Evo jedno jako glupo pitanje (a nadam se da nije)...
U procesu sam kupovine laptopa, pa se dvoumim izmedju baba i zaba

Lenovo Y70-50 (mislim da je ovako oznaka)... i7 4th generacije, HQ serije, 8GB ram, 256SSD, 15'.. uglavnom mozete.naci na netu...
Macbook Air, i5 5th generacija, U serija, 8GB ram, 256SSD, 13"... ili ako se malo protegnem, moze i neki Pro, ali moram doplatu jos dodatnu, jer su ti u cjenovnom rangu uglavnom sa 128SSD...
E sad namjena... Igrice 98% ne, tu i tamo ponekad WoW, stari, koji moze na nekom low budget p4 da se pokrene

Pored standardnog koristenja, SAS, SQL, Javascript i web design su vrlo vjerovatni... Pored njih Excel VBA...
Ono zbog cega ja dajem prednost Macu baterija, kao i mogucnost OSx i Wina, posto sam za Excel VBA, koji mi je jedan od izvora primanja, imao nekoliko poslova za Mac, koje sam uspio rijesiti bez Maca, ali samo jer je bila glupost (promjeniti dumgice sa ActiveX na Form Control).. Lenovu dajem prednost zbog velicine (mada mi ona ne igra ulogu prevrliku, jer svejedno planiram kopcati na 22" ili sl), cijene i zbog HQ serije procesora... Naravno, ako neko smatra da ima neki bolji notebook ili mac u tom cjenovnom rangu, slobodno prijedlozite, pa cu pogledati, ali me vise interesuje generalno misljenje...
EDIT:
Da dodam, znam da navedeni Lenovo nije u tom cjenovnom rangu, i kad bih ganjao cjenovni rang, mogso bih naci jos bolji notebook, ali je pitanje vise mac vs notebook... imam drugova koji koriste mac i kunu se u njega, a drugovi koji ne koriste, kazu da ne koriste jer je smece (ne hora znaciti da je istina, ali ne mora znaciti da nije

)...