banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 21:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 49 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: LCD televizori
PostPoslato: 03 Jun 2009, 08:42 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2009, 16:35
Ja sam prosle godine kupila LCD Samsung 82 cm i monitor isti model 19 inca.Tv sam platila 1300 KM i sad vidim po trgovinama da mu je cijena pala na 1000KM.
Prezadovoljna sam s njim.Povezala sam ga sa racunarom i nekad na njemu igram i igrice.
Ne znam sta bih ti rekla.Meni je ovaj najbolji ali ne mogu ti dati savjet sta da kupujes.

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2009, 13:40 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Jan 2004, 10:56
Skoro sam kupovao... pa nakon mali milion sati provedenih citajuci, gledajuci i uporedjujuci, na kraju kupih plazmu. Ali mislim da sve zavisi od namjene za sta ce se pretezno koristiti, a i od ukusa.
Ja sam prevagnuo na plazmu, prije svega zato sto sam imao priliku gledati utakmicu plazma pored lcd-a, i slika igraca i lopte na plazmi je bila daleko ostrija (zbog manjeg odaziva, i vece dinamicke rezolucije plazme (tako sam poslije negdje na netu procitao)). Druga stvar koju najvise gledam su filmovi, i tu je plazma bolja zbog tamnije crne... a i meni licno realnijih boja.
Sto se tice negativnih stvari, to je prije svega da se plazma mora malo pripaziti. Iako kod novijih modela opasnost od image retention-a, a narocito image burn-a prakticno i ne postoji... mora se odraditi prvih 200 sati rada za pravilno formiranje (kontrast i brightness na ispod 50% i slika da je stalno preko cijelog ekrana). Tako da kad se kupuje plazma treba inzistirati da nije radila ni minut u radnji. Na panasonic-u se moze provjeriti iz servisnog menija (drzi se V- na tv-u i pritisce 0 na daljnskom 1 sec se drzi, pa se 1 sec pusti, i tako 5 puta).
Za ostalo, tv i ne koristim... al plazma bi trebalo da je u prednosti za SD signal. LCD ima ostriju sliku, i nemora se uopste paziti... po meni to su jedine prednosti. Opet napominjem, ukusi se razlikuju.
I jos da kazem, sto se mene tice, opet bih uzeo plazmu, samo vecu. Mada se mozda sad isplati cekati da se snizi cijena panasonic modela za 2009 godinu... nisam ih vidio, al apsolutno svi ih hvale.

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2009, 21:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Feb 2003, 22:48
Ja imam Philipsov LCD od 32'' i moram reći da sam takođe prezadovoljan. Svi početni nedostaci plazme i LCD-a (oko čega je uvijek bilo polemike i borbe) sada su manje-više ispeglani, ali ostaje činjenica da se razlikuju zbog svoje suštinske prirode.

Što se tiče satnica trajanja, na to stvarno više ne treba gledati. Za plazmu ostaje bolji prikaz crne boje i bolji odziv, kao što reče dejan, ali LCD ima tu prednost da je bolji za korištenje kao računarski monitor, te je mnogo bolji kad je u pitanju veoma svijetlo okruženje.

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2009, 20:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jul 2005, 15:20
Ovih dana razmisljam o zamjeni dobrog nam i zastarjelog ljubimca, TV-a sa katodnom cijevi tipa Samsung dijagonale 72 cm i nabavke savremenog LCD-a. Koliko vidim surfajuci po netu, najsiru ponudu ima Sony a meni je za oko zapao sljedeci model: KDL 32V5500 (full HD, dinamicki kontrast 60.000:1...). Interesuje me ukoliko neko ima ovaj model da napise kratki feedback ili predlozi neki drugi model a da se uklapa u cifru od 1.500 KM. Mene interesuju LCD 32 incha, full HD i da je dinamicki kontrast bar 30.000:1.

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2009, 21:17 
Pripravnik
Pripravnik

Wide tv od 32 incha (82cm) izgledat ce ti manji od trenutnog, od 72cm. Sta ces gledati na tv-u?
Moje misljenje jeda full hd na 32incha (ako tv neces koristiti kao monitor) je cisto bacanje para. Radije idi na vecu dijagonalu. Opet kazem, jedina korist full HD televizora je ako se gledaju blu ray filmovi. Mozes imati i najskuplji, najbolji, najveci, nakvalitetniji i sve ostalo naj... tv na svijetu, ali ako je izvor s koga gledas (nasa kablovska, div-x filmovi, dvd filmovi) loseg-ogranicenog kvaliteta, nikakve koristi od njega nema. Samo ces bolje vidjeti defekte na slici.
Dalje, sony i samsung koriste iste panele, tako da sony bas i ne opravdava razliku u cijeni (dok sam ja gledao bili su nekih 100/200km skuplji od samsungovog konkurenta u klasi). Jedina razlika je u tome sto samsung petlja s panelima... pa 2 tv-a istog imena i izgleda, imaju razlicite panele... sto je kljucno za kvalitet slike.
Sto se samsunga tice, evo site za desifrovanje oznaka, gdje mozes doznati koji panel tacno ima taj primjerak:
http://forum.ixbt.com/print/0062/013959.html
Mada, meni se najvise svidjela slika od sharp-ovih modela. Ostali, od prilike i vrijede u odnosu na konkurenciju, koliko kostaju. Zavisi dosta i od ukusa, a i od namjene.

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2009, 22:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jul 2005, 15:20
Ej vidi sad... Dnevni boravak mi je poprilicno mali, pa sam i stari Samsung sa dijagonalom od 72 cm gledao sa udaljenosti od 220 cm (da budemo precizni..). Znaci i buduci LCD ce doci na istu udaljenost, sto implicira da mi je optimalno rijesenje 32 incha (nemoj neko da mi spominje manju dijagonalu :wink: ). Full HD pretpostavljam da u skoroj buducnosti nije tehnologija koju cu imati prilike "konzumirati", ali gledajuci dugorocno, sa razvojem blu ray a mozda i HD TV kanala u nekom periodu od 5 godina, moglo bi se pokazati kao dobro rjesenje. Pogledajmo samo kojom brzinom se razvila DVD tehnologija.

I da, pozeljno je da ima DVB-C tuner, posto ce mu glavna namjena biti prikazivanje kablovske TV.

Ukoliko zanemarimo faktor "full HD", da li onda da obratim paznju na brzinu odziva, kontrast i refreshment rate? :-?

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2009, 16:18 
Pripravnik
Pripravnik

Pusti specifikacije i brojeve kad je ovo u pitanju. Prvo, nerealno su naduvani upravo da privlace kupce. A drugo, tv kupujes da ga gledas, tako da idi prema svom osjecaju i ukusu.
Dakle odi u neki trzni centar, odaberi nekoliko televizora kod kojih ti se svidja slika i odgovara cijena (potpuno zanemari njihova imena), zapisi i provjeri ih na netu sto se tice kvaliteta. Dakle, krenuo si krivim smjerom... prvo prodavnice, onda net. Ovo je garantovano najjednostavniji nacin kupovine.
Dalje, dugorocno ulaganje u ovakve prozivode danas vise i ne postoji. Cak i da kupis daleko skuplji tv, imat ces full hd rezoluciju, al prema tadasnjim standardima (recimo za tih 5 godina) imat ces tv sa presvjetlom crnom, losom uniformnoscu, vjestacki naglasenim bojama, velikim odazivom (LCD), itd.
Velicina, opet zavisi od ukusa... ali ja jos nikog nisam sreo da je rekao "zao mi je sto nisam kupio manji tv".
Ne znam koliki si filmofil, ako ne mislis spajati racunar tv (ili nema dovoljno snage za HD filmove), i ako imas brzu net konekciju, razmisli i WDtv playeru za hd filmove u kombinaciji s nekim eksternim diskom.
Sto se tice konkretnih proporuka, rodjak mi koristi lg 32-5700 model, kao monitor, i ok je... osim sto moras sjediti na metar, da nesto mozes da procitas.

Da dodam... opet ja o plazmi, al pogledaj panasonic 37px10... ako zelis brojeve: 2.000.000:1 dinamicki kontrast (20.000:1 pravi), 0,001 ms odaziv, 24p reprodukcija (prilicno vazno za blu ray filmove), itd... i trebalo bi da se uklapa u cijenu. A za kablovsku tv, za koju klasu je bolja od bilo kog LCD-a.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 13:38 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 30 Maj 2006, 13:07
Uskoro oću da kupim taj famozni LCD, uglavnom sam odabrala da kupim samsung lcd 32" jer mi veći ne odgovara zbog male djece koja priljube noseve uz ekran i gledaju :lol:
Uglavnom, nije mi jasan izbor TV tjunera. Ima neki 700 i kusur km analogni tjuner i neki 999 km sa digitalnim tjunerom. Ja imam satelitsku antenu preko koje gledam i domaće tv programe ( Digi tv). I sad ja dolazim u dilemu šta kupiti da li je za mene bolji analogni ili digitalni tjuner, a razlika je ipak velika, i ako kupim taj digitalni tjuner da li mogu gledati i preko obične antene ove naše analogne signale tipa RTS, alternativne, ako se priljučim na na Elta kablovsku šta je bolje da uzmem analogni ili digitalni

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 15:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2005, 10:15
Digitalni tuner, DigiTv je veliki upitnik do kada ce, a od iduce godine krece i RTRS digitalni multiplex pa ces moci hvatati uz HRT1/2, Novu i RTL i par domacih kanala. OBAVEZNO gledaj da tuner bude mpeg2/4, ne samo Mpeg 2 ili Mpeg 4... Hrvatska koristi Mpeg 2 a nasi ce koristiti Mpeg 4, cisto da izbjegnes kasnije troskove i kupovinu posebnog dekodera

poz.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 15:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2008, 00:12
A ako ces preci na kablovsku, onda gledaj da ima i dvb-c tuner (dvb-c je digitalni kablovski, a dvb-t digitalni zemaljski tuner). Inace svi ovi TV-i sa digitalnim tunerima imaju i analogne.
Gledam u katalogu Techno Shop Stanic (na Malti) za LG 32LG2100 pise da ima dvb-t i dvb-c MPEG-4 tuner, a kosta 799 KM. Pitanje je da li su tacni podaci (znam da ima dvb-t, ali za dvb-c nisam siguran), pa bi bilo najbolje da pitas prodavaca.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 17:29 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 30 Maj 2006, 13:07
Hvala, sad mi je dosta toga jasnije, pa ću ići u obilazak radnji. Ima ona radnja preko puta euroslpeta u Srpskoj ( centar grada) što prodaje uglavnom gorenje, ima neke LG, Samsung,Philips a cijene ma sitnica od 650- 1300 km. Pa ću vidjeti tu ili Stanić ili Eurosplet. Javljam rezultat uskoro.
Nisam znala to za RTRS, a jel ćemo moći i mi da ga hvatamo tj. pretplatimo se? Ja neznam kad ću moći da se prikopčam na Elta jer nisu mi dolazili kući nikad jer kao ne mogu oni da priključe kablovsku u kuće. Najviše bih voljela da i kod nas ima Digi tv ali eto nema još i da li će biti nezna se.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 17:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2005, 10:15
Naravno da cemo moci, bice oprema na novom integralovom neboderu. Ja inace antenom na krovu hvatam signal iz Hr. svi signali imaju maksimalni nivo.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 18:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Kad budes isla u obilazak radnji, svrati i u TechnoMarket u Shoping centru, imaju dosta modela Samsung TV-a.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2009, 22:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Apr 2009, 15:19
Po cijenama monitora i televizora panasonic je najkonkurentniji, mada ja imam LGw2261vp na koji sam naletio za oko 300tinjak marki.
Što se tiče opredjeljivanja LCD-plasma LCD je bolji i to zbog:
1. Manja cijena, uzimaš plasmu samo ako ne znaš šta ćeš od para.
2. A osim toga LCD tehnologija se cijelo vrijeme dorađuje i napreduje dosad su se kvalitetom slike poistovijetili sa plazmom.
3. Plazme imaju BURN IN problem, tj. ako ti je slika ili dio slike duže vrijeme na ekranu ili djelu ekrana na tom djelu ekrana se ta slika "istetovira" i uvijek će ostati taj dio ili čitav ekran unakažen, LCD nema ovakvih problema. Jedan lik je sjebo donji lijevi gao plasma monitora đe bude start, i još par linija niz monitor od taskbar-a.
Neka vam uvijek bude rezolucija prioritet u odnosu na veličinu dijagonale. Ako imate ogroman ekran malene rezolucije, i još ako to gledate sa malene udaljenosti, e tek onda ćete da vidite nesavršenstvo slike. Najgore od svega je što se na nekim televizorčinama ogromnih dijagonala pixeli vide i sa malo veće udaljenosti. Ovo zna biti neugodno jer televizor morate gledati sa takve udaljenosti da vam dođe isto ko da gledate televizor manje dijagonale a iste rezolucije. U srbiji su riješili neke probleme: nakon kupovine nečega ako vam se ne sviđa to nešto imate pravo da u roku od 15 dana vratite to s tim razlogom da vam se kupljena roba jednostavno ne sviđa. To na kraju obara marketing i trikove koje isti nosi sa sobom.

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2009, 01:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Rodjace, nesto si pobrkao. Plazma televizori su uvijek bili jeftiniji od LCD-a. Mozda si poredio plazme iz vise klase sa LCD televizorima iz nize. Panasonic plazma TX-P42C10E u BL kosta oko 1200 KM, a LCD televizor te dijagonale koji bi mogao da parira kvaliteti slike kosta dosta vise. LG plazma 42PQ1000 kosta oko 1050 KM. Obe plazme imaju ekran 42 incha, to jest 107 cm, pa pogledaj koliko LCD televizori tih dijagonala kostaju.
Imao sam Samsung LCD televizor i kad sam vidio kako kod kolege na njegovoj plazmi izgleda prenos utakmice, prodao sam ga i kupio Panasonic PX80 plazmu. Razlika u kvaliteti slike je bila vise nego ocigledna u korist plazme, a bila je jeftinija od tog Samsung LCD-a.
Panasonic plazme iz srednje i vise klase, koje imaju Neo-PDP panele, nemaju vise BURN IN problem. Da ne bude zabune, ova koju sam gore naveo je iz nize klase.
Ne proizvode se plazma monitori, sem onih velikih reklamnih, a i njih su istisnuli LCD. I plazma televizori se ne prave sa manjim ekranom od 37 incha, sem jednog LG modela koji ima 32.

Poslednji put menjao laka dana 04 Okt 2009, 01:31, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2009, 01:23 
Pripravnik
Pripravnik

Rodjak je napisao:
Po cijenama monitora i televizora panasonic je najkonkurentniji, mada ja imam LGw2261vp na koji sam naletio za oko 300tinjak marki.
Što se tiče opredjeljivanja LCD-plasma LCD je bolji i to zbog:
1. Manja cijena, uzimaš plasmu samo ako ne znaš šta ćeš od para.
2. A osim toga LCD tehnologija se cijelo vrijeme dorađuje i napreduje dosad su se kvalitetom slike poistovijetili sa plazmom.
3. Plazme imaju BURN IN problem, tj. ako ti je slika ili dio slike duže vrijeme na ekranu ili djelu ekrana na tom djelu ekrana se ta slika "istetovira" i uvijek će ostati taj dio ili čitav ekran unakažen, LCD nema ovakvih problema. Jedan lik je sjebo donji lijevi gao plasma monitora đe bude start, i još par linija niz monitor od taskbar-a.
Neka vam uvijek bude rezolucija prioritet u odnosu na veličinu dijagonale. Ako imate ogroman ekran malene rezolucije, i još ako to gledate sa malene udaljenosti, e tek onda ćete da vidite nesavršenstvo slike. Najgore od svega je što se na nekim televizorčinama ogromnih dijagonala pixeli vide i sa malo veće udaljenosti. Ovo zna biti neugodno jer televizor morate gledati sa takve udaljenosti da vam dođe isto ko da gledate televizor manje dijagonale a iste rezolucije. U srbiji su riješili neke probleme: nakon kupovine nečega ako vam se ne sviđa to nešto imate pravo da u roku od 15 dana vratite to s tim razlogom da vam se kupljena roba jednostavno ne sviđa. To na kraju obara marketing i trikove koje isti nosi sa sobom.

Moram reci ovako, al vecu kolicinu netacnih informacija na manjem mjestu odavno nisam vidio.
1. Skoro je bila samsungova plasma od 42incha na akciji za 950km u cijeloj bih... koliko kosta 42 incha hd ready lcd? Inace cijena je oko 1200km, panasonic oko 100km vise.
2. Kad kupis televizor, kakvu korist ti imas od toga sto tehnologija napreduje?
3. "Image burn" nije izrazen problem, vec "image retenation" koji se sam izbrise nakon par min gledanja pokretne slike. Da postoji sansa da se desi, al postoji sansa i da te otmu vanzemaljci. Uglavnom, plazma da zahtjeva vise paznje (prije svega zbog prvih 200-300 sati, poslije kao lcd ne moras misliti o tome), al nagradi te ljepsom slikom. Ali da, plazme nisu monitori, vec televizori.
Ako hoces o prednosti plasme nad lcd-om, fudbalski prenosi u 720p rezoluciji zbog brzeg odaziva, filmovi zbog tamnije crne. O boljoj slici u SD rezoluciji, ne treba ni govoriti.
Sto se tice velicine i rezolucije, ukusi i vid se razlikuju od covjeka do covjeka. Al objektivno, kakva je korist od full HD televizora kad ce se vecinom gledati obicni SD signal? Treba jasno odrediti izvor koji ce se gledati, pa onda odluciti. Za blu-ray kod nas nema nikakvih naznaka jos, hd kanali su 720p ili 1080i, .mkv filmovi s neta da bi dobio kakav-takav kvalitet u 1080p rezoluciji mora biti minimalno od 12gb.
Sto se tice velicine, tesko je generalizovati, ljudi imaju razlicite ukuse i razlicit vid. Mogu reci da sam se ja u pocetku grizao sto nisam stedio jos nekoliko mjeseci i uzeo full HD televizor. Kad sam kod nekoliko ljudi vidio full HD (bilo plazma, bilo lcd), jedino sto se sad grizem je sto nisam stedio i uzeo plazmu 50 incha HD ready. Po meni, definitivno best buy za prosjecnu dnevnu sobu od 20ak kvadrata i za gledanje s nekih 4m. Iako gledam 80% hd materijal, a ne kablovsku.

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2009, 01:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Evo jednog dobrog teksta o poredjenju plazmi i LCD-a, u kom je pomenut i burn-in:
http://hdtelevizija.com/2009/02/27/kval ... -lcd-2009/

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2009, 12:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Apr 2009, 15:19
Ne mogu a da ne primjetim da je čovjek prilično ispljuvao LCD. Ako je istina ono što piš onda OK, plazma je bolja, ali ja danas u tempu gledam plazmu do LCD-a i ne vidim nikakvu razliku, a oba su upaljeni i prikazuju istu sliku. I uopšte se ne gotivim na te ogromne televizorčine, 32" mi je najbolje.

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2009, 20:20 
kupila juce philips lcd, 42'', najnoviji neki model, zaobljen na krajevima, crystal clear ekran... i ima full HD.. i tako eto to sto najosnovnije znam, al sam stvarno prezadovoljna..

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2009, 20:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
majlili je napisao:
kupila juce philips lcd, 42'', najnoviji neki model, zaobljen na krajevima, crystal clear ekran... i ima full HD.. i tako eto to sto najosnovnije znam, al sam stvarno prezadovoljna..

koliko para?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 49 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]