banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 00:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 59 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Feb 2013, 08:18 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 02 Mar 2003, 13:12
I da na nekom programu koji sam instalirao pokazuje temp grafike 69 stepeni,jel to puno ili moze proci.poz

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2013, 14:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Stavi ventilator na nju ako hoćeš da potraje duže. Brzo će ona opet da zaglupi :) sa što boljim hlađenjem duže će izdržati.

@Sehxor
Moraš staviti maslinovo ulje ekstra djevičansko.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2013, 14:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Jel moze svinjska mast? :P

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2013, 15:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Može, ali ti neće otvarati video linkove na klix.ba

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2013, 20:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
danijell je napisao:
Može, ali ti neće otvarati video linkove na klix.ba

Za ovo imaš pivo od mene, prejako je! Oplakah :-D

@banjalucki_gang
Ako nisi neki gamer, odnosno osnovna namjena kompa ti nije igranje igara poslužiće ti i jeftinije kartice tipa Radeona HD 7550 ili Nvidie GT620. Navodim ti novu generaciju jer malo troše struje pa nema potrebe za daljim ulaganjima tipa novog napajanja i sl.

Ako bi ipak nešto jače, navedi nam ostatak konfiguracije da vidimo ima li smisla kupovati to jače.

I da, lijepo što ti grafička sad radi, ali OBAVEZNO nabaci neki kuler na njen hladnjak jer pasivno hlađenje joj više ne može više pomoći, crknuće ti opet sigurno. Kupi neku osmicu, može i molex konektor pa spoji direktno na napajanje, ne mora biti tropinski konektor pa da ide na ploču. Skinuće ti temperaturu ispod 60 stepeni, a tebi je to neophodno.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2013, 21:29 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Grafička sa pasivnim hladnjakom je namjenjena za ugradnju u kućišta gdje ima dobar protok vazduha; dakle, ako nema ventilatora na kućištu koji to radi, naravno da će crći...

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2013, 21:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne bih se u potpunosti složio. Naime dosta grafičkih sa pasivnim hlađenjem se prvenstveno reklamira kao "silent" odnosno nečujne jer proizvođači tu igraju na kartu izostanka zujanja ventilatora koje nervira nevjerovatan broj krajnjih korisnika (stvarno ne razumijem zašto, ali na zapadu je to valjda tako - hoće mir i tišinu).
U takvoj situaciji onda ne prolazi priča o dobro ventilisanom kućištu jer onda su tu prisutni ventilatori na šasiji koji opet pomalo zuje. Jeste, ti ventilatori se teže zaprljaju, većeg su promjera što povlači manji broj obrtaja što opet povlači manje buke, ali to je samo u slučaju kvalitetnog (čitaj: skupog) kućišta. "Obični" kuleri na kućištu se zaprljaju i postanu bučni skoro isto kao i kuler na grafici.

Pasiva je obično išla na grafičke niže klase za koje se računalo da neće biti toliko opterećene da bi se pregrijale. Ali kad se uzme u obzir kako Nvidia ima dugu tradiciju pravljenja čipova koji vuku više struje i jače se griju od ATi-jevih te kako su uvijek tvrdili da se i sa njihovim low i medium-low segmentom grafika mogu tjerati zahtjevne igre (uz određene kompromise) i onda se na to pridoda karakter tipičnog stanovnika ovih krajeva koji bi to htio provjeriti na jeftinoj grafičkoj pucajući neku ultra-zahtjevnu igricu na ultra-high detaljima pa makar imao i 0,5 fps-a, onda se dođe do izučavanja fizike toplotne dilatacije poluprovodnika u sprezi sa Alfom ili Smederevcem na čvrsto gorivo.

Ista logika je prisutna nažalost i u slučajevima kada već spomenuti karakter čovjeka našeg podneblja kupuje napucani laptop da bi mogao na miru gdje god poželi (pa i na ćebetu u krevetu) da roka igre po 7-8 sati i onda se čudi kako mu laptop izgori mjesec dana nakon isteka garancije.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2013, 22:46 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Kao što sam uvijek volio reći, Marketing & Prodaja™ su čudo :D A da ventilatori odmah znače i buku - ne bih se složio. Imam kućište (dobro sad, veličinom i težinom je više ko frižider :D) koje na sebi ima 5 ventilatora (znam, pretjerujem); u gluvo doba noći, sjedeći na pola metra od njega, ne čujem niti jedan šum koji proizvodi ventilator, najglasnija komponenta je hard disk (nažalost, čuje se :(). To je i bila ideja kupovine tog kućišta, a broj ventilatora je posledica želje da komponente budu propisno ohlađene. Sve u svemu, 1x 180 mm @ 400 rpm, 4x 140 mm @ 700 rpm, te 120 mm @ 550 rpm na hladnjaku procersora; pri punom opterećenju procesor nikad nije prešao 50 °C. Ja bih najviše volio da postoji hladnjak koji će moći da vrši disipaciju toplote sa sebe bez ikakvog toka vazduha... ali ne ide :(

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2013, 02:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ako si entuzijazista za hladjenje, sto ne napravis sebi neko solidno vodeno hladjenje. Gledao sam na netu kako lik pravi sa bakarnim plocicama (stave se na CPU, GFX i PSU po jedna, mada chipset i ram nije na odmet) kroz koje protice voda sve to spoji gumenim cjevima i sve to pokrece pumpa za onako manji akvarium, a na jednom djelu ima bakarni hladnjak i na njemu mali cooler cisto da rasipa sa njega, mada nije potrebno.

Evo neka pumpa:
http://www.youtube.com/watch?v=46U6Owh9pok
Bas je tiha savrseno za water-cooling, da ne pricamo kako se fino moze OC raditi.

A za hdd jbg samo SSD :)

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2013, 08:19 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Razmišljao sam i o tome, gledao gotova rješenja (Corsair H90 recimo), gledao moldularna rješenja (EKWB), ali za sad je to na stand-by... što se tiče diska, već imam SSD, ali gdje čuvati filmove, muziku i ostalo...

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2013, 09:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
na serveru u podrumu ili tavanu?

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2013, 15:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
Razmišljao sam i o tome, gledao gotova rješenja (Corsair H90 recimo), gledao moldularna rješenja (EKWB), ali za sad je to na stand-by... što se tiče diska, već imam SSD, ali gdje čuvati filmove, muziku i ostalo...

Ako imas dobar upload nije lose rjesenje recimo kupiti VPS server sa najlosijim performancama ali dosta diska i onda sve tu uploadovati, ako je dobra hosting firma podatci su ti sigurni. Recimo neki unmanaged vps da ti ne gledaju da imas filmove, cak mozes napraviti i mali stream server za privatne potrebe pa gledas sta ti se svidi :)

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2013, 20:00 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Neka, hvala, upload nije problem, ali ja ipak više vjerujem u lokalni storage ;)

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2013, 19:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Nov 2010, 15:27
Da li neko zna kako da podesim računar da koristi nVidinu grafičku umjesto integrisanu?

Čak i kad uđem u podešavanja za nVidia grafiku, podesim da se sve aplikacije pokreću sa nVidinom grafičkom, to se ne dešava za igrice koje sam instalirao... Na suprot tome, podesio sam da mi se photoshop pokreće uz pomoć nVidije i to nije problem, pokreće se, ali ne i igrice....
ČAk i sa desnim klikom, run with invida.....ne uspjevam pokrenuti uz pomoć neitegrisane grafike :-?
Da li neko zna razlog?

Spec: Intel i5, intergisana 3000 HD intel grafika, nVidia 630M... Win 7.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2013, 20:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Govoriš o laptopu pretpostavljam.
Otiđi u Power Options na Control Panel-u i prebaci se sa "Balanced" na High Performance" power plan. Pa nam javi da li je došlo do promjene.

P.S.
Laptop mora biti na punjaču ako misliš da tjeraš igricu.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2013, 21:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mala ispravka, 635M je grafika...i radi se o Laptopu ASUS K55VJ

Neće ni kad uključim punjač i podesim na High Performance, to je prvo što sam proguglao, ali nije pomoglo.

Dakle, isto mi se dešava sa 3 različit igrice, ni jednu ne pokreće nVidia grafička...

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2013, 22:18 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Баци тај крш и држи се оног Павиљона што сам ти дао.... :lol:

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2013, 22:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2012, 17:26
Gdje podešavaš nVidia parametre, je li imaš nVidia Inspector? Ako nemaš, obavezno njega skini i u njemu posebno odaberi igre koje hoćeš da grafička renderuje, a ostavi na High performance (defaultni High performance u Control panel, nemoj neki iz ASUS utility).

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2013, 00:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne znam kako da uz pomoć nVidia Inspector podesim to za igre.... NAšao sam kako da odaberem igre, ali ništa dalje ne znam.

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2013, 19:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Neće i neće :(

Zvanično, platiću da se nađe riješenje...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 59 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]