot SCSI.A mozes i odmah podesiti First Boot CD ,Second Boot SCSI,Other Device Enabled.Pa poslije prvog restarta tokom instalacije nista ne diras,nego pustis da digne windowse sa novog HDD-a.
Kljucna stvar je vidi li sad BIOS karticu,to jest prikaze li je BIOS u uvodnom POST-u kad se upali racunar.Ako prikaze,mislim da bi to moralo raditi.

EDIT: Sad sam tek vidio na ovim slikama BIOS POST-a,da je uredno prepoznao RAID kontrolor.Morao bi ti prikazivati i opciju za ulazak u njegov BIOS,pritiskom na neku tipku prilikom dizanja sistema.Ubijedjen sam da bi to moralo raditi.Kontrolor je i dalje u konfliktu,al' dobro kad radi.Ustvari, ovaj USB kontrolor s kojim dijeli IRQ je vjerovatno ta VIA sa kartice,pa to mora biti tako.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 90 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]