banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 15:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Jan 2007, 17:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Sep 2003, 23:19
"Hitachi" proizveo hard disk od jednog terabajta memorije
Objavljeno prije 6 sati

HITCHI LTD., najveći japanski proizvođač elektronskih uređaja, najavio je prezentaciju "Deskstara 7K1000", hard-diska koji je u stanju uskladištiti terabajt podataka.

"Dekstar 7K1000" će tako prevazići mogućnost "Barracude 72.100", dosada najvećeg hard-diska kojeg je proizveo "Seagate", a koji može uskladištiti 750 gigabajta.

"Deskstar 71K00" će tako moći uskladištiti oko 250.000 prosječnih audio-fajlova s trominutnih pjesama.

Ovo se smatra velikim dostignućem, s obzirom da je proizvođačima elektronske opreme trebalo skoro 30 godina da godine 1991. stvore prvi hard-disk s jednim gigabajtom memorije.

"Hitachi" svoj novi disk planira distribuirati u prvim mjesecima 2007. godine, a cijena će mu biti 399 dolara.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2007, 19:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
Pa nije toliko ni skupo....za nekoga kome to bas treba....ja bi se preporodio i sa 250 Gb a da ne govorimo o necem vecem.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2007, 22:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Čitao sam nedavno o ovom pomenutom Barracuda 72.100 koji ima 750 GB, brz je, rekli su na tom sajtu da je to najbrži disk sa 7200 obrtaja koji su testirali, a kapacitet je milina. Ali mislim da je on oko $400 ili i više.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2007, 23:30 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Ja sam nedavno uzeo Seagate-ov HDD od 250GB i mogu samo reci da, sto vise imamo to smo nezasitiji (memorije). :)
Za primjer uzimam to da mi se svakim danom smanjuje raspoloziva memorija, mada ce ovo biti dovoljno za jos par godina, kako se dosta toga treba rezati. Heh, a nekad nam je bilo dovoljno i 1GB. :)
Interesuje me, koliko su sigurni ovi veliki diskovi? Logicno, povecanjem kapaciteta je veca mogucnost njegovog otkazivanja, pa onda nema ni svrhe toliko ga "tovariti", kad nastaje frka kad otkaze.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2007, 01:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

FLASH je napisao:
mada ce ovo biti dovoljno za jos par godina

Nemoj biti siguran u to :)

A sigurnost je uvijek upitna. Nedavno sam na benchmark forumu čitao o diskovima i žalili su se na Seagate diskove, po pitanju nekog "čudnog zvuka" koji prave, više učesnika se javilo i reklo da su imali ili i dalje imaju taj "problem", pa se raspravljalo da li je to uopšte problem ili tako treba da bude, sa softverom za dijagnostiku su im diskovi bili OK, mada to ništa ne mora da znači.

Najsigurnije je raditi disk mirroring (RAID 1), za šta su potrebna 2 hard diska, sve što se radi na jednom preslikava se i na drugi, ako jedan otkaže svi podaci ostaju na drugom.

Ja imam disk od 120 GB i jedan stari mali od 8 GB na kome mi je nedavno "nestala" jedna particija, imam je u spisku particija ali kada kliknem na nju windows mi kaže da nije formatirana i pita me da li želim da je formatira. Sad trebam naći neki dobar program koji može da mi "izvadi" podatke koje sam tu imao, pa da je onda formatiram.

Tijesno mi je ovih 120 GB ali problem je što bih mogao uzimati samo ATA disk a onda kasnije ne znam šta bih sa njim kad uzmem SATA ploču za naredni računar, ne bih mogao prebaciti na taj računar ovaj novi hard disk koji bih kupio.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2007, 14:30 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Vader je napisao:
Tijesno mi je ovih 120 GB ali problem je što bih mogao uzimati samo ATA disk a onda kasnije ne znam šta bih sa njim kad uzmem SATA ploču za naredni računar, ne bih mogao prebaciti na taj računar ovaj novi hard disk koji bih kupio.

A što ne bi mogao ATA disk prebaciti na novi računar? Tačno je da neki novi čipseti dolaze sa samo jednim IDE kontrolerom, ali dosta proizvođača to rješava sa dodatnim čipovima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2007, 19:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pa trebao bi biti jedan ATA za optičke uređaje, a na njega mogu dva uređaja pa bi u tom slučaju ako bih imao samo jedan optički mogao prebaciti i taj ATA disk. Ili kao što neko reče da sada kupim SATA disk i PCI SATA kontroler i kasnije prebacim SATA disk u novi računar. Mada ću se potruditi da guram sa ovim koliko mogu, ko zna šta će biti i od SATA kontrolera kada budem ganjao novi računar.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2007, 23:38 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Hoću ti reći da će još biti ploča sa dva IDE kontrolera. Ako čipset obezbejeđuje samo jedan mnogi proizvođači dodaju još jedan sa dodatnim čipom. Intel diktira tu "modu" sa samo jednim IDE kontrolerom, obično su kasnije ostali prihvatali njihove inovacije, nadam se da ovaj put neće biti tako.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2007, 13:59 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Vader je napisao:
FLASH je napisao:
mada ce ovo biti dovoljno za jos par godina

Nemoj biti siguran u to :)

A sigurnost je uvijek upitna. Nedavno sam na benchmark forumu čitao o diskovima i žalili su se na Seagate diskove, po pitanju nekog "čudnog zvuka" koji prave, više učesnika se javilo i reklo da su imali ili i dalje imaju taj "problem", pa se raspravljalo da li je to uopšte problem ili tako treba da bude, sa softverom za dijagnostiku su im diskovi bili OK, mada to ništa ne mora da znači.

Najsigurnije je raditi disk mirroring (RAID 1), za šta su potrebna 2 hard diska, sve što se radi na jednom preslikava se i na drugi, ako jedan otkaže svi podaci ostaju na drugom.

Ja imam disk od 120 GB i jedan stari mali od 8 GB na kome mi je nedavno "nestala" jedna particija, imam je u spisku particija ali kada kliknem na nju windows mi kaže da nije formatirana i pita me da li želim da je formatira. Sad trebam naći neki dobar program koji može da mi "izvadi" podatke koje sam tu imao, pa da je onda formatiram.

Zvuk je normalan pojava na tim diskovima. Cak sam ga i ja cuo i prvo sam kontao da nesto nije ok ali sam kasnije pronasao informacije na netu koje potvrdjuju da je zvuk jednostavno nezeljeni efekat normalno rada diska :). A sam zvuk je najslicniji kao kad neko zijeva ili glasanje macaka ili male bebe (morbidno s ozbirom odakle dolazi :>)

Sto se kapaciteta tice... pa meni je malo i mojih 300gb, evo vec druga godina kako ga koristim i postalo je guravo. Ozbiljno razmisljam o jos 300gb ili vise :p Jednostavno ne volim drzati neke stvari na drugim medijima. (Sporo, komplikovano i podlozno fizickom ostecenje), i ako u tom slucaju zavisim iskljucivo od ispravnosti HDD-a spreman sam preuzeti taj rizik zarad vece komfora :p.

Sto se IDE kontrolera tice, oni ce ostati na ploci. Kao sto ste vec rekli, vjerovatno samo kao jedna grana (2 uredjaja), ali ni to nije strasno, vec se sprema najezda sata cd/dvd uredjaja tako da ni to nece biti problem. Vas stari disk ce biti vjerovatno jedini IDE uredjaj u racunaru, tako da ce biti dovoljno "prostora" i za njega :)

Hitachi je prvi probio barijeru, lavina je pokrenuta sad samo malo sacekati i diskovi od 700+ GB ce biti pristupacni i nama "smrtnicima" :)

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2007, 14:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

mIRCon je napisao:
Jednostavno ne volim drzati neke stvari na drugim medijima. (Sporo, komplikovano i podlozno fizickom ostecenje)

Potpuno ista stvar kod mene. Neki se čude kad čuju da sam popunio hard disk, misle da je 120 GB puno, govore mi "pa šta to držiš na disku, narezuj", a ja volim imati dosta toga na disku, puno je komfornije, brže, prijatnije, sve mi je "na jedan klik udaljeno", i muzika, i Encarta enciklopedija, i igre mountovane u ISO formatu i sve drugo :)

Znači i optički uređaji prelaze u SATA oblik? Ne pratim pa to još nisam ni vidio. To je OK ako će i pored toga proizvođači ostavaljati ATA kontroler na ploči, onda se ne bih plašio sada uzeti neki ATA disk.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]