djolebl je napisao:
E ovako...
HDD je IBM 30 GB. Kada ga prikopčam na komp, prepozna ga ali pokazuje samo 1.97 GB...Buni me to što je disk od 30GB, a ja sam siguran da na njemu ima nešto više od 11GB podataka...Najbitnije su mi slike, a ostalo se može ponovo naći (muzika i sl.)...
skidao sam neke programe za spašavanje podataka i ništa, a HD regenerator prikazuje 20.4GB...skenira i popravi, valjda, ali ne znam šta i kako dalje...
Ako ima neki program, neki postupak kako da se izvuku ti podaci, molim vas da preporučite
Kao prvo, nemoj previše da eksperimentišeš ako ti već ne ide sa programima koje imaš jer će ti riknuti file tabela na particijama pa ćeš se u tom slučaju najvjerovatnije pozdraviti sa podacima (meni je svega dva puta pošlo da rukom da povratim file tabelu, mnogo više puta nije).
Kao prvo, moguće je da si nešto čačkao sa jumper-ima odzada pa da si "sredio" kapacitet diska.
Druga varijanta je da nešto nije u redu sa kablom kojim spajaš HD na komp (malo vjerovatno).
Treće je da sa kontrolerom (kod tebe vjerovatno IDE s obzirom na disk) nešto nije u redu.
Četvrto, možda spajaš disk na isti kabl na kojem je već jedan uređaj, a ti ne znaš šta znači "master" i "slave".
Peto, možda je zbog nekog razloga (recimo "šaranje" napona) jedan dio diska se pretvorio u neinicijalizovanu particiju, koju je potrebno ponovo inicijalizovati Uđi u: Control Panel/Administrative Tools/Computer Management/Disk Management. Tu ti provjeri koliko zapravo sistem "vidi" diska. Mada mi je sumnjivo da je postojala particija tako mala koja je preživjela.
Šesto, probaj da ga priključiš da bude sam na flat, kablu i to tako da bude sam na tom IDE kanalu. Jumper podesi na Master/Single ili Cable Select. Probaj 80-pinski IDE kabl. Ili probaj sa externom ladicom pa na USB.
Za sve ostalo Hiren's Boot CD majka... Ili odnesi nekom ko zna...