banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 19:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Maj 2009, 19:40 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Avg 2003, 13:27
E ovako, prije nego izložim problem par informacija.
Grafička MSI GeForce 9600GT (stara pola godine), Matična K9N Neo-F (e sad kojia je verzija neznam na kutiji ne pise, vjerovatno V1), Procesor AMD X2 4800+, 1X2 GB RAM Kingston 800 MHz, Napajanje TR2 550W Thermal Take (staro pola godine).

Problem:
U zadnja tri dana prilikom prvog paljenja računara ne pojavljuje mi se slika na monitoru, tj. dobijam signal kao da je racunar ugašen (gori lampica, kad ištekam kabl od monitora prijavljuje da nema signala - znaci monitor je ok). Na kompu imam dual Boot XP/Vista. Kad prebacim kabl u drugi DVI (pošto je kartica dual DVI) izlaz opet ništa. Pošto su zvučnici upaljeni, čujem kad se Windows podigne, sve radi ok samo nema slike. Poslije par restarta poslije dizanja sistema, nekim čudom se pojavi slika (odmah nakon restarta, kao da ga palim prvi put) i onda taj dan sve radi ok kao da ništa nije bilo. Jednostavno se plašim da se za koji dan neće više upaliti nikako. Nema nikakav BIP zvuk dok problem traje. Juče sam pomislio možda je prašina zaglavila ventilatore ili šta ja znam, otvorio očistio, provjerio jeli sve leglo dobro u slotove, ali evo danas opet isti slučaj.

Istorija:
Možda pomogne. Prije jedno godinu i po dana (bila je stara grafička 7600GT) bilo je nekih manjih frcokli prilikom dizanja sistema odlučim se ja na BIOS update matične ploče. Međutim kako ni sam neznam koja je Verzija a pošto na kutiji ni na njoj samoj ne piše ništa o tome idem sa pretpostavkom da je to V1 naravno. Poslije update BIOSa restart i komp ni da bekne. Puko BIOS. Izgleda da ova ploča ima i više podverzija (Istočno tržište, zadnja rupa na...). No da ne dužim, odnesem liku koji ima BIOS reseter i on mi stavi još stariji BIOS nego što je ovaj bio i kaže da je i ovaj jedva našao na nekom ruskom sajtu pošto na oficijelnom sajtu od MSI-a nema prave verzije (hah a ja se primio i popušio lijevu verziju biosa - pa ti vjeruj velikim kompanijama). Nego da nastavim, od tada, ne sjećam se baš najbolje ali mislim da jeste, cooler na grafičkoj (7600 GT) se užasno čuo glasno prilikom paljenja računara (vrtio se punom snagom) i kasnije se smiri. Poslije odredjenog vremena grafa je postala previše bučna tokom čitavog vremena rada i odlučim se ja na zamjenu uz doplatu. Uzmem ovu GF MSI 9600 GT donesem kući, uštekam, kad ne radi. Odnesem da reklamiram dok je vrijeme isti dan, ostavim komp pošto nisu imali tad vremena. Medjutim kažu meni likovi puko ti modul rama (inače bila su 2x1 gb u dual channelu), haj sad, ko mi je kriv kad sam ostavio komp pa neznam jel bilo do grafe ili ne (moguće), pošto je memorija bila pod garancijom naguze me kao pogrešno sam ušteko u različite boje slotova (ali ko god malo prosurfa vidjeće da na ovoj ploči tako ide), čak mislim da su mi oni uštekali tako ali nema veze nije mi se dalo raspravljati (komp radio godinu dana u dual channelu i tako ga prijavljivao ako se ušteka ram u istu boju neće ni da se upali) samo nek je proradilo kontam ja jebeš modul RAMa. Ovaj put uzmem 1 modul od 2GB da nebi bilo zabune. I pošto sam kontao ako je ram vrisnuo vrlo moguće i najlogičnije bi bilo da je do napajanja (kinez), odem ja i kupim ovaj TT 550W, i od tad je sve radilo ok sve do sad. Osim jednog, i ova grafa se jako čula prilikom paljenja i u igrama kad je maksimalno potjeram jako se čuje ventilator al ne prelazi 50 stepeni C (čim predje 45 stepeni počne vrtiti ventilator punom snagom). Ali sve kontam to je zato što je fabrički OC verzija, radi na jačim taktovima nego obične, pa zato se više i grije.

Izvinjavam se na gnjavaži ali želio sam da što detaljnije objasnim problem jer mi je pomoć zaista potrebna (googlao sam ali ništa pametno nisam izgooglao). Sumnjam na ploču. Ne nosi mi se u servis čije ime neću spomenuti (samo zbog ugleda foruma), a poznat je u BL i vjerovo sam im (da mi ne pregori ram opet :lol: , ili sačuvaj me Bože Hard disk hahahaha). Svi savjeti su dobrodošli, hvala mnogo...

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2009, 20:23 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 17 Jul 2007, 19:00
Za početak otvori kućište pa nam pročitaj šta piše između PCI slotova a da je nalik na MS-XXXX VER:X.X
Da li još uvjek koristiš taj "stari" BIOS?

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2009, 21:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
jos jedan zokas?
a sta je, niej valjda ponestalo imena?
i ne cudim se sto se nas _zoka vise ne javlja.

da je memorija, ne bi ti se dizao sistem nikako. dobio bi fini plavi ekran ili ne bi dobio nista.
ako ti jednom pali monitor drugi put ne, ja bih ti malo vidio te konektore na grafickoj kartici, i ne monitoru
ako ti da POST nakon paljenja znaci da je vidio sve sto mu treba. to sto ti cooler bucnije radi kad je potjeras i to je recimo normalno.
mozda je ipak monitor? ili, eventualno, kabl?
imas li gdje probati na drugom monitoru kako ce se ponasati?

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2009, 23:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

HM, sad se sjećam (kad sam provjerio naravno) jeste verzija V1 i nije "F" ali i dalje mislim da je neka lijeva, i proc je 5000+, bogte ne znam ni šta imam hahaha, nisam dugo ništa mijenjao.

No dobro, na matičnoj stoji ovo:
MS-7260 VER: 1.0
K9N Neo

Tako mi i Everest prijavljuje
CPU Type DualCore AMD Athlon 64 X2, 2619 MHz (12.5 x 210) 5000+
Motherboard Name MSI K9N Neo v1.0 (MS-7260) (3 PCI, 2 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)
Motherboard Chipset nVIDIA nForce 550, AMD Hammer
BIOS Type AMI (12/14/06)

Da koristim još uvijek taj stari bios VER 1.5 (prije pada bio je 1.8, a mislim da ima i noviji)

U vezi kablova i monitora sve mi izgleda dobro (jer on prima signal da je kabl uštekan u računar), ali ću u svakom slučaju testirati. Nemam drugi monitor ali čim mi ponovo iskrsne taj problem (vjerovatno sutra), imam VGA kabl i DSUB prelaz, a na monitoru imam DVI (koji sad koristim) i VGA u koji ću uštekati drugi kabl. Sad nemogu pošto radi sve ok, čak sam ga ugasio da bih ga otvorio i vidio šta piše na matičnoj i uplalio iz prve. Izgleda kad se zagrije sve radi ok.

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2009, 03:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2008, 00:12
Ko kaze da na oficijelnom MSI sajtu nema biosa za tvoju plocu.Imas sve verzije od 1.1 do zadnje 1.9 :
Kod:
http://www.msi.com/index.php?func=downloaddetail&type=bios&maincat_no=1&prod_no=255

U vezi problema sa racunarom i ja sumnjam na DVI kabl ili na sam monitor.Ili je kabl negdje u prekidu ili je negdje hladan lem u ulaznom dijelu monitora pa se gubi signal.To sto se na monitoru pojavljuje ono no signal kad iskljucis kabl ti nije nikakva indikacija da je s kablom i monitorom sve u redu.Moze biti da monitor ne prima kompletan signal,ako je neka zica u prekidu u DVI kablu. Samim tim monitor ne moze ni dati sliku sa graficke iako detektuje da je povezan,jer je samo par pinova na DVI konektoru zaduzeno za detekciju prikljucenosti. Moze biti u pitanju i hladan lem negdje na stampanoj ploci monitora:od DVI konektora do video procesora.Kad isprobas monitor s drugim kablom znaces jeli do njega.Ako i s drugim kablom bude isto,probaj monitor na drugom racunaru.
A sto se tice buke ventilatora graficke kartice,instaliraj Riva Tuner u njemu imas opciju za kontrolu brzine venta.Samo pazi na temperaturu da ne bi pretjerao sa smanjenjem brzine ventilatora.

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2009, 08:08 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Nisam ja ni rekao da nema na zvaničnom sajtu za moju ploču BIOS, naprotiv ima, i ja sam skinuo odatle, ali nije bio dobar i ja sam na**bo. I taj lik što ima BIOS reseter, probao je njihov (bar mi je tako rekao) i nije išlo.
A što se tiče kabla definivno ću probati sve varijante, pa ću javiti. Hvala

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2009, 08:15 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 17 Jul 2007, 19:00
warhead je napisao:
CPU Type DualCore AMD Athlon 64 X2, 2619 MHz (12.5 x 210) 5000+

warhead je napisao:
Da koristim još uvijek taj stari bios VER 1.5 (prije pada bio je 1.8, a mislim da ima i noviji)

Jesi li ti overclock-ovao procesor? Ako nisi čudna mi je ta frekvencija od 210MHz, inače normalno je 200MHz.

Po ovome http://www.msi.com/index.php?func=prodcpusupport&maincat_no=1&cat2_no=&cat3_no=&prod_no=255#menu AMD Athlon 64 X2 5000+ na tvojoj ploči podržan je tek od BIOS-a 1.9, što objašnjava 210MHz, pod uslovom da nisi radio overclock.

E sada što laka i chicak napisaše provjeri DVI kabl (i na strani monitora) ili još bolje probaj sa VGA kablom. Laka je napisao da bi mogao biti hladan lem na kartici ali pošto imaš dva DVI konektora probaj sa konbinacijom VGA + drugi DVI.

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2009, 09:13 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Da procesor je na clocku 5% jer jedino tako stabilno radi (vjerovatno je do bios-a), tako ga i ploča stavlja po defaultu. Ako vratim kako bi trebalo biti normalno, neće da radi, prijavi da nisu dobri clockovi. Ali radi bez problema temp. 30-40 stepeni (što je ekstra).

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2009, 14:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ja sam napisao da bi mogao biti hladan lem na monitoru,ne na kartici.Otklanjao sam vec takve kvarove.Ne vjerujem da je do kartice,jedino bi mozda bilo moguce da ne nalijeze dobro u PCI slot.
@warhead
Sto se tice BIOS-a,ubjedjen sam da su ono za tvoju plocu.Ako je BIOS koji si htjeo flashati sa tog linka sumnjam da je to bilo zbog njega.Tebi je kod flashanja nesto poslo krivim putem,zna se to desiti.Ne znam kako si vrsio nadogradnju BIOS-a,najcesce do gresaka dolazi kod nadogradnje iz Windowsa.Najsigurnije je flashanje sa bootabilne diskete,ako racunar ima flopy drive.Sa diskete se u dosta slucajeva moze i vratiti u zivot ploca u koju je upucan pogresan BIOS.Isto tako sumnjam da postoje jos neke verzije te ploce,sem ove dvije.
Nije mi jasno sta je taj BIOS reseter kog spominjes,takvo nesto ne postoji.Da ne mislis mozda na EPROM programator?Jeli taj tip elektronicar?

Poslednji put menjao laka dana 07 Maj 2009, 15:17, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2009, 15:13 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Evo danas radi normalno, vidjecu kad opet problem iskrsne. Jeste, updateovo sam bios iz windowsa, nemam disketnu zato sam isao na tu varijantu, neznam sta je poslo po zlu, mozda je win bio zarazen virusom ili ko zna. Jeb*a, neznam sta ima nisam bio prisutan, vjerovatno je onda eprom programator, znam samo da mu je bilo bitno da li se bios chip moze izvaditi sa ploce (tj. jeli u socketu ili je zalemljen). Jeste elektronicar valjda (danas se svako bavi ovim poslom :) ), drzi servis za racunare. Uputili su me na njega, kao ako se moze spasiti on je jedini u gradu koji to moze. Uglavnom vratio ga je u zivot za 20KM.

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2009, 15:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ako je vadio chip sa ploce,onda je definitivno koristio eprom programator.
A sto se tice nadogradnje BIOS-a,nije potreban flopy,moze i sa bootabilnog CD-a ili USB sticka.Princip je isti,sve su ostalo nijanse.
Evo i uputstva:
Kod:
http://www.biosflash.com/e/bios-boot-cd.htm

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]