Ovo je moglo da ide i na Psihologiju ali bolje je ovde, iako nije vezano isključivo za mobilne telefone.
Ovo otvaram jer sam primjetio da mnogima mobilni telefon nije usputni alat na koji neće ni misliti u trenutku kad im ne treba, već će ga se sjetiti samo u trenutku kad im zatreba i onda će sa njim obaviti neku radnju. Nasuprot tome mnogi su opsjednuti tim telefonima, a tome veoma "pogoduje" redovna posjeta sajtovima i forumima koji se bave tom tematikom, jer generišu želju za probavanjem nečeg novog što bar na papiru djeluje bolje od onoga što se trenutno posjeduje. Istu stvar sam primjetio i kod druge tehničke robe, npr. hardver za kompjutere, zujanje po takvim forumima i čitanje komentara "sretnih korisnika" kojima XYZ grafička karta radi mnogo bolje od HKU grafičke karte djeluje veoma sugestivno za upgradeom (i meni se dešavalo da me povuče), ali kad ne kupim (a inače ne kupim) i kad nakon nekog vremena "ohladim" vidim da je puno bolje što nisam kupio jer nije postojala stvarna potreba već sam više bio "uvučen u mašinu". A ta "mašina" stvarno postoji, ona nije fikcija, ona je realnost. Vidjećete dole iz ovih komentara šta drugi pišu. Čak sam viđao na forumu o hardveru da su ljudi javno kukali što im se sve ovo dešava, što jedva skrpe novac za neki komad hardvera i odluče da se smire neko vrijeme, ali čim dođu na forum i čitaju o novom i boljem napajanju, grafičkoj, procesoru, odmah "crv" počne da ih grize.
Sve ovo navodim kao temu za razmišljanje i preispitivanje sebe kroz prizmu ovih stvari. Mislim da nije dobro biti hvatan u ovu "mašinu". Vjerujem da kada bi se čovjek malo distancirao od toga i kada bi nakon nekog vremena ohladio (a treba neko vrijeme) da bi vidio da sve to nije vrijedno uložene energije i novca.
Mislim da se sve ove česte zamjene za "nove i bolje" modele ne rade toliko zbog stvarne i realne potrebe za novim funkcijama već baš iz razloga koje ćete dole vidjeti, jer je nekome dosadilo i hoće novo, tj. radi se samo o "igračkama", dosadi ti jedna igračka nakon samo par sedmica pa hoćeš novu.
Evo komentara sa drugog foruma.
Citiraj:
Dosao sam do trenutka kada su me telefoni potpuno smorili, ali ne znam kako, hocu da kupim neki fon koji necu menjati barem 2-3 meseca, ali ne znam koji bi to model mogao biti, da li se nekome ovo desavalo, i koji bi mi vi model preporucili, pre 20-25 dana sam imao 3250, pre 10 dana 6233 i sad ne znam koji da uzmem, sta bi mi vi preporucili.......?
Citiraj:
Vazno je uzeti fon koji ce drzati paznju duze vreme 8 meseci npr ili godinu dana......ali sta to sve vredi kad je danas takva situacija da je mobilni telefon samo potrosna roba, i da kupis najbolji i najskuplji za nedelju - dve evo novog koji ima vise mpx-ela, bolji ekran vise funkcija.... tako da nemam pojma sta da te posavetujem
Citiraj:
te pare uglavnom sam skrpim i SVE BACIM NA MOBILNI, jeste da sam izgubio dosta para menjajuci, ali hocu da imam 3 u 1, to sam i imao, ali me i to smara, ne znam sta radim, sta ti mislis o N70?????????
Citiraj:
Slican sam i ja problem imao (u zadnjih dva meseca), prvo sam kupio samsung D820, pa sam ga promenio za 6680 posle par nedelja. Pa sam ga menjao za N70 (s njim sam prezadovoljan)...jeste da je 6680 imao neku falinku sa ekranom, ali i da nje nije bilo, verovatno bi ga opet menjao. Hocu da kazem da se ljudi zasite (barem je tako kod mene) gledajuci po internetu telefone, njihove specifikacije, slike, po 100 puta...Onda dodjes na forum, procitas sve njegove mane, prednosti, iskustva vlasnika...i prakticno ispada kao da si vec imao taj telefon...Prodje neko vreme kupis ga i posle 10 dana si vec sit njega...E sada da kupis npr. nokiu N92, koju mnogo malo ljudi ima, pretpostavljam,sigurno bi ti mnogo duze drzala paznju, al za te pare mozes da kupis nov laptop
Citiraj:
a da uzmesn nokiu n93, puknes 600e i zaboravis na sajt za mobilne telefone... i net... veruj mi da pomaze
Citiraj:
ako sam dobro razumeo ti menjas tel ne zato sto mu nesto nedostaje vac zato sto ti dosadi?! ....... i jos kazes da "skrpis" pare svaki put kad neki kupujes? ...... bez uvrede ali to jeste bolest...
Citiraj:
moje licno misljenje je da ne postoji mobilni telefon koji te nece smoriti posle izvesnog vremena... evo recimo mene je smorila n80
Citiraj:
imao sam 6630 i par simbijan fonova pre njega (7650,3650,3660,6600) i onda sam uzeo SE w810i imao sam ga oko 4 meseca i nisam vise mogao da izdrzim, smorio me je za medalju pa sam sad uzeo N70 i to je ono sto mi je nedostajalo (simbijan).
Ne kazem da ne mogu da zivim bez simbijana ali kad me fon malo smori ja mu ubacim novi program, temu, igricu ili font.
Jedina mana pametnih telefona je sto baterija kratko traje, meni drzi dan do dan i po, dok je na w810 drzala i do 4 dana
(dobar komentar sa kojim se slažem u potpunosti) je napisao:
Aman ljudi , pa te kompanije upravo najveci profit i prave na ljudima koji se brzo zasite i kupuju nov fon. Sta mislite....da oni nisu mogli jos pre 2 godine da naprave fon sa ekranom od 16 miliona boja, 5mpx kamerom itd. ? Sve to postoji , sve moze, aliiii....zasto bi to radili kad mogu ovako na sitno, sa nekom malom inovacijom u sledecem modelu da zgrnu gomilu novca. Svaka im cast jer imaju odlicne strucnjake koji o tome lepo vode racuna, ispituju javno mnjenje, prave ankete i cak posecuju ovakve sajtove da bi videli sta ljudi sledece zele kako bi ponovo debelo zaradili.
Tako je i sa ostalom tehnikom (Tv, komp...)
Ne dajte se i ne dozvolite da vas hvataju u mašinu i od vas prave robove !!! Pa ima toliko lepših stvari u životu od glupih mobilnih telefona....samo malo obratite pažnju
Citiraj:
skontao sam da kad-tad moram prestati sa manijom zvanom "mobilni" i da se skrasim... Biće teško, al ću morati da se nateram.
Šta vi mislite o svemu ovome?
Kako stvari stoje kod vas?
Koliko često i iz kojih razloga mjenjate mobilne telefone?
Koliko mobilnih telefona ste imali?