ned123 je napisao:
fantomacan je napisao:
Ne bih rekao da je broj ljudi koji sami kupuju komponente 3%.
Ja bih. Ljudi koji sami kupuju komponente, obično vrlo dobro znaju šta im treba, znači imaju određeno IT znanje. Svi ostali kupuju ono što se zatekne u radnji. Oni ne znaju u čemu je razlika između 7600GT i 8600GTS. Njima cjenovnici na sajtovima ništa ne znače, otiće u radnju i tražiti "grafičku kartu". Kad još uzmeš u obzir da ogromna većina ljudi ne zna ugraditi komponentu koju kupi, jasno je da oni samo donesu pokvaren računar u radnu i posle ga odnesu kući.
Što se tiče raspona IT znanja, imao sam slučajeva da me svojevremeno pojedine kolege (sa ETF-a) pitaju kako da "deinstaliraju neki program". Bilo je čak i onih koji ne znaju koji operativni sistem imaju na računaru. Šta očekivati od ostalih...
Ja sam od ljudi koji samo kupuju komponente i sami ih sastavljaju.
RAZLOZI ZASTO TI LJUDI(I JA SA NJIMA:D) KUPUJU SAMI KOMPONENTE:
1)Sami si odaberete ono sto je najbolje za vas pc a ne odete i pitate kakve pc imate.
2)Ako ste primjetili da su garancije odredjenih djelova vece nego sto firma daje na sve zajedno.
3)Sami svoje spajate i znate kako sta ide u pc
4)Sami instalirate soft koji vam odgovara.
5)Po potrebi clockate gpu,ram i cpu.
6)sami bez gubljenja garancije nadogradjujete svoj PC
7)Sami tjunirate svoje kuciste PC-a a da nemorate posezati za njihovim servisom i gubiti garanciju.
RAZLOZI ZASTO OSTALIH 97% KUPUJE GOTOV PC:
1)nerazumiju se u komponente pc-a.a kako saznati da neko nema pojma o komponentama pc-a je lako.samo ga pitajte kakav pc imas(i umjesto da kaze imam 1 gb rama,ovakvu graficku....) on sav ponosan izlaje PENTIUM 4.To je najveci n00b i zato nezna da kupi odgovarajuce komponente.
2)Nezna da ih sastavi ili nezna instalirati windowse.
3)Nece/nezeli ici od prodavnice do prodavnice i kupovati djelove za pc,pa stastavljati ovo ono,i gubiti virijeme.
RAZLOZI ZASTO JE DOBRO SAM KUPOVATI I SASTAVLJATI KOMPONENTE.
Sve ko pod ljude koji sami to rade + ono najvece i najbitnije:
PUNO JE JEFTINIJE.
Jer oni koji sklapaju pc naplacuju:Skulje komponente nego sto su inace,puno naplacuju svoj rad sto sastave pc i instaliraju win+softwere,i cesto naplate i za same windowse(koji su najcesce piratski).
Koristite ovo kao mali podsjetnik.
Pozz!