banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 00:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 90 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Mar 2009, 17:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2005, 10:15
Uzmi SATA disk, ATA diskovi sada obicno dolaze sa manje cache-a. Moja preporuka je wd AAKS 640GB ili ako ti je skup onda manju verziju od 320GB.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2009, 23:45 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Jan 2004, 10:56
Mozda je malo kasno, al prostora na diskovima nikad dovoljno, pa mozda mozes i stari jos iskoristiti.
Sto se tice diskova s "bad sectorima"... Prvo, bad sectori mogu biti logicki i fizicki. Ako su oni prvi, low level format (mllf se zove program za maxtor, i dolazi na hiren's cd-u) i neki program za ispravljajnje logickih bad sectora moze da sredi problem (i to ne ostavlja nikakve poslijedice).
Ako su fizicki, ponovo mozes koristiti disk dok radi (ali i nije bas siguran, pa to za stvari koje nisu bitne). Odradis low level format... pa preko nekog programa za skeniranje povrsine diska ili moze i preko format iz dos-a (zaboravio tacno kako ide komanda, davno je to bilo) saznas tacnu lokaciju tih bad secotra. Preracunas to od prilike u kapacitet diska, i napravis particije da se ti bad sectori nalaze na posebnim particijama. Poslije "zdrave" particije formatiras u koji god hoces file system i koristis.
Meni je HD od 1,3gb bio ovako podijeljen na 5-6 particija, i tako je nekoliko godina, bad sectori se nisu sirili.
Eto, ako imas vremena i volje za eksprimentisanje, i moze da uspije.
I jos, da bi bio siguran s novim diskom, obezbjedi mu neko hladjenje (ako nisi do sad).

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2009, 15:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Apr 2009, 15:19
da li je 8 mb cache dovoljno za vistu

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2009, 17:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Mojim mukama jos nema kraja. Kupio sam SATA HDD WD od 500GB i ovakav adapter
Kod:
http://cgi.ebay.ch/Serial-ATA-SATA-auf-IDE-Adapter-Konverter-Trifoo_W0QQitemZ370161630535QQcmdZViewItemQQptZDE_Technik_Computerzubeh%C3%B6r_Kabel_Adapter?hash=item370161630535&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1317|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A1318
ali ga nije ploca registrovala (ili je bio neispravan) pa sam dobio nazad novac za adapter.
Onda sam cekao 2 sedmice da preko e-bay iz Hong Konga stigne ovo
Kod:
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16816124016
samo od drugog proizvodjaca, ali potpuno ista, da ne trazim sad vise.
Izvadim stari ATA HDD, stavim ovu karticu i na nju spojim novi SATA disk, i dobijem ovo kad upalim komp:
Slika
Nisam primjetio ovu dole opciju sa F1 pa sam samo ugasio i vratio stari HDD i sve kako je bilo, a ovo novo iskopcao. Upalim ponovo komp i dobijem slicnu sliku (samo registrovan stari HDD):
Slika
Odem na F1 i podigne mi stari windows i sve... samo system clock vracen na 01.01.2002, CPU frequency na 100 MHz. Kad sam ga htio restartovati pocne se javljati beep iz kucista svakih par sekundi. Ugasim "na silu" drzeci On dugme par sekundi, i kad sam ga palio kaze da je nepravilno ugasen i da sa del idem u bios i nastimam CPU frequency. Nastimao na 166 (toliko je i bilo) i sad dosao da se izjadam ovde, jer nemam pojma sta mu je jer sam sve vratio kako je bilo.
Jel` ima neko ideju sta se desava. OK, pretpostavljam da ne registruje ovu PCI karticu i na njoj prikacen novi SATA HDD ali ne kontam zasto me zeza kad sve vratim na staro.
Mislim da sa ovom karticom mogu imati novi SATA HDD kao primary master, a ne samo kao dodatni disk na staroj konfiguraciji. Evo sta pise za ovu PCI karticu:
Slika
Jel` ima neko zivaca za ovo?

Poslednji put menjao blaf77 dana 11 Apr 2009, 01:06, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2009, 18:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 23:07
A da instaliraš SATA driver?

So Dance Your Own Dance, And Never Forget!

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2009, 18:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Na sta, na stari HDD koji hocu da izvadim, ili na novi koji ne prepoznaje?

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2009, 18:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Novi, morao si ih dobiti na cd-u za ploču, inače nećeš ga bez drivera pogurati. Kako si podesio džampere? Flash-ni bios (mislim da je zadnja verzija za tu ploču 1.09) malo googlaj naćeš rješenje 100% :D

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2009, 18:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A kako da instaliram driver na (novi) HDD kad mi ga ploca ne prepoznaje?
Imam CD koji sam dobio uz maticnu plocu, ali stara je (Asus A7N8X-X), ne znam da li ima na njoj taj driver.
Dobio sam uz PCI karticu neki USB driver, ali i da ga instaliram on ce biti na starom hard disku koji hocu da izvadim, a nece biti na maticnoj ploci (ako ne grijesim) tako da ne vidim kakve vajde imam od instaliranja tog drivera na disk koji hocu da izvadim.
Jedino da dodam novi disk kao drugi na postojecu konfiguraciju pa mu odredim particije (ostavim C prazan za kasnije) i kopiram sa starog na njega podatke koje hocu spasiti. Ali poslije kad izvadim stari disk sta onda, sa njim ode i taj driver i opet imam isti problem prepoznavanja novog diska.
Jumpere nisam dirao, na starom ATA je na master a na novom SATA nema jupera (pise na disku da nije potreban).

Poslednji put menjao blaf77 dana 09 Apr 2009, 18:27, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2009, 18:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Floppy :D

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2009, 18:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Joj, bilo je ovde na nekoj temi, ali nema sanse da sad iskopam ako se ne javi neko ko se sjeca. Neko je cini mi se imao slican problem ali se nisam udubljivao jer sam mislio da mi nece trebati. Uglavnom sjecam se da je covjek nabavio neki floppy drive jer ga nije ni imao, ili mu je bio neispravan, i stavio nesto na disketu i rijesio problem. Ali sta da stavim na floppy, koliko vidim na ovom CDu koji sam dobio uz karticu su samo neki USB driveri.
Evo googlam pa vidjecu sta ima.
Nasao sam SATA driver na CDu od MB, stavicu na floppy pa probati.

Poslednji put menjao blaf77 dana 09 Apr 2009, 18:37, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2009, 18:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pa driver ćeš da prebaciš na floppy, skini sa neta driver, podesi džampere na hdd, ubaci floppy u disketnu jedinicu...Ajde malo mozak uključi neću ja sve da ti radim (a, i ne znam sve, samo pretpostavljam da je do drivera)...Flash-ni bios!

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2009, 18:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nasao sam drivere, stavicu ih na floppy, ubaciti ga pa vidjeti sta ce biti kad stavim samo novi hdd na ovu PCI karticu a stari iskopcam. Ali koliko vidim ovo je rjesenje problema kad se ne moze instalirati windows, a ne kad ploca ne prepoznaje hard disk. Probacu.
P.S. Ne znam flashirati bios!

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2009, 18:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Bios se ne flashira, konzervira se :lol:

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2009, 19:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pih, izgleda da mi je floppy drive riknuo, ne daje znakove zivota. Skoro sam koristio i radio je, a sad kad ubacim disketu da stavim na nju ove drivere i pokusam je otvoriti pise mi "Please insert a disk into drive A"

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2009, 19:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2005, 10:15
Tebi ploca ne prepoznaje PCI karticu, nikakv drajver ti tu ne pomaze. Svaki kontroler koji sam vidjao u vidu add-on kartice je imao svoj bios u koji si mogao uci tokom post-a i gdje si mogao podesavati parametre. Ovdje bi to isto morao moci raditi, a drajveri bi ti trebali eventualno kod instalacije windows-a na cisto kako bi instalacija vidjela disk. Jedino sto mi pada na pamet, kada ti ploca vec nije vidjela 2 kartice jeste da probas kod nekoga drugog tu karticu kako bi eliminisao mogucnost da kartica nije ispravna, a probaj i izduvati pci slotove kompresovanim vazdugom, ili ih bar nekako usisaj. Ako nisu koristeni zna se uvuci prasine u njih pa nema kontakta.

Na onoj drugoj slici, gdje si vratio stari ata hdd si ili umetnuo 40 pski kabl ili ti je kabl pogresno okrenut, tj. onaj konektor koji ti treba ici u plocu si prikopcao na HDD, pokusaj to da okrenes. Ili pak prodrmaj konektore:)

ajde pa javi sta se desilo
poz!

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2009, 19:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

možda pomogne :confused1:

i ovo može biti od pomoći

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2009, 19:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mali napredak - skontao sam da mi je slucajno ispao kabl za napajanje floppy-ja. Sad bar floppy radi i pali se kompjuter normalno, bez onog upozorenja sa druge slike.
Da, PCI slotovi su dugo kupili prasinu, a i karticu moram malo nategnuti da bi je prisarafio. Ocisticu ih i ubosti karticu onako, bez sarafa, da slobodno nalegne.
Socialbug, prvi link ne pomaze jer jos nisam dosao do faze da mi ploca uopste registruje hdd, a za instalaciju windowsa ne brinem (ima taj fazon sa floppy disketom i nekim driverima na njoj) ali dok dodjem do toga. Drugi link mozda pomogne u tom slucaju.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2009, 20:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mali update:
prikopcao sam samo PCI karticu na staru konfiguraciju - dobio pri paljenju isti crni ekran na kome sad pise: CMOS checksum eror - defaults loaded. Sa F1 digao windows, fino ga ugasio i izvadio PCI karticu. Pri ponovnom paljenju opet pistanje i upozorenje da podesim frekvenciju CPU. Sad je sve po starom. Dakle reaguje na PCI karticu ali ne kako bi trebao. Na njoj nisu svijetlile led diodice kad je bila prikopcana.
Joj, kud ne uze novi ATA disk.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2009, 20:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Evo rješenja:
Slika

Pitaj da ti zamijenu oni tamo gdje si kupio, dodaj još para i. :D

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2009, 06:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Apr 2009, 15:19
Da li ti je i opticka jedinica SATA

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 90 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]