banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 20:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2265 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 114  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Jun 2013, 08:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
definitivno 7750

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 10:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 18 Feb 2009, 13:55
7750 za 175KM je najbolji izbor, eventualno GT630 1gb ddr5 za 145KM, ukoliko je budzet ogranicen.

@ Dejo
Da, u pravu si, "gospodin" Elvis je u pitanju. Cujem da je opet operisao...
PS. zovem na kafu sutra, da ne spamujemo temu vise, mada bi za takve kao on trebalo napraviti zasebnu temu, pa da svi znaju ko je i sta je.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 10:47 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ima tema i za takve....."Pik crna lista" ili tako nešto, na Internet servisima....Slobodno pišite.

EDIT

viewtopic.php?f=13&t=61894

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 10:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Feb 2010, 20:20
mickey84 je napisao:
7750 za 175KM je najbolji izbor, eventualno GT630 1gb ddr5 za 145KM, ukoliko je budzet ogranicen.

@ Dejo
PS. zovem na kafu sutra, da ne spamujemo temu vise, mada bi za takve kao on trebalo napraviti zasebnu temu, pa da svi znaju ko je i sta je.

Daj da i mi znamo o kakvom se prevarantu radi

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 10:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Može moj prijedlog što se tiče ove konfiguracije...
Možda za početak da uzme samo grafičku i napajanje. Jer nije taj E8400 toliko loš... A onda lagano akumuliraj kapital :) pa da kupiš procesor koji će napraviti veću razliku u odnosu na E8400. Jer i tako mnoge igrice što se tiče multicore podrške drže se dva jezgra. WOT je i dalje bez multicore podrške na primjer :)

I ovaj proračun

Citiraj:
Pentium G860 3Ghz + graficka = 200-300KM
Athlon x4 640 3Ghz + graficka = 200-300KM

Trebaš ovdje ubaciti RAM i matičnu. Pa možda i DVD rezač ako uzmeš neku bez ATA :) A uzimati nove komponente, a zadržati se na nekom starom napajanju...

Možda sam propustio neke dijelove priče oko utapanja stare konfiguracije... :)

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 12:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Maj 2013, 01:23
Danijele zaboravio si na socket :D E8400 nije loš ali koristi stari LGA 775 socket koji nema nikakvu mogućnost nadogradnje.. Pregazilo ga vrijeme

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 12:29 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Jul 2012, 14:37
Moj prvi izbor je bio da uzmem polovni racunar od Bozica, i samo da stavim novu graficku. E sad, sto se tice racunara, covjek mi je rekao da oni to uvoze, ociste prasinu, instaliraju Windows 7 i prodavaju. To su uglavnom 'brendirani racunari' za svakodnevni rad.

Klasicna izjava prodavca je da je to napajanje od 300W veoma kvalitetno, i da samo treba ugraditi graficku koja malo trosi. Trebalo bi biti kvalitetno, ako je to stvarno brendirano napajanje. Ma da je to sve mejd in cajna, al eto. :D

Taj polovnjak bi izgledao ovako:
e8400, 4GB ddr2 rama, 160GB hard disk, 300W napajanje, + graficka radeon 7750(od Mikija :D), + polovni monitor
= malo preko 500KM, sto i nije tako lose

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 13:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
Kao prvo, ne preporučujem kupovinu kod lika kojem je "primarni" posao prodaja automobilskih guma. Ne zarađuje on uzalud toliku lovu na toj priči sa polovnim računarima već godinama. Stručnost i podrška = nula bambija.

Kao drugo, tačno je da su to brendirane mašine, koje mogu biti jako dobro očuvane, ali i jako izraubovane. Šta ćete zapasti - mačak u vreći. Skoro uvijek je to malen disk (80 ili 160 GB) i "samo" DVD čitač koji vrlo često i ne radi kako treba. I pravljene su da rade tako sklopljene kakve jesu i za rad u firmama, a ne da im se nakon 4 godine ubacuje grafička karta i igraju igrice.

I na kraju najbitnije: jako velik broj tih mašina je SFF (Small Form Factor) što će reći da se u njih mogu ubaciti samo low-profile grafičke kartice koje su ujedno i najslabije. Kod nas su od takvih dobavljive recimo HD 5450 i 6450 i recimo GT210 i GT610. Dakle grafike od kojih je skoro i integrisana na najnovijim Pentium procesorima jača. Pa ti sad još jednom razmisli.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 14:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 18 Feb 2009, 13:55
kameleon je napisao:
mickey84 je napisao:

@ Dejo

Daj da i mi znamo o kakvom se prevarantu radi

Rijec je o "covjeku" (namjerno stavljeno pod navodnike), koji je krao na vise mjesta po gradu (izmedju ostalog i kod mene), i ko zna gdje jos...
Mislim da Dejo moze cak i postaviti klip sa nadzorne kamere, sa njim "u akciji". Trenutno je u fazi sudski proces protiv njega, koliko sam ja upucen...

@ nisam_dobar

Dejo je u pravu, i ja mislim da su to ssf masine, sto znaci da upotreba bilo koje ozbiljnije graficke u startu otpada.
S' obzirom da imas prilicno ogranicen budzet, evo moje preporuke:

Intel Pentium G620
Msi H61M-P20 G3
Transcend 4GB DDR3 1600MHz
Msi 7750 OC 1GB DDR5
Blueberry M42-520
Samsung 194T 19" - polovno
WD 160GB - polovno
605KM (15ak KM se moze ustediti da losijem kucistu/napajanju)

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 14:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Player1 je napisao:
Danijele zaboravio si na socket :D E8400 nije loš ali koristi stari LGA 775 socket koji nema nikakvu mogućnost nadogradnje.. Pregazilo ga vrijeme

Ubaciš Q9650 pa će da pregazi i neke i5 :)

Ja sam mislio da on već sada ima E8400 sa integrisanom, pa razmišlja šta dalje. A to da uzima sada konfiguraciju sa E8400... Onda je bolje da ide nešto što se može nadgraditi...

Ja imam E8500 i HD4890, i ne treba mi trenutno ništa bolje. :)

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 14:30 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
@mickey84
Ti imaš neku "radnju"? Ima li kakva opcija kreditiranja kod tebe?

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 19:01 
Početnik
Početnik

Zar su toliko mocni ti Intelovi procesori? Zar je G620 na 2,6Ghz dovoljan za igre?
A jel velika razlika izmedju ovog i Celerona 1610, ili Celerona g550 koji takodje rade na 2,6Ghz?

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 20:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2010, 17:12
Auuu nisam znao to za PCWorldBL :oops:

Vezano za konfiguraciju:
Nemoj bacati pare na stare procesore, radije se strpi do Božića. Ljeto je, juri žene. :D

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 21:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
@nisam_dobar
Očigledno ne pratiš svijet CPU-a, inače se ne bi kačio toliko za radni takt procesora. A upravo taj radni takt je prestao biti najvažnija karakteristika sa krajem ere Pentium 4 procesora.

Radni takt preko 2.4GHz je dovoljan za dobar procesor. Ono što ga mnogo bolje klasifikuje je generacija (noviji procesor, novije instrukcije, manji proizvodni proces, manja potrošnja struje, manja radna temperatura), zatim količina "keš" memorije ili preciznije količina te memorije po jezgru procesora, snaga integrisane grafike ukoliko je ima te broj jezgara (što fizičkih, što logičkih) procesorske jedinice.

Sve ovo ti je u suštini bitnije od takta procesora i to otprilike ovim redom koji sam naveo. Naravno, postoje pravi uporedni testovi za to, ali ovo je neki uopšten okvir.

E sad... AMD neću komentarisati jer nisam njegov miljenik, a i nemam previše iskustva sa većim brojem njegovih procesora. Što se tiče Intelovih procesa novijih generacija (sad govorimo o desktop CPU-ima), dovoljno je da znaš nekoliko stvari.
- Celeroni imaju 2 jezgra, 2MB keša, niže radne taktove (od ostalih) i osnovnu Intelovu grafiku na procesoru.
- Pentiumi imaju 2 jezgra, 3MB keša, brži su od Celerona, sporiji od Core i3 i imaju osnovnu Intelovu grafiku.
- Core i3 imaju 2 jezgra i uključen HT (ukupno 4 "trida"), 3MB keša, visoke radne taktove i full Intelovu grafiku.
- Core i5 i i7 su priča za sebe, a s obzirom da te oni sad ne interesuju, nećemo o njima.

Naravno, postoje odstupanja i izuzeci, ali ovo su generalije.

Ono što smeta starim "majstorima" je da nema više overklokovanja Celerona i Pentiuma. Ono što kupiš, to ti je. Ali čak i jeftini Celeron G550 je ozbiljan procesor u odnosu na stare generacije. Ako ga upariš sa 4 GB RAM-a i recimo HD7750 (ili eventualno GT630) grafikom dobićeš mašinu na kojoj ćeš (na manjim rezolucijama) moći potjerati veoma veliki broj igrica. Naravno, zaboravi na visoke rezolucije, dodatne filtere, anti-aliasing i sl. ali opet - naigraćeš se.

Za malo više love, možeš ići i na neku kombinaciju kao što je ova koju ti mickey84 predlaže, što je neki optimum za minimum love (da i ja malo budem nepismen :-)).

Sve iznad toga zahtijeva temeljnije ulaganje jer Core i3 i recimo HD 7770 ne ide na low-budget ploču i kućište sa "box" napajanjem, već na kvalitetniju ploču i neko kvalitetno napajanje koje bi morao kupiti odvojeno. Dakle: ozbiljna makina - ozbiljniji pristup - ozbiljnija lova u opticaju.

A ako ti se baš upoređuju penformanse i razlike, evo ti pa se igraj:
http://www.cpubenchmark.net/

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 21:53 
Početnik
Početnik

Ala sta cova napisa, zna se ko je tata. :D
Evo i ja se potrudio da ovu sliku izrezem u paintu da se manje mucim oko pisanja.
Slika

Ovaj Celeron 1610 i nije tako los. E sad po raznim 'kompjuterskim' forumima (tipa tomshardware.com), neki likovi trabunjaju da su ovi Ivy Bridge Celeroni bolji od Sendijevih, pa cak i Sendijevih Pentijuma.
Pa onda slijede komentari, 'kuku kud ces Celeron za gejming' I TAKO TO...

Pa mi se sve to zbrljalo i sto vise pretrazujem, vise sam zbunjen.

Po ovim cijenama gore, izgleda da je G2020 najbolji po dobijeno/ulozenom odnosu.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 21:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Maj 2013, 01:23
Nije loše uzeti ni taj Celeron i koristiti koliko možeš a onda se uvijek možeš prebaciti na jači, kao i grafičku.. Bitno je kupiti ploču sa aktualnom arhitekturom i obezbijediti se za budućnost a ne ići na stari Core 2 Duo (ako računamo da su Sandy i Ivy aktuelni :))..

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 22:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Кад смо код плоча, чисто да напоменем да ова моја Гигабајтова Z77-DS3H ради без проблема.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2013, 23:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Ja sam kod Deje u infocomu pre nesto manje od godine uzeo Athlon X4 631 @ 2.6, 8GB ddr3 @ 1666 i 6770 1GB GDDR5 sa kucistem, napajanjem i plocom (bez DVD rezaca kojeg ne koristim) za nekih 750 i kusur maraka, ako ovo moze tjerati Crysis 3 skoro na max + 4x antialiasing na 1440x960 (oko 50ak fps), ipak ispada da amd nije bas toliko los za gaming, a da ne pricamo o ostalim igricama koje extra rade.

@Dejo, hahah cuo sam za lika sto krade stikove rama po prodavnicama, vjerovatno treba za firme (teska je situacija kod privatnika) :D

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2013, 13:40 
Početnik
Početnik

Bacio si me u jos vecu dilemu...

Kakvi su ovi Athlon X3 za gaming?

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2013, 16:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Imao sam prije Phenom II X3 on je bio solidan za gaming, za Athlon X3 ne znam, ako uzmes Athlon X4 za gaming neces pogresiti, ova moja konfiguracija se sad mozda moze naci za bar 100km jeftinije, i ne moras 8gb rama ko ja (zbog virtuelnih masina), uzmes 4GB. Jedini "downside" ove konfiguracije je sto koristi FM1 socket, sad ne znam kakav ce taj socket biti za "upgrade" u buducnosti, ali to me bas ne zamara.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2265 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 114  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]