sagittarius je napisao:
juce sam u bl navratio u neku prodavnicu mobilnih telefona ovde u BL i ugledao iphone 3gs za koji se raspitujem duze vrijeme, zena koja radi rece da je 1310KM u gotovinskom placanju +1 god. garancije, ja pitao jel fabricki otkljucan (posto mi je cjena sumljiva) kaze ona jeste al ima problem kao svi iphone-i imaju to: kao ne smije se skidati update za OS, sve se smije skidati sa neta muzika, klipovi, slike i sve gluposti ostale samo se NE smije raditi update za OS-a telefona jel se odmah zakljuca, pa mi je to nelogicno jer cim sam vidio cijenu 1310KM iphone 3GS-16GB pa mi je tu nesto smrdilo kaze ona kao tako sve i jedan na trzistu...pa se malo raspitujem ovde mozda je neko malo bolje upucen u to da li je to istina da je kod svih tako -> u sta cisto sumnjam...fabricki otkljucan a ne smije se update-ovati software telefona...ima li ko vise informacija o tome?
Ne, to nije fabricki otkljucan telefon vec 99% kupljen u HR kod TComa.
Fabricki otkljucan 3GS se MOZE updateovati na 3.1 verziju inace ne bi bio fabricki otkljucan sto je logicno... Mislim da se jedino u Italiji mogu kupiti fabricki otkljucani IPhone telefoni posto njihov zakon ne dozvoljava zakljucavanje telefona na pojedinacne mreze a Apple je Iphone prodavao iskljucivo preko mreza a ne u radnjama, izuzev Apple storea u SADu a tu je opet bio zakljucan na AT&T.
Znaci taj telefon je rucno a ne fabricki otkljucan. Inace i mene zanima gdje si bio, vidio sam jedan u robnoj kuci kastel 3gs i kostao je 1800km, taj je vec mozda i bio fabricki otkljucan ali nisam se raspitivao.
Inace preporucujem 3G osim ako ti brzina nije toliko bitna. Jer razlika izmedju 3G i 3GS je jedino u brzini, brzini interneta i samog telefona naravno a po izgledu su potpuno identicni kao i po softwareu.