banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 20:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 197 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Feb 2009, 22:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Maj 2007, 10:40
InfernuS je napisao:
ima dosta toga u sig-u, ali evo detalji (kad se vec ku*chite) :

- intel Q9300 (quadcore na 2.50 GHz) - Thermaltake BlueOrb fan 12 cm
- ASUS Striker II Formula (nForce 780i, SLi)
- MSI nVidia 9800GX2 (1G/512bit)
- 4 x 2GB Corsair Dominator 8500 DDR2 1066MHz
- HDD Western Digital Caviar Blue 750 GB
- DVD/RW Pinoeer 215D S-ATA
- monitor ASUS VW222S 22"
- kucishte Thermaltake Armor Big Tower
- napajanje Thermaltake Toughpower 750W

Nema se sirotinja zašta uhvatiti. Ne plači Infernuse, daće bog i nama siromašnima... :P :P :P :lol:

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2009, 09:00 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
Vader je napisao:
Evo pet dana nakon što sam je sklopio

Intel Q9550 (quadcore, 2.83 GHz, 12 MB L2) @ Thermaltake TMG i1
Asus P5Q Pro
2x2 GB DDR2 Geil Black Dragon 800 MHz CL5
Zotac GTX 285 AMP! (fabrički overklokovana)
Samsung 1 TB + Seagate 320 GB
DVDRW Sony NEC Optiarc AD7200S
Samsung T240HD + Samsung 226BW (24" + 22")
CoolerMaster CM60 kućište
Corsair HX620 (620W, 50A, modular)

Monitore i manji hard disk imam od ranije.

ne trazim nista, samo se hvalim? :P
fina masina, nadam se samo da nisi bacio pare tek tako

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2009, 11:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Pare ne mogu biti bačene tek tako. Već ovih par dana sam sam (iako nemam previše vremena) igrao više nego prethodnih godinu dana, i to igre o kojima do sada nisam mogao ni misliti a koje želim igrati. Uz to ne mijenjam kompjuter često pa je ideja bila i uzeti nešto sa čime bih bio miran neko relativno duže vrijeme, tu opet prije svega mislim na igre kao nešto najzahtjevnije (ako one rade radiće sve :)), evo nedavno je odgođen novi BioWare RPG "Dragon Age: Origins" koji me svakako zanima, mnogi su ljuti zbog odgode ali meni to odgovara jer ću stići nadoknaditi sve što planiram :). Uz to nedavno sam dobio ovaj monitor od 24" pa sam morao misliti i na njegovih 1920x1200. Drago mi je da zasad sve radi odlično na toj rezoluciji. Uz to bude tu povremeno i divix-ovanja i drugog, prošle godine sam se malo igrao u Maya, malo modelovao jer mi inače s vremena na vrijeme dođe da se igram sa 3D-om, ali hardver često bude ograničenje za neki ugodniji rad.

Pored toga većinu komponenti sam nabavljao u Beogradu, nešto u Beču i tek ponešto u BL. Mislio sam sve u BL ali kad sam vidio cijene i oskudnost robe ganjao sam varijantu za BG. Recimo ovaj hard disk je u BG ispod 200 KM a ovde u EastCode 1 TB WD 10EACS je do nedavno bio 376 KM, isti taj je u BG isto ispod 200 KM, a evo sad je i u EastCode pao puno, sad je podnošljivih 240 KM, valjda su došli sebi, prije samo dve sedmice je bio 376 KM. Inače taj WD je Green serija, ploče se vrte između 5400 i 7200, ne odlikuje se previše brzinom ali je navodno tih i manje troši (ako je nekome bitna potrošnja hard diska koji ionako malo troše). Ja sam uzeo ovaj Samsung jer ga svi hvale i dosta je dobro prošao na testovima, brz je, ne čuje se uopšte, i hladniji je od drugih (ima 3 ploče za razliku od ostalih 1 TB modela koji imaju 4). Mislio sa uzimati neki Seagate ali onda sam vidio da Seagate ima ogromih problema sa novijim diskovima zbog buga u firmware pa sam odustao, inače njihov model od 1.5 TB je u BG bio 130 € što je odlična cijena ali nisam htio rizikovati. WD sprema model od 2 TB, nadam se da će biti dobar, po preliminarnim testovima djeluje dosta dobro. Ovaj Q9550 je ovde nešto malo ispod 700 KM a u BG je nešto malo iznad ili oko 500 KM, ploča i memorija su isto osjetno jeftinije, itd. U suštini stvar je kao i inače, ako neko planira ovde za određen novac kupiti konfiguraciju onda će u BG za iste pare moći kupiti dosta bolju. Meni je dobro došlo i što nisam kupovao monitore i ništa od periferija jer to imam od ranije.

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2009, 12:49 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

uzeo si quad samo zbog igara? ne cini li ti se onda da je to waste of money ?

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2009, 19:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ne, nikako. Mada znam za tvoj stav o dual vs quad kad su igre u pitanju :), ali se ne slažem.

Dual i dalje može da vrti igre, ali quad više ne koristi samo dva jezgra u igrama a sa druga dva da spava. To je možda bilo tako prije dve godine ali sve više nije tako a sigurno neće biti tako za igre koje tek dolaze. Pogledaj temu koju sam otvorio na igrama, ovih dana sam baš pratio opterećenje na jezgrima i skidao screenshotove sa namjerom da otvorim takvu temu:

viewtopic.php?f=15&t=40997

Gledao sam neki test o dual vs quad kad su igre u pitanju, kod igara koje su koristile dva jezgra opterećnje na njima kod dualcore je bilo osjetno veće nego kod quadcore iako je i on koristio samo dva jezgra, zaključak koji su tu stavili je da quad ima dosta snage u rezervi u odnosu na dual iako su te neke igre koristile samo dva jezgra.

Pored toga malo ko samo igra igre na kompjuteru, uvijek se radi više toga. Kao što sam već rekao ja sam kupovao kompjuter da mi služi nekoliko narednih godina i da bude all-around, solidan za sve što bi mi moglo zatrebati. Smatram da bi svako trebao tako da kupuje, ukoliko može, a ne da za pola godine ili godinu kompjuter nema dovoljno snage za nešto jer kad je kupovao nije mislio na budućnost već samo na programe i igre koje su do tada izašle.

Gledao sam neke testove u kojima je čak Excel 2007 bio brži na quadu u odnosu na dual za čak 63%, ne znam kakav test rade za Excel, možda neke proračune, ali me ipak iznenadilo. Taj rezultat sam vidio na dva sajta.

Mislim da sada u 2009. godini kod kupovine novog kompjutera koji će čak i služiti samo za igre (mada ne vjerujem da ima takvih) dilema ne bi trebala da bude "da li da uzmem dual ili quad" već "da li imam novca za quad", pa ako nema onda uzme dual, i to je OK, a ako ima...onda ne bi trebalo biti dileme ako želi da mu kompjuter bude na nivou naredne 2-3-4 godine.

Čitao sam da Unreal Tournament 3 koristi sva jezgra mada to danas nije kuriozitet već je zanimljivo da i sve igra rađene u UT3 engineu takođe koriste sva jezgra, to je zanimljivo jer je poznato da oni prodaju svoj engine i da se mnoge igre baziraju na njemu (npr. Bioshock, Mirror's Edge, Medal of Honor: Airborne i mnoge druge koriste UT3 engine, lista igara je ovde), neko je rekao da su UT igre zapravo demonstracija enginea da bi se on bolje prodavao. Isto tako kažu da Valve voli multijezgralnost, probaću njihov HL 2: Episode Two za koji sam čuo da tako radi, a i Valve prodaje engine drugim developerima koji sa njim prave igre. Ako je tako već sada šta će biti za godinu-dvije?

Rade igre solidno i na dualcore ali ako neko sad kupuje kompjuter za igre ali i za sve ostalo što će raditi ili bi mogao raditi, i to za naredne 2-3 godine, lično mislim da je quadcore bolji izbor. Pitanje se svodi na to da li se ima novca za quadcore a ne na to da li bi quadcore bio neiskorišten i samim tim dobrim dijelom neupotrebljiv.

A što se tiče ostalih aplikacija, one će sve više imati multicore optimizaciju kao i operativni sistemi, čuo sam da Vista bolje radi sa multicore procesorima od XP-a a za Windows 7 se najavljuje još jedan korak naprijed. Ako neke firme budu optimizovale softver za multicore one će biti u prednosti u odnosu na one koje to neće raditi, pa će i ove druge to morati raditi, jedni će vući druge, zato i novije igre sve više koriste više od dva jezgra.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2009, 09:40 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

ma nek` si ti nama sretan i zadovoljan, bed bi bio da si potrosio silnu lovu i ostao razocaran :)
onaj ko je rekao da su UT igre demonstracija enginea uopste nije pogrijesio, koliko su samo love zaradili samo na Unreal engineu 2
btw pogledao sam malo one rezultate sto si kacio, nije los fazon, ali mi nije jasno sto su ti cudni rezultati za CoH?
naravno, moj stav se nije promjenio, meni se i dalje ne isplati kupovati quad zarad nekoliko poena vise u testovima i manjeg opterecenja procesora :)

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2009, 11:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

BSE je napisao:
naravno, moj stav se nije promjenio, meni se i dalje ne isplati kupovati quad zarad nekoliko poena vise u testovima i manjeg opterecenja procesora :)

Da, kao što sam i rekao svodi se na novac, ko može uzeti quad uzeće quad. Ja sam mislio uzimati novi kompjuter već tamo negdje sredinom prošle godine ali nije sve išlo po planu pa nisam, ali i tada da sam uzimao išao bih vjerovatno na neki quad, a sada nije bilo dileme oko procesora :), dileme je bilo za druge komponente, prvobitno sam mislio uzeti 4870 pa sam promjenio odluku na GTX 260 core 216 (noviji GTX 260 koji je bolji od starog) ali na kraju je izletio GTX 285, i da, prilično sam zadovoljan, sve što sam ovih dana probao je letilo na 1920x1200, samo što nemam vremena koliko bih želio za igre ali opet sam ovih par dana igrao više nego prethodnu godinu dana.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2009, 11:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

BSE je napisao:
ali mi nije jasno sto su ti cudni rezultati za CoH?

Pa kao prvo igra je prilično stara, već oko dve i po godine, a drugo zbog one sjajne ujednačenosti, ostale igre kao što se može vidjeti nemaju baš takvu ujednačenost već varira opterećenje. Izgleda da CoH nije pravljen da recimo jedan core radi samo AI kao što kažu da će kod RTS-ova biti nego izgleda da se sve što se radti raspoređuje ravnomjerno na sva jezgra.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2009, 11:47 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

da, citao sam o tome i jedva cekam da vidim na sta ce to da lici, pogotovo kad se u to jos ukombinuje i CUDA mislim da ce se pojaviti RTS naslovi koji ce bukvalno liciti na simulatore :)
znam da ovo odlazi u off, ali interesuje me gdje si kupio i koliko te izasla ta gtx285 ?

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2009, 12:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ova fabrički overklokovana verzija je kupljena u Beču vrlo brzo nakon što je GTX 285 izašao, jedva je i tamo nađena ali je kolega tih dana dolazio u BL pa sam na brzinu to organizovao, tada je bila 377 € i u toj firmi su mu rekli da su tog dana još 3-4 te iste naručene i kupljene, dan nakon što sam je kupio je skočila na nešto iznad 390 €. Sad je pala, sad ih i u BG ima za manje. Pročitao sam da sve njih pravi nVidija a da ostali brandovi samo lijepe svoje naljepnice i stavljaju ili ne stavljaju poneku igru i program i da im taj dodatni sadržaj diktira cijenu, ali i ime branda. Ova dođe sa GRID igrom i 3DMark Vantage Advanced Edition koji još nisam probao jer sam trenutno na XP-u a to je benchmark za DX10. Ona nije jeftina kao ni inače kartice iz te klase ali sam veoma zadovoljan što sam uzeo baš nju a ne 4870 koju sam prvobitno planirao, mnogo je jača i bolja, pogotovo za 24", i pogodnija za mirniji naredni period, da sam uzeo 4870 već bih sada morao praviti kompromise oko grafičkih podešavanja u igrama a to bi bilo glupo raditi na tek kupljenom kompjuteru. Poređenja radi ovde u EastCode su mi nudlili Asus 4870 i to sa 512 MB za 630 KM a Asus GTX 260 (vjerovatno staru i slabiju verziju) za ogromnih 720 KM, u poređenju sa tim sam odlično prošao.

Evo ovde test te Zotax GTX 285 AMP

http://www.tbreak.com/articles/40/1/Zot ... Page1.html

U nekim igrama je oko 50% brža od 4870, u Far Cry 2 na 1920x1200 razlika je čak 57% pri čemu je 4870 u zoni veoma slabe igrivosti (oko 20 fps).

Ionako kažu da za igre treba uzeti jaču (skuplju) grafičku nego procesor, pa sam ja tako i uradio :)

Kod izbora grafičke zapravo treba dosta gledati na veličinu monitora na kojem će se igrati, za 19" nema nikakve potrebe za ovim jačim karticama bez obzira koje igre se igraju. Kad sam svoj stari CRT 17" zamijenio sa 22" znao sam da ću se morati nategnuti za grafičku kad budem kupovao novi kompjuter, a nedavno sam dobio na poklon ovaj od 24" pa me je to malo "ukopalo" :) i morao sam misliti na to kod izbora nove grafičke ali mi je u svakom slučaju drago jer je dosta prijatno igrati i raditi na 24" :)

Inače sad sam nekih desetak minuta otkakivao nešto ogromno sa 7zip, korištena su sva 4 jezgra, jedan na oko 5%, drugi na oko 10% a ostala dve više.

BSE je napisao:
da, citao sam o tome i jedva cekam da vidim na sta ce to da lici, pogotovo kad se u to jos ukombinuje i CUDA mislim da ce se pojaviti RTS naslovi koji ce bukvalno liciti na simulatore :)

Ovaj novi Mirror's Edge što je igra mjeseca u zadnjem SK koristi PhysX koji je podržan u ovim novijim grafičkim karitcama (kao i ta CUDA) pa ću vidjeti kako to izgleda.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2009, 13:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Da vas čujem:

Dell Precision T7400 Workstation
Dual Intel Xeon X5410 QuadCore (2.33GHz, 2x6MB L2 Cache, 1333MHz FSB
Memorija 4GB 667MHz DDR2 Quad Channel FDB Memory (4x1GB)
300GB (15,000rpm) SAS hard drive with DataBurst Cache
Additional 300GB (15,000rpm) SAS hard drive
DVD+/-RW drive 16X
Dual 1.5GB PCIe x16 (DVI/VGA)nVidia Quadro FX 5600, Quad DVI or VGA- ovo čudo košta cca 4500 USD
Tastatura Dell Quietkey USB Black EX-YU karakteri
Miš Dell2Button USB ScrollBlackOptical
LAN Intel Gigabit mrežni adapter (10/100/1000Mbps)
Windows Vista Business SP1 Downgrade rights to WXP Professional SP3 with media

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2009, 13:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Jel' ti na tome radiš ili to samo imaš u ponudi?

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2009, 13:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
DELLBOY je napisao:
Dual 1.5GB PCIe x16 (DVI/VGA)nVidia Quadro FX 5600, Quad DVI or VGA- ovo čudo košta cca 4500 USD

Moze da kosta koliko hoce, ali ima FX u imenu :D :D :D :D tako da ja ne bi uzimao.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2009, 15:43 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

e Dellboy necemo se sad serverima prepucavati, jer bas ovih dana se vrtimo sa nekim blade serverima iz Supermicra :)
ps. time trek, taj fx nema nikakvih dodira sa obicnom fx serijom sa kojom je nVidia izgubila dio trzista
pps. Vader...ne znam sta da kazem, ja jos uvijek u planovima nisam otisao dalje od HD4830 :)
doduse dok ja budem se namjerio da kupim novi komp i ta gtx285 ce biti jeftinija, a vjerovatno i pregazenija graf. karta :D

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2009, 23:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Time trek je napisao:
DELLBOY je napisao:

Moze da kosta koliko hoce, ali ima FX u imenu :D :D :D :D tako da ja ne bi uzimao.

Pojma ti nemaš.

BSE je napisao:
e Dellboy necemo se sad serverima prepucavati, jer bas ovih dana se vrtimo sa nekim blade serverima iz Supermicra :)

nije server već grafička radna stanica. Dell Precision T7400 nije server :wink:

eh da, Mašina je koštala tričavih 13.700,00 KM

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2009, 12:35 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

vat a mistejka to mejka :lol:
fina masina uglavnom :)

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2009, 07:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Maj 2007, 10:40
BSE je napisao:
vat a mistejka to mejka

Ili što su ovi naši džiberi prevodili: "Kako san falija" hahaha

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2009, 00:32 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
nije moj, od kolege. nabavio gtx 285 graficku
memorija 6GB, overklokovan 4,2 Ghz , naravno vazdusno hladjenje. nisam dobar sa teorijskim podacima, al mislim da ima Intel Core i7 processor. nisam ga pitao za ostale stvari.

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2009, 00:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Heheh, imam cetiri konfiguracije i jos jednu koju samo trebam sastaviti, ne da mi se navoditi ovde :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2009, 08:49 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Rakun_Slavko je napisao:
Heheh, imam cetiri konfiguracije i jos jednu koju samo trebam sastaviti, ne da mi se navoditi ovde :lol: :lol:

koji burzuj :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 197 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]