banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 21:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 36 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 10:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2005, 18:20
nerevar je napisao:
Utopija ako ti ploča ne podržava serial ata standard onda uzmi bilo kakav ATA disk (možeš i polovan) jer ćeš svejedno morati menjati disk kad bude vreme za menjanje ploče. a ovo ti je sva nauka: veliki sivi - ATA, mali crveni - SATA :D
Slika
moja preporuka: Seagate Barracuda ili WD Caviar. Maxtor [-X

ovo je moj co'ek!!!! :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 11:08 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Sta imas vec prikljuceno na racunaru, pretpostavljam jedan hard i koliko optickih uredjaja (CD-Rom, DVD RW...)? Mozda ne trebas kupovati kabl, a vjerovatno ga neces dobiti sa diskom.
A sto se tice uputstva, ako imas nekoga ko se razumije u racunare radije daj njemu da ti instalira, ako ne probacemo nesto naci na netu. Znam da to moze biti problem za nekoga ko nije bas vican tim poslovima. Upitaj mozda ti u radnji gdje kupis dzaba prikljuce kad kupis kod njih. A sve i da placas maksimum sto neko moze uzeti za to je 10 KM a i onda te "oderao".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 12:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
E svaka cast na odgovorima.

Sto se tice pitanja imam jedan hard i dva opticka uredjaja.

Sto se tice placanja za montiranje, do sad su me uvek presli, npr. za postavljanje tv kartice, covek je samo stavio karticu i ukljucio racunar da je win sam prepozna i to je sve (nije ni hteo da pogleda instalacioni cd/e ili da proveri da li kartica uopste funkcionise) naplatio 25 KM. E to mi je bezobrazno skupo, jel' i da je meni neko rekao stavi u taj i taj slot i ja bih to znao. Tako da je to postala stvar principa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 12:59 
Veteran
Veteran

Neces onda morati kupovati kabl, jer ga vec imas u racunaru.
Pitaj da ti prikljuce hard tamo gdje ces ga kupiti, tako je najjednostavnije i postedices sebe mogucih problema i zavrzlama.
To je zaista bezobrazno sto ti je neko uradio za Tv kartu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 18:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
e fantomacane pa ti si gori od mene :lol:
evo uputstvo: znači kabl ti neće trebati jer već imaš dva. prikopčaćeš tako da na svakom kablu bude jedan disk (prikopčan na sredini) i jedan optički uređaj (priključen na kraju kabla) kad to sve pobodeš, prekrsti se i pomoli da će to tako raditi bez problema :lol: šala. dakleeee kad si već otvorio komp (i da izbegneš ponovno otvaranje) moraš podesiti džampere. džamper ti je ovako jedna mala, slatka stvarčica vesele boje koja je ugurana sa zadnje strane diska i spaja dva pina. ali da te ne plašim odmah sa malim slatkim šarenim stvarčicama osmotri svoj novi disk (a poželjno i stari i optičke drajvove) i na svakom ćeš primetiti uputstvo za spajanje džampera. dakle mala sličica na kojoj je predstavljeno 6 ili 8 pinova i pokazuje kako da uređaj staviš u master (MS), slave (SL) ili cable select (CS) mod. nešto ovako:
Slika

a radi se ovde:
Slika

sve što trebaš napraviti je da postaviš hardove u master mod i opticke u slave i to će sve fercerati. možda ovo izgleda komplikovano ali stvarno nema potrebe da daješ 10 maraka pogotovo zato što se nema šta pokvariti a kad jednom savladaš možeš započeti vlastiti biznis tipa: "spajam hard diskove u računar. povoljno. zvati posle 16h" :D

a fantomacane to da ti priključe tamo gde kupiš jeste najjednostavnije ako zanemarimo činjenicu da trebaš otkopčati sve i jedan kabl iz kućišta pa to isto kućište tegliti tamo i nazad, te na kraju uštekati sve one silne kablove nazad :lol:

i umalo da zaboravim. Utopija uz disk trebaš dobiti kesicu sa šerafima i ponekim džamperom. ako ne onda su lopovi svetski i zapreti im da si terorista i da ćeš se razneti u njihovoj radnji. poželjno je da nosiš jaknu i da iz nje viri kabl sa prekidačem (najbolje onaj od lampe). u stvari nema potrebe za tolikom dramatičnošću. samo učtivo zamoli da ti daju šerafe kojim ćeš pričvrstiti svoj disk jer on neće hteti da levitira u unutrašnjosti tvog računara :D

***S@NI*** je napisao:
ovo je moj co'ek!!!! :D :D :D

i'm nobody's bitch! 8)

Poslednji put menjao nerevar dana 08 Nov 2006, 19:44, izmenjena 4 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 19:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Napajanje u disk ide tako da crvena žica ide do data (IDE) kabla, tj. crvena žica napajanja ide do crvene linije IDE kabla koja se vidi na jednom njegovom kraju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 19:48 
Veteran
Veteran

Nije meni tesko skopcati hard, vjerovatno ni tebi nerevar, ali za nekoga ko je laik to moze biti veliki problem. Sta ce ako nesto ne bude kako treba, recimo ne prepoznaje disk ili bude nekih drugih problema? Onda ce biti pitanja na forumu zasto ovo, kako ono itd... Da bi se sve to izbjeglo, bolje je da mu to prikace tamo gdje kupi, jer to koliko ce platiti za bilo koji disk nije malo. A obicno ovi nasi i hoce da ti prikljuce komponente ako kod njih kupis.
I mislim da bi trebao spojiti dva harda na isti kabl jer za hard idu pouzdaniji 80-pinski kablovi, a starija optika moze da radi i sa 40-pinskim kablovima. Hard sa kojeg se butuju windowsi treba da bude master a novi slave. Kod optickih dvd/cd rezac treba da bude master na sekundarnoj IDE grani.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 20:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

al opet bolje da pita na forumu gde ima dobrih ljudi poput mene i tebe nego da daje 10 maraka. jesam u pravu? :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 23:14 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Moglo bi biti korisno:
http://www.helpwithpcs.com/upgrading/in ... -drive.htm
http://www.ehow.com/how_6030_install-second-hard.html
Takodje, imas ovdje sve detaljno objasnjeno (od strane 3 do 6):
http://www.pcworld.com/article/id,47370 ... ticle.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 23:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

flash šta bi mi bez tebe? :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2006, 07:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Znate sta, sve je to lepo, ali ocigledno je da necu probavati to sam. Ionako nisam milsio da kupujem pre decembra, tako da je ovo jos terenska inspekcija.

U slucaju da ne budu hteli da xy ljudi spoje hdd, onda ce se nekom od vas nasmesiti 10-ak KM.

sajonara. :D :lol: 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2007, 12:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

E ovako, ima li neko iskustva sa Seagate Baracuda 320 GB / 16 MB diskom, u ATA varijanti?

To je koliko sam vidio najnovija serija 7200.10 sa novim načinom smještanja podataka.

Na netu ima testova samo za SATA varijantu tog diska, mada je to vjerovatno više-manje isto.

Treba mi ATA jer SATA nemam na ploči, a valjda će moći onda ovaj ATA disk da se nekad prebaci na novu ploču, ustvari sa vjerom u to bih i kupovao ovoliki disk.

Ovaj disk je u Panexu 40 KM skuplji od Baracude sa 250 GB ali sa 8 MB cache i starijom serijom 7200.9 pa mislim da bi se isplatilo ići na ovaj 7200.10 od 320 GB / 16 MB, a prostora će kad-tad zatrebati :)

I kakva su vam generalno iskustva sa Seagate diskovima? Ja ih nikad nisam imao pa zato pitam, najviše sam imao Western Digital. Seagate daje veću garanciju nego ostali, i ako se ne varam važe za najvećeg proizvođača, čak sam mislim negdje pročitao da je svaki treći hard disk na svijetu Seagate.

I zna li neko kakva je ova nova 7200.10 serija po pitanju tih "čudnih zvukova" koje neki Seagate diskovi puštaju?

I kako stvari stoje sa grijanjem, sadašnji disk mi nema ventilator i radije se ne bih gnjavio sa tim, pa me zanima može li to normalno da radi bez ventilatora?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2007, 20:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Kupio sam ovaj Seagate Baracuda 320 GB / 16 MB 7200.10 ATA

HGspot za njega daje punu fabričku garanciju od 5 godina (!) a Pan-ex na isti disk daje samo 1 godinu garancije, pogađajte gdje sam ga kupio :)

Formatiranje se oteglo, sat i 40 minuta :), formatira 3 GB za 1 minutu.

Zasad mi je to pomoćni disk a kad nađem vremena prebaciću ga za glavni tj. instaliraću sistem na njega (računar me prosto moli da reinstaliram sistem ali sad nemam vremena). Ono malo što sam radio sa diskom primjetio sam da je tih, čak mislim da ga nisam ni čuo, i nije se previše grijao, mada nisam ga ni previše koristio, znaću bolje kad sve uključujući i sistem prebacim na njega. Ovaj mali od 120 GB će mi koristiti kao backup bitnijih stvari sa ovog velikog, zgodno je imati bitne stvari na dva fizička medija, a ne da mi se narezivati DVD-ove.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2007, 03:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2005, 16:26
Pošto je ON TOPIC:

1. Ima li razlike u brzini ATA i SATA diskova ako rade na istom broju obrtaja (7200) ?
2. Ako ne koja je onda prednost SATE kao novijeg standarda

Pitam jer ću uskoro mijenjati disk za veći, a ploča podržava oba standarda...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2007, 04:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

U tom slučaju uzmi SATA, to je novije i sve se više takvi diskovi rade a ATA se polako izbacuju.

Što se tiče brzine nema razlike koliko ja znam :), nedavno su mi to govorili i na forumima, nisu primjetili da im je SATA disk brži kad su ga kupili.

ATA ima ono ATA33, ATA66, ATA 100 i ATA133, to je teoretski transfer u MB/s, a ako se ne varam diskovi mogu da iskoriste oko 70 MB/s, pa je i ATA100 neiskorišten, dok SATA mislim da ima teoretski 150 MB/s a SATA 2 ima 300 MB/s, ali to su samo mrtva slova na papiru :)

Opipljiva prednost SATA je što su kablići manji pa je manja "gužva" u kućištu i protok vazduha je bolji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2007, 14:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2005, 16:26
Ok, hvala na odgovoru.
Gledacu onda neku SATU 250-320 GB, a sto se tice proizvodjaca mislim da cu uzeti WDC jer njih imam na racunarima vec nekoliko godina unazad i nikad mi nije zakazao niti imao bad sektore.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 36 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]