banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 13:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 123 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2008, 16:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
Evo kako ja to vidim.....

Gomila ljudi misli da je Intel prejak (mislim to i ja) ali kad je rijec o nekoj budzet varijanti od nekih 700km nema tog intela koji moze da prismrdi AMD-u....e to se bas ne svidja nekim zagrizenim intelovcima pa ih sad dere muka i pokusavaju da sastave neke konfiguracije i uklope se u tu cijenu al realno gledano nemaju bas puno sanse....

Ista je stvar kad pricamo o nekim konfiguracijama od nekih 2500-3000km....moze AMD izmisljat ne znam kakve spider platforme i sta ti ja znam sta al tu jednostavno intel razbi.....njihovo podrucje i gotova stvar....

Tako da dragi moji zagrizeni intelovci....zakljucak je jednostavan....intel jeste bolji al nije nepogrijesiv.....u budzet segmentu oni prave dosta gresaka i to je to....isto kao sto AMD ne moze da napravi naj proc na svjetu....

Moj savjet.....priznajte poraz....bar u ovom segmentu.... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2008, 17:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Ne bih rekao da tu ima poraza... Intel se sa 1.6 ili 1.8 i box hladjenjem overkloka na iole boljoj ploci (pricam o ploci koja je u hr nekih 120-140 KM) na 2.6-2.7 (mada neki idu i na 3.0 sa boxom za svakodnevnu upotrebu), a AMD nije tu najsjaniji, vec na 2.7 sa boxom ima skoro 60 temperaturu, a zna se da se amd-ov gigaherc i intelov u realnom zivotu ne mogu porediti... Ja planiram uskoro uraditi ovu varijantu gigabyte p31+2160/2180 i vozi :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2008, 17:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
Rakun_Slavko je napisao:
a zna se da se amd-ov gigaherc i intelov u realnom zivotu ne mogu porediti...

šta je teže: tona perja ili tona gvožđa?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2008, 18:10 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 28 Sep 2003, 20:33
Pa za ocekivat je snizenje cijena sad kad penryn modeli izadju. Onda bi Intel trebao malo vise upasti u budzetske konfiguracije...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2008, 18:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
A jes ja pravim dobre teme...... priznajte!?

Viva la AMD!!! Uf, jos da je domaci. ih...
:drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2008, 20:02 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Freak_on_a_leasH je napisao:
Evo kako ja to vidim.....

Gomila ljudi misli da je Intel prejak (mislim to i ja) ali kad je rijec o nekoj budzet varijanti od nekih 700km nema tog intela koji moze da prismrdi AMD-u....e to se bas ne svidja nekim zagrizenim intelovcima pa ih sad dere muka i pokusavaju da sastave neke konfiguracije i uklope se u tu cijenu al realno gledano nemaju bas puno sanse....

Ista je stvar kad pricamo o nekim konfiguracijama od nekih 2500-3000km....moze AMD izmisljat ne znam kakve spider platforme i sta ti ja znam sta al tu jednostavno intel razbi.....njihovo podrucje i gotova stvar....

Tako da dragi moji zagrizeni intelovci....zakljucak je jednostavan....intel jeste bolji al nije nepogrijesiv.....u budzet segmentu oni prave dosta gresaka i to je to....isto kao sto AMD ne moze da napravi naj proc na svjetu....

Moj savjet.....priznajte poraz....bar u ovom segmentu.... :D

Ti doživljavaš temu na taj način, ja ne. Nisam opredjeljen AMD vs Intel niti me to nešto zanima, to su samo kompanije i nemam nikakve osjećaje za njih. Obadvije Intel konfiguracije za iste pare su bile bolje od AMD, tu sam itekako opredjeljen. E4500 bi oduvao te X2 procesore, razlika između HDDa od 160 GB i 250 GB je 30 KM, Intel GMA3000 jeste nešto slabija od AMD 690G ali njemu to ionako ne treba. I chieftec kućište i napajanje je dosta bolje od tog Asusa. Ostatak konfiguracije je sličan, ja tu ne bi nikako imao dilemu. Njegova stvar je šta je kupio, samo je bezveze da se uvijek nađe takvih likova koji to shvate kao Intel Vs AMD obračun.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2008, 20:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
Rakun_Slavko je napisao:
amd-ov gigaherc i intelov u realnom zivotu ne mogu porediti...

Ne kontam....sta je tu realno a sta nerealno....AMD je zadnje tri godine na istoj frekvenciji kao i intel postizao duplo bolje rezultate....a da ne govorim o mogucnostima overkloka.....nemojmo isto tako zaboravit da intel osim sto ima extra dobre procesore imaju i extra krsheve kao sto je celeron (a to je inace njihov budzet procesor)....i ne mogu se bas sjetit nekog grafickog chipa kojim se intel moze pohvalit (naletio sam jednom na neki GMA...bas je bio kanta za nepovjerovat).....ovo ti je malo realnosti....

Pa sad vi meni objasnite da je za 700km bolji intel sa krsh chipsetom, krsh integrisanom grafikom, manjim HDD-om, losijim kucistem i napajanjem....al nema veze zato se ima procesor koji jede malu djecu....jos ga mozes i overklokovat pa ce da jede i onu malo vecu djecu....samo ne znam cemu svrha jer kad budes bilo sta htio da uradis sjebavat ce te sve ostalo osim tog prejakog procesora (koji kad se sve uzme i nije bas toliko jak koliko je skup)....

Koliko sam ja skontao Molotova njemu treba neki allround-kucni-budzet racunar do nekih 700km.....a ja mu fino krknem u ruke graficku kartu 8800GTS koja sama kosta 700km i kazem da je to najultra grafika samo je problem sto tako samu mozes da je stavis u vitrinu i posmatras....

I jos samo da napomenem...nismo u Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu, Milanu, Rimu a bogami ni New Yorku.....zato te cijene koje vidjate po raznoraznim sajtovima mozete slobodno da prekrizite....i bezze je da ih ovde iznosite....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2008, 20:28 
Veteran
Veteran

Nije tu ništa loše, to samo vi koji ste opredjeljeni doživljavate na taj način. Zašto je Intel 945GC loš čipset? Šta je toliko bolje na AMD 690 G? Integrisana grafika je nešto moćnija ali rekao je da mu to ne igra ulogu.
Interesantno da dosta ljudi ovdje savjetuje da kupi AMD konfiguraciju sa starom arhitekturom kada se čitav IT svijet slaže da su novi Intel procesori daleko nadmašili AMDove odgovarajuće. I opšte je poznato da u bilo kakvom renderingu AMD procesori nisu čak ni kad su bili bolji sustigli Intela, a čovjek je rekao da se želi amaterski baviti montažom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2008, 21:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mlatite praznu slamu.... kupio sam odlicnu mashinu i idemo na onaj kako se zove benchmark program, ako neko misli da ima bolju Intel konfiguraciju.... ali za maksimalno 686 KM....
:)
Kada vam napisem konkretno u cemu je razlika, vi kulirate kao da naisam ni pisao i onda nastavljate ubjedjivanjem bez podloge..
Za matematicki orijentisane aplikacije tipa AutoCad, Intel je bolji, a za skoro sve ostalo je ili svejedno ili je cak AMD u maloj prednosti zbog odnosa cijena/perfomanse?
To je sustina + sve sta je Nerevar napisao.

Poslednji put menjao Molotov dana 11 Jan 2008, 21:54, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2008, 21:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
fantomacan je napisao:
Nije tu ništa loše, to samo vi koji ste opredjeljeni doživljavate na taj način. Zašto je Intel 945GC loš čipset? Šta je toliko bolje na AMD 690 G? Integrisana grafika je nešto moćnija ali rekao je da mu to ne igra ulogu.
Interesantno da dosta ljudi ovdje savjetuje da kupi AMD konfiguraciju sa starom arhitekturom kada se čitav IT svijet slaže da su novi Intel procesori daleko nadmašili AMDove odgovarajuće. I opšte je poznato da u bilo kakvom renderingu AMD procesori nisu čak ni kad su bili bolji sustigli Intela, a čovjek je rekao da se želi amaterski baviti montažom.

pa i u tvojim postovima se moze vidjeti da vise gotivis intel.

Jos davno kada sam pratio IT svijet, koliko se sjecam bilo je AMD ako nemas para, INTEL ako imas, to je to. Celeron je bio sranje a sempron se malo kasnije pojavio i ako sam u pravu to je najslabija klasa amd-a ali opet bolja od celerona?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2008, 21:54 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jul 2004, 18:28
fantomacan je napisao:
kao prvo, ja nisam generalno opredijeljen (to sam vec rekao ali da ponovim).

drugo, ja predlazem AMD varijantu zato sto za 600-700 KM moze kupiti dobar Intel procesor i lose ostale komponente, kao sto je ploca sa 2 x DDR2 na 533 MHz i max 2 GB, HDD od 120 GB, itd... ili solidan AMD procesor sa odlicnom plocom, odlicnim HDD-om od 250 GB i 16 MB cashe-a, itd...

posto procesor nece visiti u zraku i raditi sve sam ja sam za drugu varijantu... tj u ovom slucaju sam na strani AMD-a.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2008, 22:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
nemojmo isto tako zaboravit da intel osim sto ima extra dobre procesore imaju i extra krsheve kao sto je celeron (a to je inace njihov budzet procesor)....

@ Freak.....
Hoces da kazes da je moj Celeron @ 601 MHz krsh!!!???
:fist:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2008, 23:16 
Veteran
Veteran

maximus je napisao:

drugo, ja predlazem AMD varijantu zato sto za 600-700 KM moze kupiti dobar Intel procesor i lose ostale komponente, kao sto je ploca sa 2 x DDR2 na 533 MHz i max 2 GB, HDD od 120 GB, itd... ili solidan AMD procesor sa odlicnom plocom, odlicnim HDD-om od 250 GB i 16 MB cashe-a, itd...

posto procesor nece visiti u zraku i raditi sve sam ja sam za drugu varijantu... tj u ovom slucaju sam na strani AMD-a.

Znam da nema mnogo svrhe ovako se raspravljati, ali kakve veze ima da li je memorija na 533 Mhz ili 667 ako će takva konfiguracija biti bolja od te druge (Kada nakon godina uspješnog korišćenja bude prodavao konfu smetaće jer je DDR2 533? :lol: :lol: )? Razlika u cijeni diskova je minimalna, tako da to nije neki argument.
Kao što sam već rekao ništa neće visiti u zraku, ako neko zna neka napiše konkretno zašto je recimo Intel 945 GC loš čipset? Ili šta je tako briljantno na AMD 690G? Koje su to loše ostale komponente u konfiguraciji koju je zokas predložio? Asus integruša je top ploča? :lol: :lol: Segate 250 GB je odličan disk a Seagate 160 GB je sranje? :lol: :lol: :lol: Vaša stvar ako ne želite realno sagledati stvari, ali barem dajte neke argumente, ta šupljak priča o žrtvovanju nečega samo radi procesora je smiješna.

Citiraj:
Jos davno kada sam pratio IT svijet, koliko se sjecam bilo je AMD ako nemas para, INTEL ako imas, to je to. Celeron je bio sranje a sempron se malo kasnije pojavio i ako sam u pravu to je najslabija klasa amd-a ali opet bolja od celerona?

To je nekad bilo, novi Celer sa 512 kb L2 keša je sigurno bolji izbor od bilo kojeg odgovarajućeg Semprona.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2008, 00:00 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 28 Sep 2003, 20:33
Evo quote jedan. mislim da je momak sve to fino srocio

Citiraj:
Ivan Dimkovic(ES)
AMD je u svemu, samo ne u ceni, danas losiji od Intel-a skoro u svakoj kategoriji procesora (mobilni, desktop, workstation, server) - situacija je do sredine 2006-te bila upravo obrnuta, a onda je Intel izbacio Core arhitekturu i za jako kratko vreme potpuno preokrenuo igru u njihovu korist.

Upravo ta prednost u ceni cini AMD popularnim za jeftine sisteme - AMD nije losiji koliko je jeftiniji, da se tako izrazim - tako da za relativno male pare nudi OK performanse. AMD je dobro ukapirao sta danas mogu - da pobede Intel u performansama sigurno ne mogu, ali zato mogu da konkurisu sa celokupnom platformom (Spider, npr..) i budu jeftiniji.

Doduse, sa ovim novim 45nm Intel procesorima moze lako da se desi da na duze staze (tipa 2 godine) ono sto dobijete na ceni procesora kad kupite AMD, izgubite u ceni struje koju placate jer ce 45nm Intel procesori biti neverovatno stedljivi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2008, 00:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

fantomacan je napisao:
maximus je napisao:

Znam da nema mnogo svrhe ovako se raspravljati, ali kakve veze ima da li je memorija na 533 Mhz ili 667 ako će takva konfiguracija biti bolja od te druge (Kada nakon godina uspješnog korišćenja bude prodavao konfu smetaće jer je DDR2 533? :lol: :lol: )? Razlika u cijeni diskova je minimalna, tako da to nije neki argument.
Kao što sam već rekao ništa neće visiti u zraku, ako neko zna neka napiše konkretno zašto je recimo Intel 945 GC loš čipset? Ili šta je tako briljantno na AMD 690G? Koje su to loše ostale komponente u konfiguraciji koju je zokas predložio? Asus integruša je top ploča? :lol: :lol: Segate 250 GB je odličan disk a Seagate 160 GB je sranje? :lol: :lol: :lol: Vaša stvar ako ne želite realno sagledati stvari, ali barem dajte neke argumente, ta šupljak priča o žrtvovanju nečega samo radi procesora je smiješna.
nije velika razlika izmedju 533 i 667 MHz (ne znam zasto uze 667) ali je velika izmedju 533 i 800 MHz (za dobar overclock i to je veoma bitno, posto si pomenuo predonsti kloka intel varijante).
evo malo i rasprave sa strane... da ne bude da samo nas ovdje par lupa napamet a ti nas bas zasipas argumentima...
http://www.benchmark.co.yu/forum/archiv ... 38749.html

tu moze naci i nesto vise o AM2 integrusama... posto vidim da imas "visoko" misljenje o njima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2008, 00:21 
Veteran
Veteran

Zato što u konfiguraciji koju je nudio zokas memorija radi na 667 Mhz a unutra je Transcend 800 Mhz.
A to ništa ne znači kada u jednoj konfiguraciji imaš dosta moćniji procesor, uostalom potraži po netu testove DDR Vs DDR2 pa će ti biti jasnija razlika u frekvencijama. Ili E4500 VS X2 4400. Imaš na benchu testove gdje E2160 tuče X2 3600 i 3800 a ravnopravno se nosi sa X2 5000, pa je i tu situacija jasna.
Baš će se naklokovati na tim integrisanim poločama, nije uopšte bitna platforma. I to su ti svi moćni argumenti?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2008, 01:13 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

jes' ti procitao kompletnu temu sa bench-a koju sam ostavio?

za svaki slucaj evo dio kao odgovor na tvoju predposlednju recenicu...
Citiraj:
Bolje ploce sa integrisanom grafikom (namenjene AM2 platformi) se ne klokuju nista losije od vrhunskih modela sa npr. NF590. Mnogo je bitnije odabrati pravu memoriju da izvuces maksimum iz CPU+MB kombinacije.

... a i na bench-u su covjeku preporucili AMD konfiguraciju... zar ne?

fantomacan je napisao:
I to su ti svi moćni argumenti?

a sta je sa tvojim argumentima???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2008, 13:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Što lažu sa tim memorijama kad ona na 400 radi na 200MHz, a ta na 800 radi na 400Mhz?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2008, 13:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
DDR - double data rate, množiš sa 2

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2008, 13:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
... a i na bench-u su covjeku preporucili AMD konfiguraciju... zar ne?

Jedan stari IT majstor mi je takodjer preporucio AMD, a on je sastavljao i rastavljao racunare i programirao dok je vecina vas, bez uvrede, bila mozda u planu, a neki se nisu ni rodili, a ja se igrao u pijesku....

Ponavljam.... AmD kosta 686 KM a Intel prijedlog je otisao preko 700 KM, 740 cini mi se.... a nista nije bio bolji, osim kao boljeg procesora (i losije ploce), i oskudniji u ramu i HDDu. Jel se varam?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 123 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]