banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 14:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: TV kartice (tuneri)
PostPoslato: 13 Jan 2006, 21:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Tražio sam ovih dana TV karticu ali kod nas u BL ponuda nije velika kao recimo u BG. Tražio sam Leadtek TV2000 XP RM jer mi ona cjenovno odgovara (oko 60 KM prije PDV-a), i dobra je, ali ako naše firme imaju Leadtek onda imaju Expert verziju koja je bila nekih 115 KM do uvođenja PDV-a a sada je vjerovatno oko 125 KM kako mi rekoše.

Inače ove Leadtekove kartice su dosta dobre pa sam zato njih tražio, imaju dosta dobar i hvaljen softver (što je bitno jer mnoge su tu loše), dobru podršku (softver i drajveri na zvaničnom sajtu), dobru sliku, dobre mogućnosti, teletekst, dobar daljinski koji ima više mogućnosti sa novijim verzijama softvera.

Ova Leadtek TV2000 XP RM ima daljinski, ima 8-bitni A/D dekoder, ali nema FM koji meni ni ne treba, nema ni stereo zvuk.
A Leadtek TV2000 XP Expert verzija ima 10-bitni A/D dekoder, ima FM, ima stereo zvuk, i masovno je hvaljena na forumima. Ali je duplo skuplja!

U HGpsotu imaju neku V-Gear Cyclone 10-bit high definition TV Card (10-BIT Gigacolor TV tuner Card with FM), za koju oni kažu da je dosta dobra. Ona je 75 KM, ima FM (koji meni ne treba), ima daljinski, teletekst. Ali ne znam kakva je!!! Na forumima i inače na internetu nisam pronašao nešto mnogo o njoj, gotovo ništa nisam našao, jedino sam je našao na zvaničnom sajtu, evo ovde

http://www.vgear.com/products/list.asp? ... G1-003-041

Ona (Cyclone) je po specifikacijama nešto kao Leadtek Expert, 10 bitni dekoder, ima FM, teletekst, daljinski, ali je Leadtek Expert 50 KM skuplji, i o njemu sam čuo samo sve najbolje, pa sad ne znam šta da radim.

Zna li neko bilo šta o ovoj Cyclone pa da mi može bar nešto reći? Interesuje me realan rad (kvalitet slike, softvera, daljinskog, teleteksta i ostalo) a ne samo hvalospjevi prodavaca i zvaničnog sajta.

Bio bih zahvalan na brzim odgovorima jer mi kartica već treba.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2006, 21:42 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Ja sam prije par dana kupio od prijatelja TV2000 Deluxe (sa daljinskim, FM). Još je nisam istestirao, pošto je trenutno loš signal kablovske TV u mojoj zgradi. Provajder provlači nove kablove, pa bi poslije toga trebalo da bude uredu. Slika koju puštam sa VCR je veoma dobra za razliku od TV signala.
Na Windowsu je softver dosta dobar. Daljinski radi iznenađujuće dobro. Primijetio sam da slika (iako je dobra) malo "zastaje" na Windowsu. Takođe, ni snimanje nije za pohvaliti (zvuk trza i kasni). Moguće je da je ovo do moje Win ME instalacije ili do programa u pozadini. Na linuksu nema nikakvog trzanja.
Mislim da je ova ili slična kartica dobila prilično dobru ocjenu na sk.co.yu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jan 2006, 09:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ta Deluxe je iz njihovog spektra TV2000 XP kartica, imaju sa oznakama

TV2000 XP - nema ni FM ni daljinski, mada sam ovo zaključio sa nekog foruma, o ovoj verziji mislim da nema na zvaničnom sajtu
TV2000 XP RM - ima daljinski (ReMote), mono zvuk, 8-bitni dekoder, dosta dobro ocjenjena u Svetu Kompjutera
TV2000 XP Deluxe - ima FM i daljinski, ali ne znam kakve su joj specifikacije po pitanju mono/stereo zvuka, i po pitanju dekodera, da li je 8-bitni ili 10-bitni, ne sjećam se da je opisana u Svetu Kompjutera
TV2000 XP Expert - ima FM, daljinski, stereo zvuk, 10-bitni dekoder

Ja sam mislio uzimati ovu RM, jer nije skupa, dobra je (nahvaljena i u SK), nema FM koji mi ne treba. Ali je ovde kod nas nema, ima jedan primjerak u Aneksu ali im sa njom (u onoj običnoj kesici) nije stigao daljinski (!) iako na kartici fino stoji konektor za daljinski. I mi nije bilo jasno da je čak duplo skuplja od Expert verziju zbog FM-a, a onda sam na forumima pročitao da Expert nije toliko skuplji samo zbog FM-a već zbog boljeg čipa (10-bitnog) i stereo zvuka, a i daljinski mi djeluje bolje.

Za Leadtekov softver inače kažu da je dosta dobar. Vidio sam na forumima da je to jako bitno, neke Asus TV kartice koje imaju dosta dobar hardver imaju katastrofalan softver, i ljudi se pomučiše da nađu neki treći univerzalni softver da im kartica fino radi.

Evo koliko softver može da uništi hardverski dobru karticu, juče je neko na drugom forumu nekome preporučio kartice sa hardverskim enkodingom u mpeg2 (mada mi je to preskupo, preko 200 KM):

Citiraj:
U toj klasi su Leadtek PVR2000 i Sapphire Theatrix 550 Pro.
Ja ti savetujem da uzmes Leadteka PVR2000, najvise opet zbog dobrog softvera. Ja licno imam Sapphire Theatrix 550 koji je hardverski bolji od Leadteka (12 bitni enkoder, zvuk i slika se obradjuju u istom cipu pa nema asihronizacije, lep daljinac) ali mu je softver zalostan i potpuno degradira ovu sjajnu karticu na nivo nekakvog poluproizvoda! Nezavistan softver za ATI chip Theater 550 Pro koji bi bio stvarno upotrebljiv tek treba da se pojavi, bar se ja nadam...

Šta misliš pod tim da ti daljinski radi iznenađujuće dobro? Dobar (brz) odziv? Dobro "hvatanje" signala sa daljinskog jer ne moraš baš da "ciljaš" u onaj prihvatni senzor?

Ako na Linuxu nema trzanja slike onda nema dileme da nije problem do kartice.

Ako možeš probaj snimati u mpeg2 na hard disk pa mi reci koliko ti je pri tome zauzeće procesora, i možeš li pri tome nešto raditi na računaru, a da to ne rezultuje gubljenjem snimljenih frejmova. Sinoć sam malo gledao po interentu i na jednom testu su testirali zauzeća procersora u snimanjima u onim raznim ponuđenim formatima i kvalitetima, i zauzeće je za optimalni mpeg2 bilo nešto manje od 70% na Bartonu 2500+, što nije prestrašno jer sam ja mislio da to ide i do svih 100%. Ona njihova PVR2000 kartica sa hardverskim enkodingom spušta zauzeće procesora na oko 30%.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jan 2006, 12:38 
Veteran
Veteran

Vader je napisao:
TV2000 XP Deluxe - ima FM i daljinski, ali ne znam kakve su joj specifikacije po pitanju mono/stereo zvuka, i po pitanju dekodera, da li je 8-bitni ili 10-bitni, ne sjećam se da je opisana u Svetu Kompjutera

Ima stereo zvuk, dekoder je 8-bitni. Čip je BT878. Opisana je neka iz te palete proizvoda...

Vader je napisao:
Šta misliš pod tim da ti daljinski radi iznenađujuće dobro? Dobar (brz) odziv? Dobro "hvatanje" signala sa daljinskog jer ne moraš baš da "ciljaš" u onaj prihvatni senzor?

Sve od toga što si naveo + što skoro sve možeš kontrolisati pomoću njega.

Vader je napisao:
Ako na Linuxu nema trzanja slike onda nema dileme da nije problem do kartice.

Naravno. Pretpostavljam da bi na WinXP mnogo bolje radila. Imao sam i nekih problema sa instalacijom (program za instalaciju blokira, blokira detekcija kartice i sl.), što je riješeno nakon nekoliko restarta. Takođe nekad dobijem "... caused error in kernel32.dll" ili tako nešto. Vjerovatno su drajveri pisani za WinXP.

Vader je napisao:
Ako možeš probaj snimati u mpeg2 na hard disk pa mi reci koliko ti je pri tome zauzeće procesora, i možeš li pri tome nešto raditi na računaru, a da to ne rezultuje gubljenjem snimljenih frejmova.

Vidjeću dok instaliram neki PVR program na Linux. Kao što rekoh na Win je zvuk nekako "istrzan", možda je zbog preopterećenja prcesora (AMD 2200 XP).
Vidjeću to poslije, pošto mi snimanje TV sadržaja nije prioritet.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jan 2006, 15:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Not now, John! je napisao:
Ima stereo zvuk, dekoder je 8-bitni. Čip je BT878. Opisana je neka iz te palete proizvoda...

Opisana je RM verzija, ona ima isti čip, a Deluxe u odnosu na nju ima FM i stereo.

Pretpostavljam da bi na WinXP mnogo bolje radila

Zašto se patiš sa Win ME? Ja sam se preporodio kad sam sa njega prešao na XP.

Vidjeću to poslije, pošto mi snimanje TV sadržaja nije prioritet

Nemoj to uopšte gledati zbog mene i gubiti svoje vrijeme na tome, mislio sam da mi samo prebaciš taj podatak ako već budeš za sebe nešto snimao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2006, 16:02 
Veteran
Veteran

Vader je napisao:
Zašto se patiš sa Win ME? Ja sam se preporodio kad sam sa njega prešao na XP.

Imao sam WinXP, ali sam se vratio na WinME. Na WinXP mi ne radi skener na štampaču (HP LJ 1100A All-In-One).
Vader je napisao:
Vidjeću to poslije, pošto mi snimanje TV sadržaja nije prioritet

Nemoj to uopšte gledati zbog mene i gubiti svoje vrijeme na tome, mislio sam da mi samo prebaciš taj podatak ako već budeš za sebe nešto snimao.

Probao sam snimanje na linuksu i snimanje zauzima oko 50% procesorskog vremena.
Ako znaš neki "lagan" program za Win da prikazuje zauzeće procesora, rado ću ti provjeriti i za Win.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2006, 22:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Već sam nabavio TV karticu pa sam vidio kako stvari stoje :)

Da li si ti na kablovskoj? Ja nisam trenutno. Kakva ti je slika preko TV kartice? Meni je OK, ali su mi neki programi tamniji nego što bi trebali biti, trebalo bi čačkati oko opcija za brightness, ali je slika na drugim kanalima sasvim dobra po default podešavanjima. Slika mi je mračnija na ATV i ponekad na još nekom donaćem programu (PINK), dok je sasvim OK na hrvatskim kanalima HRT 1 i 2, NOV@, RTL, ali i na ostalim domaćim.

Zauzeće procesora pri gledanju TV-a mi je 10-15% a pri snimanju u MPEG2 optimal je oko 65%, ali skače u intervalima 50-78 %.

P.S.
nisi se morao žuriti sa odgovorom :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2006, 23:34 
Veteran
Veteran

Ja sam na kablovskoj (ELTA) i slika je dobra, mada ima razlike među pojedinim programima (neki su toliko svijetli, da su jedva gledljivi). Velika je razlika u jačini zvuka na pojedinim kanalima, što me posebno nervira.

Tak sam nekoliko dana u nazad ganjao program za snimanje, pošto sam shvatio da ima gomila dobrih emisija na National Geographic. Za linuks ih ima gomila, ali su ili bagoviti ili su "bulky". Danas sam tek našao ono što sam tražio.

Zauzeće procesora dosta varira u zavisnosti od dimenzija videa i kodeka. Nakon malo eksperimentisanja namjestio sam da mi snima u 1/2 PAL rezoluciji, divx4, tako da mi film od 2 h može stati na 1 CD.
Pri tome je zauzeće 30-35%. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2006, 10:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ja nemam problem sa svjetlijim kanalima, već obrnuto, neki su mi tamniji :)

Nemam problema sa neujednačenom jačinom zvuka.

U početku sam imao veliki problem, na snimljenom materijalu mi slika i zvuk nisu bili sinhronizovani, jedno je kasnilo. Cijeli dan sam čačkao oko toga, prebacivao TV karticu u drugi PCI slot, gledao da nema konflikata, koristio najnovije drajvere i softver sa Leadtekovog sajta, i ništa. Onda sam uradio nešto što mi je brat predložio, da umjesto najnovijih instaliram drajvere i softver koji su mi došli sa TV karticom - i tad je proradilo, više nije bilo nesinhronizacije. Čudno da mi najnoviji drajveri i softver ne rade kako treba. Ali glavno je da sad radi. Jedino mi sad ne radi DVD dugme na daljinskom, a sa tim novijim drajverima i softverom se uredno upravljalo Power DVD-om pomoću daljinskog, što je zgodno kad se gledaju DVD filmovi. Mada neko mi reče da instaliram softver za DVD filmove koji je došao uz karticu, probaću sa tim.

Ja nisam snimao direktno u divx, čuo sam da to nije zgodno rješenje, da se i gube frejmovi jer CPU ne stiže sve to da obradi u realnom vremenu. Snimam u punoj PAL rezoluciji 720x576, u MPEG2 optimal (6000 kbps), a onda prebacujem u divx. Tako mnogi rade.

Kažu da je novi Divx 6 dosta brži i bolji kad je u pitanju skidanje direktno u njega, a da je Divx 6.1 još brži. Ali problem kod konvertovanja u njih je što taj materijal onda može gledati samo onaj ko kod sebe već ima instaliran taj najnoviji Divx, a malo ko to ima, pa ako želiš nekome dati emisije koje si snimio onda je bolje skidati u neki stariji Divx, ja koristim verziju 5.2.1.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2006, 08:47 
Veteran
Veteran

@Vader:
Jesi li snimao išta sa TV-a? Kako radi? Koliko je zauzeće procesora? Da li imaš izgubljenih frejmova kada radiš nešto (nezahtjevno/zahtjevno) dok je snimanje u toku?

Ja navalio, pa samo snimam (Simpsone sa RTL, Na rubu znanosti, filmove, dokumentarce sa Discovery Channel i National Geographic...).

Zna se desiti da gubim frejmove kada radim nešto dok je snimanje u toku.
Takođe, kada u toku snimanja pokrenem neku 3D OpenGL aplikaciju, nakon nekog vremena dobijem "Video Buffer Full - dropping frames!".
:(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2006, 10:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

I ja sam u početku navalio pa samo snimao :), stalno tražio šta ima zanimljivo na TV i snimao :)

Zadnjih dana gotovo da i ne gledam TV, niti šta snimam, neke druge stvari me okupirale.

Snimam u MPEG 2 Optimal Quality, i zauzeće procesora je u prosjeku 65%, mada varira 50-80%.

Da li imaš izgubljenih frejmova kada radiš nešto (nezahtjevno/zahtjevno) dok je snimanje u toku?
Zna se desiti da gubim frejmove kada radim nešto dok je snimanje u toku.

I predviđeno je da gubiš frejmove ako nešto radiš dok je snimanje u toku. Da bi nešto mogao raditi dok je snimanje u toku treba ti TV kartica sa hardverskim MPEG2 enkodingom, koja je oko/preko 200 KM. Zato ja nikad ništa ne radim dok je snimanje u toku. To uglavnom i nije neki problem, jer podrazumjeva da gledam ono što snimam, pa tada ništa ne radim na kompjuteru. Ali to ograničenje sigurno zna biti veliki problem ponekad, kad nešto snimaš a trebaš i nešto odraditi tada.

Malo sam eksperimentisao sa prioritem koji bih dodijelio TV kartici za snimanje, kao u nekim programima za divix-ovanje koji se mogu postaviti u idle režim pa koriste procesor samo onoliko koliko je on slobodan, pa se ni ne osjeti da to radi u pozadini, možeš raditi šta god hoćeš, divixovanje uzima samo onoliko koliko je CPU slobodan. Odlična stvar. Ali nisam puno čačkao oko toga, da u Task Manageru dam TV kartici viši prioritet, a čak mislim da mi je u par trenutaka tada bilo izgubljenih frejmova. Moj plan je bio da TV kartica uvijek uzima resursa koliko joj treba pri snimanju, a sve ostalo što bih tada pokrenuo da uzima samo onoliko koliko je CPU slobodan. Ali nisam puno čačkao oko toga, jer sam vidio da gotovo nikad nemam potrebu da nešto radim dok se nešto snima. Bar zasad. Jer ako nešto snimam to znači da mi je to zanimljivo, pa tada to i gledam. Lakše mi je tako nego da gledam nakon što snimim, jer tada ide ono poznato "to imam snimljeno pa mogu pogledati bilo kad", i onda se to razvuče pa možda nikad ne pogledam ili pogledam ko zna kad.

Koliko je tebi zauzeće procesora?

Čitao sam da je ovaj novi DivX 6 dobar za snimanje direktno u njega jer je brži, mada nisam probavao. I dalje valjda važi da je najbolje skidati u MPEG2 pa onda divix-ovati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2006, 11:30 
Veteran
Veteran

Vader je napisao:
Zato ja nikad ništa ne radim dok je snimanje u toku. To uglavnom i nije neki problem, jer podrazumjeva da gledam ono što snimam, pa tada ništa ne radim na kompjuteru.

Kod mene je problem što na Linuxu ne mogu gledati i snimati istovremeno (sa ovim programima koje koristim). :(

Vader je napisao:
Koliko je tebi zauzeće procesora?

Oko 50%.

Vader je napisao:
Čitao sam da je ovaj novi DivX 6 dobar za snimanje direktno u njega jer je brži, mada nisam probavao. I dalje valjda važi da je najbolje skidati u MPEG2 pa onda divix-ovati.

Ja kodiram odmah u DivX (FFMPEG). Dosta je kvalitetan i brz (zato je zauzeće tako malo). Kodiranje direktno u XVID zauzima preko 90% procesorskog vremena. Kodiranje u MPEG2 je skoro u procenat isto kao DIVX, pa sam se odlučio za DIVX.

Kad budem imao vremena vidjeću kakvi su rezultati ako pokrećem snimanje sa većim prioritetom.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2006, 11:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Kako to da ne možeš istovremenio gledati i snimati?! Kakvi su to programi? Možeš li koristiti onaj Leadtekov softver za Linux? Onaj WinFast PVR.

Kakav je to DivX codec koji ti opterećuje procesor kao i MPEG2?

A tebi je zauzeće 50% bez gledanja TV već samo sa snimanjem. Toliko bi u tom slučaju otprilike bilo i meni, jer je meni oko 65% sa gledanjem i snimanjem, a samo gledanje uzima 10-15%.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2006, 12:23 
Veteran
Veteran

Vader je napisao:
Kako to da ne možeš istovremenio gledati i snimati?! Kakvi su to programi?

Kao što sam u nekoj prethodnoj poruci rekao, za Linux postoji dosta programa, ali je većina ili bagovita ili glomazna (nisu namijenjeni za gledanje/snimanje TV već za gomilu drugih stvari i zavise od gomile drugih programa), pa su mi neupotrebljivi. Jedini s kojim sam extra zadovoljan je MEncoder, dio MPlayer projekta (ima verzija i za Win ;) ). MEncoder nema opciju "preview" za vrijeme enkodinga, ali ima sve što mi treba (biranje kanala, postavljanje dužine snimanja i dr.). Npr. napravio sam skriptu koja poziva mencoder sa svim neophodnim parametrima, koju koristim na sljedeći način:
tvrecord <CH> <NAZIV> <TIME>
<CH> - TV kanal
<NAZIV> - naziv fajla
<TIME> - dužina snimanja

Vader je napisao:
Možeš li koristiti onaj Leadtekov softver za Linux? Onaj WinFast PVR.

Ne mogu. Nema verzije za Linux. :(

Vader je napisao:
Kakav je to DivX codec koji ti opterećuje procesor kao i MPEG2?

FFMPEG. Mislim da se ovdje nalazi verzija za Win, ali nisam siguran da li je to sve što treba.

U početku sam primijetio da fajlove dobijene pomoću FFMPEG ne mogu gledati na Win pomoću DivX kodeka i na kućnom DVD/DivX playeru. Kasnije sam skontao da se mogu gledati bez posebnih kodeka ako se koristi alat AVI FourCC Changer. Svaki kodek u zaglavlje fajla stavlja FOURCC string koji identifikuje kodek. Ako se pomoću AVI FourCC Changer-a promijeni taj string ("FMP4" za ffmpeg, "XVID" za xvid) u "DIVX" onda se ovi fajlovi mogu poštati na Win pomoću standardnih DivX kodeka ili u kućnim DVD/DivX playerima, jer je u suštini isti format fajla - MPEG4. (Pretpostavljam da je slično kao sa MP3 fajlovima dobijenim različitim enkoderima.)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2006, 21:24 
Veteran
Veteran

Podesio sam da snimanje radi na najvećem prioritetu i sad je mnogo bolje. Problem mi je ranije bio što se mnogo frejmova gubi čak i kada posjećujem neke "high-tech-webmonster" sajtove koji imaju javu/flash.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2006, 10:00 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jul 2005, 11:12
sta mislite o Pinnacle PCTV 310i

kosta 166,20 KM

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2006, 20:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2003, 19:33
Neznam da li ces moci naci ali pokusaj Philips TV7135 (odlicna) a mozes i nesto jace iz te serije. Zadovoljava sve potrebe, kvalitetna slika i ton, daljinski,softver,txt... ma odlicna.
Iskreno, testirana je samo na Elta kablovskoj a ne na kucnoj ili vanjskoj anteni tako da neznam kako bi se pokazala tu ali ako imas kablovsku nema frke.
Pozdrav

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]