banjalukaforum.com
https://banjalukaforum.com/

Noviteti u mobilnoj telefoniji
https://banjalukaforum.com/viewtopic.php?f=24&t=48453
Stranica 1 od 76

Autoru:  Hertzog [ 12 Mar 2010, 10:14 ]
Tema posta:  Noviteti u mobilnoj telefoniji

Prvi LG Windows Phone 7 telefon

Slika

Panther je kodno ime prvog Windows Phone 7 "pametnog telefona" kompanije LG, a na tržištu će se pojaviti na jesen.
LG je izgleda u velikoj žurbi kada je u pitanju rad na ovom Windows Phone 7 uređaju. Informacije koje za sada kruže internetom tiču se specifikacija, a među glavnim stvarima su QWERTY tastatura, WVGA ekran...
Ono što bi ovaj telefon trebalo da krasi jesu procesor od minimum jednog gigaherca, kamera od pet megapiksela, LED fleš, microUSB i 3.5 milimetarski audio konektor.
Prilično standardne komponente, ali Microsoft Chassis 2 zahtevi svrstavaju ovaj uređaj u jedan od onih koji se sa nestrpljenjem očekuju.

Autoru:  AlexM [ 12 Mar 2010, 10:32 ]
Tema posta:  Re: Noviteti u mobilnoj telefoniji

Negdje sam procitao da je Windows Phone 7 bez multitaskinga.

Edit:

Windows Phone 7 bez multitaskinga
Microsoft bi mogao da limitira Windows Phone 7 u pokušajima konkurentnosti sa Apple-om, navodi se u nepotvrđenim informacijama. Ukoliko je suditi prema nekim ranijim izveštajima, izvori kažu da bi WP7 imao interfejs nalik Zune uređaju, ali istovremeno uz brojna unapređenja. Takođe, navodi se da bi WP7 trebalo da odbaci multitasking i umesto pauziranja aplikacija korišćenjem sistema notifikacija kao kod iPhone-a manipuliše novim update-ovima. Nova verzija bi mogla da bude manje otvorena nego što je to bio Windows Mobile 6, pa postoji verovatnoća da će proizvođači implementirati u većoj meri svoje korisničke interfejse

Autoru:  Hertzog [ 12 Mar 2010, 10:54 ]
Tema posta:  Re: Noviteti u mobilnoj telefoniji

Ma to ce raditi na principu iPhone-a, a kasnije ce update da doradi te propuste

Autoru:  BL Boy [ 12 Mar 2010, 11:31 ]
Tema posta:  Re: Noviteti u mobilnoj telefoniji

Bitna novost je sto ce se kako cujem moci izvrsiti update sa win 6.5. na win7 ukoliko to dozovoljavaju tehnicke performase telefona RAM i ROM memorija kao i procesor.

Autoru:  Hertzog [ 12 Mar 2010, 11:33 ]
Tema posta:  Re: Noviteti u mobilnoj telefoniji

E to je drugi problem, OKi stavices Win7, ali zato ce tel usporiti maximalno i verovatno stopati svako malo

Autoru:  AlexM [ 12 Mar 2010, 12:06 ]
Tema posta:  Re: Noviteti u mobilnoj telefoniji

Ovdje je @Hertzog u pravu imam Tytn II koji je na sebi imao Win Mobile 6.1 kad sam nabacio 6.5 osjetila se razlika u brzini telefona (bio je sporiji sa 6.5) tu i tamo se znao zaglupiti malo (rijetko), a mozda nisam jos naisao na kvalitetni 6.5 cooked rom.

Autoru:  Hertzog [ 12 Mar 2010, 12:09 ]
Tema posta:  Re: Noviteti u mobilnoj telefoniji

Ma jednostavno, napredniji su softveri, zahtevaju vise RAM-a i vecu brzinu, pa se pojave bagovi i telefon uspori ili zaglupi

Autoru:  <Enter_name> [ 12 Mar 2010, 17:31 ]
Tema posta:  Re: Noviteti u mobilnoj telefoniji

Nije baš novitet, ali vrijedi pogledati:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1CZ4oLw58ek[/youtube]

Martin Cooper, čovjek koji je "izmislio" mobilni telefon.

Autoru:  Hertzog [ 12 Mar 2010, 17:34 ]
Tema posta:  Re: Noviteti u mobilnoj telefoniji

Hoce li o njemu nasa deca uciti u istoriji :D

Autoru:  BL Boy [ 12 Mar 2010, 18:47 ]
Tema posta:  Re: Noviteti u mobilnoj telefoniji

Hertzog je napisao:
E to je drugi problem, OKi stavices Win7, ali zato ce tel usporiti maximalno i verovatno stopati svako malo

to jest zato sam i rekao da zavisi od performasi tel. da li ce uopste nadogradnja biti izvodljiva.
Ma dosta je update na 6.5. ne treba pretjerivati :) pogotovo to ako nece biti open source onda koji ce mi, manje aplikacija i svega ce biti za njega.

Autoru:  BL Boy [ 12 Mar 2010, 18:51 ]
Tema posta:  Re: Noviteti u mobilnoj telefoniji

kad smo vec kod noviteta evo pravih noviteta :)

KOŽA KAO EKRAN

Da promijenite kanal ili pošaljete poruku neće vam uskoro trebati ni daljinski upravljač ni mobilni telefon. Jednostavnim tipkom po meniju ocrtanom na vašem dlanu, sprovešćete željenu komandu zahvaljujući izumu pod nazivom skinput. Revolucionarna tehnologija koju su ...

... stvorili kompanija Majkrosoft i Karnegi Melon univerzitet zahvaljujući “akustici tijela” omogućuje nam da kožu pretvorimo u interaktivni ekran osetljiv na dodir.Spravica se kači na nadlakticu, odakle na ruku projektuje mali opcioni meni, piše Blic.

Stručnjaci te dvije institucije identifikovali su nekoliko mjesta na podlaktici i ruci koja proizvode karakteristične zvukove kad ih pipnemo. Izum po nazivom skinput (u bukvalnom prevodu, unos kožom) je kombinacija mini-projektora koji kreira displej i sofisticiranih senzora koji mogu da otkriju tačno koji dio ruke dodirujete. Spravica će nam na kožu projektovati mali opcioni meni uz pomoć kog ćemo moći da mijenjamo pjesme na ajpodu, igramo igrice ili telefoniramo.

Kris Harison, stručnjak Karnegi Melon univerziteta u Pitsburgu zajedno sa Denom Morisom i Diznijem Tenom radi na Majkrosoftovom istraživanju u laboratoriji u Redmondu. Oni ispituju činjenicu da naša koža, muskulatura i kostur ispuštaju prepoznatljiv zvuk kada kucnemo na različite dijelove ruke, dlana ili palca. Zbog različite gustine kostiju, mase tkiva i veličine mišića, svaki dio tijela, ruke ili šake ispušta različit zvuk, čime se korisnicima skinputa omogućava da kontrolišu svoju električnu opremu samo dodirujući se.

Ovaj sistem čine dvije tehnologije: mogućnost da se otkrije ultraniska zvučna frekvencija koja nastaje kuckanjem prstima po koži i mikročip veličine “piko” projektora koji se već koristi u mobilnim telefonima. Sistem iz projektora smještenog u narukvici koja se pričvršćuje za nadlakticu baca zrak koji projektuje opcioni meni na podlakticu korisnika i šaku. Akustični detektor, takođe u narukvici, dalje određuje koji dio displeja želite da aktivirate.

Akustični detektor u narukvici ima pet piezoelektričnih konzola, svaka podešena da odgovori na određene grupe zvučnih frekvencija. Različite kombinacije senzora se aktiviraju do različitog stepena u zavisnosti od toga gdje smo dodirnuli ruku.

Pranav Mistri, iz medijske laboratorije Masačusetskog univerziteta za tehnologiju, upozorava da korisnici treba da namjeste rukavicu vrlo precizno kako bi se projekcija uvijek pojavila na pravom mjestu.

Skinput radi veoma dobro čak i kada je tijelo u pokretu – kažu istraživači.
Sistem može da koristi bežičnu tehnologiju poput blututa kako bi povezao komande s različitim vrstama uređaja, uključujući i telefon, ajpod, čak i PC. Istraživači će predstaviti svoj rad u aprilu na ACM-ovom sastanku o kompjutersko-ljudskoj interakciji u Atlanti, Džoržija, SAD.

Autoru:  BL Boy [ 12 Mar 2010, 18:51 ]
Tema posta:  Re: Noviteti u mobilnoj telefoniji

Mobiteli će u budućnosti "čitati" sa naših usana

Protoip novog tehnološkog rješenja kojim će se ukinuti zaglušujuća buka razgovaranja putem mobitela, konačno je predstavljena javnosti u Njemačkoj.


Budućnost je u tihoj komunikaciji, prognoziraju istraživači, i nova komunikacija će se odvijati mjerenjem tankih električnih signala koje proizvode mišići koji se pokreću kada neko govori, javlja BBC.
Novi uređaj će bilježiti ove pulseve čak i kad jedna osoba ne ispušta glasove, i generirati ih u sintetizirani govor ka drugom mobilnom uređaju.

"Prevozila sam se vozom jedne prilike i osoba koja je sjedila do mene je konstatno pričala putem telefona, tako da sam pomislila da se ovo mora promijeniti", kazala je za BBC Tanja Shultz, profesorica na Institutu za tehnologiju u njemačkom gradu Karlsruheu.

"Mi to nazivamo tihom komunikacijom", kazala je ona.

Uređaj koji je sada predstavljen javnosti u Njemačkoj, oslanja se na tehniku koja se naziva elektromiografija, a detektira električne signale mišića. Inače se koristi za dijagnosticiranje određenih bolesti, uključujući one koje podrazumijevaju oštećenje živaca.

Sadašnji prototip ovog uređaja koristi devet elektroda koje su postavljene na lice korisnika telefona.

"One hvataju električne potencijale koji rezultiraju vašim pomicanjem mišića za artikulaciju", objašnjava prof. Shultz, i dodaje da su to oni mišići koji su vam potrebni kako bi ste mogli praviti govor.

Električni puslevi se onda prebacuju na uređaj koji ih snima i pretvara, prije nego budu prebačeni putem bluetootha na laptop.

Tamo poseban softver prevodi signale u tekst, koji onda sintisajzer konačno uobličava u govor.

U budućnosti će, smatra profesorica Shultz, tehnologija moći biti upakovana u mobilni telefon za instantnu komunikaciju.

U početku, primjena ove tehnologije moći će se vršiti kod ljudi koji su izgubili glas zbog neke bolesti ili nesreće, ali može biti i osnova za novi način prevođenja.

"Možete govoriti svojim maternjim jezikom i tekst onda može biti preveden na drugi jezik", objašnjava prof. Shultz. "Osoba sa kojom komunicirate bi nakon toga mogla čuti sintetizirani glas na drugom jeziku", dodaje ona.

Ovu tehnologiju već je istraživala američka NASA za korištena pri jednostavnim komandama u bučnom okruženju na svemirskim stanicama, ali novi iskorak koji prave njemački istraživači, je to da bi sistem sada mogao prepoznavati i snimati čitave izgovorene rečenice.

Autoru:  Hertzog [ 12 Mar 2010, 19:06 ]
Tema posta:  Re: Noviteti u mobilnoj telefoniji

Jos ce nesto biti od ove teme... Flav stavi je kao lepljivu, a skini onu o free sms-ovima, em pola ne radi, me guglas pa trazis :lol:

Autoru:  BL Boy [ 12 Mar 2010, 20:02 ]
Tema posta:  Re: Noviteti u mobilnoj telefoniji

Hertzog je napisao:
Jos ce nesto biti od ove teme... Flav stavi je kao lepljivu, a skini onu o free sms-ovima, em pola ne radi, me guglas pa trazis :lol:

imam ja tih info iz svijeta gsm koliko hoces samo nemam bas vremena da takve info kacim na oba foruma. Slazem se ova tema je trebala odavno biti ljepljiva i treba da se odnosi i na nove telefone i tako ove novotarije i sl.

Autoru:  <Enter_name> [ 15 Mar 2010, 17:31 ]
Tema posta:  Re: Noviteti u mobilnoj telefoniji

Nokia C6

Slika

Autoru:  Hertzog [ 15 Mar 2010, 17:37 ]
Tema posta:  Re: Noviteti u mobilnoj telefoniji

Kakva je razlika izmedju ovog cuda i N97... drugaciji raspored nekih dugmica i nacin "slajdiranja"

Opet se nokia vraca velikim modelima tipa starih komunikatora, dok svi pokusavaju da naprave sto tanji i prakticniji telefon, oni povecali dimenzije

Autoru:  Hertzog [ 15 Mar 2010, 17:45 ]
Tema posta:  Re: Noviteti u mobilnoj telefoniji

Evo sada nadjoh da je istih dimenzija sa nesto manjim ekranom, nema neku zavidnu internu memoriju (valjda), za kameru ne znam, ostalo je skoro pa isto kao na N97, samo ce verovatno cena biti manja zbog manjka interne memorije (po ovome sto sam procitao 256MB memorije :roll: :roll: :roll: )

Autoru:  <Enter_name> [ 24 Mar 2010, 16:53 ]
Tema posta:  Re: Noviteti u mobilnoj telefoniji

Opera Mini na iPhone-u

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OpTCS3g-cBY[/youtube]

Autoru:  Hertzog [ 24 Mar 2010, 16:56 ]
Tema posta:  Re: Noviteti u mobilnoj telefoniji

Poprilicno lepo radi i izgleda, ali nije mi jasno zasto O mini 5, kada se vec uveliko koristi O 10... Mada pitanje je kolika je brzina neta kod ovog klipa

Autoru:  <Enter_name> [ 24 Mar 2010, 17:12 ]
Tema posta:  Re: Noviteti u mobilnoj telefoniji

Zadnja vezija Opere Mini je 5, dok je Opera Mobile v10 :wink: A i fazon je što Opera koristi Turbo (kao što može i na compu), dok Safari učitava stranice "samostalno".

Stranica 1 od 76 Sva vremena su u UTC [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/