Rodjak je napisao:
Po cijenama monitora i televizora panasonic je najkonkurentniji, mada ja imam LGw2261vp na koji sam naletio za oko 300tinjak marki.
Što se tiče opredjeljivanja LCD-plasma LCD je bolji i to zbog:
1. Manja cijena, uzimaš plasmu samo ako ne znaš šta ćeš od para.
2. A osim toga LCD tehnologija se cijelo vrijeme dorađuje i napreduje dosad su se kvalitetom slike poistovijetili sa plazmom.
3. Plazme imaju BURN IN problem, tj. ako ti je slika ili dio slike duže vrijeme na ekranu ili djelu ekrana na tom djelu ekrana se ta slika "istetovira" i uvijek će ostati taj dio ili čitav ekran unakažen, LCD nema ovakvih problema. Jedan lik je sjebo donji lijevi gao plasma monitora đe bude start, i još par linija niz monitor od taskbar-a.
Neka vam uvijek bude rezolucija prioritet u odnosu na veličinu dijagonale. Ako imate ogroman ekran malene rezolucije, i još ako to gledate sa malene udaljenosti, e tek onda ćete da vidite nesavršenstvo slike. Najgore od svega je što se na nekim televizorčinama ogromnih dijagonala pixeli vide i sa malo veće udaljenosti. Ovo zna biti neugodno jer televizor morate gledati sa takve udaljenosti da vam dođe isto ko da gledate televizor manje dijagonale a iste rezolucije. U srbiji su riješili neke probleme: nakon kupovine nečega ako vam se ne sviđa to nešto imate pravo da u roku od 15 dana vratite to s tim razlogom da vam se kupljena roba jednostavno ne sviđa. To na kraju obara marketing i trikove koje isti nosi sa sobom.
Moram reci ovako, al vecu kolicinu netacnih informacija na manjem mjestu odavno nisam vidio.
1. Skoro je bila samsungova plasma od 42incha na akciji za 950km u cijeloj bih... koliko kosta 42 incha hd ready lcd? Inace cijena je oko 1200km, panasonic oko 100km vise.
2. Kad kupis televizor, kakvu korist ti imas od toga sto tehnologija napreduje?
3. "Image burn" nije izrazen problem, vec "image retenation" koji se sam izbrise nakon par min gledanja pokretne slike. Da postoji sansa da se desi, al postoji sansa i da te otmu vanzemaljci. Uglavnom, plazma da zahtjeva vise paznje (prije svega zbog prvih 200-300 sati, poslije kao lcd ne moras misliti o tome), al nagradi te ljepsom slikom. Ali da, plazme nisu monitori, vec televizori.
Ako hoces o prednosti plasme nad lcd-om, fudbalski prenosi u 720p rezoluciji zbog brzeg odaziva, filmovi zbog tamnije crne. O boljoj slici u SD rezoluciji, ne treba ni govoriti.
Sto se tice velicine i rezolucije, ukusi i vid se razlikuju od covjeka do covjeka. Al objektivno, kakva je korist od full HD televizora kad ce se vecinom gledati obicni SD signal? Treba jasno odrediti izvor koji ce se gledati, pa onda odluciti. Za blu-ray kod nas nema nikakvih naznaka jos, hd kanali su 720p ili 1080i, .mkv filmovi s neta da bi dobio kakav-takav kvalitet u 1080p rezoluciji mora biti minimalno od 12gb.
Sto se tice velicine, tesko je generalizovati, ljudi imaju razlicite ukuse i razlicit vid. Mogu reci da sam se ja u pocetku grizao sto nisam stedio jos nekoliko mjeseci i uzeo full HD televizor. Kad sam kod nekoliko ljudi vidio full HD (bilo plazma, bilo lcd), jedino sto se sad grizem je sto nisam stedio i uzeo plazmu 50 incha HD ready. Po meni, definitivno best buy za prosjecnu dnevnu sobu od 20ak kvadrata i za gledanje s nekih 4m. Iako gledam 80% hd materijal, a ne kablovsku.