banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 21:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2007, 21:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
fantomacan je napisao:
Slabo si ti to prostudirao, to bi značilo da sam ja bez imalo muke svjetski rekorder u overklokovanju jer bez problema ide overklok 50% bez ikakvog posebnog budženja. :lol: :lol: :lol:
Evo ti E2160 na DFI Blood Iron ploči sa 100% overkloka. Napon jeste povećan, ali ako želiš ozbiljniji overklok podrazumijeva se dizanje napona. Hlađen je sa TT Big Typhoon, znači vazduh. I nije naravno svjetski rekord.
http://img519.imageshack.us/img519/4194 ... 017vm6.png

Немам ријечи...стварно је резултат завидан...свака част,
а мораћеш ми рећи гдје си и за колико купио кулер,
јер температура од 36 целзиуса на 3,4 Ghz clocku је заиста невјероватна...Ја сам размишљао о неком Zalman-u али ме овај твој одушевио са таквом температуром на само 1350 обртаја...

Свака част! :thumbleft:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2007, 21:28 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Ma nije to moja konfiguracija, to sam samo zakačio da te uvjerim da je moguć mnogo veći overklok nego što si ti tvrdio. Ne vjerujem da se može kod nas naći ni DFI BloodIron, možda jedino da se naruči. S obzirom da je ploča zmaj, nije ni skupa u Srbiji 116 Evra. I na slici je procesor na 3.6 Ghz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2007, 23:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ја размишљам да се поиграм са својојом Asus M2N-SLI Deluxe,
знам да је стабилна, али не знам колико је "клокабилна".
Процесор је стари добри Athlon X2 4200+ на 2,200 МHz
па ме баш занима докле може да се потјера...

Poslednji put menjao Jim Walsh dana 25 Dec 2007, 05:45, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 00:21 
Veteran
Veteran

Nije to problem, samo budi spreman da otvoriš kućište i prespojiš Clear CMOS džamper. Princip je jednostavan, smanji takt memorije i HTT množilac a povećavaj vrijednost HTTa. Za testiranje koristi Super Pi, Prime 95, Orthos i gledaj kakva ti je temperatura. Kada dođeš do momenta kada postane nestabilno, povisi minimalno napon procesoru ako je moguće.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 02:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Изгледа да ми не прихвата подизање изнад 1.2 волти (1.1 default),
спустио сам HTT на 4х, волтажу меморије подигао на 1,9 волти (са 1.8 в),
и оборио DRAM на 667.
Тренутно сам стигао до 230 MHz FSB = 2.538 MHz CPU,
a меморија ради на 723 MHz...

Надам се да ће одржати стабилност и на 250 MHz FSB,
што ће рећи 786 MHz DDR,
1000 MHz HTT (идеално ваљда)
односно 2.750 MHz CPU...

Ставио сам Thermaltake R1 cooler, ради на 1500 RPM,
ваљда ће бити довољан да охлади проц...

Poslednji put menjao Jim Walsh dana 25 Dec 2007, 05:44, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 02:57 
Veteran
Veteran

Što odmah dižeš voltaže? Ne vjerujem da ti je potrebno na tako malom overkloku. Trebalo bi to da ide dosta iznad 250 HTT. Spusti još takt memorije, vjerovatno će te to ograničavati kad dođeš na te više vrijednosti HTTa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 05:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

fantomacan je napisao:
Što odmah dižeš voltaže? Ne vjerujem da ti je potrebno na tako malom overkloku. Trebalo bi to da ide dosta iznad 250 HTT. Spusti još takt memorije, vjerovatno će te to ograničavati kad dođeš na te više vrijednosti HTTa.

Зато што нема шансе ни да подигнеш Windows преко 220 MHz FSB
без подизања волтаже процесора.
Немам појма зашто...

Максимум који сам постигао је 2.706 MHz
(246 MHz FSB, 984 MHz HTT, 772 MHz DDR).

Још једна чудна ствар: у BIOSu ми је напон на 1.450,
а CPUZ показјуе 1.328-1.344.
Да ли лаже програм, или ASUS сам обара напон, немам појма.

Није ми јасно зашто је процесор тако гладан волтаже,
и само кад се жестоко подигне постане стабилан
(иначе што је невјероватно, SiSandra тврди да му је потрошња струје 56W, a у питању је стара серија Windsor 2x512 L2)...

Како теби ово изгледа?

Slika

ПС Температура процесора се попела на 49 степени,
одох бацити партију CoD4 да видим хоће ли још расти...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 14:02 
Veteran
Veteran

Sa tim naponima teško je biti siguran, relevantniji bi trebao biti onaj iz BIOSa, mada ne može se ni njemu vjerovati. Najbolje bi bilo naći na netu mjesto na ploči gdje se mjeri napon procesora i onda multimetrom izmjeriti.
Što se tiče potrošnje i termalnih karakteristika to se može lako naći na netu, ja ne znam sad napamet koliko koji procesor vuče mada djeluje premalo 56W za 90 nm tehnologiju. Ne znam sad ni napamet koliko se mogu overklokovati ti procesori, nešto mi to djeluje premalo, onako otprilike rekao bih da bi trebalo to više ići.
49 stepeni nije još kritično, računaj da će ti ako ostaviš tako na ljeto to biti i do 10 stepeni više što opet nije kritično ali većina overklokera ne želi takve temperature.
Pogledaj na benchmark.co.yu forumima , ima sigurno gomila takvih tema i sigurno ćeš naći gomilu korisnih stvari.
I ako imaš neko kung fu napajanje ne zezaj se previše jer sa tim se nikad ne zna.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 23:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

fantomacan je napisao:
Sa tim naponima teško je biti siguran,
relevantniji bi trebao biti onaj iz BIOSa, mada ne može se ni njemu vjerovati.
Najbolje bi bilo naći na netu mjesto na ploči gdje se mjeri napon procesora i onda multimetrom izmjeriti.

Знам, ниашао сам на још гомилу форума гдје се људи жале на исти проблем

Citiraj:
Što se tiče potrošnje i termalnih karakteristika to se može lako naći na netu, ja ne znam sad napamet koliko koji procesor vuče mada djeluje premalo 56W za 90 nm tehnologiju.

Чини ми се да је овај мој из прве ЕЕ серије (energy efficient),
али ми није јасно да ако је декларисан на 56W,
са оноликим клоком би напон требао скочити на потрошњу X2 5200+,
јер је радио на његовој фреквенцији.

Citiraj:
Ne znam sad ni napamet koliko se mogu overklokovati ti procesori,
nešto mi to djeluje premalo, onako otprilike rekao bih da bi trebalo to više ići.

Са алу ваздушним хладњаком на 1500 обртаја - тешко:
на extreme overclocking, guru3D, overclocker...итд и свим значајнијим форумима, видио сам и мноооого искусније клокере да се страшно пате управо око ове моје конфигурације,
а најбољи постигнути резултат је био око 2.8,
ја сам један од ријетких који га је натјерао до стабилних 2.7
(додуше уз проблем са неадекватним хлађењем, па сам га након тога вратио на default поставке)...

Citiraj:
49 stepeni nije još kritično, računaj da će ti ako ostaviš tako na ljeto to biti i do 10 stepeni više što opet nije kritično ali većina overklokera ne želi takve temperature.

Стабилан и сигуран рад им је до 50 степени (пошто код мене у кући комп ради нон-стоп), а на 2,7 у orthosu i Prime-u је достигао и 60,
па се нисам хтио зезати, без обзира што неким чудом није направио ниједан ерор...

Citiraj:
Pogledaj na benchmark.co.yu forumima , ima sigurno gomila takvih tema i sigurno ćeš naći gomilu korisnih stvari.

Ишчитао сам синоћ читав бенчмарк и оверклок, очи су ми испале...ајд, сад би могао добру збирку програма и текстова о клоковању издати...

Citiraj:
I ako imaš neko kung fu napajanje ne zezaj se previše jer sa tim se nikad ne zna.

Краљу... :D :D :D... рикавам од смијеха сад...није "кунг'фу", ал' није ни неко посебно...

Доста сам се изиграо, научио много тога о процесорима, плочама, напајањима, хлађењима, процесу производње...Доста сам се изиграо и било је забавно...Хвала теби на сугестијама и на подршци,
боље ја да купим овај 5000 са откључаним мултипликатором, па да га лагано навиклам на 3,4 на све 36 степени...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 23:57 
Veteran
Veteran

Stabilan rad je sve dok temperatura ne pređe maksimalnu deklarisanu za te procesore. A ona je vjerovatno negdje oko 70 stepeni. A što overklokeri ne vole da prelazi 45 je druga stvar. Mada ne bi ga ni ja držao na 60, potrebno je neko bolje hlađenje.
To bi onda trebala biti ova verzija procesora http://products.amd.com/en-us/DesktopCP ... aspx?id=58 ,prvi put vidim da AMD ovako deklariše maksimalne temperature. Hlađenje ti je baš zakazalo, ne bi se trebao taj procesor toliko grijati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2007, 01:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ево, тренутно ради на невјероватних 27 степени,
(а чипсет на 50, који црњак)...

Иначе ради на доста ниској волтажи (1.0v), али тражи додатну да би ишао на високе тактове, а онда се страшно грије, тако да је несигурно га држати на тој темпрератури дуже вријеме (што би ризиковао без потребе).

Користио сам Thermaltake R1 cooler на 1500 rpm, али није успио да га савлада...шта да се ради...

Иначе се показао као феноменалан процесор, јер на тако високој волтажи и температури (+30-50%) није направио нити један ерор у Primeu и Orthosu...

Ма, једноставније је купити овај Black Edition него се патити... :wink:

EDIT:

....ау, човјече, сад тек видјех онај линк...па дефинитивно је то-то...

Аsus плоча када оцијени да је процесор квалитетан и да можа да "испрати" режим рада оде у undervolting, односно сама обара волтажу ради потрошње енергије и стабилности...Зато је тако ниска потрошња и тако ниска температура на матичној фреквенцији - сама плоча обори волтажу умјесто на фабричких 1.2v скреше га на 1.0...

Ц,ц,ц...лудило...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2007, 08:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Jul 2006, 06:45
Napon i takt CPU-a će obarati Cool and Quiet ako je aktiviran. Pri OC- se on naravno isključuje. "Undervolting" na nekim Asusovim (i ne samo njihovim) pločama nije nikakav feature. To je negativna posljedica napajanja procesora izrađenog u samo 3 faze. Napon CPU-a pri opterećenju na momente naglo opada (i do 0,1V), što izuzetno otežava jači overklok. Ovu pojavu nekada ublažavaju apdejti BIOS-a, a nekada pomaže samo filtracija napona greške na generatoru napona (lemljenje kondenzatora).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2007, 14:09 
Veteran
Veteran

Kod mene kada je ostao uključen C'N'Q prilikom OCa nije se mogao sistem butovati, samo bi se zamrznuo.
Na novim pločama za Conroe procesore i njegove derivate čak i jeftine ploče imaju četverofaznu naponsku jedinicu. A one skuplje overklokerske osmofaznu. Sve češće se koriste novi "solid" kondenzatori, nove generacije mosfeta, takve ploče jednostavno same pozivaju na OC. Kome treba naravno veća procesorska snaga.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]