_stef_ je napisao:
Mislim da rjesenje problema trazis na pogresnom mjestu (naravno bez uvrede). Konkurencija ima svojih dobrih strana to je tacno, medjutim sta se kod nas u praksi desava? Eto kada sam ja otvorio firmu, meni se kao konkurent pojavio, pazi sad ovo, butik koji je poceo prodavati tehnicku robu na "rate" bez banke. O kvalitetu i usluznosti konkurenta necemo ni pricati. Prije nekog vremena se pojavio "eurosplet (okolnosti?)", o njihovom kvalitetu takodje necemo raspravljati.
Bez obzira na kvalitet tvoj ili njihov, ako budu imali nize cijene od tebe, oni ce prodavati vise od tebe. Ako oni spuste cijenu, natjerace i tebe da spustis da bi bio konkurentan. Da ti sam prodajes zasto bi ti spustao cijenu da ne moras? Od nizih cijena profitiramo mi kupci. Nema tu neke pretjerane filozofije, cijena sve diktira. Ako zelim da nesto kupim, u jednoj radnji prodavac sve zna a cijena je veca recimo za 20 maraka nego u drugoj radnji, ja cu kupiti gdje je jeftinije. Ako prodavac ne zna sta trazim objasnicu mu, ako ni tada ne zna otprintacu sliku tog sto mi treba, pa neka on prepozna u skladistu prema slici. Zamisli da postoje samo Intel i Nvidia, da nema Amd-a i Atija. Najjaci racunar bi bio Celeron 2.5 Ghz sa FX 5200 grafickom. Konkurencija ce dovesti do propasti malih radnji, a one vece i ozbiljnije firme ce opstati. Isto kao sa supermarketima, pojavi se supermarket u naselju i nakon nekoliko mjeseci pozatvaraju se sve male radnje u krugu kilometra od marketa. Ako si pratio skoro Gigabyte je prodao Asusu 49% akcija, jer su lose poslovali. Zasto? Jer ih ubise ECS, Foxconn i ostali low budzet proizvodjaci niskim cijenama. Da ne bi dosli u situaciju da bakrotiraju ili da ih kupi ECS, pokusavaju da nadju spas u Asusu. Zasto ti ne drzis ECS ploce? Moze li se porediti ECS i Asus? I pored toga ECS je jedan od najvecih OEM prozivodjaca i sigurno ce prodati sve sto naprave i dobro poslovati bez obzira na kvalitet.
U Banjaluci je danas stanje bolje nego kada su bili samo Lanaco, KM, Tonrad i Mont, mislim da ce se svi sloziti. Vi svi jos imate od cega da zivite jer raste potreba za racunarima, barem firme jos kupuju.
Citiraj:
Primjera radi u susjednom mi Doboju su jedno vrijeme nicali video klubovi i svako malo su obarali cijenu. Dosli su na cijenu iznajmljivanja video kasete od 0,30 KM! I pazi sta se desilo, svi su zatvorili! Nakon nekog vremena su ponovo poceli otvarati i svi su drzali istu cijenu od 1,00 KM!
Ali kupci su sigurno tada bili najzadovoljniji. Samo su pretjerali sa snizavanjem cijena pa su postali nerentabilni. A kod koga iznajmiti kad su iste cijene? Kod onoga koji ima vise filmova, bolji kvalite snimka, gdje radnik zna ko je rezirao "Tvrdo prokuvano" i sl.
Citiraj:
Naravoucenije, konkurencija nije jedini nacin, a velim i stojim iza toga, prevelika konkurencija u ovome poslu donosi samo propast istoga. Medjutim, rjesenje stoji u necemu drugome, ti ne a ni bilo ko, ne bi zakerao za tu koju marku vise kada bi imao veca primanja, kada bi nas standard bio veci... To se druze nece promjeniti sankcijama. Tako funkcionise nasa "drzava" sistemom uvodjenja kazni. Eto primjer, novi zakoni u saobracaju. Mislis da su ti zakoni uvedeni zato sto je nekome stalo da rijesi neke probleme? Zasto nisu uveli propise da se malo pametnije koriste novci koji svi vozaci plate pri registraciji vozila? Zasto se ne odrzavaju putevi? U bosni imaju znakovi za ogranicenje brzine ali koliko je znakova za prestanak ogranicenja? Zivimo u lopovskoj drzavi i svako ko je i najmanjim dijelom, pa makar to bio samo silom prilika, dio iste, u ocima posmatraca je i sam lopov. Zao mi je ko covjeku sto je to tako, ali tjeramo dalje...
p.s. jedan moj poslovni saradnik ima obicaj reci "... dzaba je slijepu covjeku reci da vidi, on je slijep, ne vidi..."
Ovdje nisi u pravu. Opet bi vecina kupovala kod onog sto je jeftiniji. Ako nudite isto, a neko je jeftiniji, zasto bi kod tebe kupio? Bez obzira na novcanik. Bilo bi bolje za sve da je tako, da se ima vise para, da je drzava organizovanija, ali to nije tema ove diskusije. Pogledaj na nekim stranim forumima kako recimo kupuju Amerikanci ili evropljani nebitno. Mi bi iz nase perspektive rekli da je njima svejedno koliko nesto kosta, ali to nije tako. Najbolje se prodaje kad je nesto na snizenju pa mu je cijena manja nego obicno. Mjere i oni svaki potrosen dolar.
Da su nasi politicari racionalni i da se tako razmislja i donose odluke, ne bi mi bili Bosna na Balkanu, jedna od crnih rupa Evrope.