Kupio sam u EastCode.
Impresije?
Pa, monitor je...velik
Sviđa mi se veličina. Odmah sam vidio da mi trebaju veći pokreti mišom za kretanje po ekranu pa sam odmah povećao osjetljivost miša za par stepeni

. Navikavam se ovih dana mada sam već dosta navikao, nisu mi sve opcije tramo gdje su nekad bile, recimo shortcutovi u Total Commanderu, linkovi u Personal Baru u Operi i drugo, sve je pomjereno u lijevo jer je ostalo prostora desno a ruka je navikla ići tamo gdje su te opcije prije bile. Sviđa mi se prostor dole u Toolbaru, ne moram svaki čas nešto minimizirati da ide u sistray da bih napravio prostor u Toolbaru. Sviđa mi se što sam proširio kolone u programima, recimo Nero ima 4 kolone koje su uvijek bile zbijene a sada je puno komotnije, u Operi mogu otvoriti i povećati onaj Bar sa lijeve strane a da opet ostane dosta prostora za web stranicu. I po visini se dobilo puno. Sve u svemu veličina je super.
Što se tiče karakteristika slike, koliko sam vidio po onim nekim uputstvima sa interneta dobio sam CMO panel, dakle jedan od C panela. Nisam ni očekivao da ću dobiti najbolji S panel (Samsungov) mada bi i A bio bolji od C. Ali slikom sam zadovoljan a vidim da ima i drugih koji su sasvim zadovoljni sa C panelom. Ima nekih sajtova i blogova gdje su dati kalibrisani profili za A i C panele, kalibrisani preko kalibratora, ali ja još nisam uspio da instaliram te color profile pa ako neko zna kako se to radi neka kaže, znam ja u suštini kako to ide (valjda) ali nisam primjetio nikakve promjene kada sam to uradio.
Što se tiče same slike oči su mi na nivou ispod sredine ekrana, monitor je na uzvišenju na stolu. Plava linija gore u Title Baru prozora je jača/tamnija nego na dnu u Toolbaru (Start linija) gdje je blijeđa, svjetlija. Ako se spustim da mi je Toolbar u visini očiju boje su tu OK ali Title Bar i vrhu ekrana postaju tamniji. A ako su mi oči na nivou vrha ekrana tada mi taj vrh ima OK boje, čak možda malo svjetlije nego što bi trebalo, dok dno ekrana tada ima blijede svijetle boje, pa mi nije jasno zašto neki kažu da oči trebaju biti na nivou vrha ekrana jer to ovde dosta loše izgleda. Ovo da su oči nešto ispod sredine ekrana mi djeluje još i možda najbolje, sve iznad toga bi dalo još blijeđe boje na dnu ekrana, mada one na vrhu tada djeluju bolje. Koliko vidim to je do standardnog lošeg vertikalnog ugla vidljivosti na TN matricama. Horizontalni ugao je zadovoljavajući.
E sad tu ima raznih podešavanja, par automatskih uključujući i MagicBright profile Text, Internet, Game, Movie, Sport, Dinamic Contrast, tek trebam vidjeti koji mi za šta više odgovara. U početku mi je bijela boja bila baš jaka, velika osvjetljenost, sad mi se čini podnošljivijom. Ima još par podešavanja koje nisam dirao. MagicColor sada držim na Off, bolje mi je tako nego što je bilo po defaultu sa njegovim Full ili Inteligent. Sa isključivanjem MagicColor-a djeluje da je opao i brightness i vidim više detalja nego sa njim, pogotovo ovako kad su mi oči ispod nivoa sredine ekrana.
Što se tiče probijanja pozadinskog osvjetljenja primjetio sam ga malo dole i malo više gore, samo na crnim podlogama, recimo kod nekih scena u filmovima, bilo bi bolje da toga nema ali nije strašno, neki su govorili da im to probijanje bude par centimetara veliko ali ovde je par milimetara, a u uobičajenom radu se uopšte ne vidi.
Igre nisam nešto posebno probao, samo sam startao stari Baldur's Gate 2 i jako se prijatno iznenadio koliko je dobro izgledao, mislio sam da će biti dosta loše.
Zasad nisam uspio natjerati ga da ne skalira rezolucije već da zadrži 1680x1050 a da mi na sredini "isiječe" neku manju rezoluciju, recimo za zahtjevnije igre. Ako neko zna kako se to radi neka kaže, monitor je spojen preko DVI pa bi trebalo da radi ali ATI Catalyst drajveri su inače čudni pa je možda do njih.
Tek danas sam ubacio neke DVD filmove da vidim kako izgledaju na "svom terenu" tj. u wide, i iznenadio sam se da se uopšte ne prikazuju kao wide (16:9) filmovi. Gore i dole isto imaju debele crne trake. Znam da bi trebala biti manje trake jer su filmove 16:9 a wide monitor 16:10 pa opet ne bi bio fullscreen, ali trake su velike kao na 4:3 monitoru (!), onda sam pokrenuo filmove u VLC Playeru i provjerio da li mu je podešen default acpect, znači pravi u kakvom je film, i sa tim imam debele crne trake gore i dole, kada forsiram 16:9 slika se ne promjeni što znači da ona jeste u 16:9 ali ne izgleda kako bi trebalo. Probao sam 5-6 DVD filmova i na svima je isto. Onda sam probao neki BBC DVD dokumentarac i na njemu su trake manje, onakve kakve i trebaju biti kod wide videa na wide monitoru i kakve sam očekivao i na filmovima. Pa mi nije jasno, nije valjda da ovi DVD filmovi uopšte nisu wide (!) već ih je neko prerađivao.
Sve u svemu veoma sam zadovoljan, najviše veličinom