Preporuka: faktički koji god samo da je Smart :)
Inače, Samsung dobro kotira na testovima, Philips u visokoj seriji je izuzetan, ali meni se čini da je LG nekako najprihvatljiviji kad se cijena uzme u obzir. Naravno da ima svojih bubica i naravno da nije najbolji, ali evo, već više od pola godine koristim LG 42LN575 (42" Smart, LED). Nemam kablovsku TV, nemam ni antenu pošto TV uopšte ne gledam. Koristim ga primarno kao DLNA player preko kojeg puštam filmove (1080p gdje god je moguće, obično 5GB+ file size, a imam i mnoge od 15-20GB), serije (720p ili eventualno 1080p) ili muziku sa media servera u mreži (konkretno Plex media server - fork XBMC-a), a nekad direktno i YouTube za neku komediju poput Državnog posla tokom pripreme večere itd..
Zvuk mu nije najjača strana, kao što nije faktički nijednom TV uređaju iole pristupačne cijene, ali ako neko baš želi uvijek može kupiti neki soundbar ili pravi 5.1 sistem (i jedno i drugo je skupo, s tim da je 5.1 višestruko skuplji, a pri tom ne mislim na ove klasične 5.1 sisteme koji se mogu nabaviti po cijeni do 200-300KM pošto je to samo malo bolje od ugrađenih zvučnika u samom televizoru, ali razlika je što je samo glasnije) :) Nabavio sam ga za nekih 990KM pošto je tad bio na akciji jer su tad počeli da forsiraju LA seriju koja je 3D, za razliku od ovog koji nije, a ja sam ciljano tražio TV koji nema 3D opciju jer je to faktički šišanje ovaca, baš kao što je i 200Hz, 400Hz, 1000Hz itd.. Čemu bilo šta što se brže osvježava od frame rate-a koji gledate na TV-u. Većina ljudi gleda kablovsku TV, a ako se i gleda koji film to je pretežno 25fps ili 23,976fps pa je baš upitno kad će doći do potrebe za gledanjem u 100Hz ili 20000Hz :)
Bitno je naglasiti da je LED daleko poželjniji od LCD-a, ali sad je LCD svakako i manje dostupan, a LED je postao de facto standard što se pozadinskog osvjetljenja tiče..
Da se mene pita kupio bih TV od 60", ali se pita novčanik, a poslije njega i prostor, jer i za 50" TV trebaš imati baš veliku prostoriju da to ima smisla. Konkretno za moju dnevnu sobu 47" i vjerovatno bilo malo preko optimalne veličine, ali razlika u cijeni je bila mnogo velika tako da je i pored želje odluka pala na 42".
|