Digresija je napisao:
A koliko treba love da se kreira licni cloud?

Puno, puno vise, nego lokalna instalacija svega. Cak i AWS, Azure, Oracle Cloud ili Google Cloud bi bili preskupi na duzi period za sve ovo sta mi treba.
I kako bi ispalo, da odes kod musterije i kazes:"E de matere ti, daj mi sifru od tvog WLAN-a, da se nabrzaka spojim na moj cloud, da ti pokazem neke karafeke..." Da moguce probleme sa konekcijom ne spominjem - il zeza firewall, il je opterecena mreza, il jednostavno ne radi ili ne dobijes pristup lokalnoj mrezi, jer si eksterni konsultant.
Dakle, da li jos uvijek smatras, da mi ne treba onakav laptop?
Hardver koji tebi treba, ćeš za manje para dobiti u 19 inča, nego u laptopu, čak i sa brand name rješenjem. Laptopi sa 64GB RAM koštaju vjerovatno 4K+ ojra. Google Cloud i raju neću spominjati, jer sam ti na prvu rekao da pričam o ličnom cloudu. Statička IP, ili zakucaš preko DYNDNS, i toe to.
Ako ćeš na tu mašinu uvoziti neki externi dataset, opet ti treba konekcija. Što se tiče eksternog konsultanta, firme kojima pokazuješ nešto tog tipa, sigurno imaju BYOD polise, ISE server i sl.
Spominjao si kako ćeš sad držati predavanje na nekoj konferenciji, za očekivati je da ćeš imati broadband konekciju, ako ne i čistu optiku.
Preformulisaću tvrdnju, treba ti takav laptop, ali tek kao drugi izbor, ima boljih rješenja