banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 20:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 288 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2008, 22:00 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 28 Sep 2003, 20:33
Slika

Bas steta sto novi quad procesori kasne...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2008, 23:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Phenomi opet odgođeni
AMD je na CES-u ponovo odgodio izlazak bržih Phenoma na tržište. Podsjetimo, trenutno su u prodaji dva četverojezgrena modela takta 2,2 i 2,3 gigaherca, dok su se brži Phenomi 9700 i 9900 (2,4 i 2,6 gigaherca) na tržištu trebali pojaviti u prvom kvartalu ove godine.

To je sad pomaknuto za drugi kvartal, a razlog navodno nisu problemi u proizvodnji, već zahtjevi proizvođača računala za štedljivijim čipovima. Iz tog razloga AMD uskoro priprema model Phenom 9100E takta svega 1,8 GHz i potrošnje od 65 vata.

Dobra vijest je da su iz tvornice konačno izašli B3 stepping modeli trenutnih Phenoma s ispravljenim TLB bugom. Prema glasinama, na tržištu bi se uskoro trebali pojaviti dvojezgreni i trojezgreni modeli.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2008, 16:39 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Stigli su i prvi dual-core Celeroni. Testovi su onakvi kako je baš očekivano, najsporiji Intel dvojezgarni Core procesor, ali ako se klokne što svakako ima potencijal, situacija se dosta mijenja. Na linku ima i uporedni test sa ostalim Core procesorima kao i X2 5200 i 4000. Kao što sam na do skoro aktivnom topiku uzalud pokušao objasniti, E4500 vrlo lako tuče X2 5200+. Pa vi kupujte K8 i mislite da imate zadnju riječ procesorske tehnologije. :wink: :wink:

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/di ... e1200.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2008, 23:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jul 2005, 19:12
Vader je napisao:
Phenomi opet odgođeni
AMD je na CES-u ponovo odgodio izlazak bržih Phenoma na tržište. Podsjetimo, trenutno su u prodaji dva četverojezgrena modela takta 2,2 i 2,3 gigaherca, dok su se brži Phenomi 9700 i 9900 (2,4 i 2,6 gigaherca) na tržištu trebali pojaviti u prvom kvartalu ove godine.

To je sad pomaknuto za drugi kvartal, a razlog navodno nisu problemi u proizvodnji, već zahtjevi proizvođača računala za štedljivijim čipovima. Iz tog razloga AMD uskoro priprema model Phenom 9100E takta svega 1,8 GHz i potrošnje od 65 vata.

Dobra vijest je da su iz tvornice konačno izašli B3 stepping modeli trenutnih Phenoma s ispravljenim TLB bugom. Prema glasinama, na tržištu bi se uskoro trebali pojaviti dvojezgreni i trojezgreni modeli.

Cak im je i Intel priznao da se ne bi upustao u proizvodnju native quad core procesora...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2008, 23:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jul 2004, 18:28
fantomacan je napisao:
Stigli su i prvi dual-core Celeroni. Testovi su onakvi kako je baš očekivano, najsporiji Intel dvojezgarni Core procesor, ali ako se klokne što svakako ima potencijal, situacija se dosta mijenja. Na linku ima i uporedni test sa ostalim Core procesorima kao i X2 5200 i 4000. Kao što sam na do skoro aktivnom topiku uzalud pokušao objasniti, E4500 vrlo lako tuče X2 5200+. Pa vi kupujte K8 i mislite da imate zadnju riječ procesorske tehnologije. :wink: :wink:

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/di ... e1200.html
cova ti bas nikako ne kontas... kakve veze ima E4500 i X2 5200+ sa proslom temom... oni nisu bili u igri za konfiguracije do 600-700 KM...
eto, sad se vidi ko generalizuje.

neko rekao da je X2 4200+ "zadnja riječ procesorske tehnologije"??? svasta!

nemoj molim te opet pocinjati... ono je zavrseno kako je zavrseno i neka tako ostane

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2008, 00:58 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Eto vidiš da nisi ni pročitao kako treba. E4500 je bio u igri. Samo je ponuda sa E4500 od strane "eksperata" ocijenjena kao nesrazmjerna i prljava igra. :lol: :lol: U suštini i jeste nesrazmjerna prema X2 4400. :lol: :lol:
Ako K8 nije zadnja riječ i inferiorniji je od Intel ponude, zašto je dosta vas savjetovalo da uzme AMD konfiguraciju? Vi ste ljubitelji starina? :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2008, 11:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jul 2004, 18:28
pojednostavljujes stvari, opet... ali nije ni bitno... kao sto rekoh, ostavimo to da se ne bi i ova tema zavrsila kao prosla.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2008, 12:08 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
e4500 bi bio daleko bolja kupovina jer je super procesor koji cak ima i bolji clock potencijal od prethodnika e4400 (kome je to bitno) i mislim da se je mogla sklopiti dobra konf. za 700 km sa tim procesorom

btw pregledao sam malo testove za c2d seriju 8x00 i odusevljen sam sto performansama sto cijenom
sad bi trebalo dosadasnje c2d serije da pojeftine

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2008, 17:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Odlični rezultati za Intel
Intel je objavio rekordne poslovne rezultate za zadnji kvartal prošle godine. Ukupni prihodi u četvrtom kvartalu su za ovu kompaniju iznosili 10,7 milijardi dolara, 10,5 posto viši u odnosu na isto razdoblje 2006. godine.

Operativna dobit je iznosila 3 milijarde (povećanje 105 posto), a neto dobit 2,3 milijarde dolara. Još su impresivniji ukupni prihodi za cijelu prošlu godinu.

Ukupni prihodi u 2007. tako iznose 38,3 milijarde dolara, a operativna dobit 8,2 milijarde, čak 45 posto više od godine prije. Razlog rekordnoj zaradi je odlična prodaja procesora i čipseta.

Intel je prošle godine predstavio čipove rađene u naprednom 45-nanometarskom proizvodnom procesu s revolucionarnim high-k dielektrikom. Kompanija sada u ponudi ima ukupno 32 procesora namijenjena tržištima stolnih i prijenosnih računala te servera.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2008, 19:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

AMD izgubio 1,68 milijardi USD u četvrtom kvartalu
U tradicionalno jakom četvrtom kvartalu prošle godine, koji uključuje prednovogodišnju šoping-maniju, AMD je uspio skoro biti na nuli. Nakon gubitka od 576 miliona USD u istom periodu godinu prije, u Q407 AMD bi bio u gubitku samo 9 miliona USD, da nije bilo akvizicije ATI-ja.

Rukovodstvo firme je, urpkos lošim vijestima koje su se redale proteklih mjeseci, tome i nadali. No, par alsbih proizvoda ATI-ja je smanjilo tržišnu cijenu firme, pa je investicija od 4 milijarde USD za kanadsku firmu uzela danak. AMD je u Q4 morao otpisati 1,68 milijardi USD, što je dovelo do rekordnog gubitka u ovom kvartalu. Iz AMD-a tvrde kako nastavljaju sa planom predstavljenim u decembru prošle godine, da firmu vrate na stare puteve - da otplate gubitke, riješe probleme u proizvodnji, te poprave štete od skupe distribucije čipova. AMD očekuje da će biti na nuli u drugom kvartalu ove godine, te da će imati profit u trećem. U četvrtom kvartalu firma je prodala rekordan broj procesora, među kojima je 400.000 quad-core modela, povečavši prodaju za 7% u odnosu na treći kvartal 2007. i 22% u serverskom segmentu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2008, 21:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Intel odlaže 3.2GHz igrački procesor
Sledeći Core 2 Extreme procesor kompanije Intel QX9770 neće se pojaviti pre kraja februara ili početka marta a naročito ne ovog meseca kako je ranije tvrđeno. Ova vest nije odjeknula kao iznenađenje kada se ima u vidu da je Intel-ov igrački čipset sledeće generacije sa sredine decembra pomeren na januar, odnosno februar/mart. Ova odluka ima za cilj pre svega da omogući proizvođačima da rasprodaju sve zalihe matičnih ploča koje su bazirane na X38 čipsetu ove kompanije. QX9770 će karakterisati radni takt od 3.2GHz a očekuje se da će njegova cena po pojavljivanju biti $1399 u količini od 1000 komada.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 01:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Intel - razlozi za odlaganje procesora, raspored pojeftinjenja...
Najnovije informacije o odlaganju pojavljivanja brojnih 45-nanometarskih Penryn procesora su pokrenule lavinu pitanja, ali i kritika usmerenih prema kompaniji Intel. Problemi su naročito pogodili četvorojezgarne procesore. O čemu se zapravo radi? Prvobitno se tvrdilo da su pojedini modeli odloženi da bi se omogućilo proizvođačima jeftinijih matičnih ploča da prilagode dizajn, te da obezbede potpunu podršku za nove procesore. Međutim, sada su inženjeri kompanije Intel naveli da je bilo problema i sa intenzivnim radom na visokim učestanostima. Naime, prilikom simulacija i testiranja se otkrilo da procesori pokazuju neuobičajeno veliki procenat otkazivanja u slučaju rada na visokom radnom taktu.

Inženjeri navode da je visok procenat otkaza u stvari indikator dugoročnog ponašanja procesora i njegove stabilnosti. Ovo je opisano kao "showstopper" bag. Istovremeno, demantovani su natpisi o degradiranju performansi L2 i L3 keš memorije. Mikrokodovi i unapređenja BIOSa još uvek nisu doneli rešenje za showstopper problem, te to ugrožava plasman četvorojezgarnih Q9300, Q9450 i Q9550 procesora. Interesantno je da Xeon procesori namenjeni serverskom tržištu nisu ovim obuhvaćeni, te da na njima nikakvi bagovi nisu uočeni. Isto važi i za 45-nm Extreme Edition procesor predstavljen u novembru. Kompanija je sada uzdržana po pitanju objavljivanja termina kada će pomenuti procesori za desktop tržište biti predstavljeni. Iako postoje originalni roadmap planovi, gotovo je sigurno da će oni biti modifikovani u skladu sa poslednjim kretanjima. Bilo je predviđeno da se procesori pojave 20. januara, ali će oni sasvim sigurno biti odloženi za februar. Portparoli kompanije Intel tvrde da drugih problema nema, te da će biti odloženi samo procesori koji su pogođeni showstopper bagom.

Vrh

Tema posta: Re: Mikroprocesori
PostPoslato: 29 Jan 2008, 12:05 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

poceli su da se pojavljuju novi Intelovi procesori na trzistu Srbije u malim koliciniama tj. stidljivo
zanimljivo je da im je cijena niza ili u rangu cijene procesora koje su trebali da zamjene
tako c2d 8200 (zamjena za c2d 6750) kosta nekih 145 eura, dok c2d 8400 (zamjena za c2d 6850) kosta 180 eura
sve u svemu dobar potez Intela :D

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2008, 14:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
CPU AMD Phenom 9500..................cca390 KM

Kod nas već u prodaji.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2008, 14:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

BSE je napisao:
dok c2d 8400 (zamjena za c2d 6850) kosta 180 eura

Extra!
Nisam pratio u zadnje vrijeme, koja je razlika između njih? Kad će početi stizati novi quadcore (Penryn)?

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2008, 11:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
BSE je napisao:
dok c2d 8400 (zamjena za c2d 6850) kosta 180 eura

Extra!
Nisam pratio u zadnje vrijeme, koja je razlika između njih? Kad će početi stizati novi quadcore (Penryn)?

razlika, osim proizvodnog procesa, jeste u kolicini cache-a, koji je kod e8x00 serije citavih 6 MB,zatim novi set SSE instrukcija (SSE4.1), Fast Radix-16 djelitelj, novi Super Shuffle Engine mehanizam za ubrzavanje SSE instrukcija i nisam siguran da li je serija e6x50 imala implementovan Intel HD Boost

sto se q9x00 serije tice, koliko sam cuo da su se reklamni primjerci pojavili, a neko mi rece da je jedna firma vec uvezla nekoliko primjeraka za prodaju

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2008, 13:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Zvuči fino. Jesi li gledao testove poređenja 8x00 sa starim C2D po istom taktu, kolike su razlike u realnim testovima?

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2008, 20:06 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 28 Sep 2003, 20:33
Vader je napisao:
Zvuči fino. Jesi li gledao testove poređenja 8x00 sa starim C2D po istom taktu, kolike su razlike u realnim testovima?

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/di ... fdale.html

Nisu bas sa svim starim procesorima ali ipak se moze vidjeti napredak...

Sa ebay-a iz USA se E8400 moze naci naci za jako fine pare...

A mislim da ce Intel sa ovim Celeronima preuzeti vodstvo i u jeftinom segmentu...

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 09:23 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Vader je napisao:

za sad su razlike u okviru nekih 10%, sve dok ne dodje do implementacije SSE4.1 u aplikacijama, gdje bi ovi procesori davali daleko bolje rezultate u obradi video materijala, 3d renderingu i sl.
i za ljubitelje overclocka dobra vijest je da ovi procesori imaju bolji OC potencijal

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 09:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

zanimljiv detalj na strani koju je lampir okacio :

All in all, everything looks very similar to what we have already seen in the previous tests. Well-paralleled rendering algorithms benefit from the new core. Here I would also like to draw your attention to another curious fact that cannot be seen from the diagrams. The thing is the dual-core Core 2 Duo E8500 processor during final rendering has almost caught up with the youngest quad-core AMD CPU, Phenom 9500, although it may seem unbelievable. According to our tests, this AMD processor scores 5.61 in 3ds max 9, and 7114 in Cinebench R10.

radi poredjenja c2d 8500 je u 3ds maxu postigao 5.48, a u Cinebenchu 6726 poena, sto je skoro nistavna razlika za 2 dodatna jezgra

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 288 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]