Ne, nikako. Mada znam za tvoj stav o dual vs quad kad su igre u pitanju

, ali se ne slažem.
Dual i dalje može da vrti igre, ali quad više ne koristi samo dva jezgra u igrama a sa druga dva da spava. To je možda bilo tako prije dve godine ali sve više nije tako a sigurno neće biti tako za igre koje tek dolaze. Pogledaj temu koju sam otvorio na igrama, ovih dana sam baš pratio opterećenje na jezgrima i skidao screenshotove sa namjerom da otvorim takvu temu:
viewtopic.php?f=15&t=40997Gledao sam neki test o dual vs quad kad su igre u pitanju, kod igara koje su koristile dva jezgra opterećnje na njima kod dualcore je bilo osjetno veće nego kod quadcore iako je i on koristio samo dva jezgra, zaključak koji su tu stavili je da quad ima dosta snage u rezervi u odnosu na dual iako su te neke igre koristile samo dva jezgra.
Pored toga malo ko samo igra igre na kompjuteru, uvijek se radi više toga. Kao što sam već rekao ja sam kupovao kompjuter da mi služi nekoliko narednih godina i da bude all-around, solidan za sve što bi mi moglo zatrebati. Smatram da bi svako trebao tako da kupuje, ukoliko može, a ne da za pola godine ili godinu kompjuter nema dovoljno snage za nešto jer kad je kupovao nije mislio na budućnost već samo na programe i igre koje su do tada izašle.
Gledao sam neke testove u kojima je čak Excel 2007 bio brži na quadu u odnosu na dual za čak 63%, ne znam kakav test rade za Excel, možda neke proračune, ali me ipak iznenadilo. Taj rezultat sam vidio na dva sajta.
Mislim da sada u 2009. godini kod kupovine novog kompjutera koji će čak i služiti samo za igre (mada ne vjerujem da ima takvih) dilema ne bi trebala da bude "da li da uzmem dual ili quad" već "da li imam novca za quad", pa ako nema onda uzme dual, i to je OK, a ako ima...onda ne bi trebalo biti dileme ako želi da mu kompjuter bude na nivou naredne 2-3-4 godine.
Čitao sam da Unreal Tournament 3 koristi sva jezgra mada to danas nije kuriozitet već je zanimljivo da i sve igra rađene u UT3 engineu takođe koriste sva jezgra, to je zanimljivo jer je poznato da oni prodaju svoj engine i da se mnoge igre baziraju na njemu (npr. Bioshock, Mirror's Edge, Medal of Honor: Airborne i mnoge druge koriste UT3 engine, lista igara je
ovde), neko je rekao da su UT igre zapravo demonstracija enginea da bi se on bolje prodavao. Isto tako kažu da Valve voli multijezgralnost, probaću njihov HL 2: Episode Two za koji sam čuo da tako radi, a i Valve prodaje engine drugim developerima koji sa njim prave igre. Ako je tako već sada šta će biti za godinu-dvije?
Rade igre solidno i na dualcore ali ako neko sad kupuje kompjuter za igre ali i za sve ostalo što će raditi ili bi mogao raditi, i to za naredne 2-3 godine, lično mislim da je quadcore bolji izbor. Pitanje se svodi na to da li se ima novca za quadcore a ne na to da li bi quadcore bio neiskorišten i samim tim dobrim dijelom neupotrebljiv.
A što se tiče ostalih aplikacija, one će sve više imati multicore optimizaciju kao i operativni sistemi, čuo sam da Vista bolje radi sa multicore procesorima od XP-a a za Windows 7 se najavljuje još jedan korak naprijed. Ako neke firme budu optimizovale softver za multicore one će biti u prednosti u odnosu na one koje to neće raditi, pa će i ove druge to morati raditi, jedni će vući druge, zato i novije igre sve više koriste više od dva jezgra.