banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 03:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 151 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2006, 11:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2004, 18:04
Ja takodje razmisljam o kupovini TFT monitora. Gledala sam po netu , Asus monitori uopste nisu losi , recimo model MM17T, kod nas kosta oko 230e sa pdv-om.Ima DVI , odziv 8 ms ... za te pare deluje dobar izbor. Jel imao neko iskustva sa ASUS monitorima?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2006, 12:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2001, 01:00
to je super cijena, samo pogledaj uzivo monitor, prikaz boja, izvrti neki test na njemu, pusti neki dvd i mozda neku igricu - first person pucacinu ili brzu voznju....usput gdje ima taj monitor kod nas za te pare?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2006, 12:57 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Nije to los monitor, samo sto meni tih 25ms izgleda kao puno. To ti automatski znaci, da ces pri brzim radnjama, igricama i sl. vidjeti "duhove", odnosno razlijevanje boja. Ali ako ti to ne smeta, slobodno ga uzmi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2006, 13:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ehm, moj momak je rekao da nikako ne kupujem onak Benq, te da kupim neki Samsung (dao mi je juče link, no ja zagubih....) Čini mi se neki 740N. :-k

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2006, 15:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
DIAB10 je napisao:
to je super cijena, samo pogledaj uzivo monitor, prikaz boja, izvrti neki test na njemu, pusti neki dvd i mozda neku igricu - first person pucacinu ili brzu voznju....

Jel' može ovo kod nas, u našim radnjama?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2006, 16:09 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Citiraj:
DIAB10 ::
to je super cijena, samo pogledaj uzivo monitor, prikaz boja, izvrti neki test na njemu, pusti neki dvd i mozda neku igricu - first person pucacinu ili brzu voznju....

Jel' može ovo kod nas, u našim radnjama?

Da ja kupujem, i pitam da malo pogledam i isprobam monitor, i da mi to prodavac odbije, ja bih se okrenuo i otisao. Zasto ga ne bi mogao isprobati? Ako prodavac odbija da to uradi, ili nesto zavlaci, radi sam protiv sebe i svoje firme.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2006, 17:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Sep 2004, 01:11
Lisa_Simpson je napisao:
Ehm, moj momak je rekao da nikako ne kupujem onak Benq, te da kupim neki Samsung (dao mi je juče link, no ja zagubih....) Čini mi se neki 740N. :-k

a zna li momak zašto ne benq?
ako je zbog 25 ms onda :salute:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2006, 17:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Mislim da je zato rekao. Pored toga naveo je razloge shto je ekran nekih x dimenzija, tj. duži je od njegovog, a i ima integrisane zvučnike... :roll: Ne znam, naveo je brdo razloga i dao ta 3 Samsunga neka i još neke LG.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2006, 20:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Sep 2004, 01:11
ma daj, tih 25 ms čovjek uoči samo ako se trudi da vidi "duhove".
Možeš da ih uočiš samo u brzim igrama, a nešto sumnjam da je tebi do igranja pučačina. sa druge strane odziv od 25 ms ostaavio je prostor za kontrast 1000:1 i ugao vidljivosti od 178 stepeni po svim osama, što će tvojim očima puno više značiti od "duhova" :evilbat: buhahaaaaa!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jul 2006, 11:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2001, 01:00
draga lisa, ako ti treba monitor za igranje igrica onda gledaj sa sto brzim odzivom (8ms, 4ms), a ako ne onda ti i taj benq ili bilo koji samsung zatvara pricu. za te pare koje ti hoces da izdvojis ne mozes dobiti sve...moras nesto zrtvovati zavisno od potreba :wink:

i da sto se tice monitora, ne bi ni u ludilu uzimao monitor koji prije toga ne isprobam...od mrtvih pixela pa na dalje...a ako vec taj monitor nije izlozen ili prodavac ne zeli da ti izadje u susret, samo se ladno okrenes i vise nikada tu ne udjes 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2006, 11:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
InfernuS je napisao:
... samo da dodam, samo ću smanjiti polje gledanja jer ću se izjasniti o 17" LCD monitoru :) , ja imam Samsung Sync Master 710N, dakle 17", koštao je 350,00 KM prije 3 mjeseca kada sam ga uzeo i nemam ni najmanje primjedbe na njega (doduše uzeo bih i 19" , ali nema gdje da mi stane po visini :( ) ...

gde si uzeo ? Trazim po netu ali vecina je preko 400km

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2006, 09:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Avg 2003, 13:27
Evo da se i ja prikljucim.
Kupih prije par dana 19" LG 1932P-BN (crni). Jedva ga nadjoh, porucio u MCT shopu. 760 KM sa PDV-om.

Prezadovoljan sam. Jes' da sam se namucio dok sam izvrsio kalibraciju boja, posto je katastrofa na prvi pogled. Ali sad ne vidim razliku izmedju njega i CRT sto se boja tice (Corel-u i Photo Shopu sasvim zadovoljava). Ugao 170/170, malo su slagali, po horizontali je ok, ali po vertikali oko 140-150, preko 140 slika postaje malo svjetlija, ali je opet vidljiva. Kontrast 700:1 pruza sasvim ugodan rad (jest da sad imaju novije modele 1400:1 za istu lovu, ali koliko sam se informisao taj kontrast je dinamican i samo stvara probleme). Odlicno nijansira sivu, crna je prava crna. Prikopcan je na DVI-D, refresh rate 60 hz, kod njih pise 75, ali to je vjerovatno za analogni (mada kad ukljucim opciju da mi prikaze sve refresh rates i one koje monitor ne moze podrzati i postavim na 75, radi normalno, ali drzim na 60, necu da rizikujem). A sad ono..., odziv 4ms, nema nikakvih duhova, u igrama perverzija :D . Dizajn mi je super, mada po tom pitanju mnogi kazu da nije bas nesto. Pivot opcija, kada ga zarotirate, uz pomoc prilozenog software-a automatski promijeni rezoluciju i obrne sliku u portret, sto je prava gotiva pri surfanju ili kucanju teksta i word-u. Podesavanje visine po vertikali takodjer, tako da vam ne trebaju nikakvi stalci ili slicno.
Mana po nekima je rezolucija 1280x1024, meni je sasvim dovoljna. Da..., prilicno solidno prikazuje sliku i u ostalim rezolucijama. Garancija 2 godine.

Zakljucak: Za 760 KM odlican monitor, ne bih ga dao ni za kakvog samsunga (mozda za 970p) :D .

To su neki moji utisci za ovih par dana, za ostalo cuce se... 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2006, 11:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Ima li iko iskustava sa BENQ T905 19` . Na http://www.cosim.biz/akcija.html stranici trenutno je akcija ovh monitora pa da li se isplati dati 100km za ovaj model a ne BENQ T705 .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2006, 12:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
17< 19

ako uzimas, ustedi tih 100KM, i uzmi 19''

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2006, 18:49 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Avg 2006, 13:18
imas nekog u austriji

taj Acer Value Line AL1916Ws, 19" u austriji za 180€ ili 360KM

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Maj 2007, 22:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Htjedoh da otvorim ovakvu temu a onda vidim da već postoji.

I ja bih trebao ganjati neki 19" TFT, zato što na forumima vidim a i od drugih čujem da se kod njih zaista osjeti ugodniji rad koji manje (nimalo) bode oči, ne crvene se oči, ne umaraju se toliko kao sa CRT.

Razlog što sam izbjegavao TFT je dosta veća gnjavaža oko odabira, već godinama se stanje na forumima nije promjenilo, svim modelima nešto fali, i to često više stvari, ili vjernost boja, ili odziv ("duhovi"), ili probijanje pozadinskog osvjetljenja, ili ugao vidljivosti, ili crna boja nije crna, ili nemogućnost rotacije (npr. vertikalne), ili se teško podešavaju, ili mrtvi pikseli itd. Koliko vidim kod kupovine se moraju praviti kompromisi, da se odredi šta je nekome važnije a preko čega je voljan da pređe pa da onda uzme neki model koji je u nečemo dobar a u nečemu škripi. Ili tražiti neku zlatnu sredinu.
Viđam npr. komentare: "uzimi taj, taj je odličan...osim za igre i filmove" :-?

Meni bi trebao neki...dobar u svemu, koliko-toliko, ne neki sad ekstra skup, nego neki uravnotežen. Pošto na monitoru gledam TV i filmove sa kreveta pri čemu mi je glava na nižem nivou od monitora onda bi mi trebao neki sa pristojnim vertikalnim uglom vidljivosti, ili sa mogućnosti vertikalne rotacije (to je inače poželjno). Odziv mi ne treba ekstra brz, već neki umjeren, jer koliko sam prije čitao monitori sa bržim odzivom imaju slabiju vjernost boja, i obrnuto: sporiji imaju bolju vjernost boja. Trebao bi mi neki uravnotežen, da je i jedno i drugo OK.

Ako sam dobro shvatio kod TFT je problem i što su oni valjda dobri samo na native rezoluciji, nisu toliko postojani kod izmjena rezolucije kao CRT (npr. obaranje rezolucije na zahtjevnijoj igri).

Dakle koji 19" model biste mi preporučili?

Kako stoje stvari sa 20" modelima? Jesu li puno skuplji? Doduše teško je reći jer je spektar cijena i za 19" dosta velik, par stotina KM. Ali po istim karakteristikama, da li je 20" puno skuplje od 19"? Bi li se isplatilo ganjati neki 20"? I koji?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Maj 2007, 23:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Ja sam nedavno pazario Acera 19" wide screen. Meni se zaista pokazao odličan. Jedina "zamjerka" je što mu je pozadinsko osvjetljenje jako pa crna u filmovima nije baš crna nego više siva... Ali... sve drugo je tip top!

Sad sam se toliko naložio na wide screen da sam opucao na ws 24"...
A i za posao mi treba ogromna radna površina!

Ali dok se ne riješim ovog teško da će mi budžet to dopustiti... :(

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Maj 2007, 23:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Šta u praksi znači to "wide" vs "obični"? Vidim da ima sve više wide.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Maj 2007, 01:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Pa kod "običnog" je odnos stranica po TV standardu 4:3
Wide ekrani su više po filmskoj mjeri, jer im je odnos stranica 16:9 ili 16:10.

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Maj 2007, 08:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
Ako ganjas monitor za multimediu i slicno neki modeli koji imaju najbolji odnos svega su samsung SM226BW (22") ili asus-ov MW221U (isto 22") ili ako hoces 19" onda samsung SM931BW ili isto tako asus VW192S.....po meni imaju najbolju sliku od tih "consumer line" LCD-ova, odziv im je solidan, rezolucija 1680X1050 za 22" i 1440X900 za 19", kontrast 1000:1 kod samsunga i 700:1 za asus......jedina mana je kod 19" asus-a sto nema DVI ulaz.....

Evo ti i par linkova.....

ASUS MW221U
ASUS VW192S
SAMSUNG SM226BW
SAMSUNG SM931BW

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 151 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]