Pardon, skroz sam zanemario da je ono dvojezgreni procesor...
Idi onda na jeftiniju varijantu.
Taj skuplji svakako nije značajno procesorski bolji, a grafika mu je lošija. Doduše ima vjerovatno ddr4 ram, ali se ne isplati nikako...
Ovaj skuplji je maltene 50% skuplji. Dakle kupis taj za 850€, koristiš ga nekoliko godina, prodaš i doplatiš tu razliku od 350€ i opet kupiš super mašinu...
E sad, samo da ne bude da niko nije spomenuo, Mac je puuuuno bolji što se tiče kućišta, displeja, baterije, ergonomije, izdržljivosti. Samo je pitanje koliko planiraš nosati laptop i raditi na terenu. Ako će ti laptop biti u kancelariji, prikačen na displej većinu vremena, onda ti sve ovo ne igra nikakvu ulogu.

Iskreno, ako planiraš koristiti računar za razvoj softwera, mislim da ti treba bilo kakav i5/i7, 8GB rama i jedno 250GB ssd. Sve ostalo ti je svjedeno. Sa procesorima bi primjetio razliku jedino u brzini kompajliranja, što ako radiš neke veće projekte i nije mala stvar.
Ja licno studiram informatiku i pored Fejsa, foruma i ponekad nekog filma koristim računar isključivo za razvoj softwera. Ne pamtim kad sam office koristio...

Imam Lenovo ThinkPad X201, sa i7-620M (2.66 GHz), 8GB, 250GB ssd i 12" displejem. Što se tiče performansi nigdje ne primjetim usko grlo, a zgodan mi je zbog veličine i težine jer ga stalno nosam...
Kući imam 24" dispjel i doking tako da se ne zajebavam ni sa kablovima ni sa čim. Samo ga uštekam u dok. Bitno mi je da je računar izdržljiv, pouzdan, da mu je baterija dobra... Sad da kupujem sebi novi računar dvoumio bih se dobro između Maca i Lenova. Mac me nervira zbog sistema, ne sviđa mi se nikako... Ne sviđa mi se ni što nema dok za sebe, ali zato recimo kako su elegantno riješili punjač nije normalno. Displej mu je nekoliko klasa iznad ThinkPada. Ne znam, nisam ni sam pametan... Sve zavisi od namjene...
Uglavnom nisam ni sanjao da je razlika tolika između ThinkPada, Maca i običnih laptopa...
Napisi kako koristiš računar, šta su ti najbitnije stvari i tako to, pa ti možda možemo još malo pomoći...