medi je napisao:
Прочитао сам у претходним порукама како је неко задовољан а неко опет није плочом неког произвођача. Па ме интересује на који ви то начин долазите до оцјена да је плоча неког произвођача боља од друге?! По чему сте закључили да нпр. ASUS-ова плоча, која има идентичне спецификације и подршку за исте хардверске интерфејсе као нпр. Gigabyte-ова плоча, има боље перформансе од те Gigabyte-ове плоче?! Видим коментаре типа "ја ју имам, и нисам задовољан", "мени је ASUS бољи од Gigabyte","мој ASUS ради одлично",... па ме интересује на основу чега сте формирали то мишљење?!
\
Posto racunar koristim za vrlo konkretnu namjenu - vrlo prosto mogu i da prosudim kako mi se razlicite ploce ponasaju sa istim ostatkom hardwarea! (ne, ne mrzi me da ih mijenjam nekoliko puta)
Elem... dignem Cubase projekat sa jedno 6 virtuelnih instrumenata, tridesetak audio traka na 24/48 i lagano opalim po plugovima (malo EQ, malo kompresori, poneki impulsni reverb...) ! I vjeruj mi da se vrlo brzo pokaze kako koja radi!
Vrlo bitna stvar je kako ploca odradjuje neke procese koji bi po prirodi stvari trebali biti sinhroni! Svako kasnjenje u razmjeni podataka na relaciji CPU -> memorija -> ploca -> HDD i obrnuto meni pravi velike probleme, jer sve sto radim radim u realnom vremenu. Kasnjene od 10ms sempla na koji ja stavljam reverb sa pre-delayem od 8ms ne smije da se desi!!!
Pored toga, vrlo mi je bitno kako je na konkretnoj ploci odradjena podrska za eksterne sprave! Vidis, FireWire protokol je sve zastupljeniji protokol u pro audio hardwareu! Ja koristim jako skupu FireWire zvucnu kartu koja je pritom u lancu sa takodje FW DSP platformom, i savrsen protok na FW magistrali mi je apsolutno neophodan!!!
RAID - tebi mozda ne treba! Ali ajde mi predlozi sta da ja kazem klijentu kada mi otrese disk na kom smo poslije 15 dana nocas u 3 konacno uspjeli snimiti vokal za one dvije zajebane stvari onako kako treba!
Svi mi imamo razlicite potrebe i u skladu sa tim bismo i trebali birati racunare za sebe. Nisam pristalica dobrih ili losih rjesenja, vec samo rjesenja koja meni rade ili meni ne rade! (
dzaba ti najnapucanija graficka na svijetu ako ona proizvodi 36dB buke sa kojom ja u studiju mogu samo da se zabijem.... tamo negdje)