Vader je napisao:
FLASH je napisao:
mada ce ovo biti dovoljno za jos par godina
Nemoj biti siguran u to :)
A sigurnost je uvijek upitna. Nedavno sam na benchmark forumu čitao o diskovima i žalili su se na Seagate diskove, po pitanju nekog "čudnog zvuka" koji prave, više učesnika se javilo i reklo da su imali ili i dalje imaju taj "problem", pa se raspravljalo da li je to uopšte problem ili tako treba da bude, sa softverom za dijagnostiku su im diskovi bili OK, mada to ništa ne mora da znači.
Najsigurnije je raditi disk mirroring (RAID 1), za šta su potrebna 2 hard diska, sve što se radi na jednom preslikava se i na drugi, ako jedan otkaže svi podaci ostaju na drugom.
Ja imam disk od 120 GB i jedan stari mali od 8 GB na kome mi je nedavno "nestala" jedna particija, imam je u spisku particija ali kada kliknem na nju windows mi kaže da nije formatirana i pita me da li želim da je formatira. Sad trebam naći neki dobar program koji može da mi "izvadi" podatke koje sam tu imao, pa da je onda formatiram.
Tijesno mi je ovih 120 GB ali problem je što bih mogao uzimati samo ATA disk a onda kasnije ne znam šta bih sa njim kad uzmem SATA ploču za naredni računar, ne bih mogao prebaciti na taj računar ovaj novi hard disk koji bih kupio.
Zvuk je normalan pojava na tim diskovima. Cak sam ga i ja cuo i prvo sam kontao da nesto nije ok ali sam kasnije pronasao informacije na netu koje potvrdjuju da je zvuk jednostavno nezeljeni efekat normalno rada diska :). A sam zvuk je najslicniji kao kad neko zijeva ili glasanje macaka ili male bebe (morbidno s ozbirom odakle dolazi :>)
Sto se kapaciteta tice... pa meni je malo i mojih 300gb, evo vec druga godina kako ga koristim i postalo je guravo. Ozbiljno razmisljam o jos 300gb ili vise :p Jednostavno ne volim drzati neke stvari na drugim medijima. (Sporo, komplikovano i podlozno fizickom ostecenje), i ako u tom slucaju zavisim iskljucivo od ispravnosti HDD-a spreman sam preuzeti taj rizik zarad vece komfora :p.
Sto se IDE kontrolera tice, oni ce ostati na ploci. Kao sto ste vec rekli, vjerovatno samo kao jedna grana (2 uredjaja), ali ni to nije strasno, vec se sprema najezda sata cd/dvd uredjaja tako da ni to nece biti problem. Vas stari disk ce biti vjerovatno jedini IDE uredjaj u racunaru, tako da ce biti dovoljno "prostora" i za njega :)
Hitachi je prvi probio barijeru, lavina je pokrenuta sad samo malo sacekati i diskovi od 700+ GB ce biti pristupacni i nama "smrtnicima" :)
Toliko od mene ... :)