banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Jul 2025, 20:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2928 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110 ... 147  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Kupovina laptopa?
PostPoslato: 17 Apr 2016, 00:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2003, 12:32
Malo mi bilo zeznuto sa telefona, ali evo

http://www.saturn.at/de/product/_lenovo ... 71036.html

http://www.amazon.de/gp/aw/d/B00U1PP3FQ ... ref=plSrch

I ovaj drugi ima u Saturnu, bar uzivo, ali ne i na stranici...

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2016, 06:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Pa uzmi jeftiniji, mala je razlika u performansama vjerovatno, ne opravdava 350 ojra razlike...

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2016, 09:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Evo od mene jedna prijateljska preporuka:
http://geizhals.at/acer-aspire-v15-nitr ... ml?hloc=at

Imas novu generaciju procesora, ddr4 ram, 256gb ssd i 500gb hdd... A 1060€.

Doduse opet je 200€ razlike, pa ti vidi... Mislim da vrijedi ovu razliku, samo je pitanje koliko ti se daje... :)

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2016, 11:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma receno mi je da je U serija procesora slabija od HQ, pa sam zato ganjao ovu drugu... Uglavnom, za te pare mogu svasta naci ako posmatram i U seriju...

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2016, 12:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pardon, skroz sam zanemario da je ono dvojezgreni procesor...
Idi onda na jeftiniju varijantu.
Taj skuplji svakako nije značajno procesorski bolji, a grafika mu je lošija. Doduše ima vjerovatno ddr4 ram, ali se ne isplati nikako...

Ovaj skuplji je maltene 50% skuplji. Dakle kupis taj za 850€, koristiš ga nekoliko godina, prodaš i doplatiš tu razliku od 350€ i opet kupiš super mašinu... :)

E sad, samo da ne bude da niko nije spomenuo, Mac je puuuuno bolji što se tiče kućišta, displeja, baterije, ergonomije, izdržljivosti. Samo je pitanje koliko planiraš nosati laptop i raditi na terenu. Ako će ti laptop biti u kancelariji, prikačen na displej većinu vremena, onda ti sve ovo ne igra nikakvu ulogu. :)
Iskreno, ako planiraš koristiti računar za razvoj softwera, mislim da ti treba bilo kakav i5/i7, 8GB rama i jedno 250GB ssd. Sve ostalo ti je svjedeno. Sa procesorima bi primjetio razliku jedino u brzini kompajliranja, što ako radiš neke veće projekte i nije mala stvar.

Ja licno studiram informatiku i pored Fejsa, foruma i ponekad nekog filma koristim računar isključivo za razvoj softwera. Ne pamtim kad sam office koristio... :D
Imam Lenovo ThinkPad X201, sa i7-620M (2.66 GHz), 8GB, 250GB ssd i 12" displejem. Što se tiče performansi nigdje ne primjetim usko grlo, a zgodan mi je zbog veličine i težine jer ga stalno nosam...
Kući imam 24" dispjel i doking tako da se ne zajebavam ni sa kablovima ni sa čim. Samo ga uštekam u dok. Bitno mi je da je računar izdržljiv, pouzdan, da mu je baterija dobra... Sad da kupujem sebi novi računar dvoumio bih se dobro između Maca i Lenova. Mac me nervira zbog sistema, ne sviđa mi se nikako... Ne sviđa mi se ni što nema dok za sebe, ali zato recimo kako su elegantno riješili punjač nije normalno. Displej mu je nekoliko klasa iznad ThinkPada. Ne znam, nisam ni sam pametan... Sve zavisi od namjene...

Uglavnom nisam ni sanjao da je razlika tolika između ThinkPada, Maca i običnih laptopa...
Napisi kako koristiš računar, šta su ti najbitnije stvari i tako to, pa ti možda možemo još malo pomoći...

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2016, 12:18 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pardon, skroz sam zanemario da je ono dvojezgreni procesor...
Idi onda na jeftiniju varijantu.
Taj skuplji svakako nije značajno procesorski bolji, a grafika mu je lošija. Doduše ima vjerovatno ddr4 ram, ali se ne isplati nikako...

Ovaj skuplji je maltene 50% skuplji. Dakle kupis taj za 850€, koristiš ga nekoliko godina, prodaš i doplatiš tu razliku od 350€ i opet kupiš super mašinu... :)

E sad, samo da ne bude da niko nije spomenuo, Mac je puuuuno bolji što se tiče kućišta, displeja, baterije, ergonomije, izdržljivosti. Samo je pitanje koliko planiraš nosati laptop i raditi na terenu. Ako će ti laptop biti u kancelariji, prikačen na displej većinu vremena, onda ti sve ovo ne igra nikakvu ulogu. :)
Iskreno, ako planiraš koristiti računar za razvoj softwera, mislim da ti treba bilo kakav i5/i7, 8GB rama i jedno 250GB ssd. Sve ostalo ti je svjedeno. Sa procesorima bi primjetio razliku jedino u brzini kompajliranja, što ako radiš neke veće projekte i nije mala stvar.

Ja licno studiram informatiku i pored Fejsa, foruma i ponekad nekog filma koristim računar isključivo za razvoj softwera. Ne pamtim kad sam office koristio... :D
Imam Lenovo ThinkPad X201, sa i7-620M (2.66 GHz), 8GB, 250GB ssd i 12" displejem. Što se tiče performansi nigdje ne primjetim usko grlo, a zgodan mi je zbog veličine i težine jer ga stalno nosam...
Kući imam 24" dispjel i doking tako da se ne zajebavam ni sa kablovima ni sa čim. Samo ga uštekam u dok. Bitno mi je da je računar izdržljiv, pouzdan, da mu je baterija dobra... Sad da kupujem sebi novi računar dvoumio bih se dobro između Maca i Lenova. Mac me nervira zbog sistema, ne sviđa mi se nikako... Ne sviđa mi se ni što nema dok za sebe, ali zato recimo kako su elegantno riješili punjač nije normalno. Displej mu je nekoliko klasa iznad ThinkPada. Ne znam, nisam ni sam pametan... Sve zavisi od namjene...

Uglavnom nisam ni sanjao da je razlika tolika između ThinkPada, Maca i običnih laptopa...
Napisi kako koristiš računar, šta su ti najbitnije stvari i tako to, pa ti možda možemo još malo pomoći...

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2016, 15:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Kakav to software razvijas kad ti treba tako jaka masina, ja cijeli OS kompajlirao na 5x slabijem racunaru uspjesno :)

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2016, 15:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Инсталиши си комплетан Вижуел Студио 2015 са ЕсКуЕл сервером 2014 па се јави да размјенимо утиске. :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2016, 15:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Neam pojma, ne radim nista na M$ platformama, ali koristim aktivno MySQL i ostale linux IDE i sve je ok :)

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2016, 15:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Sehxor je napisao:
Kakav to software razvijas kad ti treba tako jaka masina, ja cijeli OS kompajlirao na 5x slabijem racunaru uspjesno :)

Jel ovo pitanje za mene namjenjeno?

Nisam rekao da treba ovakva ili onakva mašina i naravno da se uvijek može na slabijoj mašini raditi. Dođavola, Raspberry Pi je zamišljen da djeca uče programirati...
Mislim da je ovo sasvim solidna mašina što ja imam, ništa pretjerano wow, ali radi posao... :)
Od stvari koje sad radim su operativni sistemi, web analysis (teorije grafova i zajebancije), computer vision i computer graphics.

Šta više, mislim da je ovo neka optimalna konfiguracija danas. Nije baš svejedno da li kompajliram OS 1 sekundu ili 5 ili 15 sekundi. Da li se nešto pokrece 5 ili 35 sekundi. Nema direktne veze sa programiranjem, ali opet utiče na workflow i zadovoljstvo korištenja.

Sa druge strane, što hardver postaje moćniji, tako i softver postaje gladniji...
Meni je sad otvoren IDE, IRC, Chrome, Thunderbird, nekoliko terminala i fajl menadžera i ladno mi ode 4GB rama i to sve na Xubuntu... :D

Na poslu imam baš dobru mašinu, al kompajliranje firminog softvera traje vječno jebote... :D

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2016, 18:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

"Slovenci otpali... Kako otpali?... Ma zbog jedne budale...."

Uglavnom... Otpala prethodna dva laptopa... Sada su u opticaju druga dva...

ASUS K550JX - i7 4720hq, 8gb ram, 256ssd, 920M 2GB.

Lenovo G500 - i7 3612QM, 6gb ram, 256ssd, 720M 2GB.

U principu, Asus je bolji i skuplji 200KM, ali me interesuje da li je mozda Lenovo bolji ato se tice potrosnje, posto se ne razumijem u potrosnju procesora i grafickih... Oba su 15", i zanemarite na netu ako nadjete da je obicni hdd, receno mi je sa ce biti ubacen ssd...

Uglavnom, razlika u procesoru se i nece primjetiti u stvarima koje cu raditi, ram cu nadograditi i na jednom i na drugom u svakom slucaju, tako da je potrosnja najbitnija... I eventualno kvarljivost ili losa serija...

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2016, 22:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Nisam te skontao ovo za potrosnju nikako... Mislis na bateriju?
Kod takvih laptopa kontam da ti baterija svakako nije srecnija strana... :D

Inace uzmi Asus, bolji procesor, vise rama, bolja grafika. Ako ces ram nadogradjivati vidi da li je jedna plocica od 8GB kod Asusa. Kod Lenova je 4+2, sto znaci da ako dodas jos 8 imaces ukupno 12GB.
Ako kod Asusa dodas jos 8 a on ima vec 8 u jednom mogulu, to je onda 16...

Napisi usput i kakve displeje imaju, to moze biti takodje prilicno bitno. :)

Sta radis sa laptopom?

Vrh

PostPoslato: 29 Apr 2016, 09:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da, mislim na bateriju... Tj asus ima bolji procesor i bolju grafiku, ali ako je potrosnja znacajno veca, ne isplati se...

Sto se tice ekrana, kod asusa je 1980x1080, kod lenova 1366x768... Za asus kazu da je retina-like, kada se gleda na 60cm+ udaljenosti... Za asus sam nasao jos neke podatke (141ppi, 0.18x0.18 pixel pitch), ali nisam za lenovo, pa se ne mogu uporediti...

Koriscenje, standard use, javascript, html, css, sas, sql, tu i tamo mozda koja igrica...

Vrh

PostPoslato: 29 Apr 2016, 12:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ma uzmi onda Asus...
Usput, Retina na 15" je rezolucija 2880×1800, tako da ono i nije bas retina-like... :D

Vrh

PostPoslato: 29 Apr 2016, 20:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma dobro, to je komentar sa neta... Ali realno, ako se odmaknes 2m od bilo kokeg laptopa, imaces retina like efekat :)

Nego, vezano je za laptop, ali ne 100%... Koji su ssdovi od 256 dobri... Nude mi Silicon power i Patriot Blaze, ali kontam nek ostane hdd, a onda sebi kupim kad budem pri vecim parama neki dobar ssd, tj bolji od navedenih... Na netu citam da silicon power ima dve verzije, pa je pitanje koju ces dobiti, a za blaze govore da nakon par mjeseci vec pola lifecycle ode...

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2016, 06:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

To sve zavisi od modela do modela... Ne mozes to tako odokativno. :D

Evo ti primjer:
1) Patriot Blast 240GB, 60 evra
citanje: 560MB/s pisanje: 530MB/s
IOPS 4K citanje/pisanje: 100k/23k
2) Mushkin Triactor 240GB, 63 evra
citanje: 560MB/s pisanje: 515MB/s
IOPS 4K citanje/pisanje: 85k/87k

Ovo ti kaze da je pisanje po Mushkinu malo sporije, ali zato mozes pisati cetverostruko vise puta i nesto malo manje citati. U principu bilo kakav ssd kao ovaj Mushkin bi ti trebao biti super.

Citao sam skoro istrazivanje kolega sa faksa da ovakvi ssdovi imaju daleko duzi ocekivani zivotni vijek od klasicnih hard diskova. Poenta je u tome da jako rijetko pises po istoj memorijskoj lokaciji, da na to drasticno utice popunjenost diska i da su ssdovi neuporedivo manje podlozni fizickim ostecenjima za razliku od klasicnh hard diskova. A to je ono od cega svi laptopi pate kad nisu na stolu...

Pogledaj koje slotove imas slobodne u laptopu. Mozda mozes i m2 ssd ubaciti i tako imati i ssd i hdd...

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2016, 10:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Za laptop kojem je garancija pet godina, a njemu četvrta... u comtrade traže kutiju od laptopa da bi ga "kompletirali" i poslali u servis u Sa.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2016, 10:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Tvoja obaveza je da čuvaš originalnu ambalažu od laptopa, frižidera, šporeta, bojlera i ostale tehnike. :lol:

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2016, 11:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Dan ranije je bila isto dobra priča. Pukla plastika kod desnog nosača/držača/baglame. Nije ispao, ali je bio prošle godine na servisu i ne bi me čudilo da nisu dobro šarafe pritegli... Prvo rekli da to ne spada pod garanciju. Onda je priča da ne mogu slati u Sa, jer bi se raspao. Danas bi i slali, ali ne mogu bez originalne kutije.

Koja inspekcija može da se iznenada pojavi i riješi stvar :)

Elem, treba planirati i sobu za garanciju. Pa kada prođu garancije, onda fino oslobodiš sobu i napraviš dijete, pa je pretvoriš u dječiju sobu.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2016, 14:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2011, 06:54
Ako u garantnom listu nema ništa o čuvanju kutije, kulturno im dati do znanja da će im inspekcija pokucati na vrata...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2928 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110 ... 147  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]