banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Avg 2025, 16:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Najbolji smartphone OS
Symbian (S60, UIQ) 49%  49%  [ 24 ]
Windows Mobile 29%  29%  [ 14 ]
RIM (BlackBerry) 4%  4%  [ 2 ]
Android (Google) 6%  6%  [ 3 ]
iPhone (Apple) 12%  12%  [ 6 ]
Ukupno glasova : 49
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Apr 2009, 10:04 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Pošto sam do sad vidio puno prepucavanja da li je bolji Symbian ili Windows Mobile, a i u zadnje vrijeme se spominje i BlackBerry... Lično sam imao priliku da koristim WM i Symbian i mislim da je WM bolji. Vaše mišljenje...

edit: dodan Android i iPhone :wink:

Poslednji put menjao <Enter_name> dana 08 Apr 2009, 10:27, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2009, 10:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
A gdje je android u anketi?

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2009, 11:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2005, 09:13
Dobra anketa mislim da je bez premca to symbian o.s. nekako je najjednostavniji i najvise "user frendly" uz to ima i najveci izbor aplikacija za dodatnu instalaciju tako da se moze naci gotovo sve. Poslije njega je windows mobile o.s., ali on ipak nije dozivjeo veliku popularizaciju kao symbian.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2009, 18:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
BL Boy je napisao:
najjednostavniji i najvise "user frendly" uz to ima i najveci izbor aplikacija za dodatnu instalaciju

nebrojeno puta sam ponovio, koristio sam i iphone i symbian,
daleko jednostavniji iphone, daleko vise aplikacija.
Iphonom sam skidao app do te mjere da sam se vise umorio! Bukvalno imas SVE SVE SVE sto ti treba, od digitrona do anatomskog atlasa!
Sad imam n95 8gb, i ima toliko stvari koje mi tu idu na zivce da je to prosto nevjerovatno! Scena juce, dok sam razgovarao primio sam poruku, i svakih 5-6 sekundi mi tako ruzne pisne da mi je malo falilo da ga tresnem od zemlju!
ponavljam jos jednom, objektivno gledano, jedino sto moja nokia ima bolje od iphona je kamera i navigacija.

ne znam kakvi su ostali OS, ali symbian nije iphonu ni do koljena... Vjerujte mi...

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2009, 21:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Mislim da je pred Androidom dobra budućnost...

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2009, 23:00 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ne bi želio da raspirujem vatru, ali Symbian hvale oni koji nisu probali neki drugi smartphone OS. Od dosta ljudi koji su koristili nešto drugo sam čuo tvrdnje da Symbian i nije nešto posebno (i ja se brojim u ove ljude, trenutno sam na UIQ 3.1, Prethodno WinMobile 6.0)...

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2009, 23:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2005, 09:13
Sto se tice WM evo citam na netu da je nova verzija o.s. u nedostatku inventivnosti u potpunosti kopirala fazone od iphone 3.0.

http://www.mackorisnik.com/2008/01/08/n ... -iphone-a/

Nadolazeći Windows Mobile 7 debelo “posuđuje” od iPhone-a
Luka Sučić

Objavljeno 08.01.2008. Objavio/la: Luka Sučić
U sekciji Glasine, Novosti |

wm7.jpg

Nedavno je na jednom od blogova koji su se specijalizirali za Microsoft osvanuo osvrt zajedno sa detaljno prikazanim slikama o tome kako će nova verzija Microsoftovog operativnog sistema za mobilne uređaje Windows Mobile 7 izgledati. Iako je najavljen tek za 2009 godinu vjeruje se da je razvoj WM7 debelo poodmakao, a akutor se dočepao jednog od internih dokumenata. U svojem postu koji je u roku od odmah skinut sa servera predstavljeno je ono što je ( navodno) do sada razvijeno u WM7. Prije nego što počnemo opisivati kakav će Windows Mobile 7 biti, samo da napomenem da mi je nevjerojatno sumnjivo da ovakva vijest procuri u javnost samo par dana prije MacWorld-a, osobno mi smrdi na malo prljave igre iz Microsofta.

Da se vratimo na (vjerojatni) Windows Mobile 7. S obzirom na notornu “krivotvorilačku” prošlost kompanije iz Redmonda, niti na trenutak nisam vjerovao riječima dežurnog klauna Balmera dok je komentirao iPhone i očekivao sam upravo nešto ovakvo. Ako krenemo kronološkim redosljedom čak je i neukom oku vidljivo da zadnja inačica Microsoftovog operativnog sistema žestoko “posuđuje” od svojih rivala što je sve češće postalo metom sprdnji, slijedeći u nizu - Zune, ne toliko supješna kopija najprodavanijeg MP3 playera iz Cupertina - iPoda, popis ide dalje sve do samih početaka. Zato mi niti na sekund nije bilo čudno kada sam pročitao osvrt na WM7 u kojem je na prvu loptu vidljivo da su još jednom napravili ono što rade najbolje, posudili i prodali pod svoje, čitava kineska industrija kopija im je najveći uzor.

Čitajući sam dokument i pregledavajući slike, zaista sam ostao iznenađen sličnošću nekih detalja onima sa iPhone-a počevši od Multi-toucha, gesta, pinch-zoom-a, pa sve do promjena u IE koji je sad dosta jednostavniji i neodoljivo podsjeća na Mobile Safari, koji će naravno kao i Mobile Safari podržavati “tabbed” browsing.

ie-mobile-is-a-safari-ripoff.jpg

WM7 donosi i imitaciju accelerator-a sa iPhone-a, međutim s obzirom da su tu ograničeni patentom pa nisu mogli jednostavno prekopirati riješenje odlučili su koristiti ugrađenu kameru. Kamera ugrađena u telefon prepoznaje u kojem se smjeru telefon kreće odnosno okreće i može prepoznati promjenu inklinacije, geste nazvane Pivot i Spinner i dalje neodoljivo na iPhone. Sam sam sebi dosadan sa neprestanim ponavljanjem ali morat ćete mi oprostiti s obzirom da je sličnost nevjerojatna.

gestures.jpg

Kao što je sa slike ispod vidljivo novi Windows Mobile OS će imati podršku za Multi-touch za što nisam siguran kako će izvesti s obzirom da Apple između ostalih riješenja ima patent i na Multi-Touch tehnologiju. Moguće je da će Microsoft forsirati svoje riješenje pod nazivom Microsoft Surface, međutim MS je razvijen za veće površine i industrijsku primjenu pa nije jasno kako će riješenje primjeniti na male mobilne uređaje.

multi-touch.jpg

Naravno WM7 će po uzoru na iPhone/iPod imati i mobilnu verziju Zune Marketplace-a , Microsoftovog pandana iTunes Store-u.

zune.jpg

Također je na gornjoj slici vidljivo riješenje koje dosta slični na coverflow odnosno Microsoftovu verziju coverflow-a Aero, pa je za vjerovati da će se nešto slično pojaviti i u finalnoj verziji WM7.

Najočitiji primjer “posudbe” tuđih riješenja je u virtualnoj tipkovnici koja više nije jedva upotrebljiva kao u Windows Mobile 5 i 6 verzijama ovog OS-a nego debelo posuđuje riješenja virtualne tipkovnice od Apple-a, i eh da ne zaboravimo, sa WM7 se stylus izbacuje iz upitrebe s obzirom da je WM7 potpuno prilagođen korištenju i navigaciji pomoću prstiju ( gle čuda kao i kod iPhone-a).

Oprostite ako sam možda bio malo preoštar prema Microsoftu, svima jasno je bilo da je izlaskom iPhone-a ali i skorašnjim Android OS-om osjetno ugrožen Microsoftov primat na mobilnim tržištu jasno je da je u nedostatku boljih vlastitih riješenja krenuo putem “posudbe” i reciklaže postojećih riješenja. Inovacijama prepun iPhone i potencijalno revolucionarni odraz Androida na globalno tržište kojim je dugi niz godina vladao Microsoft djelovali su kao katalizator promjena i prisilili inžinjere u Redmondu da se probude iz zimskog sna i nakon toliko godina donesu korjenite promjene u tom segmentu poslovanja. Neću lagati, koliko god mi mrksa bila ideja kopiranja nećijih tuđih riješenja ona su u današnjem svijetu neminovna, međutim vrlo je tanka linija imeđu pukog kopiranja i uzimanja postojećeg riješenja i oplemenjivanja tog riješenja novim funkcionalnostima. Ljudima iz Microsofta izgleda to još nije došlo u glavu. Međutim moram priznati jednu stvar, kao dugogodišnji korisnik Windows Mobile uređaja i bezukusnih i nemaštovitih riješenja iz 2003, odnosno 5 i 6 iteracije Microsoftovog mobilnog operativnog sistema, Windows Mobile 7 uistinu izgleda osvježeno, moram priznati i pomalo privlačno. Iako je ovo za sada u kategoriji teške glasine iskreno se nadam da Microsoft sprema nešto slično u rukavu, jer žestoka konkurencija između rivala može samo ići na ruku krajnjim korisnicima.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2009, 11:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jul 2005, 19:12
Tako tipicno za M$, cim je nesto popularno, kopiraju i umotaju u svoje ruho :D
I nastavlja se rat patenata izmedju Apple-a i M$-a :)

Poslednji put menjao WeeBoo dana 10 Apr 2009, 11:33, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2009, 12:54 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2007, 17:01
Nisam koristio Iphone,ali zato jesam WM i sada Android..
Android mi je u mnogocemu od WM-a :)
Tako da definitivno glas za Android...
Mada,realno gledano,svaka od platformi ima svoje kvalitete :)
Pa ko sta voli nek' izvoli!

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2009, 13:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
Ma i ne cudi me to za M$,
a volio bih probati malo taj android, koji telefoni njega uopste koriste?

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2009, 13:50 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

T-Mobile G1

Inače, telefon pravi HTC (http://www.htc.com/www/product/g1/overview.html), može se nabaviti za nekih 700 KM.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2009, 01:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Od ovih pomenutih,nisam samo Android koristio.
Meni je bez premca UIQ Symbian broj 1.Nazalost...prestao je razvoj pomenute platforme.Bankrot.
Ali...ko zna...mozda Android iznenadi sve...dajmo mu vremena.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2009, 03:35 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 27 Nov 2008, 17:03
Windows Mobile, jeste da je najpodlozniji virusima, ali je najzanimljivi mob. OS, po mom misljenju.

http://www.thepetitionsite.com/32/peticija-za-flat-mobilni-internet---hocemo-neograniceni-mobilni-internet--/

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2009, 21:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Avg 2002, 19:32
izasao iPhone 3G S
http://www.apple.com/iphone/iphone-3g-s/

Citiraj:
As endlessly predicted, Apple's unveiled a new iPhone today at WWDC, the iPhone 3G S -- the "s" stands for speed. Although it looks almost exactly like the 3G, it's much, much faster -- some tasks are almost four times faster. Data speeds are upped to 7.2Mbps HSDPA, and the camera is now a 3 megapixel unit with tap-to-autofocus and auto white balance -- and just as expected, it now supports 30fps VGA video recording with editing features. You're also getting a built-in compass, Nike+ support, and a new battery that offers 5 hours of 3G talk time and 9 hours of WiFi internet use. There are some surprises, too -- holding down the home button now enables a new voice control interface that lets you do everything from make calls to control iTunes, and Apple's touting a new "fingerprint-resistant oleophobic coating." New and end-of-contract pricing is set at $199 for 16GB and $299 for 32GB when it goes on sale June 18th Stateside and in 80 more countries in August -- and the current 8GB 3G will remain on sale for $99, effective immediately. You'll have to pay a bit more if you're mid-contract, though -- $299 for the 3G and $399/$499 for the 3G S.

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2009, 15:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Skup turizam kao i prethodne verzije.To je za wannabe buntovnike sa pristojnom kintom u dzepu.

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2009, 09:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Ja hocu da promenim telefon pa me zanima neki sa Windows Mobile OS, e sad ono sto mi treba je preporuka, jer nisam koristio ovaj OS, hocu da telefon ima WiFi, qwerty tastaturu, sto vise boja ako moze 16M onda super i po mogucnosti GPS... ima li neko neki predlog i cenu, da nije nesto previse, ne pada mi na pamet da dajem za telefon 400+ evra :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2009, 19:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sony Ericsson Xperia bi tebi fino dosao.
Moze se naci (barem ovdje u Austriji) od 250 do 300 €

U drugioj varijanti,ima HTC par pristojnih modela koji daju dobar omjer cijena/kvalitet.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2009, 19:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Nije los, a ni HTC s740. Meni se svideo Palm Pre, ali nema ga za EU trziste,a u USA kosta samo 200 dolara. Kad dodje kod nas bice oko 500 :cry:

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2009, 00:02 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2008, 22:00
Treba izmeniti naslov posto je pleonazam.
Inace glas za WM,kao najozbiljniji OS koji je vise za napredne korisnike.

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2009, 13:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Нова комбинација епла и нокије > http://www.metro.co.uk/mobile/article.h ... page_id=63

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]