Vader je napisao:
the_grunf je napisao:
Ne mora, samo pazi da pravilno okrenes one pinove koji ulaze u plocu da ne bi morao ponovo stavljati pastu
Tamo piše da se prije montiranja okrenu u smjeru kazaljke na satu. Pretpostavljam da se kod skidanja coolera okrenu u suprotnom smjeru. Mislim da je isti takav mehanizam i na box cooleru.
Onaj naponski konektor koji ide u ploču, 4-pinski, da li ima pravilo kako se okrene kad se bode u ploču? Isto pitanje i za coolere u kućištu?
Kupio sam CoolerMaster CM690 kućište, ima 3 ventilatora a na ploči će biti dva konektora za case fan ali i onaj za ventilator napajanja (PWR_FAN), neko mi reče da i na njega mogu spojiti ventilator iz kućišta ali da na njemu neće biti kontrole obrtaja od strane ploče već će stalno raditi na max obrtajima, znači kao da spojim na molex.
Imas na onim nozicama male strelice, koje oznacavaju smijer skidanja kulera. Samo ih okrenes kontra. Ako ih nisi dirao i ne trebas jer dodju okrenute pravilno. Sto se tice 4-pinskog konektora, valjda ima onaj hepek, mali plasticni, koji sluzi da se zakaci za konektor na ploci. Kao na velikom 24-pinskom konektoru? Bar je tako kod mene. Da nisi pomjesao 4-pinski konektor koji dodje uz onaj 20pinski i aux 4 pinski koji ide na posebno mjesto, najcesce gornji lijevi ugao ploce?
Dobro da si kupi to kuciste jer sam danas bas gledao wing, i jako je malo. Koliko si platio CM-a? Ja sam nasao TT bach za 180km, samo mi se ne svidja to sto nema front audio i usb vec je to izvuceno na vrh kucista gdje ja volim drzati papire

Za kontrolu ventilatora ti ne mogu pomoci jer to zavisi i od biosa i od revizije ploce. Uglavnom pisace ti u uputstvu na kojima mozes da kontrolises ventilatore. Moja DS3 ploca na nekim revizijama ima kontrolu 2 a na nekima jednog ventilatora. Vjerovatno ti ventilatori sto dodju rade na ~1000rpm tako da se nece ni cuti. CPU prikljuci na 4-pinski i ako ne budes zadovoljan kako ploca regulise obrtaje mozes iskoristiti program kao sto je speed fan da to uradis. Ja sam stavio da do 45 stepeni radi na ~1000rpm, a preko da linearno povecava sve do 60 kada ubrza ma max.
poz.