banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 16:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 17:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Jul 2006, 06:45
fantomacan je napisao:
Ne bih rekao da je broj ljudi koji sami kupuju komponente 3%.

Ja bih. Ljudi koji sami kupuju komponente, obično vrlo dobro znaju šta im treba, znači imaju određeno IT znanje. Svi ostali kupuju ono što se zatekne u radnji. Oni ne znaju u čemu je razlika između 7600GT i 8600GTS. Njima cjenovnici na sajtovima ništa ne znače, otiće u radnju i tražiti "grafičku kartu". Kad još uzmeš u obzir da ogromna većina ljudi ne zna ugraditi komponentu koju kupi, jasno je da oni samo donesu pokvaren računar u radnu i posle ga odnesu kući.
Što se tiče raspona IT znanja, imao sam slučajeva da me svojevremeno pojedine kolege (sa ETF-a) pitaju kako da "deinstaliraju neki program". Bilo je čak i onih koji ne znaju koji operativni sistem imaju na računaru. Šta očekivati od ostalih...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 18:06 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Nije taj broj sigurno velik, ali da je 3% ne bi onda držali ni ono malo komponenata što imaju. Svaka od tih radnji, pa makar i ona najmanja i najskuplja ima neki asortiman komponenata. Da baš tako mali broj ljudi kupuje ne bi to kod nas ni držali.
Tu ima još prostora za neke veće firme, neke to i dobro koriste, ne treba baš podcijeniti zaradu od pojedinačnih komponenata. Ja sam čak pisao nekim srbijanskim firmama i nagovarao ih da otvore ovdje radnje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2007, 20:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2002, 20:07
Stvar je u tom sto su gotove konfiguracije precijenjene, ali sta o tome zna obicni korisnik tipa moje mame koji kazu 'za moje potrebe je dobar' ne znajuci da za iste pare mogu dobiti dosta bolju konfiguraciju!

?>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2007, 19:54 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Nov 2007, 19:15
r3d je napisao:
Stvar je u tom sto su gotove konfiguracije precijenjene, ali sta o tome zna obicni korisnik tipa moje mame koji kazu 'za moje potrebe je dobar' ne znajuci da za iste pare mogu dobiti dosta bolju konfiguraciju!

nauči mamu da prepozna isti računar za manje para... :lol:
mislim da pan-ex ima najbolji sajt, samo me nerviraju prekrižene cijene...bezze

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2007, 18:05 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Jul 2007, 18:00
po meni su extra stranice pan-exa i itcomputersa evo linkova.

http://www.pan-ex.net/

i

http://www.itcomputers.ba/

a biscomm je updateovao stranice.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2007, 00:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2003, 23:39
Malo ko je čuo za ITMG, ali eto vrijedni su pomena zbog neklasične forme sajta za jednu tipičnu hardverašku firmu.. http://www.sztr-itmg.net Furaju fazon bloga sa dnevnim osvježenjem akcijske ponude, bez puno filozofiranja tipa "najbolji smo, najjeftiniji smo"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2007, 07:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Jul 2006, 06:45
SiemensCX70 je napisao:
po meni su extra stranice pan-exa i itcomputersa evo linkova....
http://www.itcomputers.ba/...

Panex nekako, ali gdje nađe IT? Ja goru firmu ne poznajem.
Primjer:
http://www.itcomputers.ba/product_info. ... d35edcf116
Ovaj laptop inače košta cca 2000KM i dolazi (kao svaka Tecra) sa 3 godine garancije.
Samo da mi je znati otkad je pegla IT proizvod (možda ima pristup internetu?)?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2007, 07:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Nov 2006, 23:50
elixir je napisao:
Malo ko je čuo za ITMG, ali eto vrijedni su pomena zbog neklasične forme sajta za jednu tipičnu hardverašku firmu.. http://www.sztr-itmg.net Furaju fazon bloga sa dnevnim osvježenjem akcijske ponude, bez puno filozofiranja tipa "najbolji smo, najjeftiniji smo"

Upravo tako, preporuka za ITMG. Mala i fleksibilna firma, sa gazdom Robertom se lako dogovori oko svega :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2007, 10:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Metheny je napisao:
elixir je napisao:

Upravo tako, preporuka za ITMG. Mala i fleksibilna firma, sa gazdom Robertom se lako dogovori oko svega :)

Samo ko će do MG-a

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2007, 11:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Nov 2006, 23:50
DELLBOY je napisao:
Metheny je napisao:
elixir je napisao:

Samo ko će do MG-a

SZRT "ITMG",
Banja Luka
ul. Brace Potkonjaka br. 8

Bilo nekad u MG-u, sad je iza Tropika u Obilićevu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2007, 12:50 
Pripravnik
Pripravnik

ned123 je napisao:
fantomacan je napisao:
Ne bih rekao da je broj ljudi koji sami kupuju komponente 3%.

Ja bih. Ljudi koji sami kupuju komponente, obično vrlo dobro znaju šta im treba, znači imaju određeno IT znanje. Svi ostali kupuju ono što se zatekne u radnji. Oni ne znaju u čemu je razlika između 7600GT i 8600GTS. Njima cjenovnici na sajtovima ništa ne znače, otiće u radnju i tražiti "grafičku kartu". Kad još uzmeš u obzir da ogromna većina ljudi ne zna ugraditi komponentu koju kupi, jasno je da oni samo donesu pokvaren računar u radnu i posle ga odnesu kući.
Što se tiče raspona IT znanja, imao sam slučajeva da me svojevremeno pojedine kolege (sa ETF-a) pitaju kako da "deinstaliraju neki program". Bilo je čak i onih koji ne znaju koji operativni sistem imaju na računaru. Šta očekivati od ostalih...

Ja sam od ljudi koji samo kupuju komponente i sami ih sastavljaju.
RAZLOZI ZASTO TI LJUDI(I JA SA NJIMA:D) KUPUJU SAMI KOMPONENTE:

1)Sami si odaberete ono sto je najbolje za vas pc a ne odete i pitate kakve pc imate.
2)Ako ste primjetili da su garancije odredjenih djelova vece nego sto firma daje na sve zajedno.
3)Sami svoje spajate i znate kako sta ide u pc
4)Sami instalirate soft koji vam odgovara.
5)Po potrebi clockate gpu,ram i cpu.
6)sami bez gubljenja garancije nadogradjujete svoj PC
7)Sami tjunirate svoje kuciste PC-a a da nemorate posezati za njihovim servisom i gubiti garanciju.

RAZLOZI ZASTO OSTALIH 97% KUPUJE GOTOV PC:
1)nerazumiju se u komponente pc-a.a kako saznati da neko nema pojma o komponentama pc-a je lako.samo ga pitajte kakav pc imas(i umjesto da kaze imam 1 gb rama,ovakvu graficku....) on sav ponosan izlaje PENTIUM 4.To je najveci n00b i zato nezna da kupi odgovarajuce komponente.
2)Nezna da ih sastavi ili nezna instalirati windowse.
3)Nece/nezeli ici od prodavnice do prodavnice i kupovati djelove za pc,pa stastavljati ovo ono,i gubiti virijeme.

RAZLOZI ZASTO JE DOBRO SAM KUPOVATI I SASTAVLJATI KOMPONENTE.
Sve ko pod ljude koji sami to rade + ono najvece i najbitnije:
PUNO JE JEFTINIJE.
Jer oni koji sklapaju pc naplacuju:Skulje komponente nego sto su inace,puno naplacuju svoj rad sto sastave pc i instaliraju win+softwere,i cesto naplate i za same windowse(koji su najcesce piratski).
Koristite ovo kao mali podsjetnik.
Pozz!

Poslednji put menjao SiemensCX70 dana 14 Nov 2007, 13:00, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2007, 12:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2005, 18:20
SiemensCX70 je napisao:
RAZLOZI ZASTO OSTALIH 97% KUPUJE GOTOV PC:
1)nerazumiju se u komponente pc-a.a kako saznati da neko nema pojma o komponentama

a ti kao imas pojma ... AMD 4000+ ludilo :roll: :roll:

SiemensCX70 je napisao:
Koristite ovo kao mai podsjetnik.

hvala ti sto si nas prosvjetlio :angel:
da tebe nije bilo ja ovo stvarno nebi znao :roll: :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2007, 13:00 
Pripravnik
Pripravnik

aj prestani da spamas po forumu dosadan si.
Naravno da znam o 4000+ i pogledaj ovu sliku pa proci ju:

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2007, 13:28 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
ima dosta ljudi kojima se ne da sastavljati racunar vec im je lakse otici i kupiti gotovu konfiguraciju, pogotovo sto je sa nasim ljudima jako tesko se raspravljati pa je lakse kupiti gotovo, barem ti nece poslije govoriti kako si pokvario komponentu, a u stvari ti je on prodao robu u tom stanju
malo te predrasude sputavaju u logickom zakljucivanju

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2007, 13:55 
Pripravnik
Pripravnik

BSE je napisao:
ima dosta ljudi kojima se ne da sastavljati racunar vec im je lakse otici i kupiti gotovu konfiguraciju, pogotovo sto je sa nasim ljudima jako tesko se raspravljati pa je lakse kupiti gotovo, barem ti nece poslije govoriti kako si pokvario komponentu, a u stvari ti je on prodao robu u tom stanju
malo te predrasude sputavaju u logickom zakljucivanju

vidim BSE da si pametan momak(covjek kako god :)).
Samo sto je najveca razlika je cjena.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2007, 14:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

SiemensCX70 je napisao:

Znam ljude iz nekoliko firmi koje sklapaju konfiguracije i niko od njih ne obračunava dodatnu maržu na prosti zbir cijena ugrađenih komponenti. Čak lakše daju popust kad prodaju gotovu konfiguraciju, zato što pakuju ono što im je interesantno i što imaju na stanju.

Meni lično je draže kupiti gotovu konfiguraciju pošto ne želim da se zamaram sklapanjem, instalacijom i podešavanjem drajvera i sl. Da ne spominjem gubitak vremena kad nešto neće da proradi... A vrijeme je kažu novac ;)

Jedino što je ovdje još uvijek rizik "divljeg" sklapanja svega i svačega, bez detaljnijeg testiranja i podešavanja, što naše firme uveliko praktikuju. Šteta je što se još uvijek ne mogu povoljno kupiti dobre kućne mašine svjetskih proizvođača (HP, Dell, Sony, Packard Bell...) Ko na poslu koristi neki od njihovih računara, vjerovatno je iskusio koliko je to bolje rješenje od noname-a.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2007, 14:34 
Pripravnik
Pripravnik

elixir je napisao:
SiemensCX70 je napisao:

Znam ljude iz nekoliko firmi koje sklapaju konfiguracije i niko od njih ne obračunava dodatnu maržu na prosti zbir cijena ugrađenih komponenti. Čak lakše daju popust kad prodaju gotovu konfiguraciju, zato što pakuju ono što im je interesantno i što imaju na stanju.

Meni lično je draže kupiti gotovu konfiguraciju pošto ne želim da se zamaram sklapanjem, instalacijom i podešavanjem drajvera i sl. Da ne spominjem gubitak vremena kad nešto neće da proradi... A vrijeme je kažu novac ;)

Jedino što je ovdje još uvijek rizik "divljeg" sklapanja svega i svačega, bez detaljnijeg testiranja i podešavanja, što naše firme uveliko praktikuju. Šteta je što se još uvijek ne mogu povoljno kupiti dobre kućne mašine svjetskih proizvođača (HP, Dell, Sony, Packard Bell...) Ko na poslu koristi neki od njihovih računara, vjerovatno je iskusio koliko je to bolje rješenje od noname-a.

e al u tome je bit.Uzivanje u sklapanju.Ja sam sklopio i sebi i drugovima 100-tine pc-a i znam kako to ide tako da niste nemoze da podje po zlu.
Al uzivanje je kada sam sklopis instaliras sve i pokrenes i uzivas.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2007, 14:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

SiemensCX70 je napisao:
e al u tome je bit.Uzivanje u sklapanju.Ja sam sklopio i sebi i drugovima 100-tine pc-a i znam kako to ide tako da niste nemoze da podje po zlu.

Vjeruj da sam ih i ja sklopio na stotine, al' i pored iskustva nikad ne možeš da budeš 100% siguran da će sve da radi kako očekuješ.. Možda je neki mali Tajvanac ili Kinez imao loš dan i baš tvoju komponentu nekako zabrljao u proizvodnji ili pakovanju :D

Ovdje je čini mi se ključno pitanje vremena - ko ga ima za skupljanje informacija, praćenje časopisa i hardverskih sajtova, za lutanje po firmama i traženje željenih komponenti, sklapanje, instalaciju i podešavanje (uz eventualno rješavanje neočekivanih problema i možda overklokovanje) - e za takva je samostalno sklapanje. Ko ima manjka vremena i ko hoće da što prije pusti u funkciju svoj novi kompjuter i krene njime zarađivati - takvima se ne isplati raditi sve ovo gore. Cash & carry ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2007, 15:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2004, 18:04
Otvoren vam je Pakom i za BIH. Ima predstavnistvo i u BL.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2007, 15:04 
Pripravnik
Pripravnik

elixir je napisao:
SiemensCX70 je napisao:

Vjeruj da sam ih i ja sklopio na stotine, al' i pored iskustva nikad ne možeš da budeš 100% siguran da će sve da radi kako očekuješ.. Možda je neki mali Tajvanac ili Kinez imao loš dan i baš tvoju komponentu nekako zabrljao u proizvodnji ili pakovanju :D

Ovdje je čini mi se ključno pitanje vremena - ko ga ima za skupljanje informacija, praćenje časopisa i hardverskih sajtova, za lutanje po firmama i traženje željenih komponenti, sklapanje, instalaciju i podešavanje (uz eventualno rješavanje neočekivanih problema i možda overklokovanje) - e za takva je samostalno sklapanje. Ko ima manjka vremena i ko hoće da što prije pusti u funkciju svoj novi kompjuter i krene njime zarađivati - takvima se ne isplati raditi sve ovo gore. Cash & carry ;)

Ali vidi ovo.Odes ti u prodavnicu pc-a.Narucis sebi znas koju masinu.Ali je cekas 2-3 dana,A ovo isto za malo manje cjene i jos sa gustom dobijes isti dan.
A u doba interneta i naprednih telekomunikacija sve mozes da vidis sta ces da kupis bez da prije toga potrosis dan trazeci tekomponente.;)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]