banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 12:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Jan 2009, 20:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2005, 10:15
Ja imam 2 4pinska i 2 3pinska. i 3 pinski i 4 pinski ventilatori mogu na bilo koji konektor. Ne znam kako da ti objasnim, ali vidjeces kada budes spajao. Ako koristis 3 pinski ploca ne kontrolise obrtaje vec eventualno sam ventilator ako ima neku termo diodu ili ti putem nekog potenciometra. Ovi 4pinski pwr su kontrolisani preko ploce. Meni se TMG u idle-u vrti od 800-900 RPM.

Ovo za panex, obicno ono sto ima na stanju imaju dole u skladistu kod metala. Ja nikada ne kupujem u centru jer nikada nista nemaju vec odem dole i uzmem.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2009, 01:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2008, 00:12
Mogu li u Banjoj Luci da se kupe Titan kuleri?

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2009, 23:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

laka je napisao:
Mogu li u Banjoj Luci da se kupe Titan kuleri?

Nisam nailazio na njih.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 13:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
the_grunf je napisao:
uz TMG i1 dodje nanesen thermal comopund sive boje, ne ona klasicna zvaka, i u klasi je sa AS 5, dakle gornji dom pasta za procesore.

A uz BOX dođe ta "žvaka"? Da li se teško skida kasnije žvaka a i ova sa TMG i1 kada se stavlja drugi cooler pa treba očistiti procesor od stare paste/žvake? Čime inače čistiš? Vidim da uglavnom pominju da skidaju alkoholom i nekakvom (ali valjda ne bilo kakvom) tkaninom.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 13:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Okt 2005, 12:12
Uzmes malo blazi alkohol ~60 stepeni, nemoj onaj spiritus i one preko 90%, stavis fino na vatu ocistis ko gospodin i letis..

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 15:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
the_grunf je napisao:
uz TMG i1 dodje nanesen thermal comopund sive boje, ne ona klasicna zvaka, i u klasi je sa AS 5, dakle gornji dom pasta za procesore.

A uz BOX dođe ta "žvaka"? Da li se teško skida kasnije žvaka a i ova sa TMG i1 kada se stavlja drugi cooler pa treba očistiti procesor od stare paste/žvake? Čime inače čistiš? Vidim da uglavnom pominju da skidaju alkoholom i nekakvom (ali valjda ne bilo kakvom) tkaninom.

Nije uopste problem skinuti, uzmes uljani aceton ili uljani razrjedjivac i stavis na maramicu i polako predjes preko procesora, sve sidje. Zatim uzmes cistu maramicu i dodatno ocistis. Procesor bude kao nov. Radio sam ovo x puta i nikada problema. Samo nemoj da se zeznes da uzmes nitro razrjedjivac, ima da bude opasnih posljedica po sve osim metala.
Probavao sam i sa alkoholom ali ide dosta teze. Neki skidaju i tako da prvo necim ostrim skinu grube dijelove paste pa onda ostatak alkoholom, ali ne bih praktikovao.

p.s. jeski kupio dvd rom?

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 15:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ne još, za koji dan.

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2009, 19:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Kupio sam TMG i1.

Da li se mora skidati ventilator sa hladnjaka kod montiranja kao što su nacrtali u uputstvu?
Vidim da ima neka žvaka na hladnjaku. Da je ostavim ili da je skidam (nekako) pa da stavljam neku pastu?

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2009, 20:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne mora, samo pazi da pravilno okrenes one pinove koji ulaze u plocu da ne bi morao ponovo stavljati pastu. U testu TMG a1 koji je isti kao ovaj i1, samo sto ima clipove za AM2 podnozije su testirali tu pastu koja je na hladnjaku (nije zvaka vec prava pasta) i Arctic Silver 5 i rezultat je bio identican. Meni se jedino ne svidja kolicina paste, mislim da je ima previse. Ja sam svoju skinuo i stavio AS ceramique.

http://www.hardwarecanucks.com/forum/ha ... eview.html

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2009, 22:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

the_grunf je napisao:
Ne mora, samo pazi da pravilno okrenes one pinove koji ulaze u plocu da ne bi morao ponovo stavljati pastu

Tamo piše da se prije montiranja okrenu u smjeru kazaljke na satu. Pretpostavljam da se kod skidanja coolera okrenu u suprotnom smjeru. Mislim da je isti takav mehanizam i na box cooleru.

Onaj naponski konektor koji ide u ploču, 4-pinski, da li ima pravilo kako se okrene kad se bode u ploču? Isto pitanje i za coolere u kućištu?

Kupio sam CoolerMaster CM690 kućište, ima 3 ventilatora a na ploči će biti dva konektora za case fan ali i onaj za ventilator napajanja (PWR_FAN), neko mi reče da i na njega mogu spojiti ventilator iz kućišta ali da na njemu neće biti kontrole obrtaja od strane ploče već će stalno raditi na max obrtajima, znači kao da spojim na molex.

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2009, 23:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
the_grunf je napisao:
Ne mora, samo pazi da pravilno okrenes one pinove koji ulaze u plocu da ne bi morao ponovo stavljati pastu

Tamo piše da se prije montiranja okrenu u smjeru kazaljke na satu. Pretpostavljam da se kod skidanja coolera okrenu u suprotnom smjeru. Mislim da je isti takav mehanizam i na box cooleru.

Onaj naponski konektor koji ide u ploču, 4-pinski, da li ima pravilo kako se okrene kad se bode u ploču? Isto pitanje i za coolere u kućištu?

Kupio sam CoolerMaster CM690 kućište, ima 3 ventilatora a na ploči će biti dva konektora za case fan ali i onaj za ventilator napajanja (PWR_FAN), neko mi reče da i na njega mogu spojiti ventilator iz kućišta ali da na njemu neće biti kontrole obrtaja od strane ploče već će stalno raditi na max obrtajima, znači kao da spojim na molex.

Imas na onim nozicama male strelice, koje oznacavaju smijer skidanja kulera. Samo ih okrenes kontra. Ako ih nisi dirao i ne trebas jer dodju okrenute pravilno. Sto se tice 4-pinskog konektora, valjda ima onaj hepek, mali plasticni, koji sluzi da se zakaci za konektor na ploci. Kao na velikom 24-pinskom konektoru? Bar je tako kod mene. Da nisi pomjesao 4-pinski konektor koji dodje uz onaj 20pinski i aux 4 pinski koji ide na posebno mjesto, najcesce gornji lijevi ugao ploce?

Dobro da si kupi to kuciste jer sam danas bas gledao wing, i jako je malo. Koliko si platio CM-a? Ja sam nasao TT bach za 180km, samo mi se ne svidja to sto nema front audio i usb vec je to izvuceno na vrh kucista gdje ja volim drzati papire :) Za kontrolu ventilatora ti ne mogu pomoci jer to zavisi i od biosa i od revizije ploce. Uglavnom pisace ti u uputstvu na kojima mozes da kontrolises ventilatore. Moja DS3 ploca na nekim revizijama ima kontrolu 2 a na nekima jednog ventilatora. Vjerovatno ti ventilatori sto dodju rade na ~1000rpm tako da se nece ni cuti. CPU prikljuci na 4-pinski i ako ne budes zadovoljan kako ploca regulise obrtaje mozes iskoristiti program kao sto je speed fan da to uradis. Ja sam stavio da do 45 stepeni radi na ~1000rpm, a preko da linearno povecava sve do 60 kada ubrza ma max.
poz.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2009, 01:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

CM690 148 KM, čak je cijena u Beogradu ista, ili ponegdje čak i nešto veća.

Mislio sam na obični 4-pinski ili 3-pinski od coolera koji ide na ploču, kroz koji dobija struju, da li ima pravilo kako se okrene.

Mislim da sam pročitao da konektori za power (paljenje) i reset mogu da se okrenu bilo kako, ali power i HDD led diode moraju pravilno da se postave.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2009, 01:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Za ovaj TMG i1 piše da je za Intel Pentium 4, Intel Pentium D, Intel CoreTM 2 Duo, CoreTM 2 Extreme. Ne piše za Quad. To sam tek naknadno primjetio.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2009, 01:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Za ovaj TMG i1 piše da je za Intel Pentium 4, Intel Pentium D, Intel CoreTM 2 Duo. Ne piše za Quad. To sam tek naknadno primjetio.

PentiumD je znao povuci dooooobro preko 100w, cini mi se da su neki primjerci bili i 135w rated tako da....

ispravka, max TDP je bio 130w za 9xx Pentium D procesore, dok je TDP za tvoj procesor cini mi se 95w.

Poslednji put menjao the_grunf dana 03 Feb 2009, 01:25, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2009, 01:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:

Mislio sam na obični 4-pinski ili 3-pinski od coolera koji ide na ploču, kroz koji dobija struju, da li ima pravilo kako se okrene.

Mislim da sam pročitao da konektori za power (paljenje) i reset mogu da se okrenu bilo kako, ali power i HDD led diode moraju pravilno da se postave.

logicno je da mogu bilo kako da se postave jer u sustini samo prave kratki spoj koji daje napajanju ili kontrolnoj logici signal. Diode imaju + i - stranu tako da ne rade ako im obrnes koektore.

Konektore neces moci pogresno da okrenes sve i da hoces jer svi imaju plasticne vodjice koje pasu jedino ako si ga dobro okrenuo. I 4 pinski imaju vodjice kao 3 pinski, tako da 3 pinske ne mozes pogresno ubosti na 4 pinski konektor i obrnuto :)

Nemoj da te zbuni ovo moje baljezganje. Odoh spavati,
poz!

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2009, 01:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Shvatio sam - ne može se pogrešno spojiti :)

Ako se ne varam tako je i sa SATA konektorima (do sada sam radio samo sa ATA, star kompjuter :)), naponski u ATA može da se stavi i pogrešno ali čitao sam da kod SATA ne može.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2009, 07:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Jul 2006, 06:45
Vader je napisao:
naponski u ATA može da se stavi i pogrešno ali čitao sam da kod SATA ne može.

Ni ovo prvo nije moguće, ali ljudi su čudo.. :)

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2009, 09:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

tj. sve se moze kad se hoce:)

i jedan i drugi konektor su L-shaped tako da ako se obrnu ne ide. Puno bolje rjesenje nego kod molex konektora gdje je i umjerena doza sile znala dati rezultat.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2009, 15:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:

Sada se sjetih, dobro obrati paznju kada budes uzimao napajanje kolika je duzina kablova jer kod toga kucista napajanje ide na dno, i to ventilatorom okrenuto dole. Ako ga drzis na podu ocekuj da ces svako malo morati cistiti prasinu iz napajanja. Bolje ga okrenuti prema gore da usisava vazduh iz kucista.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2009, 16:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Kako misliš da čistim prašinu iz napajanja? Da otvaram napajanje?

Stvarno misliš da ga okrenem prema gore (prema unutrašnjosti kušišta), tj. da je ventilator okrenut gore?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]