banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 16:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 288 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Mikroprocesori
PostPoslato: 30 Mar 2008, 12:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Ovo je vec "stara novost", ali sam zaboravio okaciti prije par nedelja kada sam citao...
Rijec je o tome da je stigao cetvorojezgarni procesor za obicne smrtnike...
Cijena oko 200 i sitno eura u Srbiji, mnogo obecava, a performanse su odlicne.
Naravno, nije rijec o AMD-u vec o Intel Q9300 procesoru ;)
http://benchmark.co.yu/modules.php?name ... &sid=14970

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2008, 10:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
AMD otpušta 10 posto radnika
AMD, najveći proizvođač mikroprocesora nakon Intela, najavio je drastične mjere, veliki broj otkaza kako bi reducirali daljnje gubitke.
Advanced Micro Devices zabilježio je velike gubitke u prvom kvartalu ove godine, a daljnja očekivana dobiti za prvi kvartal ove godine iznose 1,5 milijardi dolara što je za 15 posto manje nego što je bila zabilježena dobit u prvom kvartalu prethodne godine.
Ukupan broj otpuštenih radnika bit će oko 1.600 čija bi otpuštanja trebala biti dovršena do kraja trećeg kvartala, a početkom drugog kvartala očekuje se naplata svih tvrtkinih restrukturiranja. Rezultat umanjenog kvartalnog prihoda je pad prodaje u svim segmentima AMD proizvodnje.

Vrh

PostPoslato: 29 Apr 2008, 12:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Intel planira dva nova procesora za treći kvartal ove godine
Intel će tokom trećeg tromesečja ove godine predstaviti dva nova procesora, koji će biti pozicionirani u gornjoj srednjoj klasi po pitanju cena. Za oko 266 dolara će biti moguće nabaviti E8600 i Q9400 procesore, a za očekivati je da će tada biti pojeftinjeni (ili možda povučeni?) aktuelni E8500 i Q9300 procesori. Dvojezgarni E8600 će raditi na 3.33 GHz, imati 1333 MHz FSB i 6 MB L2 keš memorije, dok će četvorojezgarni Q9400 model takođe imati 6 MB L2 keš memorije i raditi na 1333 MHz FSB, a njegov radni takt će iznositi 2.66 GHz. Pretpostavlja se da će se sa ovim procesorima pojaviti i novi modeli E7000 serije, ali o tome će se više saznati u predstojećem periodu.

Ovo će biti zanimljivo za one koji će birati šta da kupe, oba će imati iste cijene (po ovome ovde), iste količine cache memorije, radiće na istom FSB, ali dualcore će raditi na povelikih 3.33 GHz a quadcore na 2.66 GHz. Znači biće "više jezgara" vs "veći radni takt", pa ko šta voli.

Ovakav Q9400 će se od Q9450 razlikovati samo u količini cache memroije, Q9450 ima čak 12 MB L2, ostalo im je isto: 2.66 GHz, FSB 1333 MHz, i naravno cijena će biti veća za Q9450.

Za igre su bolji dualcore zbog manje cijene i većih radnih taktova jer igre još uvijek ne koriste 4 jezgra ali koriste sirovu snagu u GHz, bar većina. Ali pretpostavljam da će se to promjeniti jer za kraj godine su najavljeni CPU sa 6 jezgara a sledeće godine i sa 8 pa pretpostavljam da će se i softver sve više optimizovati za veći broj jezgara, uključujući i igre od kojih neke već sada koriste 4 jezgra.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2008, 11:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Prvi 45-nm Phenom procesori do kraja godine
AMD sprema dva 45-nanonetarska Phenom procesora za tekuću godinu. Do kraja godine bi trebali da se pojave Phenom X4 procesori izrađeni u 45-nm tehnologiji, sa radnim taktovima između 2.5 i 2.8 GHz u jednom, odnosno 2.4 do 2.7GHz u drugom slučaju. Oni će imati potrošnju od 95 W i zameniće aktuelne "trošadžije" sa disipacijom od 125 W. Phenom 9750 procesor disipacije 125 W će biti moguće naručiti do juna, nakon čega se više neće primati narudžbine i procesor se više neće proizvoditi. Očekuje se da će semplovi 45-nanometarskih Phenom procesora biti dostupni do kraja leta. Deneb 45-nm procesori se očekuju tokom novembra.

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2008, 00:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Nova AMD procesorska arhitektura će doneti otklon od postojeće
Polako se pojavljuju naznake o novoj AMD procesorskoj mikroarhitekturi, za koju zvaničnik AMD-a najavljuje da će biti potpuni otklon od aktuelne. Giuseppe Amato, tehnički direktor prodaje i makretinga za EMEA region kaže da će se nova arhitektura potpuno razlikovati od onoga što imamo priliku da vidimo u Phenom procesorima. Takođe, najavio je da će nova arhitektura, za koju se pretpostavlja da će biti implementirana u dolazećim Bulldozer jezgrima, rešiti neke probleme za koje se danas misli da su nerešivi za savremeni hardver. Iako za sada nema puno informacija, za očekivati je da AMD primeni pristup modularnih jezgara. Amato nije želeo da otkriva više informacija.

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2008, 22:19 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 28 Sep 2003, 20:33
Slika

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2008, 22:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Hm...

Q9450 vs Q9300 VS E8400 vs E8500

Šta uzeti... :)

Dualcore su jeftiniji, bolje se overclockuju, bolji u igrama; quadcore su skuplji, slabije se overclockuju, slabiji u igrama, bolji samo za rendering i video obradu, ali imaju ta dva jezgra više i više L2, što će možda dobro doći na duže staze, možda...

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2008, 18:55 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Citiraj:
što će možda dobro doći na duže staze, možda...

Ma pusti to, na duže staze se kupuju serveri i tako neke mašine kojima se zna uloga kroz nekih 7-8 godina. Već za dvije godine će biti ko zna koliko jezgri, možda više njih i na grafičkoj, ili će i procesorske i grafičke biti u jednom čipu, ili...

Da nije tako loša ponuda igara za konzole, kupio bih sebi neku konzolu, i još neki osrednji laptop uz to. Time su svi problemi riješeni. :D

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 07:51 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 28 Sep 2003, 20:33
Ja licno bas nesto ne volim da overclockujem. Testirao sam ali posto nemam fin cooler za CPU onda mi je E6700 na stock brzinama. Jedino kontam da predjem na Q6700 jer mi je ploce 975x pa da ne moram mijenjati plocu za sada. Igram igrice vecinom ali opet :)

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 09:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

blue je napisao:
Ma pusti to, na duže staze se kupuju serveri i tako neke mašine kojima se zna uloga kroz nekih 7-8 godina.

Na duže staze je i 3+ godine, na koliko sam ja (bar do sada) mjenjao kompjuter, prosli je bio cak 5 godina a ovaj sada nešto manje od 3 i po godine. Već za kraj ove godine se najavljuju procesori sa 6 jezgara, a sledeće godine 8 i više, ukoliko je to tačno a vjerovatno jeste logično je pretpostaviti da će softveraši (aplikacije i igre) htjeli ne htjeli morati optimizovati softver za više jezgara, jer ako jedni budu optimizovali a drugi ne budu onda će ovi prvi biti u prednosti. Po trenutnom stanju stvari svi predlažu dualcore za nekoga ko se ne bavi renderingom i video obradom već mu je najzahtjevnija stvar igranje igara.

Inače ni ja se ne bavim overklokom, i gledajući sa te strane dualcore gubi tu svoju prednost koju mu najviše ističu. Mada kažu da je grijeh ne overklokovati ove nove Intelove CPU, da prosto vape za tim :), ali je zanimljivo da je Intel najavio da novi procesori neće imati prostora za overklok, jer im AMD nije konkurencija i ne isplati im se jeftino davati dobre performanse, pa će zbog slabog AMD-a ispaštati korisnici, pogotovo overklokeri. Još neću ništa mjenjati pa zasad ne moram trazbijati glavu o dual vs quad, vidjeću kako će se stvari razvijati. Čitao sam da je dosta teško optimizovati softver (igre) za višejezgralne procesore, posebno za preko 2 jezgra, zato većina igara i dalje koristi maksimalno 2 jezgra, bar zasad.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 10:06 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
i samim tim si dao odgovor na pitanje dual vs. quad :)
za quadom jos nema potrebe

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 20:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Intel sprema četvorojezgarne i dvojezgarne novitete za treći kvartal
Intel sprema još jedan četvorojezgarni procesor za treći kvartal. Novi model će biti Core 2 Quad Q9650, koji poseduje specifikacije sličnim onima koje ima aktuelan "Extreme" QX9650, ali koji će koštati gotovo duplo manje. Q9650 će koštati 530 dolara, naspram 999 dolara, koliko je sada potrebno izdvojiti za QX9650 "Extreme". Procesor će raditi na 3 GHz i 1333 MHz FSB-u i imaće 12 MB L2 keš memorije. U planu je i Core 2 Duo E8600 desktop procesor, koji će biti unapređenje aktuelnog E8500, sa 6 MB keš memorije, radnim taktom od 3.33 GHz i 1333 MHz FSB-om. Ovaj procesor će koštati oko 266 dolara. Nakon predstavljanja ovog CPU-a, tada već stari Core 2 Duo E8500, koji radi na 3.16 GHz, će dobiti novu cenu od 183 dolara. Očekuje se da će i cene drugih procesora takođe biti modifikovane.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2008, 09:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Objavljen AMD plan
Kompanija Advanced Micro Devices doživela je blagi neuspeh sa svojim Barcelona serverskim procesorom, te su čelnici ove firme odlučili da blago izmene svoj poslovni plan za naredne godine najavljujući procesore sa 6 i 12 jezgara. U prvom delu obraćanja zvanični predstavnik AMD-a uveravao je prisutne da je debakl sa Barcelona-om deo prošlosti te da se sada ovaj procesor na tržište isporučuje u velikim količinama. Ono što je bilo najzanimljivije u njegovom izlaganju jeste najavljivanje novih procesora, quad-core Shanghai koji je najavljen za početak 2009 godine, Instabul sa 6 jezgara, Magny-Cours sa 12 jezgara ali i Sao Paulo modela sa 6 jezgara, početkom 2010 godine.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2008, 16:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Intel potvrđuje planove za Nehalem
Prilikom sastanka sa deoničarima kompanije, izvršni direktor Intel-a Paul Otellini je potvrdio da se sledeća mikro-arhitektura kompanije pod nazivom Nehalem dobro razvija i da će biti predstavljena prema ranije utvrđenom rasporedu u drugoj polovini ove godine. Nehalem arhitektura koja će biti izgrađivana korišćenjem 45nm tehnološkog proces će debitovati u četvrtom kvartalu i to u dve verzije – jedna će biti namenjena serverima dok će druga biti za vrhunske igračke sisteme. Govoreći dalje o planovima kompanije, Otellini je naglasio da će do trećeg kvartala ove godine polovina Intel-ovih čipova biti izrađena korišćenjem 45nm procesa.

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2008, 00:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Dobar test o dualcore vs quadcore, po različitim tipovima aplikacija (3D, CAD, video obrada, kompajliranje, igre i drugo)

http://www.digit-life.com/articles3/cpu ... -9300.html

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2008, 16:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Core i7 službeno u prodaji
Intel je službeno započeo prodaju novog procesora Core i7, za koji tvrde kako je najbrži čip na svijetu.
Osim nove arhitekture i integriranog memorijskog kontrolera, Core i7 svoju brzinu može zahvaliti i tehnologijama Hyper-Threading (osam simultanih niti na četverojezgrenom čipu) te Turbo Boost za dinamički overclocking. Kompanija za primjer navodi 40 posto brže kodiranje videa u odnosu na Core 2 modele.

Kako je već otprije poznato, u ponudi su trenutno tri modela. To su Core i7 920 (2,66 GHz), 940 (2,93 GHz) i Extreme Edition 965 s otključanim množiteljem (referentni takt 3,2 GHz). Već su poznate i visoke cijene čipova, čak i više od preporučenih, tako da u SAD-u Core i7 stoji između 320 i 400 dolara za najslabiji 920, između 600 i 700 dolara za 940, dok je za najbrži 965 potrebno izdvojiti između 1.100 i 1.200 dolara.
Uz visoke cijene samih procesora, kupci moraju biti spremni i na pozamašan iznos za novu ploču s utorom LGA1366 i čipsetom X58 te još dodatnu investiciju u bržu (i skuplju) DDR3 memoriju.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2008, 10:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

AMD Phenom II planovi
Kompanija AMD nedavno je objavila nekoliko informacija vezano za svoje nastupajuće Phenom II desktop procesore od kojih će najmanje dva biti predstavljena na Consumer Electronics sajmu koji će biti održan u januaru mesecu naredne godine. Ono što AMD naglašava jeste činjenica da će se veliki broj modela pojaviti u toku narednih osam meseci te da ova kompanija prelazi sa 65nm na 45nm tehnologiju proizvodnog procesa budući da manja geometrija za rezultat daje brže procesore efikasnije po pitanju potrošnje energije. Među najavljenim procesorima su quad-core Phenom II x4 920 i Phenom II X4 940 koji će se pojaviti u januaru.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2008, 11:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

AMD planovi na polju procesora za prvu polovinu 2009. godine
AMD planira da naredne godine predstavi veliki broj procesora. U prvoj polovini godine, od januara do juna, biće izbačen veliki broj novih procesora, koji će se pojaviti pod Phenom i Athlon brendovima. Ukupno će biti izbačeno 14 novih procesora, sudeći po poslednjem roadmapu. Radi se o 45-nanometarskim procesorima, koji će debitovati na CES 2009 sajmu u Las Vegasu u januaru. Da ne dužimo, evo kompletnog spiska:

Januar:
Phenom II X4 940, 3 GHz, 8 MB keša, AM2+ podnožje
Phenom II X4 920, 2.8 GHz, 8 MB keša, AM2+ podnožje

Februar:
Phenom II X4 910, 2.6 GHz, 8 MB keša, AM3 podnožje
Phenom II X4 810, 2.6 GHz, 6 MB keša, AM3 podnožje
Phenom II X4 805, 2.5 GHz, 6 MB keša, AM3 podnožje
Phenom II X3 720, 2.8 GHz, 7.5 MB keša, AM3 podnožje
Phenom II X3 710, 2.6 GHz, 7.5 MB keša, AM3 podnožje

April:
Phenom II X4 945, 3.0 GHz, 8 MB keša, AM3 podnožje
Athlon X4 615, 2.7 GHz, 2 MB keša, AM3 podnožje
Athlon X4 605, 2.5 GHz, 2 MB, keša, AM3 podnožje
Athlon X3 420, 2.8 GHz, 1.5 MB keša, AM3 podnožje
Athlon X3 410, 2.6 GHz, 1.5 MB keša, AM3 podnožje

June 2009:
Athlon X2 240, 2.8 GHz, 2 MB, AM3 podnožje
Athlon X2 235, 2.7 GHz, 2 MB, AM3 podnožje

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2008, 18:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ovo će biti zanimljivo vidjeti kad izađu ovi najnoviji AMD procesori, da li se mogu nositi sa Core i7

Phenom II nadmašuje Core 2
Kompanija AMD je pre nekoliko dana obelodanila performanse svoje dolazeće Phenom II serije procesora. Ukoliko je verovati ovim specifikacijama novi procesori kompanije AMD bi trebali da nadmaše Core 2 procesore kompanije Intel kada su u pitanju multimedijalne performanse. Za testiranja su korišćeni iTunes i Mainconcept i prema rezultatima Phenom II procesor koji je radio na višem radnom taktu u odnosu na Intel-ov model je pokazao bolji učinak u gotovo svim situacijama. Ipak, treba sačekati pojavljivanje ovog proizvoda i onda tek videti koji procesor se bolje ponaša.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2008, 22:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Porudžbine za Phenom II
Online prodavci su već počeli da primaju narudžbine za AMD dolazeće Phenom II procesore, i to na osnovu glasina da kompanija početkom januara planira da zvanično predstavi ovaj procesor. Novi quad core Phenom II procesori namenjeni vrhunskim desktop računarima su počeli da se nude u prodaji od 27. decembra. AMD planira da procesore predstavi na CES događaju koji se održava od 8. do 11 januara. Quad Core Phenom II čipovi rade na radnim taktovima od 2.8GHz do 3GHz i uključuju 8MB cache-a. Ipak, AMD navodi da u kontrolisanim okruženjima njihov radni takt može da se overclockovanjem podigne do 4GHz ukoliko se koristi vazdušno i čak 5GHz sa hlađenjem tečnim azotom.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 288 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]