banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 00:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Jan 2011, 20:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2010, 11:27
<Enter_name> je napisao:
Ako pokušaš raditi sa uključenim dinamičkim kontrastom, jedino što ćeš postići je zamor očiju; čak i gledanje filmova djeluje zamorno.

Čekaj, čekaj, ja imam LG lcd tv i dinamički kontrast mi je uključen na nekih 80-90, je li to važi i za televizore? Je li trebam isključiti ovo? :)

The sun the moon the stars all bear my seal.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2011, 20:55 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Da li si primjetio da se slika, kod naglih promjena scena, postepeno potamni ili posvijetli? Ovo je posebno očigledno kada se gleda film sa prevodom; obrati pažnju na boju slova. Generalno ova opcija ne pomaže, mene lično iritira i kvari ugođaj gledanja.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2011, 21:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
Gorčin je napisao:

Mozda jos dolazi u obzir i LG W2240T-PN 22" [371,07KM] zbog DVI kao i LG W2053TQ-PF 20'' [348,75KM] iz istog razloga

pogledaj ovakav samo 22 incha. ja imam takav i placen je 400KM. stvarno je dobar i ima DVI i VGA ulaz.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2011, 22:38 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:02
<Enter_name> hvala na brzom i koncizno jasnom objasnjenju :thumbright: jer vrag je u detaljima a covjek kad nesto ne poznaje najbolje obicno se zakaci za one ne tako bitne, kao ja u ovom slucaju sa dinamickim kontrastom :-?

S obzirom da si istakao vaznost DVI porta, izbor sam suzio na dva modela u cijenovnom rangu oko 350KM, pa bih te zamolio da das svoje cijenjeno misljenje o dole navedenim modelima:

BENQ LED V2220 21.5" black 5ms VGA DVI 1920x1080 [312,40KM]
http://www.benq.com/products/product_detail.cfm?product=1640&pltag=2&ptag=145

LG LCD E2240T-PN 21.5" Wide, LED technology, 5.000.000:1, 5ms, FullHD, D-SUB, DVI, Black [385,00KM]
http://www.lg.com/in/computer-products/led-monitor/LG-E2240T.jsp

Ja gotovo ne vidim nikakvu razliku jer oba modela imaju i DVI port i LED pozadinsko osvjetljenje, iste rezolucije a razlika u cijeni je 70KMa, da li je samo u pitanju ime proizvodjaca ili?

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2011, 22:58 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Auf, malo je nezahvalno davati preporuku... ukusi su različiti. Ako si već suzio izbor na ova dva modela, najbolje ih pogledaj uživo, i izaberi na osnovu slike koju prikazuju. Najbolje bi bilo kada bi ih mogao staviti jedan pored drugog u uslovima rasvjete kakva je otprilike ista kao i tamo gdje ćeš da ga udomiš, pa da doneseš odluku, ali pošto je ovo malo teže izvodivo... takođe potraži testove na netu, pa vidi šta oni kažu; generalno se može steći dojam o odnosu snaga dva modela ;)

PS Što se tiče dinamičkog kontrasta, on je "izmišljen" da anulira jedan veliki nedostatak LCD-a: crna boja, koja nikad nije crna. Pošto je samom monitoru potrebno određeno vrijeme da analizira sliku, da bi shodno tome podesio nivo pozadinskog osvjetljenja, postoji određeno kašnjenje, koje se upravo manifestuje na način koji sam opisao: slika se u određenim momentima (na promjeni scene, sa mračne na svijetlu ili obrnuto) postepeno posvjetljava ili potamnjuje (da bi crna bila crnja, a ostatak ostao "zadovoljavajući"), što se vrlo lako uočava; ovo je nekom OK, meni lično smeta. Na računaru je ovo lako postići: otvoriti command prompt tako da zauzme pola ekrana, te ga minimizirati i ponovo vratiti na ekran; pošto je on pretežno crn, cijela slika će se potamniti kada je prozor podignut; kada se minimizira, slika će se posvjetliti (pod uslovom da je pozadina na desktopu "normalna", a ne crna). Pošto se tako postiže inflacija kontrasta, a marketing i prodaja su čudo (jbg, raja kad vidi veću cifru, to je odma bolje), većina proizvođača voli spomenuti ovu cifru iako ona ništa ne govori o datom proizvodu.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2011, 00:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2010, 11:27
Gorčin je napisao:
BENQ LED V2220 21.5" black 5ms VGA DVI 1920x1080 [312,40KM]
http://www.benq.com/products/product_detail.cfm?product=1640&pltag=2&ptag=145

Mene zanima u kojoj prodavnici se prodaje ovaj monitor (ako nećeš ovako javno, napiši mi molim te u privatnoj poruci :D). A što se tiče ovog modela i uopšte BENQ-a, ja mislim da je to dobra stvar, pogotovo ako nisi ''zahtjevni korisnik''. :)

@<Enter_name>
Hvala na objašnjenju za dinamički kontrast.

The sun the moon the stars all bear my seal.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2011, 10:23 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:02
<Enter_name> hvala jos jednom sto nas prosvjetli :salute: a kad je u pitanju marketing i cijene proizvoda pogotovo tehnike i njihovo napuhavanje dalo bi se raspravljat. Ako se postavi samo pitanje sta je realna cijana proizvoda i cega je ista zbir, a trebalo bi da je kolicine utrosenog vremena pri radu, zahtjevnosti samog rada, sirovini i tehnologiji...a danas se sve svelo na jbn marketing pa dizu cijene proizvoda da bi prvenstveno pokrili potroseno na marketing. Kontrolisanje pristupa tehnologijama i znanju zarad monopola, sve vece manjkavosti tehnicke robe kad je u pitanju dugotrajnost...Kako se stvari odvijaju ispunice se ono turobno predvidjane da ce proizvod na putu sa prizvodne trake do kupca zastarit. A da ne idem dalje proglasice me marksistom hehehehe...

Posto nisam u mogucnosti da vidim "uzivo" BENQ V2220 vec bi ga morao narucit vjerovatno cu se odlucit za LG model, odo ga danas pogledat valjda pazarim

@Hard and Heavy ovaj BENQ V2220 sam nasao ovdje , vrse dostavu u citavoj BiH, garancija je 3 godine, ono sto znam o njima da su distributeri za dosta brandova pa dobar dio firmi nabavlja preko njih ako vec ne kupuju direktno iz Srbije, tako da bi mozda najbolja solucija bila da to uzmes u Srbiji (naravno ako si u mogucnosti i ne zuriti se) jer je tehnicka roba zbog ukidanja carina pojeftinila.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]