banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Dec 2024, 19:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2897 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 141, 142, 143, 144, 145
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Kupovina laptopa?
PostPoslato: 07 Avg 2024, 07:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2014, 19:41
Ne znam sta bih ti rekao za ThinkPad, ja evo trenutno koristim jedan, stalno je cpu temp na jedno 70-90C, kad ga ugasim, kao da se boing ugasio. Toliko je bucan da je nevjerovatno. Cistio pastu 3x i svaki put isto.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2024, 09:54 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Kod mene u firmi se kupuju samo ThinkPadi, nikad nije bilo nekih većih problema; zna biti mušica od serije do serije, ali ništa dramatično.
Meni je žao što više nema klasičnih dockova, već samo USB-C... radi, al nije toliko praktično ko dock, em zna nekad blentaviti.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2024, 12:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
Em što ljudi satraše C portove, polomiše Boga Oca. Može proizvođač deklarisati to na ne znam koliko "štekanja", ali nema šanse da to bude trajno i postojano. Na kraju krajeva, to nije je***i dock i kao što kažeš to ni blizu nije praktično kao što je pravi dock bio. Mada današnja omladina voli te stvari - imaš dock koji možeš strpati u džep, malo ga koristiš na poslu, a onda ga lagano poneseš kući, što da to imam samo na poslu :-).

Što se tiče pitanja, ThinkPad jeste preporuka, ali samo T i P serija (koje su naravno skupe). Serije L i E (toliko su sve "razvodnili") uopšte ne zaslužuju da se zovu ThinkPad. Serije X i Yoga su za mene "šminkeraj" i ja sam previše subjektivan da bih njih komentarisao. Problem je što se danas laptop uređaji prave kao da su od stakla (i to jeftinog). Lenovo Thinkpad pravi malo kvalitetnije, ali zato se kompletna IdeaPad linija lomi kad je malo oštrije pogledaš bez diranja. Isto važi i za bilo koji Asus VivoBook, Acer Aspire, HP svi iole jeftiniji modeli. Dell je kod nas slabije zastupljen, ali Inspiron seriju definitvno ne mogu preporučiti (ne zbog čvrstoće, već zbog uloženo-dobijeno). Asus ExpertBook možda uzeti u obzir, ali zavisi puno od (pod)modela. Tu je i Asus TUF serija koja jeste napravljena robusna i čvrsta, ali zato što je gaming. Acer nažalost samo Nitro (jeste da je to obično gaming serija, ali može se tu nešto naći za te pare). HP toplo preporučujem zaobići (možda sam subjektivan). Dell može ako se nađe neko Latitude po normalnoj cijeni (ništa Vostro) ili definitivno XPS, ali samo ako nađeš nešto što možeš priuštiti.

Dakle, potvrđujem ranije pomenuto: preporuka za ThinkPad (ali samo T i P serije). Eventualno Dell XPS, ali ako se nađe nešto što se uklapa u budžet. I to je to.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2024, 13:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jul 2024, 10:06
Mislim da se malo pretjeruje sa nekim subjektivnim analizama i pokazivanjem znanja, samo će zbuniti čovjeka..

V@nja je napisao:
Malo (poprilično :D) sam ispao iz tokova što se tiče hardvera, a laptopa pogotovo pa mi tražim pomoć/savjet.
Trebao bih da kupim laptop, a neke stvari koje su mi bitne su sledeće:

- Prenosnost (manja dijagnonala, težina, itd .. ovo mi je, uz bateriju, najvažnije)
- Kvalitetn(ij)a baterija (što duža autonomija, to bolja)
- Kvalitetn(ij)a izdrada (da ne bude sad neko u potpunosti plastično čudo koje će se raspasti i škripati nakon par mjeseci)
- Konfiguracija mi je manje-više nevažna, bitno je da bude dovoljna za rad najosnovnijeg kancelarijskog posla
- Da se uklopim u nekih 1000-1100e

Idealno bi bilo da kupujem u BiH, ali ako je razlika baš značajna ne bježim i od inostranstva.

Neophodno je da je u pitanju Windows uređaj.
Hvala!

Konkretno, za 2000 KM otprilike koji god novi laptop uzmeš, konfiguraciono biće ti dobar za te stvari za koje ti tražiš.

Što se tiče baterije, to je dosta škakljiva tema i otprilike svako ima drugačije mišljenje, a zavisi od modela do modela. Zato je i teško garantovati i reći e baš XY model Z proizvođača je vrhunski izbor što se tiče baterije.
Makar danas živimo u vremenu kada su utičnice na svakom ćošku, tako da valjda nije problem se 'uštekati' u neku kafanu i priključiti ga da se malo dopuni. Zavisi i od performansi tj. koliko opteretiš laptop i procesor.

S obzirom da nemaš neke konfiguracione uslove, najlakše ti je kod nas da uzmeš. Prošetaj do Biskoma, Infokoma, Alfoma itd. pa se raspitaj i vidi šta ti nude. Konkretno i za prenosivost kao bitnu stavku, kao i za izradu (tj. izgled kako sam shvatio) bolje ti je da na licu mjesta uzimaš taman da usput provjeriš i nosivost.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2024, 13:36 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Thinkpad X, T, Z, P su svi dobri. Serije L i E nisu vrijedne pomena.
HP EliteBook je solidan laptop, kao i zBook.
Doking stanice ko docking stanice. Ja sam do sad dužio 3-4 modela HP USB-C stanica i nemam nikakvih naročitih zamjerki. Nude dovoljno portova i dovoljno su robusne, nisu igračke.
Sad imam G5 docking i ne vidim u odnosu na stare docking stanice koje sam imao sa Thinkpadom.

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2024, 14:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Nije mi izgled / fenserluk bitan. Bitno mi je da ne bude pretežak, a malo kvalitetnije izrade jer će se često vrtiti na potezu u torbu - van torbe.
Docking mi takođe ne igra veliku ulogu budući da ga ne planiram kopčati ni na kakav monitor.
I ja sam u principu najviše preporuka dobio za Thinkpade, samo još među njima treba da proberem ono što bi mi najviše odgovaralo.
Nije meni cijena u kamenu ukovana, ali sam ja negdje u glavi odredio da je ovo budžet koji sam spreman izdvojiti za laptop koji će suštinski imati samo jednu ulogu, a to je (nazovimo ga) kancelarijski rad.

Kako to hoće, kad čovjek krene istraživati, u jednom momentu sam naišao na neke youtube klipove o Yoga Book 9i i bio stava "OVO MI JE NEOPHODNO".
Srećom zdrav razum je još uvijek koliko-toliko prisutan :D

Hvala svima na preporukama

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2024, 15:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Uzmi MacBook Air m2 ili neki drugi M ako se uklapa u cijenu, mislim da se M2 moze naci nov za te pare koje si naveo:

- Prenosnost (manja dijagnonala, težina, itd .. ovo mi je, uz bateriju, najvažnije)
Lagan, 13"
- Kvalitetn(ij)a baterija (što duža autonomija, to bolja)
Ja koristim M2, izdrzi sigurno preko 15-16 sati bez nekog veceg opterecenja.
- Kvalitetn(ij)a izdrada (da ne bude sad neko u potpunosti plastično čudo koje će se raspasti i škripati nakon par mjeseci)
Metal, aluminium sve, nema nikakvog skripanja, solidna izrada skroz.
- Konfiguracija mi je manje-više nevažna, bitno je da bude dovoljna za rad najosnovnijeg kancelarijskog posla
Mozes renderovati video sa njim, tako da je za ovo i vise nego dovoljan.
- Da se uklopim u nekih 1000-1100e
Mislim da je ovo dovoljno za 8/258 model, generalno ram nije toliko bitan, sve radi fluidno, meni nikad nije zastekao, a radim nekad i zahtjevnije stvari.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2024, 15:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Sep 2015, 19:59
Samo računaj ako aktivno radiš par sati na laptopu od 13-14" da ce ti dioptrija vrlo brzo ići u -.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2024, 16:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Piro je napisao:
Uzmi MacBook Air m2 ili neki drugi M ako se uklapa u cijenu, mislim da se M2 moze naci nov za te pare koje si naveo:

Propustio si najbitniji detalj:
Citiraj:
Neophodno je da je u pitanju Windows uređaj.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2024, 17:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

MacBook Pro M1 već imam koristim ga od prvog dana kako se pojavio na tržištu i još uvijek me služi više nego dobro (U jednom momentu sam razmišljao da pređem na M3, ali stvarno nije bilo nikakve osnove za toliki finansijski izdatak).
S osnovom sam rekao da mi treba Windows uređaj. (softver koji koristim u svojoj industriji ne funkcioniše ni na kakvim virtuelnim alternativama, neophodno mi je da u pitanju bude windows uređaj)

Što se tiče dioptrije, Mac koristim sa 27" 4k monitorom u kancelariji .. mada sam istu svakako operisao prije više od 10 godina tako da s te strane nema nikakve bojazni :D

Zasad mi je Thinkpad definitivno najuži izbor, prošetaću sledeće sedmice da vidim šta se nudi po Banjaluci, a i pregledati šta se nudi po internetu.
Hvala svima još jednom na ponuđenoj pomoći i preporukama.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2024, 17:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Nisam vidio da trazis win, kako si napisao za kanc posao. Jesi probao parallels na macu, poprilicno dobro radi windows integraciju, a imas i whiskey alat za win emu isto je dobar, meni je dosad sve osim igrica radilo na njemu sa wina.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2024, 19:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sve dostupne opcije sam iscrpio :D

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2024, 08:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Mar 2012, 10:48
Ja koristim ThinkPad T15 druga verzija, i nisam nešto radikalno zadovoljan. Koristio sam ranije druge T varijante i bile su puno bolje (T4XX). Padale sa stola i preživjele :D Za T15 nisam siguran da bi bilo tako, onako "klimav" je.

Mislim da za pola para koje pominješ, može se kupiti i nešto polovono, a dobro, i što bi bilo nešto kao T4XX, koje pominjem (mislim da je neko to već pomenuo).

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2024, 23:19 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Sep 2024, 11:59
https://domod.ba/shop/proizvod/laptop-h ... ssd/CT6461

Valja li ovo čemu? Ni za šta posebno mi ne treba

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2024, 11:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
Džeronimo je napisao:
https://domod.ba/shop/proizvod/laptop-hp-15s-fq0008nm156hd-n4120u8gb-ddr4-256gb-ssd/CT6461

Valja li ovo čemu? Ni za šta posebno mi ne treba

Ni za šta i nije. Celeron od prije više od 4 godine. Načelno podržan CPU za Windows 11, ali jako slabo radi na njemu. 8 GB RAM-a je realni minimum za Windows 11, ali sa ovakvim procesorom više RAM-a ti ništa ne bi ni značilo. Znam da za te pare i ne možeš očekivati ništa novo, a da valja, ali ja bih prije uzeo kakav dobar polovan laptop do 500 KM recimo, nego što bih bacio pare na ovo. Ovi generički 15-xxx modeli kod HP-a su zaista očajno napravljeni (mislim na plastiku i baglame) tako da ćeš ga sigurno polomiti prije isteka garancije ako ga ne budeš pazio i mazio i pažljivo rukovao njime.
Bukvalno mislim da su to bačene pare.

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2024, 18:11 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Sep 2024, 11:59
Znači kršina.
Da li uopšte ima ovde nešto da valja? Imam neki popust kod njih pa da ne propadne.
https://domod.ba/shop/it-oprema/laptop-racunari

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2024, 20:50 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
https://domod.ba/shop/proizvod/laptop-asus-tuf-gaming-a15-fa507nu-lp031-156-16g-i512gb/SEL0270

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2897 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 141, 142, 143, 144, 145

Sva vremena su u UTC [ DST ]